rubens300 30.10.11, 19:58 Witam. Musze dolać olej do samochodu. Na naklejce jest symbol elf 15w40. Posiadam olej shell ultra 15w40. Czy mogę go dolać? Czym różni się olej shell ultra 15w40 od zwykłego shell 15w40? Link Zgłoś Obserwuj wątek
rubens300 Re: Dolanie oleju w samochodzie 30.10.11, 19:59 Przepraszam. Pomyłka. Chodzi oczywiście o oleje syntetyczne 5w40 (zarówno shell jak i elf) Link Zgłoś
volkenban Re: Dolanie oleju w samochodzie 30.10.11, 21:44 Jeśli klasa lepkości ta sama to myślę, że możesz nalać, bo to najważniejsze, chociaż nie próbowałem mieszać. Link Zgłoś
vag-auto Re: Dolanie oleju w samochodzie 31.10.11, 02:35 Bzdury. Wszystkie oleje silnikowe można ze sobą mieszać. Link Zgłoś
jestklawo Re: Dolanie oleju w samochodzie 03.11.11, 09:11 volkenban napisał: > Jeśli klasa lepkości ta sama odpowiedź na poziomie waszego "marketingu" > to myślę ... nie próbowałem jak nie wiesz, to po co się odzywasz? do założyciela wątku: możesz śmiało mieszać Link Zgłoś
vag-auto Re: Dolanie oleju w samochodzie 31.10.11, 02:36 Żeby nie pogorszyć jakości całego oleju, to trzeba patrzeć na specyfikację jakościową API a nie lepkościową SAE. Lepkość ma drugorzędne znaczenie. Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dolanie oleju w samochodzie 02.11.11, 22:16 mozesz śmiało dolać, na samą dolewke to bez znaczenia ,najwazniejsze żeby do syntetyka czy pół syntetyka nie dolewac mineralnego , ogólna zasada jest taka ze jak masz zalany pół syntetyk to dolewasz pół syntetyk jak syntetykiem to syntetyk itd.a w razie nagłego przypadku czy awari mozesz nawet dolac byle jakim zeby tylko nie zatrzec silnika i dojechac do najblizszego warsztatu Link Zgłoś