Dodaj do ulubionych

Jaki samochód wybrać?

29.09.11, 22:46
Chciałbym poradzić się jaki samochód wybrać.

Wymagania konieczne:
- budżet poniżej 100.000PLN (ostre ograniczenie z góry, tzn. realnie chcę wydać powiedzmy 90.000, w ostateczności może być 98.000, ale nie więcej niż 100.000).
- układ jezdny, który nie boi się śniegu i błota - mam dojazd wiejską drogą nieco utwardzoną (tłuczeń tu i ówdzie) i chciałbym, aby samochód nie bał się błota i śniegu, tak abym w zimie nie bał się, że jak w nocy trochę popada, to rano nie wyjadę, ale bez przesady, to nie są jakieś bezdroża.
- aby dało się sensownie przewieźć nim 5 osób z bagażem (2+3, wózek, łóżeczko i takie tam).

Wymagania dodatkowe:
- automat

Z tego co się rozglądałem wychodzi mi, że auto musi mieć duży prześwit i 4x4. W ten sposób wszelkie kombi odpadają, bo nawet z 4x4, bo niestety jak spadnie trochę śniegu to marnie to widzę. Dlatego też praktycznie kombi nie rozważałem, może błędnie.

Rozważałem np. RAV4, ale to moim zdaniem za mały samochód. Tam samo Suzuki Vitara. Lepiej prezentują się Volvo XC60/70/90, ale tu znowu obawiam się o ceny. Oczywiście można kupić starszy, ale czy faktycznie ma to sens? Mercedes - ceny z kosmosu GL/ML.

Przyznam się, że nie rozważałem VW/Audi, bo swego czasu jeździłem Q7 i to jest wielkie z zewnątrz, a w środku bida...

Natomiast ciekawie przedstawia się np. Honda CRV albo Mazda CX-7. Tylko, że tu znów obawa, czy ten układ jezdny jest coś wart?

W sumie jest obecnie dużo wynalazków typu Kaszkaj/Kuga/Outlander - może lepiej coś takiego?

Aby oddać klimat, o jakiej drodze mówię - zdjęcie czegoś podobnego:

images.photo.bikestats.eu/zdjecie,600,9842,20080214,bloto-droga-pole.jpg

Wielka prośba o pomoc.
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Jaki samochód wybrać? 29.09.11, 23:03
      widze tutaj pewne ... powiedzmy to szarganie uczuć :)
      Z powyzszego wynika mi, ze zarowno wychodza auta nowe jak i uzywane.
      Dlatego moze zanim ktos cos zaproponuje to dodaj, ile lat ma to auto posluzyc?
      Ja osobiscie jestem zwolennikiem aut uzywanych, ale to dlatego ze tydzien po zakupie jednego juz przegladam ogloszenia w poszukiwaniu czegos innego. Dlatego zakup nowego mija sie z celem w moim przypadku.
      A Subaru? uzywane w cenie do 100 tys PLN, jest co wybrac i chyba spelni oczekiwania.
      A kombi 4x4 w stylu XC70 (w Subaru Tribeca (wyglad to rzecz gustu), Outback?)? Jesli chodzi o XC60 to raczej wątpie ze kupisz nowe w cenie okolo 100 tys PLN, tam chyba ceny startowe sa nieco wyzsze (w uzywanych predzej - moze jakies auta prezentacyjne? choc przyznam ze jak patrze na oferty dealerow, to dosyc sobie cenia te auta testowe). W przypadku auta nowego, to wiadomo. Czlowiek dołozy byle duperele lub wiekszy silnik i juz +20 tys PLN.
      Chyba ze chodzi o auta nowe, ale jak już sie zorientowałes do 100 tys PLN, to wybor raczej marny. Raczej bedzie to kombi 4x4, bo nawet miejskie SUVy (Vitara, Rav4...)to kwota przekraczajaca 100 tys PLN.
      Podrawiam
      • jan.fils Re: Jaki samochód wybrać? 29.09.11, 23:33
        > widze tutaj pewne ... powiedzmy to szarganie uczuć :)

Poniekąd masz rację. W końcu jakbym wszystko wiedział, to bym się na forum nie pytał ;)

Z tym Subaru to ja nie wiem. Bo tak:
        - Impreza odpada zupełnie
        - Forester chyba za mały, to jest coś podobnego do RAV4 wielkością
        - Legacy to chyba mimo wszystko kombi - stąd obawy, że nie da rady, za niskie
        - Outback - ciekawe, da radę?
        - Tribaca - o tym zapomniałem. Czy to jest jest gabarytowo podobne do CRV, CX-7? Ale czy w ogóle warto rozważać samochód, który wyleciał z produkcji?

A co z takimi niby-SUVami. Np. Kaszkai ma 20 cm prześwitu, tyle co Outback... Ma to jakikolwiek sens?

Oczywiście lepiej by było kupić auto nowe, ale to nie jest krytyczne wymaganie. Z drugiej strony wolałbym nie kupować starszego niż 2-3 lata.
        • michaelm3 Re: Jaki samochód wybrać? 30.09.11, 00:55
          Gdzie wy te lepianki stawiacie, ze nie ma jak do nich dojechac...
          Droge sobie najpierw zrob a potem dopiero pomysl o samochodzie.

Swoja 'droga' ciekawe jest pisanie o Rav 4 jako za malym aucie i rownoczesne przymierzanie sie do Kaszkaja itd.
          • jan.fils Re: Jaki samochód wybrać? 30.09.11, 07:22
            > Swoja 'droga' ciekawe jest pisanie o Rav 4 jako za malym aucie i rownoczesne pr
            > zymierzanie sie do Kaszkaja itd.

Nie za bardzo rozumiem alizję. Fakt jest taki, że Rav 4 jeździłem i w środku to za dużo miejsca tam nie ma. Kaszkajem (to jest raczej przykład typu samochodu) nie jeździłem, ale oglądałem i wersja siedmioosobowa ma, moim zdaniem, znacząco więcej przestrzeni w środku. To przecież nie jest nic nieoczekiwanego. Np. taki peugeot 807 to jest dopiero przestrzeń w środku, co w tym dziwnego?

Reasumując, czy jesteś w stanie rozwinąć myśl?
        • kontik_71 Re: Jaki samochód wybrać? 30.09.11, 12:44
          Outback zdecydowanie da rade. Tez mieszkam w miejscu oddalonym od glownych tas i w zimie droge raczej ciezko odroznic od okolicnych pol.
      • simon_r Re: Jaki samochód wybrać? 03.10.11, 16:28
        o wypraszam sobie :).. Vitara to nie miejski SUV tylko 100% terenówka. Takie drogi jak na zdjęciu to dla GV autostrada... no ale za mała dla autora wątku.
      • bloodymary100 Re: Jaki samochód wybrać? 31.10.11, 09:18
        Tribeca to dobry wybór
    • konrad022 Re: Jaki samochód wybrać? 30.09.11, 09:08
      moze hyundai santa fe
      • simon_r Re: Jaki samochód wybrać? 03.10.11, 16:30
        Santa Fe da radę.... a są jeszcze różne Pajero, Patrole i inne LC lub Land Rovery. Nówki w tej cenie się nie kupi ale 3 letnie bez problemu.
    • swasix Re: Jaki samochód wybrać? 30.09.11, 10:07
      Pomyśl o koreańcach typu Captiva lub SantaFe. Na tę drogę 4x4 dadzą radę.
    • bwportal.pl Re: Jaki samochód wybrać? 01.10.11, 12:11
      Z nowych to zostaje tylko KIA Sportage (prześwit 172mm, bagażnik 564 ltr) i Hyundai ix35 (prześwit 170mm, bagażnik 465 ltr). Cena do 100kpln, automat, 4x4.
      • k2i hmmmmm? 02.10.11, 10:54
        Z nowych to może Kia Sportage a z uzywanych to raczej mazda cx7, może jeszcze subaru lub volvo
    • jan.fils Re: Jaki samochód wybrać? 03.10.11, 11:09
      Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc! Faktycznie uzyskałem cenne informację - dziękuję.

W chwili bieżącej widzę opcje:
      - Mazda CX-7 (2009-2010) lub CX-9 (2009-2008)?
      - Subaru Outback (2009)
      - Kia Sportage (nowa)

Czy faktycznie to ma sens?

Moje obawy, czy te Mazdy dadzą radę na tej drodze? Subaru chyba pod względem napędu będzie znacznie lepsze?

Czy ta Kia w ogóle jest warta rozważania?
      • brms Re: Jaki samochód wybrać? 11.10.11, 13:40
        Odrzucasz RAV4 i Grand Vitarę, bo są za małe i bierzesz pod uwagę Kia Sportage, która jest jeszcze mniejsza?
        Faktycznie nieco większe są Chevrolet Captiva i Santa Fe, ale jakościowo mowa jest o zupełnie różnych autach (Toyota vs Hyundai...)
    • panbagien Re: Jaki samochód wybrać? 03.10.11, 13:58
      Proponuję Dacię Duster (spełnia wszystkie wymagania), a za zaoszczędzone pieniądze podróż dookoła świata, albo darowizna na jakiś zbożny cel.
      • elfkabezhaltera Re: Jaki samochód wybrać? 03.10.11, 14:35
        panbagien napisał:

> Proponuję Dacię Duster (spełnia wszystkie wymagania),
        Nie ma Odkurzacza z automatem ...
        • jan.fils Re: Jaki samochód wybrać? 03.10.11, 14:58
          Jest.

aktualnosci.auto-swiat.pl/wiadomosci/dacia-duster-juz-z-automatem

Co prawda nie na rynku w Polsce, ale skoro można ściągnąć auto z USA to czemu nie z Iraku ;)
          • elfkabezhaltera Niech ci będzie n/t 04.10.11, 00:43
    • petwope Re: Jaki samochód wybrać? 03.10.11, 16:41
      Przy bardzo podobnych kreteriach moj ojciec wybral C5 z hydropneumatycznym zawieszeniem. Praktycznie pełna opcja bez skóry i xenonów, ale z navi 2.0 HDI za około 98 tyś.
      Bardzo ładnie sie tym jezdzi po bezdrozach o jakich piszesz (to nie jest terenowka)
      • jan.fils Re: Jaki samochód wybrać? 03.10.11, 22:02
        Dzięki za sugestię, ale bez przesady. To właśnie od takiego samochodu uciekam obecnie. Mniej więcej takim autem zakopałem się tam na wiosnę dwa razy tak, że rolnik mnie ciągnikiem wyciągał, i już starczy.
        • polokokt Re: Jaki samochód wybrać? 03.10.11, 22:24
          wiesz o ile z autem uzywanym to jest problem go sprawdzic na Twojej drodze dojadowej, o tyle jesli chodzi o auta nowe, jesli wykażesz wystarczajace zainteresowanie kupnem w salonie, mysle ze nie bedzie problemu z "wypozyczeniem" auta na 24h i wtedy przetestujesz czy to jest to czy nie. Bo tak to utkniesz na etapie gdybania. W sumie wszystkie sensowne propozycje juz padly. Teraz trzeba przejsc do sprawdzenia "organoleptycznego".
          Pozdrawiam
    • marabis Re: Jaki samochód wybrać? 06.10.11, 15:22
      Ja polecam outlandera, co prawda trochę kosztuje jednak jest wart swojej ceny. Mi marzy się 5-cio drzwiowy, z automatyczną skrzynią biegów. Sam się do niego przymierzam, bo to auto i sportowe i rodzinne. Rozglądałem się nawet za dobrym modelem i w mitcarze w Warszawie, mają korzystn.e ceny
      • jan.fils Re: Jaki samochód wybrać? 06.10.11, 19:34
        Sprzedawcy mają chyba specjalne rabaty, co?
        • derwisz911 Re: Jaki samochód wybrać? 07.10.11, 00:08
          Abstrahujac od tej reklamy, kiedys jechalismy modyfikowanym wranglerem po drogach duzo gorszych niz to co pokazujesz na fotce. Gonil mnie kolega outlanderem. I, musze przyznac bylem bardzo pozytywnie zaskoczony, jak dziarsko tamto auto sie trzymalo za mna. Nawet na blotnistych podjazdach. Ja bym sie przyjrzal. Moze niekoniecznie u tego stealera :)
    • artur_54 Re: Jaki samochód wybrać? 07.10.11, 12:54
      Kolego, na pokazanej drodze każde 4WD da radę, wydaje się ślisko, ale płasko i równo czyli bez problemu. Jeśli jest twardo, błoto nie powinno się robić głębokie, czyli jesienią moim zdaniem dasz radę każdym 4WD
      Gorzej zimą. Jeśli będzie dużo śniegu, do tego może być dodatkowo nawiane, do tego masz długi kawałek do przejechania - zwykłe 4WD może nie dać rady (oczywiście od 2WD masz już ZNACZNIE większe szanse).
      Od zwykłego 4WD większe szanse masz w czymś z 4WD ale z reduktorem i blokadą choćby 1 mostu + ZNACZNIE większe sznse z oponami o choćby niewielkim zacięciu terenowym vs szosówki, zwłaszcza te do szybkiej jzady. Czyli może rozejrzyj się za Land Cruiserem, Pajero, Grand Cherokee, może LR Discovery
      • polokokt Re: Jaki samochód wybrać? 07.10.11, 13:14
        no na pokazanej drodze to tylko aby byl przeswit wyzszy w czasie zimy. Zeby sie tak nie wieszal na zaspach (jesli takie sa) + 4WD

Podczas wyjazdu na narty w okolice gdzie bylo duzo sniegu, swietnie sprawdzila sie Grand Vitara z oponami zimowymi PIRELLI SCORPION ICE & SNOW (takze nie jakies mocno terenowe opony, raczej miejskie-zimowe do tego typu aut) Wiezdzala wszedzie i wyjezdzala z kazdej zaspy. Inne bardziej typowe osobowki juz dawno utykaly z tylu i wlasciciele musieli uzywac jakis łopat. Także patrzac na tą drogę, to spokojnie by przeszła, jak i pewnie wiekszosc aut podobnych. A wrecz mysle ze podwyzszone auto typu Outlander lub XC70 tez poleci.
        Takze tu wlasciwie jest wybor, ktory mi sie bardziej podoba z napedem 4WD + podwyzszony przesiwt, niz ktory da rade. Bo na tej drodze wlasciwie kazdy podwyzszony z 4WD przejedzie (ostatecznie mozesz na zime kupic dodatkowo opony o jakims agresywniejszym bieżniku). A jak utknie to znaczy ze tylko ciezka terenowka potrzebna.
        Pozdrawiam
        • loyezoo Re: Jaki samochód wybrać? 11.10.11, 17:07
          Co prawda osobiście nie miałem do czynienia ale z opisów i artykułów na temat volvo xc odradzam,zwłaszcza szczególnie podatny na awarie automat.
          Subaru jeżeli chodzi o napęd to klasa sama dla siebie.
          Toyota rav4 w/g mnie (jeździłem tą z rocznika 2004) to ma "pseudo" 4x4.Na pewno lepsze prowadzenie jak 2wd ale to jednak nie to.No i bagażnik mały.
          Piszesz o Outback,że ma prześwit jak Kaszkai.No więc mój typ Subaru.

Do swasix-a Captiva raczej nie jest Koreańska:)
          Do brms-a wymiary:
          Kia Sprotage dł/szer/wys. 4440/1855/1635
          Rav4 4527/1825/1657
          Grand Vitara 4005/1810/1695

więc GW jest najmniejsza z tych aut ( w sensie najkrótsza) Kia jest najszersza.Pzdr.
          • brms Re: Jaki samochód wybrać? 12.10.11, 16:29
            Tej szerokości w Kii nie czuć, może dlatego, że jest niska? Generalnie to w środku mały samochodzik i bagażnik też ścięty.

Nowy pomysł dla autora wątku: Mitsubishi Montero (w Polsce pod brzydko kojarzącą się nazwą Pajero)
    • trypel Re: Jaki samochód wybrać? 11.10.11, 17:22
      caddy 4motion
      2.0 tdi z dsg

nowy sie zmiesci w tych granicach.
      To mój ulubionyy model. Idealny na wakacje i na co dzień :)
    • adrian_ktostam Re: Jaki samochód wybrać? 15.10.11, 17:10
      Nie chwaląc się, znam ten problem, trochę na temat różnych napędów wiem z praktyki, więc myślę że mógłbym odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania.

Ważne, by zacząć od początku, a nie od doopy strony, czyli jak długi jest ten odcinek polnej drogi i ile lat będziesz ją jeździł. Jeżeli np droga ma 3-4 km i będziesz ją jeździł codziennie przez 5-6 lat, to zdecydowana większość wyżej wymienionych pojazdów raczej tego nie wytrzyma. Posypie się zawieszenie. Lepszym wyborem byłaby prawdziwa terenówka ze sztywnym mostem. Biorąc pod uwagę twoje możliwości finansowe polecałbym nissana terrano, suzuki grand vitara lub vitara.

Gdy jednak dużo jeździsz po szosie możesz zaryzykować:

1. Subaru Forester - pojazd najbardziej uniwersalny, dobry w terenie i na szosie, dodatkowe 2 cm prześwitu zimą może się przydać. Moim zdaniem świetny wybór. Sam mam.

2. Subaru Outback - wprawdzie "tylko" 20 cm prześwitu, ale bardziej komfortowy, lepiej wykończony. Prawdopodobnie będzie mój następny.

3. Nowe Subaru Impreza XV. Podobno świetny, 22cm prześwitu, ale nie wiem czy przestronność wnętrza Cię zadowoli, bo będzie wielkości Kaszankai. Wejdzie do sprzedaży na początku przyszłego roku.

4. Toyota RAV, aktualny model. Wbrew pozorom w miarę przestronne wnętrze, sprawdzona marka więc łatwiej z serwisem, dobra w terenie i na szosie.

5. Jeep Compass. Niektóre głąby śmieją się z niego, bo goovno wiedzą. To dobrze wykończony i wyciszony, solidny, samochód. Bardziej komfortowy niż tej klasy SUV-y. O ile poprzedni model słabo spisywał się w terenie, to od roku ten Jeep ma mechaniczną blokadę dyfra i w terenie spisuje się bardzo dobrze. Za kilka lat zdobędzie popularność i w Polsce.

6. Suzuki SX4 dobrze spisuje się w terenie, mało awaryjny, tylko trochę ciasny wewnątrz

7. Honda CRV. Świetny samochód, ale gorzej spisuje się w terenie i to nie tylko dlatego, że mniejszy prześwit (chyba 18 cm)

Tymi samochodami jeździłem jako kierowca lub pasażer na szosie i w lekkim terenie

dalej długo, długo nic, chyba, że coś przeoczyłem..

Teraz kilka uwag.
      - wbrew pozorom Nissan Kaszankai dobrze spisuje się w terenie, ale ma słabe zawieszenie, które sprawia, że przy wysokich prędkościach pływa po szosie a w terenie się sypie.

- WV Tiguan to dobry samochód, ale na szosę, nie w teren. Kilka razy musiałem go wyciągać z zaspy, której Forester nawet nie poczuje. W zeszłym roku wyszedł nowy model, który wyposażono w elektroniczną blokadę dyfra. Osobiście w taką blokadę to ja nie wierzę, ale głowy nie dam

- ford Kuga i francuskie SUV-y z racji konstrukcji napędu nie są godne moim zdaniem uwagi, bo zimą się w małej zaspie zakopią.
    • czarny_kaszalot Re: Jaki samochód wybrać? 30.10.11, 09:08
      Niedawno kupiłem działkę pod Warszawą i też miałem ten sam dylemat :) Ostatecznie zdecydowałem się na kaszkaja, ale myślałem jeszcze na juke (czyli czymś co podoba się jedynie nielicznym ;)). Przyznam szczerze, że nie jestem motoryzacyjnym ekspertem, ale po rozmowie z gościem z salonu, gdzie kupowałem auto (Signella), zdecydowałem się jednak na kaszkaja. Do tej pory wszystko w porządku :) z błotem radzi sobie rewelacyjnie. Zobaczymy co będzie jak spadnie trochę śniegu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka