Dodaj do ulubionych

Jaki samochod.

20.05.12, 21:28
Witam jesli ktos jest bardziej rozezany i moze byc cos podpowiedzial,
Mam zamiar zmienic auto i poszukuje cos do 18 - 20 tys, w kombi, najlepiej diesel, chodzi mi o rodzinne auto dlatego kombi, czesto jezdze za granice.
Zastanawiam sie nad Peugeot 307 kombi.
Ktos moze by cos zaproponowal
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Jaki samochod. 20.05.12, 21:36
      najlepiej jakis w kołach i w dzwiach. no i w siedzeniach i w kierownicy. i w kombi hehehe
    • piotr33k2 Re: Jaki samochod. 20.05.12, 22:44
      daj sobie spokój z jakimkolwiek francuzem w dieslu za 18 tys bo bedzie niedługo nadawało sie do remontu a nie wyjazdów za granice
    • lazy.eye Re: Jaki samochod. 20.05.12, 22:51
      Może Corolla? Niezawodna i mało pali. Diesel 1.4 bez koła dwumasowego i dpfu, więc tani w eksploatacji.
      otomoto.pl/toyota-corolla-C24170889.html
      • piotr33k2 Re: Jaki samochod. 20.05.12, 23:03
        lazy.eye napisał:

> Może Corolla? Niezawodna i mało pali. Diesel 1.4 bez koła dwumasowego i dpfu, w
        > ięc tani w eksploatacji.
        > otomoto.pl/toyota-corolla-C24170889.html
        to jest jest już napewno racjonalny głos . i juz jak nie ten kierunek nawet szukaj coś ze stajni niemieckich ale nie u francuskich bo sporo uzywany diesel francuz to nieuniknione kłopoty i koszty.
        • trypel Re: Jaki samochod. 21.05.12, 09:18
          napisz szybko do bmw, może jeszcze sie opamiętają i wycofają z pomysłów kupowania diesli od Francuzów. Nikt widocznie im jeszcze nie powiedział ze to kłopoty i koszty
          • only_the_godfather Re: Jaki samochod. 21.05.12, 10:35
            Fakty proszę fakty. Mam Xsare Picasso 2.0 HDI i jakoś nie narzekam aby ten silnik psuł się na potęgę jak niektórzy twierdzą. Auto ma 10 lat i przejechane ponad 200 tys. km. Znajomy ma Megane dci i też nie narzeka.
            • trypel Re: Jaki samochod. 21.05.12, 11:15
              ale dlaczego do mnie? ja tam niczego nie mam przeciwko Francuzom. Może tylko tyle że nie moge znaleźć R4 w takiej wersji jak bym chciał
              • only_the_godfather Re: Jaki samochod. 21.05.12, 11:59
                Nie miało być do Ciebie tylko do kolegi który twierdzi jaki to francuzy są złe.
                • panbagien Re: Jaki samochod. 21.05.12, 15:09
                  Bo są złe. Nie pomogły nam w 39.
    • only_the_godfather Re: Jaki samochod. 21.05.12, 10:43
      Może Renault Megane. w prawdzie kombi nie jeździłem tylko sedanem ale był bardzo wygodny i miał dużo miejsca. Jeśli poszukujesz auta rodzinnego to może warto zastanowić się na minivanem np Xsara Picasso. Auto dość wygodne dużo miejsca komfortowo się podróżuje nawet w 5 osób. Silnik 2.0 HDI jest dość żwawy i mało pali. Jeśli podróżujesz za granicę pokonujesz duże dystanse to to auto będzie wygodniejsze od kombi.
    • galtomone Re: Jaki samochod. 21.05.12, 11:14
      Nad francuzem sie zastanow, bo to tanie w obsludze nie bedzie. Czesci (duperele) sa drogie.
      Silniki (wbrew temu co tu jeden kolega pisze), szczegolnie te starsze sa bardzo dobre. Moize nie sa najmocniejsze, czy najcichcesze ale (przynajmniej ze stajni PSA) nic sie z nimi nie dzieje.
      Wczorej kulalem sie Pugiem 206 1.9 TD (chyba 70KM). Auto ma 380 tys na blacie (wiec takich przebiegow sie spodziewaj) i generalnie nie ma problemu.
      Klima nie dziala, siedzenia wysiedziene, wspomaganie kierownicy dosc ciezko chodzilio, byly klopoty z pompa paliwa (droga impreza podobno) i sporo rzeczy w tym aucie zacyzna sie juz rozpadac... ale nie silnik.

Jesli uperiasz sie przy dieslu to za ta kase skupilbym sie na:
      - Avensis pierwszej generacji
      - Audi A4/Passat/Octavia, itd... 1.9 TDI 90 - 110 (ze wskazaniem na 90KM).

Potem to juz tylko kwestia znalezenia egzemplarza o ktory ktos dbal, czyli robil tarcze, klocki, zawieszenie na czas bo nie bedziesz musial zainwestowac w auto zaraz po zakupie duzo.
      Chyba, ze cena bedzie atrakcyjna - wtedy licz sie z tym, ze sam robisz od razu rozrzad, hamulce, zawieszenie i moze wydech.

Na przebiegi nie patrz tylko na stan siedzen - zadbane po 350 -400 tys bedzie w sordku jeszcze ok nie zabdane bedzie po prostu zniszczone.
      Na przebieg ponizej 300 nie licz. Kto kolwiek bedzie Ci mowil inaczej klamie jak pis, znaczy pies :-)
      Jesli buda nie ma rdzy i zawieszenie nie jest w calkowitej rozsypce to jeszcze tym pojezdzisz.

Na pewno mozesz nie zwracac uwagi na nastepujace:
      Mondeo, Laguna, C5, Mazda 6, 307 (duzo zlych opinii ma to auto).

Pod rozwage dalbym Ci juednak jeszcze Accorda lub Avensis z silnikiem na Pb + LPG. Avensis 2.0 (I generacji czy Accord to na nasze warunki nie drogie wutrzymaniu auta - o ile nie kupisz calkowitego zlomu).
      • only_the_godfather Re: Jaki samochod. 21.05.12, 12:03
        Nie wiem jak w nowszych silnikach ale w moim archaicznym 1.4, 8 zaworowym z renault i 2.0 HDI z citroena większych problemów nie ma choć czasem coś szwankuje i okazuje się że jakiś czujnik nie styka. Generalnie takie naprawy nie są mega drogie ale może to być wkurzające.
        co do Mazdy 6 znajomy posiada takową i powiem szczerze że zimą miał więcej problemów z tym autem niż ja z francuzem.
    • strongwaz Re: Jaki samochod. 21.05.12, 13:36

Zbudowałem sobie coś podobnego z bardzo dobrym wyposażeniem. Jeśli możesz poczekać miesiąc/dwa i jesteś ze stolicy. To daj znaka: nadolku.pl@gmail.com
    • strongwaz Re: Jaki samochod. 21.05.12, 13:36
      Zbudowałem sobie coś podobnego z bardzo dobrym wyposażeniem. Jeśli możesz poczekać miesiąc/dwa i jesteś ze stolicy. To daj znaka: nadolku.pl@gmail.com
    • archonix Re: Jaki samochod. 21.05.12, 15:48
      W tej cenie proponuje starego kangura, najlepiej 1.9 dti lub 1.5 dci, malo pala i dobrze sie tym jedzie daleko.
      • piotr33k2 Re: Jaki samochod. 21.05.12, 22:54
        z nowej generacji hdi jeszcze jako takie ale dci reno to najgorszy szrot i kaktus mi na rece wyrosnie jak przejedziesz tym badziewiem powyzej 150 ty bez remontu układu wtryskowego ze o wszelakich czujnikach od wszystkiego nie wspomne ,tak po 5-6 latach wszystkie po kolei do wymiany .
        • strongwaz Re: Jaki samochod. 22.05.12, 07:44
          W starych kangurach były elektryczne pompy wspomagania - lubiły paść, zregenerować się nie dały a drogie były...
          • archonix Re: Jaki samochod. 24.05.12, 20:03
            w 2002 r jeszcze sa hydrauliczne.
    • jk-90 Re: Jaki samochod. 22.05.12, 09:09
      Za te pieniądze możesz kupić 307 FL 1.6 HDI 90KM.
      Samochód dopracowany, pozbawiony problemów z BSI. Silnik nie posiada filtra cząstek stałych ani turbiny ze zmienną geometrią, cena wtryskiwacza to 250zł czyli bardzo tanio.
      Poza tym bardzo proste i trwałe choć mało komfortowe zawieszenie, przód kolumny McPhersona, tył belka skrętna na pewno tańsze niż zawieszenie w Golfie V czy Focusie.
      Jak to w samochodzie z koncernu PSA w pełni ocynkowane nadwozie.
      A wszystkim tym którzy narzekają jakie te samochody są beznadziejne radzę spojrzeć u jakich producentów możemy znaleźć francuskie diesle-Mini,Mazda,Ford a z wyższej półki Land/Range-Rover, Jaguar itd.
      Inna sprawa, że Peugeot sprzedał ponad 3 miliony 307, gdyby to był nieudany samochód to nawet dobra renoma Peugeota w klasie kompaktów by mu nie pomogła.
      Polecam 307-stosunek cena/jakość bardzo dobry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka