Dodaj do ulubionych

Bezkarni rowerzyści

• Gość: Miki Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.12, 12:05
      A gdzie jest szanowny pan jjagisław? Nie dowiemy się że niemieckie rowery są najlepsze na świecie, a jeżdżenie niemieckim rowerem to prestiż i wzbudzanie powszechnego szacunku?
    • Gość: gosc Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.12, 12:15
      polo pana m na czerwonym będzie bezpieczniejsze od rowerzysty.
    • Gość: janek Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 12:32
      Uważajmy na rowerzystów, łatwiej o śmierc niz w wypaku z motorem.
      czymże jest to życie?
      zobacz na: zycietowiecej i dodaj com
    • Gość: Miki Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.12, 12:35
      Polscy kierowcy są bardzo zacofani. Polecam wybrać się kiedyś za granicę, żeby poznać kulturę jazdy np: w Holandii. To rower ma wszędzie pierwszeństwo bo wypiera w mieście samochody. Wydaje mi się czytając ten artykuł, że dalej żyjemy w ZSRR ;)
    • Gość: conhorio Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.12, 13:07
      hej, hej...
      Dlaczego ilustracją do takiego artykułu i takiej dyskusji jest filmik zrobiony przez paru gó...arzy, którzy popisują się w mieście? Równie dobrze można pisząc o kierowcach wrzucić film w ustawek na ćwierć mili...
      Ludzie... Trochę rozsądku. Po co ta egzaltacja i szufladkowanie?
      Dla takich kolesi żadne przepisy nie mają znaczenia, więcej - chodzi o to, żeby się chwalić jaki to ja jestem gość.
      Trochę wyrozumiałości i empatii.
      Myślenie, zrozumienie, rozsądek i będzie dobrze.
    • wwojtek9 Re: Bezkarni rowerzyści 15.05.12, 13:11
      Faktyczny problem stanowi liczna grupa ekorowerooszołomów którzy sądzą, iż to oni będą decydoewać o zasadach obowiazujących na drogach - jak nie ma odpowiadajacej im ścieżki dla rowerów będą jeżdzić po jezdni i już! Jednocześnie sami sie oburzają gdy kierowcy nie przestrzegaja przepisów. Do tego wiele osób porównuje Polskę z Holandią i wiele przepisów bezmyślnie wprowadzono do Polskiego prawa na wzór Zachodnioeuropejski. Nie jest prawdą, iż w Holandi "rower ma zawsze pierwszeństwo:" bo tam ruch tranzytowy odbywa się po autostradach na które rower nie ma wstepu! rowerem mozna sie w Hoklandii poruszać po lokalnych drogach na których odbywa się spowolniony ruch lokalny (dojazdowy) - w Polsce zezwolono by osoby nieposiadajace jakliejkolwiek wiedzy o przepisach ruchu drogowego poruszały się rowerem po jezdniach na których odbywa się szybki ruch tranzytowy. Przyznanie pierwszeństwa rowarzyście przejeżdżajacremu ścieżką przed skrecejacym samochodem to przepis śmiertelny - kierowca często (zwłaszca w nocy) nie ma szans na dostrzeżenie szybko jadącego roweru, a ekorowerooszołomu zachęcone tym przepisem gnają na złamanie karku. Jeśli Policja szybko nie zacznie egzekfować prawa w stosunku do rowerów zacznie dochodzić do samosądów. I nie jest p[rawdą, że rowereem zawsze się zwieje - można to tak zorganizowac by takiego typa złapać, jest monitoring - można zidentyfikować.
    • Gość: inleaguewithsatan Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.p.lodz.pl 15.05.12, 13:11
      Przesadzasz autorze artykułu - chłopaki normalnie jadą i nikomu nie szkodzą. Boli widok swobodnie jadącego rowerzysty, gdy się w swojej puszcze stoi w korku?
      A tak jeździ się po Łodzi :-) www.youtube.com/watch?v=5nf7ffuaW8o
    • Gość: Zdzisław Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 13:15
      Witam. Po to wsiadam na rower w mieście żeby nie kisić się w samochodzie w korkach i wszędzie dotrzeć szybciej itd. Po jakiego wała jest sens stania rowerem w korku równo z samochodami po to żeby na to samo wyszło? Banda hipokrytów, która nie może przeżyć tego że można gdzieś dotrzeć szybciej, taniej i bez nerwów. Do tego właśnie służy między innymi rower.
    • Gość: Waldi Re: Bezkarni rowerzyści IP: 188.116.35.* 15.05.12, 14:09
      dziwicie sie ? Jak na rowerze można jeździć nie znając przpisów. To samo jest na tych skuterach. Ojciec kupi gó...arzowi na 18-tkę motorower albo motocykl 125cm3 zarejestrowany na 50cm i jeżdzą po ulicach bez prawa jazdy - no bo mieć go nie muszą
    • Gość: Zdrowy Rozsądek Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 14:19
      Bezkarne bydło na rowerkach bez hamulców, z ostrym kołem i bez żadnych świateł trzeba aktywnie tępić i eksterminować z ulic i chodników. Nawet swołocz na szlifierkach nie jest tak bezczelne jak ta banda. Jak tylko mi się udaje bez nadmiernego uszkodzenia lakieru, to zawsze zepchnę takiego na krawężnik albo do rowu. Innego sposobu nie ma.

Nawet rowerzyści o tym wiedzą: radkowiecki.blox.pl/2009/07/I-want-to-ride-my-bicycle.html
      Tyle że to akurat pisał rowerzysta posiadający mózg.
    • Gość: magda Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 15.05.12, 15:24
      zgadzam sie z easydriver. Punk widzenia jak najbardziej sie zmienia.
      Mieszkajac w holandii, jezdze samochodem i skuterem (niebieskie tablice, wiec po sciezce rowerowej, skuterem oczywiscie). Moje podejscie do jazdy samochodem zmnienilo kupno skutera, tak samo podejscie do przechodzenia przez ulice zmienilo kupno samochodu. Zrobilam sie bardzo ostrozna jak zobaczylam jakie glupie bledy popelniaja niektorzy ludzie. Rowerow nienawidze od kiedy sie tu przeprowadzilam, wszyscy tu je maja. W holandii niestety rowezysci niepotrafia jezdzic, pomimo tego ze holandia ma jedne z najlepszych sciezek rowerowych. Na rower powinno byc specjalne prawajazdy (nie znaja zasad, pomimo tego ze pewnie wiekszosc z nich ma prawajazdy kat B), oraz kazdy jeden powinien posiadac lusterka oraz powinno byc zabronione sluchanie muzyki! Rowerzysta mysli ze jest najszybszy i najwazniejszy, nawet glowy nie obraca zeby sprawdzic czy nic nie wyprzedza go z lewej strony. Paranoja! Czasem mam ochote sie zatrzymac i dac rowerzyscie w ryja. Ale wydaje mi sie ze kiedys ktoregos rozjade, oczywiscie nie specjalnie. Pieszy nie powinien wchodzic na ulice jak cos nadjezdza, skuter bedzie uwazal na samochody, a samochod na tiry i tramwaje, rowerzysta powinien byc ostrozniejszy z pojazdami wiekszymi od roweru, to sie glownie moze zle skonczyc dla niego. Piesi tez nie sa swieci, wchodza na sciezki rowerowe nie patrzac czy cos nadjezdza. Jak rozjade ktoregos, to niestety nie jest moja wina... Lubie czasem mocniej przycisnac pedal, skuterem jade maksymalna predkoscia, ale wypadku z mojej winy raczej miec nie bede, zawsze zwalniam jak widze ze rowerzysta wiezie dziecko!
      • Gość: goli Re: Bezkarni rowerzyści IP: 78.40.197.* 27.03.13, 12:34
        Magda jak Ty mi 'zabraniasz' słuchania muzy gdy jezdze na rowerze to ja Tobie 'zabraniam' oddychac na terenie kontynentalnej Europy. Chyba się zgodzisz ze mną że gó... nas obchodzą wspólne zakazy myślenia życzeniowego. Chcesz dac 'w ryja'? lol nie zdziw się kiedys gdy ktos Cie sprowadzi do parteru w dupie mając Twoją 'kobiecośc' jesli będziesz wyładowywac frustracje w ten sposób. Umow się na wyzyte w poradni psychologicznej, a nie wsiadaj za kółko psiocząc na cyklistów
    • Gość: TeeR Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 16:07
      A ja się pytam:
      - Dlaczego rowerzyści nie muszą wykupywać OC?
      - Dlaczego rowerzyści nie mają obowiązku używania świateł w dzień?
      - Dlaczego od rowerzystów nie egzekwuje się oświetlenia w nocy?
    • Gość: Tom Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.12, 19:52
      Jeżdżę na rowerze pod prąd jednokierunkowymi, wyprzedzam stojące lub jadące w korku samochody, czasem nawet przejadę po pasach. Nigdy nie spowodowałem żadnego zagrożenia. Za to raz zostałem staranowany przez paniusię, która bez migacza skręcała w lewo. A drugi raz pan w skodzie myślał, że ja na rowerze to powoli jadę i wymusił pierwszeństwo. Niestety oczy dookoła głowy mają tylko rowerzyści bo to ich boli wypadek, blachę się wyklepie.
    • bimota Bezkarni rowerzyści 15.05.12, 21:58
      Ha, ha.. boli jak rowerek wyprzedza, oj boli...
    • Gość: ezomir Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.sdn-bng-011.adsl.virginmedia.net 15.05.12, 22:23
      Jezdze samochodem, a takze rowerem.
      Moja uwaga: szanujmy siebie i innych - jezdzmy ostroznie z kultura i bez nonszalancji!
      Rowerzysta powinien uwazac by nie stwarzac zagrozenia, a kierowca pamietac ze nie jest sam na drodze.
      To tak w skrocie - co by nie tracic godziny na szczegolowe podejscie do sprawy.
    • Gość: Marek Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.05.12, 23:38
      Czy połowa komentujących to idioci?
    • Gość: Marek Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.05.12, 23:40
      "A ja się pytam:
      - Dlaczego rowerzyści nie muszą wykupywać OC?
      - Dlaczego rowerzyści nie mają obowiązku używania świateł w dzień?
      - Dlaczego od rowerzystów nie egzekwuje się oświetlenia w nocy?"

A ja odpowiadam:
      - bo szkody jakie są potencjalnie w stanie wyrządzić są niewielkie, a właściwie niemal żadne (niemal)
      - bo zlikwidowano ten przepis, gdyż światła rowerowe i tak nie są w dzień widoczne
      - a tego to nie wiem i też mnie to wku....a.

• Gość: Marek Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.05.12, 23:42
      "Polscy kierowcy są bardzo zacofani. Polecam wybrać się kiedyś za granicę, żeby poznać kulturę jazdy np: w Holandii. To rower ma wszędzie pierwszeństwo bo wypiera w mieście samochody. Wydaje mi się czytając ten artykuł, że dalej żyjemy w ZSRR ;)"

Z tym się zgadzam.
      Ale choć jestem rowerzystą, to też mnie niektóre głąby bez świateł w nocy wkurzają, gdy jadę samochodem.
    • liczbynieklamia Re: Bezkarni rowerzyści 16.05.12, 07:42
      @Marek
      bo szkody jakie są potencjalnie w stanie wyrządzić są niewielkie, a właściwie niemal żadne (niemal)

Bzdura. Wymusisz pierwszeństwo, próbujący cię ominąć samochód wyrżnie w drzewo i jego auto warte pół miliona będzie do kasacji. Wjedziesz w pieszego i sparaliżujesz go - czeka cię płacenie renty do końca jego życia. Trzeba być totalnym debilem, żeby jeździć na rowerze nie mając OC.
    • Gość: RPWL Re: Bezkarni rowerzyści IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.05.12, 21:41
      Pojechałem dzisiaj do roboty na rowerze - 38 km w jedną stronę - w sumie 20 razy przejechałem na czerwonym :-) Liczyłem!
    • frozentime Re: Bezkarni rowerzyści 29.08.12, 09:45
      Jestem aktywnym rowerzystą. Uważam, że takie zachowania jak pokazane na filmach trzeba tępić dla dobra rowerzystów. Wprawdzie w razie wypadku poszkodowany zostanie najprawdopodobniej wyłacznie rowerzysta, ale trzeba zapobiegać wszelkim wypadkom.

Uważam, że miejsce rowerzysty jest na jezdni lub ddr (na chodniku wyjątkowo w przypadkach dopuszczanych przez PoRD), a przepisy go także obowiązują.
    • frozentime Re: Bezkarni rowerzyści 29.08.12, 09:52
      @liczbynieklamia

Liczby nie kłamią. Samochodów za pół miliona jest w Polsce niewiele.

Co do pieszych, w 2011r. rowerzyści nie spowodowali śmierci żadnego pieszego, kilku cięzko ranili. Kierowcy zaś spowodowali śmierć kilkuset pieszych (w tym kilku na chodnikach) oraz ciężkie obrażenia u kilku tysięcy (również na chodnikach).

"Trzeba być totalnym debilem, żeby jeździć na rowerze nie mając OC." Mylisz się. Jeżdżę rowerem w ruchu miejskim 35 lat, Nigdy nie miałem sytuacji, że przydałaby mi się polisa OC. Jeżdżę wyłącznie po jezdni lub ddr.
    • frozentime Re: Bezkarni rowerzyści 29.08.12, 09:55
      "Rowerzysta powinien uwazac by nie stwarzac zagrozenia, a kierowca pamietac ze nie jest sam na drodze."

Kierowca musi także - a może przede wszystkim - uważać, żeby nie stwarzać zagrożenia. Większość wypadków rower-samochód ma miejsce z winy kierowców. Rowerzysta nie stanowi praktycznie żadnego zagrożenia dla kierowcy, kierowca nieumiejętnie jadący samochodem jest śmiertelnym zagrożeniem dla rowerzysty.
      • piotr33k2 Re: Bezkarni rowerzyści 30.08.12, 22:04
        u nas jak zwykle doszlo do absurdu ,dano rowerzystom przywileje jak na zachodzie tylko że na zachodzie rowerzysta z reguły jedzie swoja wydzielona odrebna od samochodów ścieżka rowerową ,u nas jedzie po drodze publicznej wspolnie z pojazdami mechanicznymi (które musza go wyprzedzic żeby nie tamowac ruchu) bez żadnych uprawnień bez żadnego przeszkolenia bez ządnego pojecia o ruchu drogowym i przepisach , paranoja!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka