Dodaj do ulubionych

Alltrack po 10 tys km

25.02.13, 09:52
10 tys minałem w ten weekend. 2 msc.
Tyle to trwało bo zima i jakoś tak sie ruszać nie chce :)

Wersja 4motion, 170 KM, dsg.

zacznę od wad bo to łatwiej, lista wad jest krótka ale za to poważna:
- przełozenie główne, zdecydowanie skrócone w porównaniu ze zwykłym passatem nawet 140 KM, w alltracku na VI biegu wypada 50 km/1000 obr czyli przy autostradowych 150 mam 3000 obrotów. To jakies 400 wiecej niż w superbie 140KM i chyba 500 wiecej niz w passacie 170 KM. Oczywiscie daje to lepsze przyspieszenie przy każdej prędkosci ale np ogranicza prędkość maksymalną do 200. Nie udało mi sie 200 (licznikowych) przekroczyć nawet po paru km rozpedzania. Może sie to zmieni po I przeglądzie. Zobaczymy.
- wada wynikająca z pierwszej i która mam nadzieję (bo tak działo się w kazdym dieslu którym jezdziłem) zniknie po I przegladzie. Zuzycie paliwa. W miescie nie ma problemu - nawet po wyłaczeniu start&stop i wyłączeniu wolnobiegu (syf nie wiadomo po co) i w zimie spokojnie oscyluje wokół 8-9l/100 (dość dynamiczna jazda).
Gorzej jest w trasie - żeby zejsc srednio ponizej 7/100 to praktycznie nie moge przekraczać 110. Jazda na tempomacie na expresówce 130/godz to 8/100 a na autostradzie 150/godz daje pomiedzy 10 a 11 !!!!! Ogólnie średnia z pierwszych 10 tys to 8,2 ale spada (pierwsze 3000 km było 9,1)
-ostatnia wada wybitnie wypływa z poprzedniego auta - mało miejsca z tyłu :)

To teraz zalety:
- prowadzi sie lepiej od superba, nieco gorzej niż bmw 3 i jakies 30x lepiej niż jeep GC. Mało tego jezdzę cały czas na pozycji "comfort" jak dałem raz na sport to co prawda na dziurach plomby wypadały ale w zakrętach było lepiej a rondo pod firma robiłem tak jak bmw :)
- pozytywnie zaskakuje 4motion, bałem sie że haldex bedzie się dołączał na zasadzie niespodzianki jak sie przód poślizgnie a tu 100% przewidywalnosci. Przyspieszanie ostre na sliskim =zero niepewnosci. Jedynie na wyraźne życzenie czyli ostry gaz w zakręcie na śliskim powoduje przerzucenie napędu prawie całkiem na tył i całkiem miłe zamiatanie d*pą :)
Ogólnie wyzbyłem sie uprzedzeń do haldexa. Zwłaszcza że zima jest naprawdę zimą w tym roku.
- genialny przycisk "offroad" - stały rozdział napędu 50/50 + elektroniczna szpera przód i tył dają jak na osobówkę zadziwiającą możliwość wyjazdu z takich miejsc że na nartach miałem niezłą zabawę parkując.
- smieszna sprawa - jedną z opcji jest przestawienie swiateł do ruchu lewostronnego, tak mi dali w serwisie, przez 2 tyg wkurzałem sie na słabe swiatła, potem doczytałem instrukcję... dla tych co jezdzą do UK moze sie przydać.
- nastepna genialna sprawa to zintegrowane foteliki. Patrząc na mojego 3latka - wygodniejsze od tych wpinanych, mają wszystko co trzeba (od 15 do 36 kG), czyli wpinany jakby kołnierz na górze robiący za boki fotelika i dół który podnosimy i podnosimy boczki. Zaleta - dziecko siedzi głebiej, ma wiecej miejsca na nogi, u mnie korzysta jeszcze z podłokietnika z miejscem na picie. Wada -nie mozna miec i fotelików i podgrzewania tylnych siedzeń. Albo albo.
- to że passat ma wielki bagaznik pisać nie trzeba, ma i już.
- fotele OK, brak uwag. Takie jak lubię (standardowe) czyli raczej wygodne niż sportowe.
- gniazdko 230 v - fajna sprawa, przydaje się.
- w przeciwieństwie do jeepa i bmw CB miesci sie spokojnie w schowku miedzy fotelami i jeszcze mam tam miejsce na ładowarkę i parę innych rzeczy (duuuuży schowek jest)

Ogólnie - jestem zadowolony z wyboru :) a powaznie - przejechałem sie Q5 kolegi i cieszę sie z alltracka, moze Q5 kosztowałoby mniej i miało lepszy naped ale przy tym samym silniku jest bardziej krowiaste i ma mniej miejsca w srodku. Jeszcze tylko cos z oponami powinno sie zmienić, 225/50 to za niski profil na dziurawe drogi a przecież to powinien być zywioł alltracka.

w razie pytan jestem do dyspozycji :)
Obserwuj wątek
    • roney03 Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 10:31
      Ostatnio uzytkowałem Octavie 2.0 d 110KM to w niej przy 200 km/h jest dokladnie 3250 obrotow/min i 10,5l chwilowego spalania. Srednie zuzycie z 3 tys km to 5.1 , przy czym 70% to trasa - glownie drogi szybkiego ruchu.

• trypel Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 11:05
        w superbie też miałem srednio koło 6. Dlatego to mnie w altracku wkurza. Ale moze w lecie, na letnich gumach i po przegladzie na własciwym oleju bedzie inaczej.
    • mameja21 Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 10:50
      trypel napisał:
      moze Q5 kosztowałoby mniej

Jakim cudem, skoro w podstawie Q5 jest droższe o prawie 20 tys.zł i wiele dodatków
      (zaczynając od lakieru a kończąc na nawigacji) jest w Audi droższych o około 50% niż w Passacie?
      • trypel Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 11:04
        2 cudami.
        1. alltrack przed rabatem wyszedł 168 tys a Q5 170 tylko na Q5 były lepsze upusty.
        2. firmy wynajmujące patrzą na wartość odsprzedazy po 3 latach. Tutaj Q5 wygrywa wiec rata jest niższa o parę setek. Z tego co pamiętam 3. 300 x36 to już dycha :)
        • mameja21 Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 11:17
          trypel napisał:

> 1. alltrack przed rabatem wyszedł 168 tys a Q5 170 tylko na Q5 były lepsze upus

Nie sądziłem, że kupuje się Audi, które z dodatków ma tylko lakier metalik (tylko zastanawiam się czy tak ubogie wersje są wogóle dostępne) i -jak widać- pomyliłem się.

• trypel Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 11:22
            a moze nie wziąłes pod uwagę że auto zamawialem w czerwcu 2012 (pół roku czekania na alltracka :( ) wtedy Q5 przed liftingiem kosztowalo trochę mniej. A poza tym akurat w audi za lakier bym nie doplacił bo czarny jest w standardzie. A to co ja potrzebuje to automat, tempomat i radio. Reszta jest ale być nie musi
            • carfan Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 20:00
              No właśnie chciałem zapytać kiedy kupowane, bo teraz na wyprzedaży rocznika w VW to kilkanaście tyś. byłoby taniej.
              Jak sprawuje się funkcjonalność "alltrackowa" - czyli te dodane rozwiązania, które go wyróżniają od zwykłego.
              • trypel Re: Alltrack po 10 tys km 26.02.13, 18:06
                niestety alltrack to alltrack. Jak teraz zamawialem 2 passaty to terminy 8-10 tyg i cena mocno negocjowalna (bez żadnych zabiegów, niestockowy z dość dobrym wyposazeniem 14% w dół), na alltracka dalej mówią 20 tyg (i tak lepiej niż moje 24)

Funkcjonalność - dla mnie OK aczkolwiek prosi sie o jedno - wiecej gumy na oponach (zresztą to co sam wymysliłem ale skutecznie mnie do tego zniechęcono) czyli zamiast 225/50 zalozyć 225/65. Od razu i wyżej i większy prześwit i wtedy to skrócone przełożenie miałoby sens. Niestety - na tych oponach za bardzo musze dziury omijać zwłaszcza po zimie. A nie lubie tego robić.
                Poza tym OK, żadnych uwag. No i wreszcie klima działa jak powinna a nie jak w jeepie (czyli jak chce). Ustawione w styczniu 19 stopni i cały czas jak trzeba.
    • soner3 Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 11:17
      170KM czy 177?
      Nie załapaleś sie na nowy silnik?
      Spalanie jak spadnie do 7.5 to bedzie dobrze. Passat jest ponad 160kg cieższy od Superba , no i naped na 4 kola + wieksza moc+ wyższy prześwit to wszystko sie sklada.
      • trypel Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 11:23
        przyszła dostawa do dealera i już dostałem ksiazkę z 177 km, pytam o mój... o przepraszamy to jeszcze 170 :(

ale nie wierze w róznicę w osiągach. 4% wzrostu mocy wiosny nie czyni
        • soner3 Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 11:35
          To nie chodzi o te 7 KM tylko o to ze to nowoczesniejszy i podobno lepszy i troche oszczedniejszy silnik.
          • wujaszek_joe Re: Alltrack po 10 tys km 01.03.13, 18:47
            z chorobami wieku dziecięcego?
    • wujo_prezio Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 11:27
      jezdze zwyklym passatem i co dospalania to na oponach letnich 235 jest ok litr wyzsze niz na zimowych 205 lub 195 nie pamietam.
      Co do swiatel to po odebraniu samochodu przestawilem na ten modus brytyjski (ma jakas glupia nazwe) i pojechalem do serwisu ze swiatla mi zamiast na droge to na pola z lewej strony swieca. Panowie juz chceili przestawiac i dopiero po 15 min skumali o tym modsie...
      Zawsze bylem zrazony do passata, ale po 50Tys musze powiedziec ze jest lepiej niz myslalem ale silnik 140km jest za slaby, choc widze ze 170 w alltracku chyba nie jest duzo lepsze...
    • roney03 Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 12:16
      trypel napisał:
      genialny przycisk "offroad" - stały rozdział napędu 50/50

Tu żeś troche polecial , tam nei ma blokagy 50/50 a ten przycis przekalibrowuje ESP,ABS, DSG i aktywuje HDC , chyba też wpływa na uklad kierowniczy
      • trypel Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 12:33
        tam nie ma żadnej mechanicznej blokady. Ale od razu napęd jest na równo dzielony na przód i tył, gaz działa inaczej, hamowanie silnikiem nie dopuszcza do przyspieszenia z górki, bawiłem sie tym przez tydzień w Tatrach wjeżdżając codziennie w głębszy snieg.

wiem że to realizuje komputer - ale mam to gdzies kto to robi póki to działa a ja czuje jak :) okazuje sie na krótszą metę elektroniczne blokady dyfra działaja tak samo skutecznie jak mechaniczne.
    • dyktator_bolandy Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 16:11
      dużą nagrodę wyhaczyłes w tym urzędzie (to musi byc urząd, bo w prywatnej, porządnej firmie w poniedziałek rano raczej nie ma czasu na pisanie elaboratów na forum). Ja pie..., z torbami nas puszczą te j.. urzędasy!
      • trypel Re: Alltrack po 10 tys km 25.02.13, 16:29
        w prywatnej porządnej firmie w poniedzialek rano leczy sie kaca bo sie ma za co napic w weekend.
        Tak słyszałem.
        A nagroda- owszem była całkiem całkiem.
        • 4slash Re: Alltrack po 10 tys km 26.02.13, 17:08
          Nawiązując do tematu, zużycie paliwa powinno zmniejszyc bo jest za wysokie.
          Jezdżę Octavią II FL 2010 od nowości i zużycie paliwa w stosunku do poprzedniej Octavii I było wyższe o 20-25% przy tym samym stylu jazdy. Tłumaczyłem to wiekszą masą samochodu o ok. 100 kg. Jednak przy ok. 30 000 km zużycie gwałtownie spadło a przy 50 000 km było porównywalne z poprzednioczką. Obecnie auto ma ponad 120 000 km i moim zdaniem właśnie teraz silnik jest idealnie dotary i zapewnia najlepsze osiagi oraz minimalne zużycie paliwa. 80% trasa bez autostard + 20% miasto 4,8 l/100 km, 80% trasa (z tego 50% autostrady) + 20% miasto 5,5 l/100km.
          • trypel Re: Alltrack po 10 tys km 26.02.13, 17:50
            lejesz miód na moje serce :)

i potwierdzasz to o czym sam myslę. Zresztą w superbie tez tak było - przeglad 30 tys i zuzycie spadło zauważalnie.
    • adrian_ktostam Re: Alltrack po 10 tys km 01.03.13, 13:20
      "-ostatnia wada wybitnie wypływa z poprzedniego auta - mało miejsca z tyłu :)"

Wprawdzie bardzo rzadko podróżuję z kimś na tylnym siedzeniu, ale czy potrafisz porównać ilość miejsca z tyłu w Alltracku i w Tiguanie? Tego ostatniego testowałem kilka miesięcy temu.
      • trypel Re: Alltrack po 10 tys km 01.03.13, 15:17
        obiektywnie nie. Mało pamiętam. Wiem że rok temu wsiadłem do takiego w salonie na tył i od razu musiałem sie wbijac kolanami w siedzenie z przodu.
        No i bagaznika tiguan nie ma. Ale szczerze to nie porownam.
    • rraaddeekk Re: Alltrack po 10 tys km 02.03.13, 15:15
      Nie przekroczysz 200 km/h, bo jest blokada elektroniczna.
      Czuję, że mam zapas mocy, ale i z górki i pod górkę max 199 km/h licznikowe mogę osiągnąć.
      Silnik daje radę, ale blokadę zastosowano ze względu na hamulce i opony.
      Przynajmniej tak twierdzą w ASO.

• trypel Re: Alltrack po 10 tys km 03.03.13, 07:58
        ale wg danych fabrycznych jest 207 czy jakos tak a to już nie w porządku.

BTW zuzycie spada dalej.
        Wczoraj 700 szybkich km po gierkówce (Warszawa- BB) zrobione w 8,5 h z godzinnym pobytem na miejscu. I 7,3/100. Ufff
        • kris7109 Re: Alltrack po 10 tys km 04.03.13, 17:21
          Tak naprawde Alltack to takie pseudo Audi Allroad,choć sam przyznam nawet miałem na niego ochotę,ogólnie auto za tą kasę nie jest złe ,tylko ten termin dostawy nowego to już masakra.Mnie gość z VW na początku roku powiedział że dostawa nowego to ok.4-6 miesięcy ,a to już przeginka.
          • roney03 Re: Alltrack po 10 tys km 04.03.13, 17:30
            Jest cala masa tego na portalach ogloszeniowych od reki i to z rabatami rzedu 12-18 tys .
            • kris7109 Re: Alltrack po 10 tys km 04.03.13, 17:53
              Oj sorki nie szukałem w ogłoszeniach.
      • trypel Re: Alltrack po 10 tys km 19.03.13, 10:36
        sorry blokada elektroniczna pokonana :)
        dobijam do 15 tys km
        tuz przed serwisem.
        Na A2 doszło do 215,
        zuzycie dalej spada, jak jadę bez autostrady to ponizej 7 to standard. Na autostradzie niestety sky is the limit :) czyli nawet i 9-10 potrafi wyjść, z drugiej strony GC przy tych samych prędkosciach brał ponad 20/100 wiec i tak radość w domu :)

zobaczymy jak bedzie po I przegladzie na innym oleju. No i zaraz zmiana opon... Czyli jest dobrze.
        • nazimno No i zaraz zmiana opon... (zaraz???) 19.03.13, 10:41
          Jak tak dalej pojdzie, to.....
          • trypel Re: No i zaraz zmiana opon... (zaraz???) 19.03.13, 11:05
            no fakt :)
            dzisiaj na zimówkach łatwiej.
            Ale chcę od razu to na przegladzie załatwic wiec w przyszłym tygodniu i tak zmienie.
            • passattsi Re: No i zaraz zmiana opon... (zaraz???) 20.03.13, 10:03
              Hej,

ja mam zwykłego kombi 1,8tsi z dsg.
              Chciałem benzynę bo nie robię specjalnie dużych przebiegów, a cena była atrakcyjna. Jako jeden z ostatnich załapałem się na 1,8, teraz takie tylko w Alltracku.

Z dodatkowych rzeczy do highline i oczywistych pakietów, które chyba biorą wszyscy mam jeszcze kamerę cofania, przyciemniane szyby, składane lusterka, foteliki, aktywny tempomat i dynamic light assist.
              Te światła to na prawdę super sprawa dla kogoś, kto jeździ nocą po naszych drogach.
              Zwykły light assist tylko zmienia długie/krótkie, ten dynamiczny ma dodatkowe przesłony w reflektorach i w miarę potrzeby wygasza część świateł długich, aby nie oślepiać innych.
              Generalnie za miastem prawie zawsze jedziesz na długich, nawet jak kogoś dogonisz, lub ktoś nadjeżdża z przeciwka ;-).
              Tempomat wziąłem z myślą o odcinkowych pomiarach prędkości, ale już 2 razy przydał mi się front assist jak się zagapiłem w korku ;-).

Spalanie średnio w mieście przy w miarę dynamicznej jeździe oscyluje wokół 10/100, autostrada przy prędkościach 200+ wychodzi 20/100.

Mam auto pół roku i przejechane 14kkm.
            • passattsi Re: No i zaraz zmiana opon... (zaraz???) 26.03.13, 12:04
              Jakie masz opony na lato?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka