Dodaj do ulubionych

co polecacie

14.05.12, 22:07
Ostatnio powiekszyła mi się rodzina więc poszukuję autka dla 2 osób dorosłych i 3 dzieci
chcę kupić autko do 2.0 l w benzynie no i w miarę szerokie tak aby postawić z tyłu 3 foteliki, może to być autko 7 osobowe, zastanawiałem sie albo nad HONDĄ CR-V o poj 2.0 - tą która bedzie w sprzedazy od 2013 r., albo nad Fordem S- Maxem (2,0 albo 1,6 - który ewentualnie polecacie silnik)
najchetniej kupiłbym japońsiego VANA ale ToYOTA VERSO ma za mały bagażnik a Mazda 5 w 2 rzedzie siedzeń środkowe siedzenie to podłokietnik i mam watpliwosci czy zmieszczą sie tam 3 foteliki a w przypadku jego braku czy sidzenie natym podłokietniku bedzie wygodne. HONDA vanów aktualnie w Polsce nie sprzedaje :(
dziekuję i pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • miszasty Re: co polecacie 14.05.12, 23:27
      Do Mazdy nie zmieszczą się 3 foteliki w drugim rzędzie - też uważam, że za przeproszeniem debilne rozwiązanie jak na RODZINNEGO (mini)vana. To auto bardziej nadaje się do wożenia... dyrektora na tylnej kanapie z sekretarką, bo 2 osoby tam mają wygodnie.
      Z drugiej strony - mierzyłem organoleptycznie i 3 foteliki wejdą. W pewnym sensie wejdą... Otóż na szerokość wejdą, ale te boczne częściowo wiszą w powietrzu. Czyli praktycznie odpada.
      Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie - czy chcesz coś wygodnego, może i ładnego jak np. C4 Picasso czy w miarę bezawaryjnego pokroju Verso? Tak, ma za mały bagażnik - ale to nie tak, że o 50% mniejszy niż konkurencja - zawsze można pod dach też zapakować.
      A co do tego czy wejdą 3 foteliki czy nie wejdą - to... musisz spróbować w sensie dosłownym. Bo to i zależy od wyprofilowania kanapy (jeśli nie osobne fotele, to najlepiej płaska kanapa) i od fotelików - bo są bardzo duże różnice! A nade wszystko też oczywiście od szerokości wnętrza.
      Są bowiem auta klasy wyższej, ogromne, szerokie, długie, gdzie 3 foteliki nie wejdą. I są auta klasy B, gdzie foteliki się zmieszczą. Nie ma reguły.
      A suva nie polecam: stosunkowo małe takie auto jest w środku w porównaniu nie tylko do minivana ale także mikrovanów klasy B, a eksploatacja często droższa niż się wydaje z głupiego powodu "no bo to drogi i modny suv". Siedzi się wysoko, ale podłoga jest nisko w porównaniu z vanami, bo cała podłoga jest podniesiona. No bo - jakby to powiedzieć brzydko - to "terenufka". ;)
      No chyba, że potrzebujesz w teren wjechać, ale wtedy koniecznie suva z 4x4 ;) Ale ty rodzinne potrzebujesz, a nie terenowe ;)
      • milo747 Re: co polecacie 14.05.12, 23:36
        Dzięki,
        w teren raczej nie będe jeździł, chyba, ze mi pociech pouciekają podczas pikniku rodzinnego :)
        sprawdze w takim razie VERSO, raz go wiedziałem, ma 3 fotele w 2 rzedzie, ale na w 3 rzedzie to raczej i dzici miałby problemy z siedzeniem,
        zdecydowanie wolę bezawaryjnośc, mam aktualnie civica sedana VI generacji, auto ma 14 lat i smiga bez awarii - super auto stąd pomyślalem o CR-v bo ten nowy z fotek wynika, ze będzie miał płaską tylna kanapę i mocownaia dla 3 fotelików, za S-maxem przemawiaja 3 odrębne siedzenia na 3 foteliki i opcja kolejnych 2 w 3 rzędzie oraz chyba najobszerniejszy kuferek, co do autek produkcji francuskiej, to choć ostatnio ich jakość polepszyła sie to nadal mam wątpliwości czy aby sa to auta bezawaryjne
        pytałem w Mazdzie i powiedizano mi że 3 foteliki nie wejdą, choć może tzreba to sprawdzić, ale z drugiej strony to jej szerokość jest chyba nawet mniejsza od VERSo
        jeszcze raz dzięki
        milo747

• miszasty Re: co polecacie 15.05.12, 13:47
          Do trzeciego rzędu Verso wchodzą nawet duże foteliki typu np. Concord Lift Evo PT - sprawdzone namacalnie. Ten fotelik jest duży i wysoki, ale wchodzi i dziecko też wygodnie siedzi. Dorosły... wiadomo;)
          Do Mazdy WCHODZĄ trzy foteliki, jak pisałem, jakby się uprzeć - z tym że powiedzmy sobie szczerze, choć da się je włożyć, to to auto do 3 fotelików sie nie nadaje w drugim rzędzie. Totalnie IMHO bez sensu, no ale to to fakt.
          W Verso do kitu są plastiki, auto jest stosunkowo drogie - z zewnątrz za to bardzo małe jak na 7 os. minivana, co w mieście jest zaletą. Można kupić kratkę taką a'la leasing, specjalnie żeby po dach załadować, bo niecałe 450 l bagażnika w wersji 7 os., to nie za dużo.
          Smax ok, ale zakładając, że nie będzie rdzewiał - to niestety częsta przypadłość różnych modeli Forda i wcale nie jakaś wyjątkowo rzadka - to po mieście będzie dużo mniej wygodnie, bo auto wyraźnie większe. Za to na samą trasę na pewno lepsze a i bagażnik większy. Z tym awaryjność szeroko rozumiana to coś pomiędzy dajmy na to Citroenem a Toyotą: nie ma tragedii, sielanki też nie. Zresztą sielanki nie ma nigdzie, ale coś z czymś trzeba porównać i mieć jakiś punkt odniesienia.
    • legend3.2 Re: co polecacie 15.05.12, 10:19
      Ja zastanowiłbym się nad Fiatem Freemont 2.0 170KM, cena będzie podobna a myślę, że miejsca dużo więcej:) w końcu można nim zabrać 3 dzieci i dziadków:), Cr-V ma 556 litrów bagażnik Freemont 540 litrów:)
      • motylanoga71 Re: co polecacie 15.05.12, 12:16
        tych dziadkow to chyba w urnach.
        • nazimno Taki komentarz wyglosic moze tylko skonczony smiec 15.05.12, 12:36
          .
          • motylanoga71 Re: Taki komentarz wyglosic moze tylko skonczony 15.05.12, 14:25
            miejsca w trzecim rzedzie siedzen to raczej na nic wiecej sie nie znajdzie. Usiadz w jakims chlodnym miejscu bo ci "zylka peknie" jak sie bedziesz tak denerwowac.
            • nazimno Tak czy inaczej. 15.05.12, 16:45
              Tylko smiec. Nikt inny.
              Ja w ogole sie nie denerwuje.
              Stwierdzam nagi fakt.

• lazy.eye Re: co polecacie 15.05.12, 12:48
      Ciężki van i benzyna to nie najlepszy pomysł. Tylne drzwi dobrze żeby były przesuwane. Może nowy Sharan, Berlingo?
      • miszasty Re: co polecacie 15.05.12, 13:48
        Niby tak, ale dzisiejsze diesle i awaryjność i tanie koszty eksploatacji to się wyklucza wzajemnie.
        • czesiu71 Re: co polecacie 15.05.12, 14:54
          Jestem w identycznej sytuacji, z tym, że ja już chcę wymienić dotychczasowego minivana Nissana Almerę Tino, na coś większego i nowocześnieszego.
          W Verso siedziałem i na tym forum opisałem - ciasne w środku, kiepska widoczność dookoła, mały bagażnik (według ADAC) tylko 380 litrów, strasznie drogi i wcale nie taki bezawaryjny:
          www.kfzticker.de/wissen/adac-pannenstatistik-2012/
          Z minivanów najlepszy na tej liście jest obecnie scenic i najbardziej sie do niego skłaniam. Nawet krótki ma większy bagażnik niż Verso, jest bardzo dopracowany, zawieszenie komfortowe, ale bez przesady jak w Citroenie i nie kosmicznie drogi.
          • miszasty Re: co polecacie 15.05.12, 16:40
            czesiu71 napisał:

> Jestem w identycznej sytuacji, z tym, że ja już chcę wymienić dotychczasowego m
            > inivana Nissana Almerę Tino, na coś większego i nowocześnieszego.
            > W Verso siedziałem i na tym forum opisałem - ciasne w środku, kiepska widocznoś
            > ć dookoła, mały bagażnik (według ADAC) tylko 380 litrów, strasznie drogi i wcal
            > e nie taki bezawaryjny:

Jak tam sobie uważasz. Swego czasu jeździłem Focusem, w ADAC czy TUV też uchodził jako auto super extra bezawaryjne. Przegonił nawet - co Ford nagłaśniał mocno w pewnym okresie - jakąś Toyotę. Ale z życiem - moim i kilkudziesięciu innych mi znanych zakupionych nowych - nie miało absolutnie nic wspólnego. No, lepiej niż u francuzów było i tyle.
            I powiem tylko tyle - testy testami, owszem, czytam. Ale życie życiem.
            Nie bez powodu jedne marki wartość trzymają mocno, a inne lecą w dół na łeb na szyję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka