Dodaj do ulubionych

Najpiekniejszy ryk silnika

IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 01:20
Porsche 911 - Bije wszystkich konkurentow.
Odglos tego silnika powoduje u mnie gesia skorke.Jak symfonia.Cos pieknego

(a swoja droga,czy widzieliscie reklame w tv Porscha Chayenne ???? - ta z
telefonem przy rurze wydechowej ? )
Obserwuj wątek
    • Gość: mis aha,bym zapomnial.... IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 01:23
      Najgorszy ryk bez watpienia ma fabryczny (lub nawet przerobiony) ford mustang V8
      Normalnie jak zarzynany osiol.Horror
      • Gość: -_- Re: aha,bym zapomnial.... IP: *.dyn.optonline.net 27.07.04, 01:26
        wszystkie japonskie brzmia jak kosiarki ogrodowe :)
        • Gość: mis Re: aha,bym zapomnial.... IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 01:37
          Nie pierdziel.
          Jechalem kumpla Maxima 2001 - i ma dzwiek zajebistty - ale tylko na wysokich RPM
        • ensignxx Re: aha,bym zapomnial.... 27.07.04, 12:55
          Bo jak dotąd to posłuchałeś tylko Corolli wójka, który przyjechał z miasta.

Posłuchałbyś mojej japońskiej kosiarki, to zmieniłbyś zdanie kmiotku.

• Gość: Rocco Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 02:22
      Wiadomo piekny odglos , bo to silnik boxera :)
      • Gość: mis Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 02:36
        Gość portalu: Rocco napisał(a):

> Wiadomo piekny odglos , bo to silnik boxera :)
        -------------
        Nie wszystkie silniki boxtera jednak maja taki odglos.
        Wez dla przykladu Subaru czy nawet Mazde RX8
        • Gość: MaciekS Bo to nie od silnika zalezy IP: *.mad.east.verizon.net 27.07.04, 02:39
          tylko od ukladu wydechowego. BMW specjalnie modyfikuje wydech do tego celu.
          Mozna zamowic jako opcje.
          • Gość: mis Re: Bo to nie od silnika zalezy IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 02:47
            Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> tylko od ukladu wydechowego. BMW specjalnie modyfikuje wydech do tego celu.
            > Mozna zamowic jako opcje.
            ----------------
            wydech bimmera jest za bardzo anonimowy.samochod za to zajebisty
        • Gość: MaciekS Mazda RX 8 to nie boxer, chlopie! IP: *.mad.east.verizon.net 27.07.04, 02:48
          To jest silnik rotacyjny popularnie zwany silnikiem Wankla. Stad masz R w nazwie
          samochodu

Mazda robi te silniki od lat.
          • Gość: mis Re: Mazda RX 8 to nie boxer, chlopie! IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 02:58
            No faktycznie.z mazda byla pomylka.
            Nowe Subaru Legacy ma silnik boxtera. 2.5 Litra silnik i 250HP - szybszy od
            porscha boxter,audi 3.0L , i bmw 330Xi.
            Zajebisty samochod.
            • Gość: MaciekS Re: Mazda RX 8 to nie boxer, chlopie! IP: *.mad.east.verizon.net 27.07.04, 04:19
              BMW 330Xi jest "wolniejszy" niz 330i. Naped na cztery kola spowalnia. Subaru tez
              byloby szybsze bez tego napedu.

Natomiast jak chcesz porownywac z BMW to wez z gornej polki czyli M3 i
              przekonasz sie ktory tak naprawde jest szybszy;)

Subaru uzywa sprezarek (turbo) w swych samochodach i dzieki temu ma dobre
              osiagi. BMW nie uzywa sprezarek. Natomiast Mercedes zaczyna uzywac sprezarek w
              malych samochodach i ma lepsze osiagi obecnie.

Owszem Subaru (i chyba Impreza a nie Legacy) maja dosc dobre osiagi i sa uzywane
              w rajdach. Jesli natomiast fascynujesz sie osiagami Japonczykow to sprawdz tez
              Mitsubishi Lancer Evolution. Troche mniej mocy i momentu niz Impreza, ale cena
              sporo nizsza.

Powodzenia,
              M.
              • Gość: mis Re: Mazda RX 8 to nie boxer, chlopie! IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 05:36
                BMW 330Xi jest "wolniejszy" niz 330i. Naped na cztery kola spowalnia. Subaru te
                > z
                > byloby szybsze bez tego napedu.
                >
                > Natomiast jak chcesz porownywac z BMW to wez z gornej polki czyli M3 i
                > przekonasz sie ktory tak naprawde jest szybszy;)
                >
                > Subaru uzywa sprezarek (turbo) w swych samochodach i dzieki temu ma dobre
                > osiagi. BMW nie uzywa sprezarek. Natomiast Mercedes zaczyna uzywac sprezarek w
                > malych samochodach i ma lepsze osiagi obecnie.
                >
                > Owszem Subaru (i chyba Impreza a nie Legacy) maja dosc dobre osiagi i sa
                uzywan
                > e
                > w rajdach. Jesli natomiast fascynujesz sie osiagami Japonczykow to sprawdz tez
                > Mitsubishi Lancer Evolution. Troche mniej mocy i momentu niz Impreza, ale cena
                > sporo nizsza.
                >
                > Powodzenia,
                > M.
                -----------------------
                zgadza sie z M3.
                Z tym,ze za jedno M3 mozesz kupic dwa Legacy (ale nawet na M3 nie masz AWD)
                Jesli chodzi o Mitsubishi lancer - to musze przyznac,ze brzydkie jak noc
                listopadowa
        • Gość: Radek Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.tu.ok.cox.net 27.07.04, 02:49
          Tylko ze RX8 ma wankla a nie boxera.
    • Gość: MaciekS Trabant - to ma najpiekniasza melodie IP: *.mad.east.verizon.net 27.07.04, 02:27
      Strzeli sobie od czasu do czasu i ladnie ryczy. To jest dzwiek do pamietania.

Mozna go jeszcze posluchac w wersji imitowanej tutaj:
      fun.from.hell.pl/2002-10-08/trabant.mp3

Pozdrawiam
    • Gość: MaciekS Cayenne IP: *.mad.east.verizon.net 27.07.04, 02:37
      Nieststy nieudaney SUV. Ma kiepskie oceny. Robienie tego typu terenowca za takie
      pieniadze ma maly sens. H2 oraz Range Rover byli pierwsi... ale naprawde ma czym
      sie chwalic raczej Range Rover.

Tak na marginesie to ternowce nie wymagaja duzej mocy tylko duzego momentu
      obrotowego. Terenowe rajdy z dala od drog udowodnily juz to co warto
      poobserwowac (Defendery maja bardzo niska moc, ale piekielny moment obrotowy).

Ponadto wysokie samochody marnie sie nadaja do szybkiej jazdy ze wzgledu na
      ograniczona manewrowosc (manewry bezpieczenstwa... badz w ich wypadku
      niebezpieczne manewry).

A co do 911 to moge sie zgodzic ze ladnie brzmi, ale to nie filozofia silnika
      dzisiaj. BMW produkuje specjalne wydechy i tak nowa 330i ma specjalny pomruk
      duzego kota. Podobnie (ale w mniejszym stopniu) ma 325i. Nie wspominam juz o M3.

Wystarczy pobawic sie wydechem...
      • Gość: mis Re: Cayenne IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 02:44
        moment obrotowy - czy to po angielsku nazywa sie 'torque' ??
        • Gość: MaciekS Tak. IP: *.mad.east.verizon.net 27.07.04, 02:55
          I na to patrzylem jak zamawialem swoja bryke. Malo kto wie ze moc podawana przez
          sprzedawcow dla przecietnego kierowcy zafascynowanego motoryzacja jest wyliczana
          na podstawie momentu obrotowego czyli "torque".

Wazna jest tez skrzynka biegow. Dlatego jezdze ze skrzynia 6-biegowa SMG
          (sekwencyjna) a nie zwyklym automatem ;) Stad troche zaskakuje innych kierowcow
          tej samej marki i modelu jak mozna lepiej przyspieszyc niz oni.
          W koncu i tak nie chodzi mi o predkosc maksymalna (bo to zalezy glownie o mocy),
          ale jak samochod przyspieszy to realnej predkosci ktora mozna sie poruszac po
          drogach bez ryzyka ze policja zakuje w kajdanki. Na tor przydalaby sie wieksza moc.
    • Gość: mis Posluchaj Najpiekniejszego Dzwieku Porscha 911 IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 02:52
      www3.us.porsche.com/english/usa/entertainment/sounds/default.htm
      a tu nastepny link do dzwiekow innych porschakow.
      www3.us.porsche.com/english/usa/entertainment/sounds/soundgallery.htm
    • Gość: Molson Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.sympatico.ca 27.07.04, 02:59
      Nie wiem co w tym dzwieku takiego podniecajacego .Slyszalem raz Honde Civic co
      wyla lepiej .
      • Gość: mis Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 03:02
        Gość portalu: Molson napisał(a):

> Nie wiem co w tym dzwieku takiego podniecajacego .Slyszalem raz Honde Civic
        co
        > wyla lepiej .
        ------------------------
        Ile ty zes dzisiaj tych molsonow juz wypil ?
        • devote Re: Najpiekniejszy ryk silnika 27.07.04, 03:37
          R32 ma fajny odglos.ale to bardziej zasluga wydechu.takie niskie gulgotanie.

prawie jak moj VR6 :)
          • Gość: mak Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.proxy.aol.com 27.07.04, 04:41
            dla mnie to najladniej ryczala Syrena ,jak sie ja zima zapalalo przed blokiem,a
            jak juz zapalila na ssaniu to stawiala tzw.swiece dymna ,ze przez pol godziny
            nie bylo widac wyjazdu z bramy osiedla,to byly piekne czasy polskiej
            motoryzacji.
            • Gość: mis Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.bchsia.telus.net 27.07.04, 07:26
              Gość portalu: mak napisał(a):

> dla mnie to najladniej ryczala Syrena ,jak sie ja zima zapalalo przed
              blokiem,a
              >
              > jak juz zapalila na ssaniu to stawiala tzw.swiece dymna ,ze przez pol godziny
              > nie bylo widac wyjazdu z bramy osiedla,to byly piekne czasy polskiej
              > motoryzacji.
              --------------------
              A ja pamietam jeszcze jako gowniarz w latach 70`s byl w polskiej telwizji
              jakis cotygodniowy program motoryzacyjny.
              W jednym z zimowych odcinkow byl porady jak zapalic samochod w mroz.
              -DAJE SLOWO,ZE NIE WAS NIE BUJAM - A wiec gosciu mowi,ze jak samochod nie chce
              zapalic trzeba wziazc do piekarnika wsadzic dwie cegly na 30 minut.
              Nastepnie w rekawicach polozyc gorace cegly na blok silnika.
        • Gość: Michal Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.fornfyndet.se 27.07.04, 11:07
          No niestety trudno jego znalesc na ulicy ale na stacji prob chlopcy go
          obciazyli i dali po garach tej melodi sie nie zapomni no zgadnicjie;
          Tak to McLaren F-1 te 12 garow z wspolna moca 630KM co jest wstanie wystrzelic
          auto do przodu od 0do 100km/h ponizej 3 sekund naprawde jest co posluchac tak w
          okolicy 15000obrotow tego 3 litrowego malego silniczka,osobiscie nie spalem
          jeden tydzien tylko pod nosem wieczorem warczalem luuuuu.
          Pzdr.Michal
          • ensignxx :) 27.07.04, 13:00
    • Gość: pioter Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.osd.vectranet.pl 27.07.04, 06:41
      Bez wątpienia Subaru Impreza. Nic nie jest w stanie ukoić mnie tak jak ten
      boxerek. Mogę leżeć cały dzień na trawce i tylko słuchać, jak Imprezka jeździ
      wokół mnie ... A szczególnie w wersji WRC ... (za dziewięć dni będę to miał na
      żywo!!!)
      • hartge Re: Najpiekniejszy ryk silnika 27.07.04, 10:48
        Najpiekniejsze dzwieki,ktore nie sa do pomylenia z zadnym innym to stary 5
        cylindrowy silnik 2.3 Audi znany z cygara i jeszcze C4 oraz wszystkie R6 BMW.
    • oka5 Re: Najpiekniejszy ryk silnika 27.07.04, 11:10
      Oczywiście, że porsche 911... Aaaaaaaaaaa...
      • Gość: radek. Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 12:48
        Słuszałem na parkingu nowego merca klasy M.
        Nie wiem z jakim silnikiem, ale pogłos miał fantastyvzny i wcale nie głośny.
        • Gość: radek Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 14:40
          Pomyliłem się!
          Chodziło mi o tego kanciaka czyli klasę G (tą naprawdę terenową).
    • Gość: gosc Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.krosno.tkdami.net / *.tkdami.net 27.07.04, 14:30
      Ja jak slysze dzwiek ferreri (niestety tylko w tv;) na wysokich RPM to mam
      gesia skorke:)...mistrzostwo swiata
      • Gość: gosc Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.krosno.tkdami.net / *.krosno.tkdami.net 27.07.04, 14:33
        oczywiscie mialo byc ferrari:)
    • greenblack Re: Najpiekniejszy ryk silnika 27.07.04, 15:00
      Właśnie, tylko Ferrari, model dowolny. Reszta to plastik.
      • Gość: Michal Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.fornfyndet.se 27.07.04, 16:03
        Drugi, ale troche przejmujacy ryk silnika to slyszalem wydobywajacy sie rur na
        pokazach dla ludnosci Leoparda A2,pedzil na pelnym gazie i wypadkl zdrogi
        polnej na prosta gdzie ludnosc miala mozliwosc podziwiac wyglupy ,mlodych 18
        letnich czolgistow jak wchodzil w zakret to nie mial wiecej jak 50km/h chrzast
        gasienic bryzgi ziemi na boki i na prostej full, ryk silnika 1600KM diesel,jak
        on przyspieszal ludzie zdretwieli ze strachu to sie naprawde mozna przstraszyc
        tego ryku i tych kilkudzieciu ton stali zapieprzajacego jak autko sportowe.
        Pzdr.Michal
        • Gość: Michal Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.fornfyndet.se 27.07.04, 16:12
          Ferrari jest rzeczywiscie piekny z najpiekniejszych,
          a jak sie Wam podobaja wszelakie diesle morskie,jak podplywa do cumowania i
          manewruje jednoska ten bas stlumiony woda(gazy sie przeciskaja przez wode) ale
          w mniejszych jednostkach.
          Opisywalem kiedys jak startowalem Marin motor podparty oponami i ceglami z
          nawrotnica.Bylo to Volvo F-12 silnik wysoki na 2 m dlugi na pare metrow.Wydech
          o srednicy 30cm rurka dlugosci pol metra ot taki krociec na kolektorze.
          Po wystarowaniu wszedl na oobroty ziemia zaczela tak sie trzas pod nogami ze
          zrejterowalem i odciolem natychmiast paliwo,to byl bas wu wu wu wu.Takie
          silniki byly montowane w kutrach rybackich w Göteborgu,mialy po kilkaset koni.
          Pzdr.Michal
          • Gość: mak Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.proxy.aol.com 27.07.04, 16:19
            Penta Volvo,najlepsze silniki na swiecie do malych jednostek rybackich,jachtow
            zaglowych i motorowych,nawet jednocylindrowy tzw.kaszlak zapalany recznie na
            korbe jest niezawodny i pracuje dlugie lata,wydech tez ladnie brzmi.
            • Gość: Michal Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.fornfyndet.se 27.07.04, 20:04
              Mak, Witaj
              W zeszlym roku syn kupil taka lodke drewniana od faceta ktory szedl siedziec i
              sprzedal za grosze (1000baksow).Byla to lodz stara z lat polowy 60tych.
              Silnik oczywiscie Volvo Penta jednocylindrowy 8KM. Zapalany na korbe.Kolo
              zamachowe wazylo okolo 50kg.Wystarczylo nalac paliwa diesla do tanku 10l i
              pozniej nacisnac dekompresator i krecic korba jak sie tak mialo raz raz obroty
              szly, puszczales dekomprestaor i od zdzazyl rozpedem przerzucic przez gorny
              punkt,
              wtedy tylko zrobil odrazu puf potem cisza i znowu puf szybciej puf puf puf i
              zaczynal rowno gdakac.Slychac go bylo na wodzie na kilometr ot takie pa pa¨pa
              pa melodia piekna,a dieslarze zuzycie paliwa 0.5 litra diesla na godzine.
              Kiedys napadal deszcz i motor pod woda byl caly tydzien,rura ssaca nie i wydech
              tez nie.Syn podszedl i pod woda zakrecil ten zapalil ale chodzil chyba
              30obr/min,wystarczylo wlaczyc pompe i wypompowal cala wode a potem, gaz dawal
              sie rozkrecic.Zywotnosc tych parkotnikow jest powyzej 50lat.
              Pzdr.Michal
              • Gość: Bishop Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: 195.85.227.* 05.08.04, 07:21
                He he ... coś takiego pracowało jako napęd zastepczego agregatu na jednej z
                warszawski nastawni kolejowych. jak miałem tam praktyki to w ramach obowiązków
                musielismy odpalić raz dziennie. Cudo .... rozrusznik kręcił kołem zamachowym,
                potem automatyka zamykała zawory i zaczynało sie puf.puf. Zanim się bydle nie
                rozkręciło do nominalnych rpm to cała nastawnia drgała jakby było trzęsienie
                ziemi. Ale dzwięk był cudny to fakt.

Bishop
                • mariusz_d1 Re: Najpiekniejszy ryk silnika 09.09.04, 14:33
                  Tak troche nie motoryzacyjnie ale z innej beczki - mam okazję czesto słyszeć
                  pociąg na LHS (lokomotywy spalinowe) efekt dźwiękowy jest niesamowity.
                  Krótkie zestawienie:
                  2 lokomotywy ST44 kazda ma 1472 kW
                  1 lokomotywa SM 48 - drobiazg tylko 883 kW
                  razem - 3827 kW (wszystko dwusuwowe diesle z turbosprężarkami)
          • Gość: TO JA Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.honeywell.com 27.07.04, 16:20
            A ja myslalem ze tylko w Polsce lapie sie ryby przez ogluszanie :)
            • Gość: wow Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 20:07
              najpiekniejszy ryk to ma Boeing 747. Najlepiej stan w odleglosci 10 m od
              startujacego - to albo cie zdmuchnie a jak sie przywiazesz do pasa startowego
              to leb ci urwie. Mowie ci - to wielka frajda.
              • Gość: janek Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: 212.122.214.* 05.08.04, 02:31
                Najlepszy nowe bmw M 5 V 10 507 KM dotad najlepiej skomponowany dzwiek
    • Gość: m Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 20:44
      viper...,
    • Gość: vega Fiat 126p bez tłumika!!!!!!!!!! IP: *.lublin.mm.pl 27.07.04, 21:09
    • facet.no.1 Re: Najpiekniejszy ryk silnika 09.09.04, 14:55
      transit diesel.
      oczywiscie ten stary.
    • Gość: stary mason Re: Najpiekniejszy ryk silnika IP: *.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 18:53
      co wy tam wiecie mi ze slyszanych samochodow na najbardziiej podobala sie,,
      osemka" w maserati spyder kiedy stala na swiatlach w krakowie .Moze nie byl to
      ryk ale dzwiek nie do opisania
    • derwisz911 Re: Najpiekniejszy ryk silnika 09.09.04, 23:16
      Ferrari F40.

8 garnuszków, niziutko, a nad tym troszkę ciszej świszczą sprężarki.

pozdrawiam
    • grzegorzj top fuel dragster, ten ryk silnika powoduje 09.09.04, 23:54
      wibracje calego ciala i otoczenia, znaczy te piekne basy. nie wiem ile db to ma
      ale hu hu...mozna ogluchnac.Wogole to jest cos pieknego, w 4.5 sek maja ponad
      500 km/h!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka