Dodaj do ulubionych

Przeczytałem i zdziwiłem się

17.02.12, 11:22
Mianowicie nowe Punto bedzie ofrrowane z CNG.Może chodzi o LPG?
Nowy silnik dwucylindrowy 85 KM ma średnio palić 4,9 l/100
Obserwuj wątek
    • apodemus Re: Przeczytałem i zdziwiłem się 17.02.12, 11:46
      A może link...? :)

CNG bywa paliwem, ale raczej dla autobusów. Przynajmniej póki co. Problemem dla ewentualnego nabywcy byłby na razie znikomy dostęp do stacji paliw, oferującej takie coś.

A dwucylindrowego fiata kiedyś miałem (CC 700) i chyba więcej nie chcę :)
      • dyktator_bolandy Re: Przeczytałem i zdziwiłem się 17.02.12, 14:18
        caddy jest od lat oferowane z CNG
      • crannmer Autobusy na CNG 17.02.12, 14:23
        apodemus napisał:
        > CNG bywa paliwem, ale raczej dla autobusów. Przynajmniej póki co.

Poki co od lat mozna (niektore mozna bylo) seryjnie dostac takie autobusy na CNG, jak

BMW: 316g Compact, 518g
        Citroën: Berlingo, C3, Jumper, Xsara Picasso
        Chevrolet: Aveo, Cavalier, Optra
        Fiat: Punto, Punto Evo, Grande Punto, Punto Actual, Fiorino, Qubo, Doblò, Panda, Ducato, Siena, Palio, Multipla
        Ford: Focus und C-Max, Contour, Mondeo, Transit, Ikon, Ranger
        Honda: Civic
        Hyundai: Santro
        Mercedes-Benz: E200, Sprinter, B-Klasse
        Opel: Zafira, Combo, Astra
        Peugeot: Partner, Boxer
        Renault: Express, Kangoo, Espace
        Volkswagen: Caddy, Touran, Passat, Golf
        Volvo: S80, S70, S60, V50 und S40
        • apodemus Re: Autobusy na CNG 17.02.12, 14:42
          crannmer napisał:

> Poki co od lat mozna (niektore mozna bylo) seryjnie dostac takie autobusy na CN
          > G, jak

No, fakt :) Miałem jednak na myśli zastosowanie, powiedzmy, nieco bardziej masowe.
    • crannmer A gdzie powod? 17.02.12, 14:25
      derff napisał:
      > Przeczytałem i zdziwiłem się
      > nowe Punto bedzie ofrrowane z CNG.Może chodzi o LPG?

A gdzie w tej wiadomosci powod do zdziwienia?
      • derff Re: A gdzie powod? 17.02.12, 15:36
        To bardzo proste.Każdego dziwi cos innego. Ja osobiście nie widziałem nigdy samochodu na CNG i może dlatego.
        • dyktator_bolandy Re: A gdzie powod? 17.02.12, 18:10
          skąd wiesz, ze nie widziałeś... Myslisz, ze samochody na CNG maja na dachu koguty z napisem "CNG"?
      • mort_subite Re: A gdzie powod? 18.02.12, 19:51
        crannmer napisał:

> A gdzie w tej wiadomosci powod do zdziwienia?

Niezbędna infrastruktura w Polsce kuleje tak bardzo, że oferowanie takiego pojazdu stanowi raczej ciekawostkę. Jeśli wierzyć stronie www.cng.auto.pl w skali kraju mamy raptem 30 punktów, w których można zatankować CNG. Do tego niektóre regiony (np. zachodniopomorskie) w ogóle są takowej infrastruktury pozbawione. Z polskiego punktu widzenia znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby auto na LPG - w przypadku tego paliwa nie ma jakichkolwiek problemów z tankowaniem.
        Zapewne jednak model ten jest ofertą paneuropejską - nie chce mi się zgłębiać tematu, ale niewykluczone, że w innych krajach popularność CNG, jako paliwa do samochodów osobowych, jest znacznie większa, niż u nas i tam taki Punciak może się sprzedawać w sensownej liczbie egzemplarzy. W Polsce pojazd zapewne jest oferowany niejako przy okazji, raczej bez większych oczekiwań, w kwestii podboju rynku moto.
    • boomslang99 Re: Przeczytałem i zdziwiłem się 17.02.12, 15:41
      Panda już od kilku lat oferowana jest z instalacją CNG ale zakładam że powodzenia dużego nie ma.
      Co do spalania silnika 0.9, dla fiata 500, producent obiecywał bodajże 4.1 ale rzeczywistość ponoć mocno tu skrzeczy, zakładam więc że w przypadku punto podobnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka