Gość: kixx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 16:11 daewoo to szajs, ludzie głupki nakupowali tego mnóstwo, pomontowali gaz w tych lanosach a potem będą płakać Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: m Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.zabrze.net.pl 08.08.04, 16:17 Sam jestes szajs! W stosunku do cen tych aut sa bardzo dobre jakosciowo. A jak chcesz mercedesa albo saaba to za kilkukrotna wartosc daewoo. Panie prawa rynku sie kłaniaja ! Link Zgłoś
Gość: maciek Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 16:44 nie nie, to nie zmienia faktu, że to JEST szajs i do tego o kiczowatym designie. Link Zgłoś
Gość: mak Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.proxy.aol.com 08.08.04, 16:52 GM to jeszcze wiekszy szajs. Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 16:56 A co kolega sadzi o marce Opel? Link Zgłoś
edek40 Re: FSO będzie bez Daewoo 09.08.04, 12:12 Nie mam opla, ale moj kolega ma. Piecioletnia vectre 2,0 CDX. Od nowosci. Ilosc usterek, o ktorych slysze absolutnie mnie poraza. Ceny serwisu rowniez. Najbardziej mi sie cisnie okreslenie niemiecki fiat. Link Zgłoś
Gość: Adnan Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.04, 21:34 Zalezy jak kto patrzy. A zeby ten markowy szajs tak jezdzil to ja bym sie mogl zgodzic. Ale nie jezdzi, wiec temat zamkniety. Jako uzytkownik Nubiry wcale nie czuje, ze jezdze mniej bezawaryjnie niz uzytkownik reklamowanego Golfa. Link Zgłoś
Gość: obserwator głupoty Lanos jest OK IP: 216.127.82.* 10.08.04, 14:44 Mialem kiedys Lanosa i potwierdzam: to bardzo dobre auto, na pewno lepsze od kupowanej masowo przez uposledzonych mentalnie Polakow Skody Fabii. Link Zgłoś
Gość: deks Re: Lanos jest OK IP: *.beck.pl 12.08.04, 15:03 Dlaczego uważasz, że posiadacz Fabii jest upośledzony mentalnie? Ja mogę powiedzieć np kto miał lanosa jest debilem z niezłym upośledzeniem zgadzasz się? Skoda jest obecnie na topie i ma niezłe samochody. Superb jest oki Link Zgłoś
Gość: Jaco Re: Lanos jest OK IP: *.eltur.com.pl 16.08.04, 12:44 Obecnie jeżdże Toyotą Corollą (2003 r.) poprzednio miałem Lanosa (1997 r.) - (wyprodukowany jeszcze w Korei) i oceniam go jako udany, bezawaryjny, wygodny, praktyczny i tani samochód. Niestety zły wpływ na markę miał beznadziejny serwis (obsługa rodem z czasów komuny), ogólne klopoty Daewoo oraz brak modernizacji auta. Link Zgłoś
Gość: pen Re: Lanos jest OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 11:08 Dlatego bo co polskie to jest do dupy tak myśli większość upośledzonych polskich maniaków skoda jest na topie i nic po za tym jest do bani ma chujowy silnik i wygląda jak ASTRA 2 po uderzeniu w dupe Link Zgłoś
Gość: ZZ do kixxa IP: *.top.net.pl 08.08.04, 20:43 A słyszałeś coś o prawie znaków towarowych? Jeśli porównywać z czymś samochody Daewoo, to w warunkach polskich należy porównać je z Fiatami. Oprócz wzornictwa, Daewoo bije Fiata pod każdym względem. Link Zgłoś
Gość: ORMOwiec Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.dialup.eol.ca 08.08.04, 20:59 Mam nadzieje ze to jest pierwszy krok w kierunku odrodzenia FSO. Teraz tylko trzeba znalezc dobrego inwestora i nasza matka fabryk samochodow osobowych znowu bedzie potega. Juz widze jak wyjezdzaja z niej nowe i nowoczesne wersje Syren i Warszaw. Modlmy sie za dyrekcje i zwiazki zawodowe FSO. Link Zgłoś
Gość: bartw5 Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.crowley.pl 09.08.04, 00:03 Chyba nic z tego nie będzie. Nikt poważny nie interesuje się FSO. A związkowcy nie są tu bez winy. Kiedy na początku lat 90-tych Volkswagen chciał zainwestować to oni się sprzeciwili. Teraz Czesi robią Octavię, Fabię, a mogły to być nowe Polonezy. Link Zgłoś
trug Re: FSO będzie bez Daewoo 09.08.04, 00:59 Pomijam problem szajsu, to sprawa dyskusyjna. Czy właściciele aut daewoo są zadowoleni, czy byli zadowoleni, czy kupiliby pomownie wyrób daewoo, itd, itd. Ja z kolei mam inne pytanie. Wiadomo, że chodzi o koszty, a warszawka ze swoimi wymaganiami, i wysokim mniemaniem o swoich umiejętnościach i wiedzy, drogo się ceni. Tak więc każdy inwestor liczy, że pracownik będzie go kosztował średnio 5 tys. na łapkę. Dlaczego więc ma inwestować w żerań? W innych miejscach, koszt pracownika będzie dużo mniejszy. Obserwując inwestycje firm motoryzacyjnych dochodzimy do wniosku, że łatwiej postawić jest zakład od podstaw. Tutaj żerań nie ma żadnej przewagi na pustym polem, kilkaset km dalej, gdzie suma summarum koszty bieżące będą niższe. Link Zgłoś
Gość: gość Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.class146.petrotel.pl 09.08.04, 01:05 Yyy, to fajnie, tylko jak będą się nazywać? FSO Matiz? A może nawiązując do tradycji — FSO Oberek i FSO Kujawiak? Eee, poradzą sobie :) Martwi mnie inna rzecz — jakie splecione 3 litery?? Takie jak w Warszawach? Polonez miał takie logo jakie miał i takie powinno być… Link Zgłoś
Gość: Picca Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.magma / *.magma-net.pl 09.08.04, 09:30 Wcale nie uważam że Daewoo to szajs, jeśli chodzi o cene do jakości jest ok. A mam inne pytanie czy nie można wymyśleć jakiegoś znaku i nazwy na wzór ORLENu np: URSUS CAR, Cervus, Felis, Trifolen (od koniczyny), Vibulen (od kaliny skojaż z Ligią). Można by się pokusić o Nazwę i Logo. ORLEN jest super i nazwa i logo i bardzo ładnie kojażony. Link Zgłoś
Gość: MAJCHAL Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.icpnet.pl 09.08.04, 20:12 Uważam że tradycyjny znaczek FSO jest ok. To znak rozpoznawany przez każdego w Polsce. Po co zmieniać znak który jest czytelny dla potencjalnego klienta??? Link Zgłoś
Gość: MotoManiak Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.port.gdansk.pl 10.08.04, 09:20 URSUS CAR to bardzo dobry pomysł, co prawda dzisiaj kojarzony przez Polaków jako producent traktorów jednak docelowo utożsamiane są z nim wartości trwały mocny niezawodny i tani, czego nie można powiedzieć o FSO, które kojarzymy jako zawodny i nietrwały. Wartość z rozpoznawalności marki FSO jest iluzoryczna taka sama jak rozpoznawalnośc CPN (sukces odniósł dopiero jako ORLEN). Na takich nic nieznaczących skrótach (fabryk samochodów osobowych jest na świecie setka, ale mają własne nazwy np. Skoda Dacia Lada) trudno budować wartość marki. Nowe logo dość łatwo opracować bazując na dotychczasowych wersjach loga URSUS ja sam znam przynajmniej cztery, przypomnienie o tym ze przedwojenne zakłady SAMOCHODÓW !!! URSUS produkowały autobusy i ciężarówki URSUS oraz motocykle Sokół i jako cześć PZInż samochody osobowe CWS i na licencji fiata pozytywnie wpłynęłoby na postrzeganie tej najstarszej polskiej marki motoryzacyjnej. Pierwszym samochodem powinien być samochód użytkowe najlepiej URSUS Truck na bazie FSO polonez Truck. Ponadto URSUS brzmi ładnie we wszystkich językach i jest podobno najbardziej zopoznawalną polska marką poza granicami kraju. Promowanie FSO, na którą to markę w odróżnieniu od rynkowych marek Skoda Dacia czy Lada nie znaleziono inwestora (nawet daewoo jej nie promowało) wydaje się dość ryzykowne. Link Zgłoś
Gość: bartw5 Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.crowley.pl 10.08.04, 13:07 wolnego. Fabryka traktorów jest odrębną firmą, ma zastrzeżoną nazwę i logo. Chyba jej właściciele nie będą zainteresowani współpracą z FSO. Tym bardziej, że sami niedawno wykaraskali się z kłopotów, a Żerań pociągnąłby ich chyba na dno. Poza tym FSO mogłoby egzystować jako marka podobnie jak GMC, ZIŁ, GAZ czy BMW. Link Zgłoś
Gość: MotoManiak Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.port.gdansk.pl 10.08.04, 14:54 Właścicielem Daewoo-FSO jest skarb państwa (daewoo wycofało się z zarządzania), właścicielem marki URSUS jest BUMAR jego właścicielem jest natomiast skarb państwa. Wiec tak naprawdę mamy jednego właściciela kontrolującego te dwie spółki. Udzielenie przez jedna ze spółek praw do znaku towarowego (np.Bumar udziela tego prawa FSO) czy nawet powiązań kapitałowych (Ursus przejmuje akcje Daewoo-FSO od skarbu państwa) nie może spowodować upadku tej jak piszesz fabryki traktorów. Znaczenia takich marek jak ZIŁ ZAZ czy nawet GAZ w światowym rynku trudno mi komentować bo ich procentowy udział jest chyba nieznaczny. Na świecie naprawdę duże znaczenie mają chyba tylko (mogę się mylić) literki BMW i chyba MG, ale za nimi stoją lata budowy świetnych sportowych i luksusowych samochodów, które wypracowały „markom skrótom” renomę w wypadku FSO gorzej o takie osiągnięcia. Za markę URSUS przemawiają 111 lat historii w przemyśle samochodowym ładne brzmienie w różnych językach oraz możliwość korzystania z pozytywnych skojarzeń typu Siłacz Ursus z Quo wadis, od którego pochodzi podobno przedwojenna nazwa fabryki samochodów z Czechowic oraz wizerunek potężnego niedźwiedzia po łacinie ursus, który towarzyszy firmie w logo. Niemniej o gustach się nie dyskutuje jednemu podoba się Zosia drugiemu Antosia. Może marka FSO jest przyszłościowa kto to wie Link Zgłoś
Gość: bartw5 Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.crowley.pl 10.08.04, 21:17 Dzięki za informację kto jest właścicielem Ursusa. Tego nie wiedziałem. Gdybyś jednak mógł napisać ile procent udziałów ma w nim Bumar, a co za tym idzie skarb państwa. To przecież istotne. Nie wiem, czy powiązania kapitałowe, udzielenie praw do znaku towarowego, ewentualne połączenie etc. mają w obecnej sytuacji jakikolwiek sens. FSO ma przecież problem z zadłużeniem, wygasającym, za dwa lata z okładem, prawem do produkcji Lanosa i Matiza, a nie z taką, czy inną nazwą lub kształtem logo. Po za tym musi znaleźć wiarygodnego i silnego partnera, jeśli chce myśleć o przetrwaniu. ZIŁ, GAZ i inne wschodnioeuropejskie marki na pewno nie są znane na całym świecie, ale większość z nich sprzedaje dużo więcej aut niż FSO (VAZ- Łada wyprodukował notabene niedawno dwudziestodwumilionowy egzemplarz). Naturalnie BMW, SEAT albo FIAT są bardziej znane w świecie. P.S. Mnie też podoba się nazwa Ursus i trzymam kciuki za FSO. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: MotoManiak Re: FSO będzie bez Daewoo IP: 213.192.80.* 11.08.04, 07:50 Napis przy Ursusie Grupa Bumar według mnie oznacza ze jest to spółka zależna od Bumaru, czyli powinni mieć ponad 51% kapitału. Czytelna marka to żeczywiście chyba nie problem nr1 FSO, ale o nowej marce, (czyli FSO a nie Daewoo) traktuje ten artykuł. Firma VAZ jak sam napisałeś działa na rynku pod czytelną marka Lada i z tego co wiem to znalazła w odróżnieniu od FSO silnego partnera, czyli GM (sądzę że nowa Lada Kalina jeszcze może nieźle na polskim rynku namieszać chyba że amerykanie nie będą chcieli szkodzić sprzedaży innej swojej marce Chevrolet-Daewoo). Marka URSUS też mi podoba się, lecz podobałaby się jeszcze bardziej gdyby powróciła do przemysłu samochodowego jak przed wojną. Nawiasem mówiąc czytałem gdzieś w prasie, że podobno Bumar rozważał swojego czasu zakup praw do Daewoo Honker i rozpoczęcie jego produkcji przez Ursusa. Za polski przemysł motoryzacyjny tez trzymam kciuki. Część Link Zgłoś
Gość: NN No No URSUS CAR a może URSUS AUTO IP: *.magma / *.magma-net.pl 10.08.04, 11:11 FSO czy to dobry pomysł. Może właśnie nowa marka. Logo. Link Zgłoś
Gość: WK Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.ig.pwr.wroc.pl 09.08.04, 14:52 Obawiam się, że oznacza to już szybką likwidację FSO. Link Zgłoś
Gość: ziomal Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.04, 22:38 sam jestes szajs. fiat to szajs kuumpel mial stilo i jezdzil 5 lat i mu rdza na dzwiach wyszla bo fiat gnije juz na prospektach. A daewo super jest. ja lanoskiem w trasie 190 daje i 5 litrow na LPG gas. Bo daewoo to dobre wozy sa. A szajs to fiat. Daewoo rules! Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.visp.energis.pl 10.08.04, 00:53 > fiat to szajs kuumpel mial stilo i jezdzil 5 lat i mu rdza na > dzwiach wyszla bo fiat gnije juz na prospektach A to ciekawe, bo Stilo jest produkowane dopiero od 3 lat Link Zgłoś
Gość: dziadzia Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 13:23 Ale koleś doliczył 2 latka na prospekcie. :-) Link Zgłoś
x-darekk-x Re: FSO będzie bez Daewoo 10.08.04, 14:18 ojciec 10 lat jezdzil tipo. bezawaryjny samochod, ktory po 10 latach nie mial nawet kropki rdzy. pozniej przesiadl sie do lanosa. rowniez nic mu sie nie psuje. leje paliwo, robi przeglady i jezdzi. nie wiem skad ta nagonka na fiaty i daewoo. mysle, ze to przez ludzi, ktorych wkurza, ze oni jezdza 15-letnim golfem, a ktos nowym daewoo. Link Zgłoś
Gość: obserwator głupoty Re: FSO będzie bez Daewoo IP: 216.127.68.* 10.08.04, 15:02 Ja mysle, ze ta nagonka jest organizowana przede wszystkim przez ludzi, ktorzy dali sie nabrac na kupno Skody i teraz zaluja. Link Zgłoś
Gość: Romanus FSO a może inna nazwa może jakieś propozycje IP: *.magma / *.magma-net.pl 11.08.04, 21:42 I co wy na to Link Zgłoś
Gość: tom gaz jest dobry IP: *.furrynet.org / *.lambda.furrynet.org 12.08.04, 12:40 gaz jest dobry daewoo tez, ale jakosc warszawska fabryki na zeraniu nie njalepsza kazdy samochod sie psuje a naprawa kosztuje pzry dislu jeszcze wiecej Link Zgłoś
Gość: fenix Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.labedy.pl / *.crowley.pl 18.08.04, 08:30 Ciekaw jestem jak ten złom będzie wyglądał po 10 latach,jak wogóle dotrzyma.... Link Zgłoś
Gość: maro Re: FSO będzie bez Daewoo IP: 195.94.209.* 03.09.04, 16:34 To sobie popatrz na ulicach na tico, nexie, i espera. Wiekszość mo już około 10 lat, są takie, które mają wiecej. Chyba nie wygląda to jakoś gorzej niż inne auta tej klasy. Link Zgłoś
Gość: gość Re: FSO będzie bez Daewoo IP: *.class146.petrotel.pl 03.09.04, 18:10 Człowieku, 10 lat temu to nikt nie wiedział że Daewoo będzie w Warszawie, a klecili tma jeszcze zwykłe Caro Link Zgłoś
Gość: maro Re: FSO będzie bez Daewoo IP: 195.94.209.* 06.09.04, 09:44 Masz rację, wtedy FSO kombinowało jescze z Oplem, co nie przeszkadzało, żeby samochody marki DAEWOO były sprzedawane w Polsce. Można było kupić Tico i Nexie (chyba pod nazwą Cielo). Pojawiały się też Esperaki. Jeśli chodzi Ci o samochody DAEWOO całkowicie produkowane w FSO to tak naprawdę nigdy to nie miało miejsca. Nawet dzisiaj duża część podzespołów Matiza i Lanosa nie jest polskiej produkcji, chociaż nasz wkład róśł z roku na rok. Wszystkie Nexie, Espero, Tico oraz w pierwszych latach produkcji Lanosy, Nubiry, Leganze i Matizy płynęły do Europy, następnie były rozmontowywane na kilka części i tak trafiały do FSO gdzie je na powrót składano. Link Zgłoś
Gość: maro Re: FSO będzie bez Daewoo IP: 195.94.209.* 06.09.04, 09:47 zapomniałem dodać, że część Nexii w Polsce pochodzi z fabryki DAEWOO w Rumunii. Link Zgłoś