21.11.11, 21:05
Mam pytanie do użytkowników Smartów (tych starszych, a dokładniej - ze znaczacym przebiegiem):
Jak to jest z poważniejszymi naprawami silników, tak diesli, jak i benzynowych. Ktoś mi powiedział, że te silniki są "nienaprawialne". Ponieważ w przewidywalnym czasie będę chciał kupić Córce jakiś pojazd na kat. B1, to szukam "za" i "przeciw" tak o Daihatsu Cuore, jaki i Smarcie. Możliwość serwisowania pojazdu, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że nie będzie to nowy samochód (na pierwszy samochód szkoda nowego) będzie jednym z ważniejszych czynników przy podejmowaniu decyzji.
Obserwuj wątek
    • bmwracer Re: Smart 21.11.11, 23:06
      Smarta ??? i to dla wlasnej corki?? A co znudzila sie?? Rozumiem ze dla tesciowej czy starej zony ale dla corki??? No wyobrazam sobie jej pupe jak ja ktos walnie z tylu.... toz auto ma przynajmniej spelniac dwie funkcje
      1. Transport
      2. Bezpieczenstwo.
      I jesli ma byc kompromis to na pewno nie w #2
      A Smart to ma liche #1 a #2 ma zero.
      Pierwszy samochod to ma buc przede wszytkim BEZPIECZNY - albo ona walnie albo ja ktos.... m wiecej zlomu dookola tym lepiej.
      • elfkabezhaltera Olaboga! Zabiją! Zmiażdżą! 22.11.11, 09:25
        No, ja odetchnę z ulgą dopiero w Rosomaku ...

Serio:
        1 - Smart zarejstrowany na B1 to na 99% szwindel i władza może go wysłać na ważenie;
        2 - na podforum "prawo jazdy" napisałem ci o zmianach w B1. Jesli córka nie ma B1, to lepiej przyjrzyj się takim pojazdom:
        otomoto.pl/microcar-m-go-due1-nowy-2-lata-gwarancji-C21721969.html
        Mają sklep w Łomiankach na pierwszych światłach w lewo (Brukowa), na samiuśkim rogu.

Jak mnie będzie stać to synowi coś takiego za 4-5 lat kupię.
      • filesharing Chyba nie wiesz jak Smart jest zbudowany 30.11.11, 18:06
        Przecież Smart ma tak zbudowaną klatkę bezpieczeństwa, że nawet po zatrzymaniu od 100km/h do 0 klatka wytrzymuje. Inna sprawą są obrażenia wewnętrzne i tego człowiek nie przeżyje. Generalnie większe samochody są bezpieczniejsze ale jak pokazują testy to powoli przestaje być prawidłowością. Poza tym Smartem nie jeździ się po autostradzie tylko po mieście.
        ------
        Filmy, muzyka i inne pliki tylko z grup binarnych i usenetu czyli staropolskiej wielkiej plikowni grup alt.binaries www.usenet.info.pl/ albo coś za darmo: www.usenet.info.pl/samouczek/usenext-za-darmo/ lub www.usenet.com.pl/przewodniki/usenet-nl-za-darmo/
    • qqbek Smart i B1? 21.11.11, 23:28
      Rozśmieszać nas zamierzasz, czy Daihatsu reklamować?
      Popatrz sobie na masę własną Smarta i sprawdź, ile musiałaby córka z niego wyciąć, by na B1 się kwalifikował.
      • bmwracer Re: Smart i B1? 28.11.11, 04:43
        To mowi prawo:

"Posiadanie prawa jazdy kat.B1 uprawnia do kierowania trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nieprzekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla;
        Uprawnienia do prowadzenia pojazdów kat. B1 można uzyskać mając 16 lat.
        Osoba chcąca odbyć szkolenie w zakresie kat.B1 prawa jazdy musi odbyć szkolenie teoretyczne o minimalnej liczbie godzin 30 i szkolenie praktyczne o minimalnej liczbie godzin 30.
        Osobo mająca uprawnienia kat. B1 chcąca uzyskać prawo jazdy kat. B musi odbyć szkolenie tylko praktyczne o minimalnej liczbie godzin 20.
        Egzamin w zakresie kat. B1 obejmuje część teoretyczną i część praktyczną , a w przypadku kat. B mając kat. B1 tylko część praktyczną."

Propnuje mala porawke
        "Osobo mająca uprawnienia kat. B1 chcąca uzyskać prawo jazdy kat. B - JESLI PRZEZYJE, musi odbyć szkolenie tylko praktyczne o minimalnej liczbie godzin 20."
        • qqbek Re: Smart i B1? 28.11.11, 11:11
          Wiem, co mówi prawo.
          Mówi ono także, że pusty samochód na B1 ma ważyć do 550kg.
          Masa własna Smarta I zaczyna się od 730kg (0,6l benzyna, bez dodatkowego wyposażenia), Smart II (Fortwo) to już przynajmniej 750kg (1,0l benzyna).
          Pytam się, co trzeba by wywalić ze Smarta I, żeby go odchudzić o 180kg? Bo jedyna słuszna odpowiedź na tak postawione pytanie brzmi - wywalić i zamknąć diagnostę, który taki szwindel podbije.

Wiem, że już z Daihatsu Cuore są problemy... a on waży (3 drzwiowa "IV") tylko 630... więc "zdjąć" trzeba tylko 80 a nie 180kg (a samochód ten ma tylną kanapę ważącą łącznie ponad 25kg, co dodatkowo ułatwia sprawę).
    • minicarpolska Re: Smart 08.05.15, 13:42
      Codzienne dojazdy do szkoły, na korki, na zajęcia sportowe ? masz dosyć dojazdów z rodzicami lub zatłoczonym autobusem? Rower i skuter są dobre w ciepłe dni, ale w mróz, śnieg i deszcz? Microcar jest odpowiedzią na twoje potrzeby!

W Zachodniej Europie młodzi ludzie masowo kupują swoje pierwsze auta, teraz jest to możliwe również w Polsce! Wyróżnij się i wsiądź do swojego nowego Microcara!

---------------------------
      www.microcarpolska.com/
      • xvqqvx www.microcarpolska.com - dno 08.05.15, 13:51
        Nie polecam dennej firmy spamującej na forach. Kretyni spamerzy od nich nie umieją czytać i co gorsza liczyć do 15.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka