17.01.13, 21:55
przymierzam się do wymiany letnich opon w focusie II, do tej pory jeżdziłem na Pirelli P6 i zamierzam kupić te same (albo nastepcę)

no chyba że ktoś zarekomenduje mi coś lepszego

i druga sprawa - czy warto korzystać ze sklepów internetowych? (nazw oczywiście nie podaję, ale w googlach wyskakują na samym początku), na pewno są konkurencyjni cenowo, ale jak z jakością? czy nie sprzedają przeleżałego/kiepskiego towaru?

nie jestem ekspertem-wulkanizatorem więc nawet sprawdzając przesyłkę przy kurierze, nie jestem w stanie ocenić czy towar jest jakościowo bez zarzutu
Obserwuj wątek
    • soulshuntr Re: opony 17.01.13, 22:02
      na kazdej oponie jest wytloczona data produkcji. Latwo wiec sprawdzic kiedy zostala wyprodukowana dana opona. Zawsze kupuje w sklepach internetowych i zawsze jest taniej.
    • apodemus Re: opony 18.01.13, 07:14
      Wiele sklepów internetowych podaje orientacyjną datę produkcji oferowanych opon. Jak dotąd korzystałem z takiego zakupu raz i wszystko było OK; cena sporo niższa niż u "oponiarzy stacjonarnych", a jakość i data produkcji były zgodne z opisem na stronie sklepu.
      • mapo0 Re: opony 18.01.13, 10:15
        Podchodziłem kilka razy do tematu zakupów opon przez internet i faktycznie były one tańsze niż u "oponiarzy stacjonarnych", ale u "oponiarza stacjonarnego" miałem założenie opon i wyważenie kół w cenie, a założenie opon zakupionych przez Internet by dodatkowo kosztowało. Dlatego bardziej opłacało się kupić u oponiarza stacjonarnego. Dodatkowo, jakby coś było z oponą nie tak, to możesz zareklamować u sprzedawcy w ramach gwarancji, a tak byś musiał na własny koszt wysyłać opony (zapewne koszt przesyłki duży).
        • apodemus Re: opony 18.01.13, 10:38
          W zeszłym roku kupiłem nowy samochód. Kompletując "zimówki", kupiłem przez internet felgi i opony (w różnych sklepach - różnice cen bywają zdumiewająco duże). Zawiozłem to wszystko do oponiarza, który za założenie kompletu opon na felgi i wyważenie skasował 20 zł.
          W razie reklamacji, sklepy "na odległość" zazwyczaj zwracają koszt "przesyłki reklamacyjnej".
          Zgadzam się, że zakup "stacjonarny" jest wygodniejszy, jednak różnica w cenie zakupu w moim przypadku sięgnęła w sumie kilku stówek, więc uznałem, że warto.
          • wtopek Re: opony 18.01.13, 10:58
            dzięki za komentarze, spróbuję więc zakupu w sieci :)

akurat kwestia kosztu wymiany to u mnie sprawa drugorzędna, bo i tak zawsze wymieniam zimówki na letnie przy okazji corocznego przeglądu, który mam pod koniec marca, w moim aso doliczają z tego tytułu jakieś 30 zl razem z wyważeniem

wolę dopłacić tyle niż 400 zl więcej za opony u wulkanizatora i "wymianę gratis" ;)
            • sakhal Re: opony 18.01.13, 12:17
              Sporo sklepo inter., zwlaszcza tych duzych - maja podpisane umow z wulkanizatorami "na miescie" ktorzy takie opony zaloza i wywaza za darmo lub za jakas mała opłata.
        • soulshuntr Re: opony 18.01.13, 12:19
          znajoma oponiarz skroil za debice po 220zl/sztuka podczas gdy na necie cena oscylowala w granicach 160zl. Fakt, wywazenie bylo gratis :)

> Dodatkowo, jakby coś było z oponą nie tak, to możesz zarekla
          > mować u sprzedawcy w ramach gwarancji, a tak byś musiał na własny koszt wysyłać
          > opony (zapewne koszt przesyłki duży).

klania sie nieznajomosc prawa. Zgodnie z Art. 556. § 1 KC sprzedawca ma obowiazek pokryc koszty przesylki wadliwego towaru w OBIE strony.
        • nie-tak Re: opony 20.01.13, 00:25
          @mapo0
          Opłaci się kupić kompletne koła z oponami w internecie, one przychodzą już wyważone gotowe do założenia. Takie rzeczy jak zimówki kupuje się zawsze latem gdyż w tym okresie są najtańsze / teraz kupuje się letnie. W ubiegłym roku latem kupiłam zimówki (kompletne koła z alu-felgami) do BMW Goodyear z wszystkimi bajerami zaoszczędziłam na nich prawie 500 €

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=VaWQIccSw94
          Dlaczego nie wyświetlono w unijnych telewizjach tego wstydliwego przemówienia "prezydenta" Europejczyków?
          • apodemus Re: opony 20.01.13, 09:41
            nie-tak napisała:

> Opłaci się kupić kompletne koła z oponami w internecie, one przychodzą już
            > wyważone gotowe do założenia.

W większości sklepów internetowych, które oglądałem, tak nie było.
            Typowy fragment "FAQ", wzięty z jednego z nich:

Czy przy zakupie opon i felg otrzymam je zamontowane i wyważone?

Nie. Sklep internetowy dostarcza towar na swój koszt, pod wskazany w zamówieniu adres. Montaż i wyważanie należy dokonać we własnym zakresie.

W takim przypadku warto poszukać felg w innym sklepie niż opon, ja tak zrobiłem; jak już wspomniałem kilka postów wcześniej, różnice w cenach były dość spore.
            • nie-tak Re: opony 22.01.13, 22:37
              Ja kupowałam w tym sklepie w Niemczech do BMW gdyż mieszkam w Niemczech.
              www.salesafter.eu/index.php?cat=c127_E81-E87-E82-E88-E81-E87-E82-E88-127.html
              Obecnie są tez Goodyear ale nie na tych felgach które mam.
              Koła przychodzą wyważone gotowe do założenia tylko trzeba dopompować powietrza chyba jest to zrozumiale.
              On sprzedaje tak jak i inni tez na Ebay (www.ebay.de)
              www.ebay.de/sch/Autoreifen-Felgen-/14770/i.html?_from=R40&_nkw=winterreifen+205+55+r16&rt=nc&LH_ItemCondition=3
              www.google.de/#hl=de&gs_rn=1&gs_ri=hp&pq=neues%20winterreifen%20komplettsatz&cp=31&gs_id=38w&xhr=t&q=Neuer%20Winterreifen%20Komplettsatz&es_nrs=true&pf=p&tbo=d&sclient=psy-ab&oq=Neuer+Winterreifen+Komplettsatz&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41248874,d.Yms&fp=f0c29644078dfc04&biw=960&bih=491

Dlaczego nie wyświetlono w unijnych telewizjach tego wstydliwego przemówienia "prezydenta" Europejczyków?
          • mapo0 Re: opony 20.01.13, 13:31
            Koła mogą się rozważyć podczas przesyłki.
            • nie-tak Re: opony 22.01.13, 22:39
              @mapo0 napisał:

> Koła mogą się rozważyć podczas przesyłki.
              ---------------------------------------------
              :-)))))))))))))
              nic dodać nic ująć.

• misiaczek1281 Re: opony 22.01.13, 23:07
                Najlepiej kupować w internecie... Nie dość że 20% taniej to jeszcze można zwrócić w ciągu 10 dni bez podania przyczyny :)
                • wsk175 Re: opony 19.02.13, 19:44
                  Jak widzę pierdoły przez ciebie kmiocie wypisane to też chcę zwrócić............
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka