derff 17.02.12, 11:22 Mianowicie nowe Punto bedzie ofrrowane z CNG.Może chodzi o LPG? Nowy silnik dwucylindrowy 85 KM ma średnio palić 4,9 l/100 Link Zgłoś Obserwuj wątek
apodemus Re: Przeczytałem i zdziwiłem się 17.02.12, 11:46 A może link...? :) CNG bywa paliwem, ale raczej dla autobusów. Przynajmniej póki co. Problemem dla ewentualnego nabywcy byłby na razie znikomy dostęp do stacji paliw, oferującej takie coś. A dwucylindrowego fiata kiedyś miałem (CC 700) i chyba więcej nie chcę :) Link Zgłoś
dyktator_bolandy Re: Przeczytałem i zdziwiłem się 17.02.12, 14:18 caddy jest od lat oferowane z CNG Link Zgłoś
crannmer Autobusy na CNG 17.02.12, 14:23 apodemus napisał: > CNG bywa paliwem, ale raczej dla autobusów. Przynajmniej póki co. Poki co od lat mozna (niektore mozna bylo) seryjnie dostac takie autobusy na CNG, jak BMW: 316g Compact, 518g Citroën: Berlingo, C3, Jumper, Xsara Picasso Chevrolet: Aveo, Cavalier, Optra Fiat: Punto, Punto Evo, Grande Punto, Punto Actual, Fiorino, Qubo, Doblò, Panda, Ducato, Siena, Palio, Multipla Ford: Focus und C-Max, Contour, Mondeo, Transit, Ikon, Ranger Honda: Civic Hyundai: Santro Mercedes-Benz: E200, Sprinter, B-Klasse Opel: Zafira, Combo, Astra Peugeot: Partner, Boxer Renault: Express, Kangoo, Espace Volkswagen: Caddy, Touran, Passat, Golf Volvo: S80, S70, S60, V50 und S40 Link Zgłoś
apodemus Re: Autobusy na CNG 17.02.12, 14:42 crannmer napisał: > Poki co od lat mozna (niektore mozna bylo) seryjnie dostac takie autobusy na CN > G, jak No, fakt :) Miałem jednak na myśli zastosowanie, powiedzmy, nieco bardziej masowe. Link Zgłoś
crannmer A gdzie powod? 17.02.12, 14:25 derff napisał: > Przeczytałem i zdziwiłem się > nowe Punto bedzie ofrrowane z CNG.Może chodzi o LPG? A gdzie w tej wiadomosci powod do zdziwienia? Link Zgłoś
derff Re: A gdzie powod? 17.02.12, 15:36 To bardzo proste.Każdego dziwi cos innego. Ja osobiście nie widziałem nigdy samochodu na CNG i może dlatego. Link Zgłoś
dyktator_bolandy Re: A gdzie powod? 17.02.12, 18:10 skąd wiesz, ze nie widziałeś... Myslisz, ze samochody na CNG maja na dachu koguty z napisem "CNG"? Link Zgłoś
mort_subite Re: A gdzie powod? 18.02.12, 19:51 crannmer napisał: > A gdzie w tej wiadomosci powod do zdziwienia? Niezbędna infrastruktura w Polsce kuleje tak bardzo, że oferowanie takiego pojazdu stanowi raczej ciekawostkę. Jeśli wierzyć stronie www.cng.auto.pl w skali kraju mamy raptem 30 punktów, w których można zatankować CNG. Do tego niektóre regiony (np. zachodniopomorskie) w ogóle są takowej infrastruktury pozbawione. Z polskiego punktu widzenia znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby auto na LPG - w przypadku tego paliwa nie ma jakichkolwiek problemów z tankowaniem. Zapewne jednak model ten jest ofertą paneuropejską - nie chce mi się zgłębiać tematu, ale niewykluczone, że w innych krajach popularność CNG, jako paliwa do samochodów osobowych, jest znacznie większa, niż u nas i tam taki Punciak może się sprzedawać w sensownej liczbie egzemplarzy. W Polsce pojazd zapewne jest oferowany niejako przy okazji, raczej bez większych oczekiwań, w kwestii podboju rynku moto. Link Zgłoś
boomslang99 Re: Przeczytałem i zdziwiłem się 17.02.12, 15:41 Panda już od kilku lat oferowana jest z instalacją CNG ale zakładam że powodzenia dużego nie ma. Co do spalania silnika 0.9, dla fiata 500, producent obiecywał bodajże 4.1 ale rzeczywistość ponoć mocno tu skrzeczy, zakładam więc że w przypadku punto podobnie. Link Zgłoś