03.02.13, 20:52
no dobra, 'nadejszły' takie czasy policyjne że postanowiłem doposażyć swoje wozidło w cb radio. Z racji tego, że dość dużo latam w różne strony i ostatnio kilka razy 'głosy z wewnątrz' kazały mi zwolnić, bo może za zakrętem będą stali (no i stali) decyzja zapadła.

Sporo poczytałem na różnych forach i niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w co zainwestować, żeby nie przepłacić (taniocha to też nie musi być), ale też żeby być zadowolonym.

Może Ci z Was, którzy korzystają w trasie z cb mogą podrzucić jakieś propozycje sensownych zestawów? (z własnego doświadczenia). Generalnie radio bardziej do nasłuchu, dlatego też fajnie by było żeby jakieś tam szumy czy trzaski były skutecznie niwelowane, natomiast jeśli chodzi o antenę to raczej krótka (nie chcę z wędką na dachu jeździć).

No i za ewentualne uwagi nt przepisowej jazdy dziękuję. Wszystko wiem i rozumiem, ale kto jeździ więcej niż przeciętny Kowalski ten wie, że nie zawsze się da. Mandaty biorę na klatę, ale jeśli mogę się w jakiś częściowo skuteczny sposób obronić przed realizowaniem ministerialnego budżetu to chciałbym spróbować.

dzięki & pozdro!
Novationen
Obserwuj wątek
    • mariusz-ef Re: CB radio 04.02.13, 00:27
      najlepsze doświadczenia miałem z Unidenem 520 XL Pro - jest to klon jakiegoś presidenta, ale... sam ma swoje klony (przeglądałem alledrogo i stąd wiem)

co do anteny to nie ma kompromisów - im dłuższa tym lepsza
      krótka antena to krótka i... tyle
      • nazimno ooooooo, znow fizyka... 04.02.13, 10:23
        Cytuje: > co do anteny to nie ma kompromisów - im dłuższa tym lepsza

A to jest akurat totalna bzdura.

W przypadku anten samochodowych mamy do czynienia najczesciej z tzw. antena pretowa o okreslonej impedancji dopasowanej do impedancji uzytego kabla i wzmacniaczy
        stopnia antenowego.

Dlugosc takiej anteny jest scisle uzalezniona od czestotliwosci pracy nadajnika/odbiornika,
        a wiaze sie to z tzw. zyskime energetycznym anteny, nazywanym popularnie
        zyskiem antenowym.

Stwierdzenie, ze "im dłuższa tym lepsza" pomylilo sie autorowi tej wypowiedzi
        z zupelnie czyms innym.

Dlatego post mariusza-efa dostaje juz teraz Nagrode Prezesa.
        • nazimno Przykladowe dane anteny pretowej: 04.02.13, 10:25

www.alcom.pl/?184,antena-przewozna-30826
        • mariusz-ef Re: ooooooo, znow fizyka... 04.02.13, 21:08
          Dziękuję. Nagrodę będę nosił dumnie po morzach i oceanach.

Podobno nagrodę chce wręczyć posłanka Grodzka. Jeśli to prawda, proszę o spalenie mi domu - będę równie szczęsliwy
          • nazimno Nie ma za co. 05.02.13, 10:10
            Kiedys do atakow smiechu doprowadzaly mnie reklamy cudownych "wklejek"
            na baterie do telefonow komorkowych, ktore to cudowne wklejki "powiekszaly zasieg"
            i "poprawialy jakosc polaczenia" tak "jakby telefon komorkowy wyposazony byl
            w antene o dlugosci 10 metrow".

Ktos, kto wie, jakie sa zasady odpromieniowania energii przez antene nadawcza,
            wie rowniez, ze reklame taka mogl napisac tylko cwany IDIOTA dla biednych IDIOTOW.

Ja to sobie tak mysle, ze w populacji zawsze jacys porobancy sie znajda i cos takiego kupia
            w pelnym przekonaniu, ze to dziala.

A potem ciezko dziwia sie, gdy ktos im chce wytlumaczyc, ze zostali zrobieni w balona.
            Im nawet trudno cokolwiek zrozumiec.

• crannmer Re: CB radio 05.02.13, 10:34
        mariusz-ef napisał:
        > co do anteny to nie ma kompromisów - im dłuższa tym lepsza

W kontekscie anten pretowych do pasma CB czyli 27 MHz (dlugosc fali ok. 11 m) i do montazu na samochodzie osobowym dopuszczonym do ruchu publicznego wypowiedz "im dłuższa tym lepsza" jest lekkim skrotem myslowym, ale ogolnie jest jak najbardziej poprawna.

Nie zwracaj uwagi na dyzurnego pie... tego forum.
        • nazimno Ooooo, odezwal sie specjalista 05.02.13, 11:12
          od Teorii Pola Elektromagnetycznego i projektowania anten.

Nie przypuszczalem, ze upierdliwosc moze przewazyc szale inteligencji.
          Ale jednak tak sie zdarzylo, crannmer.

PS
          A jaka dlugosc jest "poprawna" (jeszcze) , co ???

Brednie piszesz, crannmer.

Antena musi byc dopasowana.

Do czego dopasowana, powinienes sam wiedziec.

A jesli tego nie wiesz, to sie nie wtracaj, bo sie osmieszasz.
          • crannmer Re: Ooooo, odezwal sie specjalista 05.02.13, 12:16
            nazimno napisał:
            > A jaka dlugosc jest "poprawna" (jeszcze) , co ???

To jest elementarne. Optymalna dlugosc elementu anteny pretowej z przeciwwaga (tu: w postaci przewodzacej karoserii pojazdu) to lambda/4. Dla przypomnienia: lambda dla CB (27 MHz) to ok. 11 m.

Przy pomocy roznych elementow sprzegajacych mozna antene elektrycznie skrocic, ale odbywa sie to kosztem sprawnosci. Stad przy tej samej jakosci wykonania, konstrukcji, miejscu montazu, dopasowaniu itp. do CB w samochodzie antena o dlugosci np. 1,9 m ma wiekszy zysk, niz antena o dlugosci np. 60 albo 30 cm.

> Brednie piszesz, crannmer.

Interesujace. W ktorym miejscu?

> Antena musi byc dopasowana.

To inny, rowniez wazny, aspekt.

> A jesli tego nie wiesz, to sie nie wtracaj, bo sie osmieszasz.

Czyzby?
            • nazimno Nareszcie zaczales rozumnie pisac. 05.02.13, 12:41
              Tylko dlaczego tak pozno?
              Tylko dlaczego zaczynasz od upierdliwego "przedluzania anteny", co?
              Myslisz, ze mna bedziesz sie bawic w chowanego?

Mnie nie musisz tego wszystkiego tlumaczyc. Oszczedz sobie wykladu.

Poczatkowym lajtmotywem tej serii postow bylo stwierdzenie "im dluzsza tym lepsza",
              a jest ono brednia, bo dlugosc anteny nie moze rosnac wg jakiegos widzimisie.

Dlugosc anteny pretowej jest optymalna tylko w pewnych granicach wyznaczonych rachunkiem mocy strat dla konkretnej czestotliwosci nadawania.

Pomijam anteny szerokopasmowe, bo to zupelnie inna piosenka.

Chodzi o to, by odpromieniowac w maksymalnym osiagalnym stopniu energie
              doprowadzona do anteny.

I tyle.

PS
              I co, przypomniales sobie wiadomosci ze szkoly?
              Refreshing...
              • crannmer Re: Nareszcie zaczales rozumnie pisac. 05.02.13, 13:00
                nazimno napisał:
                > Refreshing...

Powyzej juz raz napisalem:
                W kontekscie anten pretowych do pasma CB czyli 27 MHz (dlugosc fali ok. 11 m) i do montazu na samochodzie osobowym dopuszczonym do ruchu publicznego wypowiedz "im dłuższa tym lepsza" jest lekkim skrotem myslowym, ale ogolnie jest jak najbardziej poprawna.

Odpowiedz nazimno:
                > Brednie piszesz, crannmer.

Teraz podalem tylko, dlaczego moja poprzednia wypowiedz jest sluszna i poprawna. Caly czas w kontekscie instalacji CB na pokladzie samochodu, ktory jest wraz z antena ograniczony okreslonymi wymiarami. Przez co dlugosc anteny ma praktyczne granice. Ktore granice leza ponizej optymalnej dlugosci elektrycznej.

Jesli chcesz dyskutowac bezkontekstowo i bez ograniczen tematyka CB w samochodach, to zastanow sie, czemu anteny radioteleskopow robi sie mozliwie jak najwieksze, a nawet sprzega sie ze soba wiele anten, aby otrzymac laczna antene o wielkosci nieosiagalnej dla pojedynczej budowli.

Idz tlumacz budowniczym radioteleskopow, ze wieksze nie znaczy lepsze.
                • nazimno Z tymi radioteleskopami.... 05.02.13, 13:17
                  .... to juz zaczyna byc mocno satyrycznie w kontekscie pasma CB, crannmer, dajesz ciala...

Twoje wypowiedzi sa zawsze poprawne i jedynie sluszne, pod jednym tylko warunkiem:

ze czytelnik tych............czyta w Twoich niewypowiedzianych jeszcze myslach.

Co do anten stosowanych w radioastronomii, nie sil sie na wyklady.

I wspominanie o radiotelekopach tym kontekscie (CB)zakrawa na piramidalna kpine.

Nawet, jesli juz czytam w Twoich myslach, co jeszcze takiego slusznego napiszesz.

PS
                  Czy nie pop.....lo Ci sie cos z technika?
                  Radioteleskopy to glownie "nasluch" czyli technika odbioru bardzo slabych sygnalow.

Paralela do CB to niezla akrobacja albo..... skrot myslowy.

• novationen Panowie! 05.02.13, 13:23
                    qrwasz spokój! :)))
                  • crannmer Re: Z tymi radioteleskopami.... 05.02.13, 13:30
                    nazimno napisał:
                    > .... to juz zaczyna byc mocno satyrycznie w kontekscie
                    > pasma CB, crannmer, dajesz ciala...

Zdecyduj sie - trzymasz sie kontekstu, czy nie. Troche konsekwencji prosze.
                    Zreszta przed teleskopami specjalnie napisalem, ale podam jeszcze raz:
                    Jesli chcesz dyskutowac bezkontekstowo i bez ograniczen tematyka CB w samochodach, to zastanow sie,

> Twoje wypowiedzi sa zawsze poprawne i jedynie sluszne, pod jednym tylko warunki
                    > em:
                    > ze czytelnik tych............czyta w Twoich niewypowiedzianych jeszcze myslach.

Bzdury. Wszystkie mysli byly wypowiedziane. Tylko ich selektywnie nie przeczytales. Po raz trzeci masz zalozenia, wewnatrz ktorych wieksza antena jest lepsza:

> I wspominanie o radiotelekopach tym kontekscie (CB)zakrawa na piramidalna kpine

O wybiorczym trzymaniu sie kontekstu przez nazimno juz wspominalismy.
                    • nazimno Jasne, jasne, panie profesorze... 05.02.13, 13:38
                      CB to wielki temat zwlaszcza w kontekscie techniki odbioru sygnalow pozaziemskich.
                      To a propos "konsekwencji".

PS
                      I nie ucz.... robic anten, ok?
                      ( to byl skrot myslowy)
    • klemens1 Re: CB radio 05.02.13, 10:26
      Mam Alana 109 (na podzespołach Unidena) i Sirio Omega-27 (długość ok. 90 cm). Koszt całości - nieco ponad 300 PLN. Radio jest nieuciążliwe - bardzo dobrze redukuje szumy. Jedyną wadą jest to, że antena nie jest składana.

Przy montażu podjedź samochodem żeby dostroić antenę zarówno do radia jak i samochodu. Strojenie kosztowało mnie 20 PLN.
      • novationen Re: CB radio 05.02.13, 12:54
        też myślałem o 109-tce do jak to Trypel określił aktywnego nasłuchu w promieniu 2-3-5 km powinno wystarczyć? :) no i cena nowego w sumie symboliczna (drożej wychodzi zatankować pod korek).

• klemens1 Re: CB radio 05.02.13, 15:24
          > też myślałem o 109-tce do jak to Trypel określił aktywnego nasłuchu w promieniu
          > 2-3-5 km powinno wystarczyć? :) no i cena nowego w sumie symboliczna (drożej w
          > ychodzi zatankować pod korek).

Wystarcza. Radio było tańsze od anteny i sprzedawca powiedział że lepszego kupować nie ma sensu - w środku jest ta sama elektronika co w Presidencie (czyli unidenowska).
    • warnijak Re: CB radio 05.02.13, 10:45
      używam zamiennie Presidenta Johny z anteną Hustler IC100 i starego radia Onwa MK3 z taką samą anteną. Większych różnic nie zauważam, więc chyba nie warto płacić 2x więcej za presidenta. a wogóle w związku z coraz większą trzodą na CB najczęściej używam Yanosika z CB ledwo słyszalnym w tle.
    • trypel Re: CB radio 05.02.13, 11:23
      jak zamierzasz prowadzić aktywne zycie społeczne na falach cb to faktycznie potrzebujesz paru metrów bata.
      Jak chodzi Ci o to żeby prowadzić aktywny nasłuch w promieniu 2-3 km i być nie tyle nadajnikiem co odbiornikiem komunikatów innych to antena z alledrogo za 5 dych o długosci 30 cm zupełnie starcza.
      A ma bardzo poważną zaletę - nie musisz jej zdejmować wjezdzając do garażu, na parking centrum handlowego itd.
      Uzywam takiej od 2 lat i nie zamienią na inną. Na starcie dostałem bata z 1,5 m i po cholere ??? słyszałem komunikaty w promieniu chyba 15 km. Zupelnie niepotrzebnie bo nie dotyczyły ani mnie ani mojej drogi.
      • novationen Re: CB radio 05.02.13, 12:51
        trypel napisał:

> Jak chodzi Ci o to żeby prowadzić aktywny nasłuch w promieniu 2-3 km

no właśnie o to chodzi :)
        • nazimno Jesli o nasluch tylko chodzi. 05.02.13, 13:03
          I jesli nie musisz uzywac nadajnika, to kup sobie SKANER wielopasmowy.

To jest male poreczne i bardzo uzyteczne urzadzonko, mieszczace sie
          w kieszeni kurtki.

I wcale nie musi posiadac zewnetrznej anteny.
          Nie sa potrzebne zadne specjalne instalacje.

• novationen głownie, ale 05.02.13, 13:21
            nie do końca tylko nasłuch :) czasem też trzeba komuś podpowiedzieć że zakład fryzjerski stoi :) Chyba się zdecyduje na alana + jakąś antenę do 70 cm max.
            • nazimno Wracajac do skanera, cos takiego mialem na mysli: 05.02.13, 13:34
              www.reichelt.de/?ARTICLE=107301;PROVID=2028;&utm_source=Preisvergleich&utm_medium=CPC&utm_campaign=Preisvergleich_google_feed
              PS

W szczegolnym przypadku w samochodzie mozesz ( nie zwazajac na brak dopasowania)
              zainstalowac przelacznik sygnalu antenowego (chodzi o to, by nie uszkodzic samochodowego radia) , ktory pozwoli wykorzystac istniejaca antene samochodowa, gdy pracujesz z CB. To jest czysty gwalt na technice radiowej, ale on daje zupelnie zadowalajacy rezultat dla kogos, kto nie chce szpecic pojazdu jakimis dodatkowymi pretami i dla kogos, komu nie zalezy na osiaganiu maksymalnego zasiegu nadawania.

Zaprzyjazniony elektronik Ci to zrobi.

• trypel Re: głownie, ale 05.02.13, 13:47
              ja mam identyczną jak ta:
              allegro.pl/antena-cb-105-sunker-z-magnesem-podkladka-legnica-i2974012933.html
              starcza w przypadku nasłuchu na te 2-5 km (w zależnosci od terenu) ale w przypadku nadawania max 1 km.
              Nie swiszczy, nie zaczepia o nic i praktycznie jej nie zdejmuję.
              • novationen kupione! 05.02.13, 21:21
                kupiłem, zamontowałem, jutro muszę jeszcze podjechać na zestrojenie i będzie gitarrrraaa chociaż już teraz z 2-3 km dobrze słychać.

to zabawne ale miałem problem gdzie z tym radiem "wpaść", ostatecznie wylądowało pod kierownicą, na kolumnie kierowniczej. Mam jeszcze jedno pytanie - jak jest generalnie z kradzieżami takich rzeczy? Tzn jeśli chodzi o radio to *uj z nim, bardziej mnie martwi wizja wywalonej szyby... kamuflujecie CB jakoś, czy raczej olewka?

zestaw: alan 109 + antena president missouri
                • mariusz-ef Re: kupione! 05.02.13, 21:55
                  strojenie ma znaczenie tylko przy nadawaniu - do odbierania wystarczy Ci kawałek druta...
                • wolframiq Re: kupione! 05.02.13, 23:55
                  kupiłem, zamontowałem, jutro muszę jeszcze podjechać na zestrojenie i będzie gitarrrraaa chociaż już teraz z 2-3 km dobrze słychać.

to zabawne ale miałem problem gdzie z tym radiem "wpaść", ostatecznie wylądowało pod kierownicą, na kolumnie kierowniczej. Mam jeszcze jedno pytanie - jak jest generalnie z kradzieżami takich rzeczy? Tzn jeśli chodzi o radio to *uj z nim, bardziej mnie martwi wizja wywalonej szyby... kamuflujecie CB jakoś, czy raczej olewka?

Nie mam co prawda wiadomosci teoretycznych porownywalnych z wypowiadajacymi sie wyzej;)
                  Ale chetnie podziele sie doswiadczeniami z kilku lat korzystania na codzien z CB.
                  Kwestie doboru sprzetu juz rozwiazales. Mysle ze, jak na poczatek, wybrales rozsadny zestaw. Wraz ze wzrostem doswiadczenia w temacie niewatpliwie beda rosly rowniez Twoje wymagania, mozliwe ze juz za rok- dwa pomyslisz o zmianie. Wtedy polecam zmiane radyjka na takie z wyzszej polki. Nie sluchaj gdy ktos na sile poleca Ci jakis model czy marke, po jakims czasie sam sobie wybierzesz czy wolisz poprostu silny i czysty dzwiek, czy tez wolalbys jeszcze kilka "bajerow" i mozliwosci regulacji parametrow radyjka.
                  Na antene radze bardzo uwazac. President w mojej opinii robi naprawde dobre anteny, modele z cewka w przezroczystym "opakowaniu" maja jednak dwa minusy- po pierwsze sa delikatne i latwo je uszkodzic, a po drugie sa charakterystyczne, rzucaja sie w oczy i dzieki temu bardzo lubia zmieniac wlascicieli. Na to bardzo trzeba uwazac i zgodnie z zasada ze okazja czyni zlodzieja, chowac do srodka, nawet jesli na 10 min wchodzisz do sklepu.
                  I jeszcze jedna kwestia praktyczna- spraw sobie cienka gumowa podkladke pod magnes. Kosztuje grosze, w niczym nie przeszkadza a uchroni Cie przed rysami na lakierze.
                  Co do umiejscowienia radia. Zamocuj je tak zebys w pospiechu wchodzac czy wychodzac z auta nie pozrywal kabli. Albo zebys podczas stluczki nie rozwalil kolana. Ja w prywatnym aucie osobowym (a chyba u Ciebie podobnie) wcisnalem delikatnie pomiedzy fotel pasazera a tunel srodkowy. Akurat pasuje idealnie i nie rzuca sie w oczy. A odnosnie wlamu... To tak samo jak np ze sprzetem grajacym. Gdybys sprawil sobie wypasione radyjko za 1000 pln a auto parkowal gdzies w cieniu pod blokiem to z pewnoscia moglbys sie obawiac o kradziez. A o ile nie bedziesz sobie tego Alanka zostawial zupelnie na wierzchu to raczej nikt nie wladuje sie po niego do srodka. Duzo bardziej uwazalbym na antene.
                  Szerokosci;)
                  • novationen Re: kupione! 06.02.13, 14:59
                    wolframiq napisał:

> oleca Ci jakis model czy marke, po jakims czasie sam sobie wybierzesz czy wolis
                    > z poprostu silny i czysty dzwiek, czy tez wolalbys jeszcze kilka "bajerow" i mo
                    > zliwosci regulacji parametrow radyjka.

Myślę, że dlużej zostane przy tym zestawie (jeśli bedzie działał poprawnie) - gadżeciarzem nie jestem, ale zobaczymy co tam czas pokaże :)

> Na antene radze bardzo uwazac. President w mojej opinii robi naprawde dobre ant
                    > eny, modele z cewka w przezroczystym "opakowaniu" maja jednak dwa minusy- po pi
                    > erwsze sa delikatne i latwo je uszkodzic, a po drugie sa charakterystyczne, rzu
                    > caja sie w oczy i dzieki temu bardzo lubia zmieniac wlascicieli. Na to bardzo t
                    > rzeba uwazac i zgodnie z zasada ze okazja czyni zlodzieja, chowac do srodka, na
                    > wet jesli na 10 min wchodzisz do sklepu.

tak poprowadziłem kable, że odchodząc od auta zdejmuję ją z klapy i kłade do bagażnika :)

> I jeszcze jedna kwestia praktyczna- spraw sobie cienka gumowa podkladke pod mag
                    > nes. Kosztuje grosze, w niczym nie przeszkadza a uchroni Cie przed rysami na la
                    > kierze.

była z anteną :)

> Co do umiejscowienia radia. Zamocuj je tak zebys w pospiechu wchodzac czy wycho
                    > dzac z auta nie pozrywal kabli. Albo zebys podczas stluczki nie rozwalil kolana

centralnie środek piszczeli :))))

> . Ja w prywatnym aucie osobowym (a chyba u Ciebie podobnie) wcisnalem delikatni
                    > e pomiedzy fotel pasazera a tunel srodkowy. Akurat pasuje idealnie i nie rzuca
                    > sie w oczy.

próbowalem, ale się niestety nie dało :( w piątek cisnę na narty, trochę je sobie w trasie potestuję :))))

A odnosnie wlamu... To tak samo jak np ze sprzetem grajacym. Gdybys
                    > sprawil sobie wypasione radyjko za 1000 pln a auto parkowal gdzies w cieniu po
                    > d blokiem to z pewnoscia moglbys sie obawiac o kradziez. A o ile nie bedziesz s
                    > obie tego Alanka zostawial zupelnie na wierzchu to raczej nikt nie wladuje sie
                    > po niego do srodka. Duzo bardziej uwazalbym na antene.
                    > Szerokosci;)
                    >

dzięki! :)
                • nazimno Znacznie sprytniej. 06.02.13, 11:10
                  Kupujac przelacznik torow antenowych (przyklad):

www.pmr-funkgeraete.de/artikel/artikel-1514-kategorie-126-seite-.htm?
                  masz mozliwosc wykorzystania istniejacej anteny samochodowej do radia samochodowego
                  oraz do CB.

Poniewaz jednak z reguly nowoczesne anteny samochodowe pretowe sa z reguly zbyt
                  krotkie, wiec nie zapewniaja one dopasowania do nadajnika CB.

W zwiazku z tym mozesz zaopatrzyc sie w pret dluzszy, ktory nakrecasz na istniejacy
                  uchwyt anteny samochodowej. Samochodowemu odbiornikowi to zupelnie
                  nie szkodzi, poniewaz ma on wystarczajaca czulosc, aby miec dobry odbior.

Natomiast majac nadajnik/odbiornik CB nie musisz nic wiecej na dachu mocowac.

Wykonujac niewielka modyfikacje okablowania + przelacznik toru antenowego uzyskujesz mozliwosc pracy z CB na tej samej antenie. Zadnych dziur, uszkadzania nadwozia, ...

Ja sobie zrobilem przelacznik automatyczny z przekaznikiem HF (wys. czstotliwosci),
                  dwupolozeniowym, ktory przelacza tory antenowe.

Gdy radio samochodowe jest wlaczone, antena dolaczona jest do radia samochodowego.

Gdy radio samochodowe wylacze, to tor antenowy dolaczony jest do CB.

To nawet wygodne, bo nie miesza mi sie muzyka z odsluchem CB.

• do.ki A przy okazji 05.02.13, 21:59
      Czy da się gdzieś znaleźć antenę CB przykrecana do szyny na dachu zamiast mocowania magnesem? Jakieś namiary plz?
      • mariusz-ef Re: A przy okazji 05.02.13, 22:16
        pamiętaj, że ważne jest dobre "zmasowanie" anteny - nie bardzo wiem, co masz na myśli pisząc "szyna dachu"
        • do.ki Re: A przy okazji 05.02.13, 22:34
          Zmasowanie anteny nie musi polegać na ustawieniu jej na metalowej części nadwozia.

> nie bardzo wiem, co masz na
          > myśli pisząc "szyna dachu"

Na pewno zauwazyleś, ze niektóre samochody maja na dachu podluzne szyny, które służą do mocowania bagaznikow dachowych, bagaznikow na rowery czy narty itp. Antena przykrecona do takiej szyny jest umocowana stabilnie, łatwa w demontażu i nie uszkadza lakieru. A zmasowanie to nie problem, bo odległość szyny od karoserii to tylko kilka centymetrów, więc strojeniem można to spokojńie skompensowac.
          • des4 Re: A przy okazji 06.02.13, 14:07
            w całej Polsce wszyscy powszechnie na to mówią "reling"

gdzie ty się uchowaleś?
            • novationen Re: A przy okazji 06.02.13, 14:55
              des4 napisał:

> w całej Polsce wszyscy powszechnie na to mówią "reling"
              >
              > gdzie ty się uchowaleś?

:) co racja to racja, ale jemu chyba chodzi o coś innego :) np. w oplach astrach III-kach kombii zamiast relingu było rzeczywiście coś w rodzaju szyny, do której belki ze zwykłą "łapką" która normalnie zlapała by za reling nie założysz... (coś mi się zdaje że Insignia tez ma taki wynalazek) - no chyba, że taką szynę też nazywamy relingiem to faktycznie "gdzie ty się uchowałeś", ale myślę że jak się bujnąć do sklepu z radiami to jakiś uchwyt by dopasował :)

• do.ki jak zwal, tak zwal 06.02.13, 16:11
              dla mnie reling to cos z zeglarstwa

Ale niech bedzie: antena montowana na relingu czy tam szynie, wszystko jedno. Na stronach internetowych producentow jeszcze nie znalazlem, wiec prosze o wskazowke.
              • nazimno Do wyboru... 06.02.13, 16:20

www.thiecom.de/fahrzeug-klemmhalterungen-dachreling-regenrinnen.html
              • nazimno Uchwyt prosty, PL 06.02.13, 16:34

konektor5000.pl/index.php?p340,uchwyt-relingowy-lusterkowy-brv-3-brv3-do-anteny-cb
                • do.ki thx (n/t) 06.02.13, 20:46

• nazimno S'il vous plaît, Monsieur (n/t) 07.02.13, 10:15
                    .
    • loyezoo Re: CB radio 06.02.13, 23:47
      Mam Presidenta Walkera i antenę 1,5 metra Midland Ml-145.Koledzy tu się rozwodzili ze dłuższa nie lepsza ale w sklepie, w którym kupowałem, tez stwierdzili ze ważna jest długość.Jak nie wierze to sprzedadzą mi 2x droższą, krotka która gorzej odbiera i tyle.Wazna jak dla mnie kwestia.Tej anteny nie trzeba dostrajać,wiec lepiej przekładać miedzy autami.
      Cały komplet to obecnie 600zl i uważam ze warto
    • darmowy1 Re: CB radio 11.02.13, 19:45
      Ja mam Yoasan-a 120 i antenę składaną, mocowaną na magnes - mało mnie to obchodzi jakiej firmy, ważne że się mieści w bagażniku. Wszystko ładnie funkcjonuje za skromne ok. 470zł.
      Póki co w meczu darmowy1 - policja wygrywam ale nie nastawiam się, że na nieomylność cb.
      Ostatnio, żeby gość mi nie mrugnął światłami to wiadomo...
      Czasami mijam auta z batami na dachu, pytam się o drogę ale leniom nie chce się odpowiedzieć. No, i za CB łapią różne chamskie łajzy, jazda z dzieckiem i CB bywa trudna.
    • rraaddeekk Re: CB radio 16.02.13, 11:54
      W branzy CB liczy się 1 marka i później długo nic.
      Aby nie robić reklamy napiszę, że to marka na literę "P".
      Pamiętaj, aby CB racio miało automatyczną redukcję szumów (tego nie mają podróbki typu Uniden).
      Antena wystarczy do 45 cm (też marki na "P").
      Ja mam antenę około 25 cm i nie mam problemu z wjazdem do garażu lub parkingów podziemnych.
      Przecież nie chodzi o bicie rekordów odległości odsłuchu, ale o dobrą jakość (bez szumu) w promieniu kilku kilometrów, a to w zupełności wystarczy. Najwazniejsza też jest wygoda. Można ją łatwo schować i wszędzie wjechać bez chowania.
      Wręcz lepszy jest krótszy zasięg, bo nie zbierasz spamu z innych dróg niż ta, która cię interesuje.
    • derff Re: CB radio 10.05.13, 12:43
      Ja myslę, że jazda z "antena" to troche wstyd. To taka wizytówka:uważajcie jestem przedstawicielem handlowym, bedę gnał na oslep.
      • nom73 Re: CB radio 10.05.13, 18:37
        derff napisał:

> Ja myslę, że jazda z "antena" to troche wstyd. To taka wizytówka:uważajcie jest
        > em przedstawicielem handlowym, bedę gnał na oslep.

Eee tam. Mi wiele razy CB pomogło, szczególnie tam, gdzie są objazdy, korki na drogach, wypadki. Jak się zgubię w dużym mieście to inni pomogą. :-)
        Ja mam Uniden 520 XL i ML145 od jakiś 6-7 lat działa bezawaryjnie. Najdłuższa udana transmisja to 30km ze "stacjonarką" nawiązana jak stałem na parkingu. ;-)
      • rraaddeekk Re: CB radio 11.05.13, 00:11
        Obciach jest to fakt.
        Jednak mój samochód nie ma anteny radiowej (dla czepialskich: ma, ale wbudowaną w szybę) i jedna dyskretna antena CB (25 cm) tak nie szpeci dachu.

Co do działania takiej krótkiej nateny, to spokojnie słyszą do kilku kilometrów, a to w zupełności wystarcza.

Na gółwnych trasach juz można CB wyłączyć, bo popularny jest Yanosik, ale na zadupiach ciągle CB nie ma konkurencji.
        • jeepwdyzlu no właśnie yanosik 13.05.13, 15:40
          tygodniowo oszczędzam setki złotych :-))
          I polecam!
          Im nas więcej tym lepiej!
          jeep
          • rraaddeekk Re: no właśnie yanosik 13.05.13, 23:30
            To tylko kwestia czasu, gdy wiekszosc komorek beda stanonowic smartfony. Mysle ze za kilka lat bedzie mozna pozbyc sie cb radia na rzecz yanosika.
      • klemens1 Re: CB radio 13.05.13, 16:10
        > Ja myslę, że jazda z "antena" to troche wstyd. To taka wizytówka:uważajcie jest
        > em przedstawicielem handlowym, bedę gnał na oslep.

Jakoś spotykam na drodze wielu "anteniarzy" którzy jadą całkiem spokojnie, wyprzedzani z dużą różnicą prędkości przez innych - bez anteny oczywiście.
    • gardan Re: CB radio 13.05.13, 22:11
      Ja w jednym aucie mam antene Missouri 80cm (President) na magnes na dachu i radio STABO (President pod inną nazwą). Musiałem dać po założeniu do strojenia i teraz działa na około 10-20km. Słychać bardzo dobrze choć cichy dźwięk szumów czasem męczący. Bardzo sobie to radio chwalę.
      W drugim aucie zamontowałem radio Lafayette (Zeus) i antene 1m (Sirio) też na magnes. Całość nie wymaga strojenia. Odbiór świetny w promieniu do 20km.
      Pierwszy zestaw to koło 200-300zł. Drugi to około 400-500zł. Ale warto.
      Co do mojej porady to jest następująca: jeśli jeździsz tylko w mieście to antena 30cm w zupełności wystarczy. Jeśli jednak wyjeżdżasz za miasto to długość minimum 80cm. Daje to dużą przewagę nad krótkimi antenami wbrew opiniom ogólnym. Pytając usłyszysz o "niebieskich problemach" dużo wcześniej. Absolutnie nie polecam anten mocowanych na klapie na uchwycie. Nie są zbyt "dalekie" w zasięgu. Magnesówki albo mocowane na stałe są dużo lepsze.
      Jest jeszcze jedne kwestia wysokości auta. Jak zamontujesz 30cm na busie będziesz mieć taki sam zasięg jak z 1.5m batem na osobówce :)
      W każdym razie jeśli jest to Twój pierwszy zestaw to zleć to warsztatowi. Na pewno zrobią lepiej. Co do samego radia jakie chciałbyś wybrać to nie polecam początkującemu radia zbyt skomplikowanego. Ważne, żeby miało jednak redukcję szumów i gruche z jednym klawiszem.
      Jeśli moje porady coś dały to się będę cieszyć :)
      Pozdrawiam
      Gardan

novationen napisał:

> no dobra, 'nadejszły' takie czasy policyjne że postanowiłem doposażyć swoje woz
      > idło w cb radio. Z racji tego, że dość dużo latam w różne strony i ostatnio kil
      > ka razy 'głosy z wewnątrz' kazały mi zwolnić, bo może za zakrętem będą stali (n
      > o i stali) decyzja zapadła.
      >
      > Sporo poczytałem na różnych forach i niestety nie znalazłem jednoznacznej odpow
      > iedzi w co zainwestować, żeby nie przepłacić (taniocha to też nie musi być), al
      > e też żeby być zadowolonym.
      >
      > Może Ci z Was, którzy korzystają w trasie z cb mogą podrzucić jakieś propozycje
      > sensownych zestawów? (z własnego doświadczenia). Generalnie radio bardziej do
      > nasłuchu, dlatego też fajnie by było żeby jakieś tam szumy czy trzaski były sku
      > tecznie niwelowane, natomiast jeśli chodzi o antenę to raczej krótka (nie chcę
      > z wędką na dachu jeździć).
      >
      > No i za ewentualne uwagi nt przepisowej jazdy dziękuję. Wszystko wiem i rozumie
      > m, ale kto jeździ więcej niż przeciętny Kowalski ten wie, że nie zawsze się da.
      > Mandaty biorę na klatę, ale jeśli mogę się w jakiś częściowo skuteczny sposób
      > obronić przed realizowaniem ministerialnego budżetu to chciałbym spróbować.
      >
      > dzięki & pozdro!
      > Novationen
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka