Dodaj do ulubionych

Co to jest?

IP: *.csc.com.pl 29.03.02, 10:49
czytam sobie wczoraj w nocy gazetkę Auto-Moto (dodatek do Gazety wyborczej) i
na końcu widnieje reklama Fiata Punto Sound. Cytam co tam nowego dodaja, i tak:

"Zintegrowane radio z CD.........
...Spotrowa kierownica, PODWÓJNE WSPOMAGANIE KIEROWNICY(???)......"

Chciałe sie spytać forumowiczów, co to jest podwójne wspomaganie kierownicy? -
nigdy o takim wynalazku nie słyszałem, choś czytam dość dużo prasy
motoryzacyjnej. To co pazażer też ma kierownicę ze wspomaganiem? :) wątpię...

Tak na marginesie to fajny ten punciak, ja lubię słuchać czystej muzyki w
samochodzie i poza nim, w sumie to cały dzień u mnie w pokoju leci jakaś
muzyka. Moze ktoś wie ile takie autko kosztuje?

pozdrawiam ktos.

Obserwuj wątek
    • Gość: Mikolaj Re: Co to jest? IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 29.03.02, 10:57
      Nie mam Punto ale z tego co wiem to podwójne wspomaganie polega na tym, że masz
      do wyboru dwie siły wspomagania: silniejsze np. do manewrów na parkingu, i
      słabsze które zapewnia lepszy kontakt z jezdnią podczas jazdy z większą
      prędkością.
      pzdr
      Mikołaj
      • Gość: ktos Re: Co to jest? IP: *.csc.com.pl 29.03.02, 11:04
        ...aha. jest do tego jakis przełącznik?
        wiem że są wspomagania które zmniejszają się automatycznie wraz ze wzrostem
        prędkości. może ktos (ja nie mam) ma bardziej szczegółowe dane dotyczęce
        wspomagania z punto? jak to w ogóle działa?
        • Gość: Mikolaj Re: Co to jest? IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 29.03.02, 11:11
          Jest taki guzik na desce rozdzielczej jak go wciśniesz to kierownica chdzi
          lżej. Jeżeli go nie wyłączysz to sam się przełączy na normalny tryb po
          przekroczeniu jakiejś prędkości (chyba 60 km/h). Tyle co wiem. Więcej
          szczegółów musi Ci wyjaśnić ktoś kto ma Punto.
          pzdr
          Mikołaj
    • Gość: KKK Re: DUALDRIVE IP: 172.30.19.* 29.03.02, 11:26
      ...tak to jest, jak dziennikarz "poliglota" zabiera się za spolszczanie...
      na marginesie- byłem tak ciekawy że koleżanka dała mi to wypróbować,
      bardzo fajne włączasz przycisk i zamiast całego obrotu kierownicą wystarczy pół,
      wyłącza się to automatycznie (jak zapomijsz wył)ale chyba raczej już przy
      30km/h i przechodzi na zwykłe wspomaganie.
      wg mnie ciekawa innowacja, ułatwia parkowanie.
      PZDR
      • Gość: ktos Re: DUALDRIVE IP: *.csc.com.pl 29.03.02, 11:41
        ....zajeeeeebiste. czyli nie dotyczy to siły wspomagania, tylko "przekładni" -
        koła skręcaja ale szybciej przy tych samych obrotach (jak w rajdówkach).
        szkoda (a może dobrze) że tylko do 30kph - jeden mały ruch kierownicą i
        jesteśmy na drugim pasie "autostrady" albo na poboczu...

...może ktoś wie jakie jeszcze samochody do maja? ... albo zna jakąś stronke z
        dokładnym opisem tego systemu?

pozdrawiam światecznie ktos.
        • Gość: piotras Re: DUALDRIVE IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.03.02, 11:59
          Zdaje się ,że Fiat zaczyna wprowadzać to do wszystkich swoich nowych modeli.
          Na razie tylko Fiat.
          Dokładny opis?
          Nie spotkałem się z czymś takim. Opisy ogólne są na każdej stronie dealerów
          Fiata.

• Gość: Marek Drozsze samochody maja cos podobego od dawna IP: 172.18.118.* 29.03.02, 13:00
            Moze nie az tak bajerancko ze naciskasz guziczek, ale np. w moim sila
            wspomagania zalezy od predkosci - na postoju jednym palcem moge obrocic kola od
            jednego konca do drugiego (a mam opony 225/60 R16), za to przy wiekszych
            predkosciach wspomaganie sie praktycznie wylacza.
            • Gość: ktos Re: Drozsze samochody maja cos podobego od dawna IP: *.csc.com.pl 29.03.02, 13:07
              ..tak, zgadzam sie z toba Marek, ale ten guziczek we fiacie (o ile dobrze
              zrozumiałem) nie zmniejsza siły wspomagania, lecz ilość obrotów potrzebnych do
              całkowitego skręcenia kół, np. teraz musisz zrobić dwa obroty żeby max.
              skręcić koła a z tym guziczkiem tylko jeden obrót... to wniskuje ze słów KKK:

"byłem tak ciekawy że koleżanka dała mi to wypróbować,
              bardzo fajne włączasz przycisk i zamiast całego obrotu kierownicą wystarczy
              pół, wyłącza się to automatycznie (jak zapomijsz wył)ale chyba raczej już przy
              30km/h i przechodzi na zwykłe wspomaganie.
              wg mnie ciekawa innowacja, ułatwia parkowanie."

...jest to jakby zmiana "przełożenia" układu kierowniczego, a wspomaganie jest
              swoja drogą...
              • Gość: Marek Re: Drozsze samochody maja cos podobego od dawna IP: 172.18.118.* 29.03.02, 13:36
                Gość portalu: ktos napisał(a):
                > ..tak, zgadzam sie z toba Marek, ale ten guziczek we fiacie (o ile dobrze
                > zrozumiałem) nie zmniejsza siły wspomagania, lecz ilość obrotów potrzebnych do
                > całkowitego skręcenia kół,

Jezeli tak jest, to masz zupelna racje. Jednak przypuszczam ze zrobienie
                przekladni kierowniczej z dwoma przelozeniami mogloby byc bardzo kosztowne i ze
                tak naprawde to ilosc obrotow jest ta sama, ale wspomaganie dziala mocniej.

• Gość: Mar DUALDRIVE IP: 213.25.197.* 29.03.02, 14:14
      Jako dysponujący puntem w rodzinie wyjasniam:
      Dualdrive to elektryczny układ wspomagania kierownicy pracujący w dwóch trybach:
      zwykłym (kierownica chodzi lekko i siła wspomagania zależy od prędkości jazdy) i
      CITY (kierownica chodzi BARDZO BARDZO lekko i siła wspomagania też zależy od
      prędkości jazdy). Przy prędkości powyżej 60 km/h wspomaganie w obydwu trybach
      działa już tak samo. Tryb City włacza się i wyłacza przyciskiem w kabinie. Nie
      wyłącza się on SAM przy 60 km/h, ale to i tak nie przeszkadza, bo jak napisałem
      wyżej, tryb CITY od tej prędkości ma charaketrystkę taką samą jak "normalny".
      Generalnie moje odczucia w porównaniu z autem ze wspomaganiem hydraulicznym są
      takie, że wspomaganie w trybie CITY działa jeszcze silniej przy niskich
      prędkościach, a przy wyższych nieczym się nie różni od hydraulicznego. Generalnie
      fajna rzecz i jak już mam jechać tym punto, to jeżdże cały czas na CITY.
      • Gość: ktos Re: DUALDRIVE IP: *.csc.com.pl 29.03.02, 14:27
        ...czyli wyjaśnijmy sobie jedną rzecz - ten bajer nie zmienia "przełożenia
        wspomagania" lecz jest to system podobny do montowanych w samochodach wyższej
        klasy (siła wspomagania zmniejsza się wraz z prędkościa) tylko z dodatkowym
        guziczkiem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka