Dodaj do ulubionych

jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz...

02.05.14, 07:04
Wlasnie przejechałem z Lodzi do Gdańska w całości autostradą , 300 kilometrów w 2,2 godz , średnia prędkość 140 km/h. Jest super widać ze sie Polska zmienia na lepsze a przy okazji to super pomyśl na świętowanie 10 lat w Unii, Polacy mozemy byc z siebie dumni!
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 02.05.14, 07:52
      Ciezarowek nie bylo.
      Gdy zacznie sie normalny ruch srednia wyjdzie
      inna.
    • qqbek Highway to Hel ;) 02.05.14, 09:34
      Zgadzam się z przedmówcą - dodaj "tasujące się" ciężarówki i średnia spadnie o 20-25km/h.
      • kontik_71 Re: Highway to Hel ;) 02.05.14, 10:18
        Czyli nie bedzie sie niczym roznila od zachodnich autostrad. Tak to juz jest, ze gdy powstaje nowa autostrada to ciezarowki sie na nia przenosza, tak samo jak prywatni kierowcy. Co nie znaczy, ze jej powstanie bylo bledem, prawda?
        • misiaczek1281 ??? 02.05.14, 10:39
          a ile to kosztuje? :)
          • misiaczek1281 Re: ??? 02.05.14, 10:47
            nie kumam jednej rzeczy: kierowca płaci VAT przy zakupie auta, VAT i akcyzę w paliwie,podatek drogowy i jeszcze ma płacić za przejazd autostradą którą budowało państwo z wyżej wymienionych podatków które płacił i ze środków Unii?
            Wolę nad morze jechać 30 km/h wolniej zwykłą drogą szybkiego ruchu za darmo:)
            Za komuny budowali darmowe drogi:)
            • kontik_71 Re: ??? 02.05.14, 11:01
              Akurat nic dziwnego, ze nie rozumiesz. Przewaznie nie rozumiesz prostych spraw. Wiec rozniece miedzy sfinansowaniem budowy a finansowaniem utrzymania tez nie zrozumiesz.
              • bunkum Re: ??? 02.05.14, 14:07

> Wiec rozniece miedzy sfinansowaniem budowy a finansowaniem utrzymania tez nie
                > zrozumiesz.
                Wedlug ciebie po wybudowaniu tych niby autostrad panstwo przestalo pobierac te wszystkie podatki?

> Akurat nic dziwnego, ze nie rozumiesz. Przewaznie nie rozumiesz prostych spraw.
                To ty fiucie jeden nic nie rozumiesz.
                • kontik_71 Re: ??? 02.05.14, 15:07
                  Wow.. kultura pelna geba...

Wiec wiedz, ze poza tymi autostradami i drogami szybkiego ruchu, sa jeszcze tysiace km innych drog na ktore przewaznie jest za malo kasy.
                  • misiaczek1281 Re: ??? 02.05.14, 17:06
                    kontik_71 napisał:

> Wow.. kultura pelna geba...
                    >
                    > Wiec wiedz, ze poza tymi autostradami i drogami szybkiego ruchu, sa jeszcze tys
                    > iace km innych drog na ktore przewaznie jest za malo kasy.

Dlaczego autostrada jest płatna a droga krajowa nie? Przecież droga krajowa też wymaga utrzymania? Dzielimy kierowców na bogatszych i bidoków?:)
                  • bunkum Re: ??? 03.05.14, 00:44
                    > Wiec wiedz, ze poza tymi autostradami i drogami szybkiego ruchu, sa jeszcze tys
                    > iace km innych drog na ktore przewaznie jest za malo kasy.

Bo ci za malo podpie...li do tej pory?

> Wow.. kultura pelna geba...
                    Wow? O kulturze? Wow to dzwiek wydawany przez kilkutygodniowe lub kilkumiesiecznie niemowleta, ktore zadnego innego jezyka jeszcze nie znaja i przez najblizsze 6 miesiecy lub wiecej nic wiecej nie beda w stanie wyartykulowac z siebie. Dlatego bucza wow...wow, sikaja, bekaja, i popiarduja kiedy tylko im sie zbierze.
                    Wiec przestan bekac i popiardywac dzwiekami wow o kulturze osobistej, polamancu jeden.

• schweppes1 Re: ??? 03.05.14, 02:35
                    Jest za mało kasy, bo większość z niej jest rozkradana przez świnie przykorytowe.
              • misiaczek1281 Re: ??? 02.05.14, 17:04
                kontik_71 napisał:

> Akurat nic dziwnego, ze nie rozumiesz. Przewaznie nie rozumiesz prostych spraw.
                > Wiec rozniece miedzy sfinansowaniem budowy a finansowaniem utrzymania tez nie
                > zrozumiesz.

To ty nie rozumiesz że ja rozumiem :) Wiesz że niemieckie autostrady są (do niedawna były) BEZPŁATNE??? A Polskie od początku były i są płatne! Da się? Da !
                • karamustafafa Re: ??? 03.05.14, 14:58
                  No właśnie, że się nie da. Niemcy wprowadzają opłaty dla wszystkich autostrad i wszystkich pojazdów od 2016 r. W USA wszystkie nowe autostrady są płatne- darmowe są tylko te budowane przez Eisenhowera w latach 50-tych XX wieku. We wszystkich innych państwach autostrady są płatne.
                  Niemcy i USA od innych państw różnią się tym, że mają potężny przemysł samochodowy i ogromny własny rynek. Polska nie ma własnego przemysłu samochodowego (mamy kolejowy i autobusowy), a nowe auta są kupowane na firmy - nie płacące VATu, a 95% prywatnych konsumentów sprowadza używane samochody z zagranicy. Dlatego państwo nie ma żadnego interesu w tym, aby wprowadzać darmowe autostrady, bo to w niczym nie pomoże. W dodatku wszystkie państwowe autostrady nie mogą na siebie zarabiać, a opłaty pobierane na nich mogą pokrywać tylko koszty ich utrzymania, dlatego na państwowym odcinku A2 płacisz za 100 km 10 zł, a na prywatnym Kulczyka za 100 km płacisz 35 zł. To prywaciarze okradają swoich klientów, a jedynym uczciwym w tym interesie jest państwo i taka jest prawda.
                  • misiaczek1281 Re: ??? 03.05.14, 15:57
                    karamustafafa napisała:

> No właśnie, że się nie da. Niemcy wprowadzają opłaty dla wszystkich autostrad i
                    > wszystkich pojazdów od 2016 r. W USA wszystkie nowe autostrady są płatne- darm
                    > owe są tylko te budowane przez Eisenhowera w latach 50-tych XX wieku. We wszyst
                    > kich innych państwach autostrady są płatne.
                    > Niemcy i USA od innych państw różnią się tym, że mają potężny przemysł samochod
                    > owy i ogromny własny rynek. Polska nie ma własnego przemysłu samochodowego (mam
                    > y kolejowy i autobusowy), a nowe auta są kupowane na firmy - nie płacące VATu,
                    > a 95% prywatnych konsumentów sprowadza używane samochody z zagranicy. Dlatego p
                    > aństwo nie ma żadnego interesu w tym, aby wprowadzać darmowe autostrady, bo to
                    > w niczym nie pomoże. W dodatku wszystkie państwowe autostrady nie mogą na siebi
                    > e zarabiać, a opłaty pobierane na nich mogą pokrywać tylko koszty ich utrzymani
                    > a, dlatego na państwowym odcinku A2 płacisz za 100 km 10 zł, a na prywatnym Kul
                    > czyka za 100 km płacisz 35 zł. To prywaciarze okradają swoich klientów, a jedy
                    > nym uczciwym w tym interesie jest państwo i taka jest prawda.

Niemcy wprowadzają opłaty od 2016 czyli dotychczas i jeszcze przez 2 lata autostrady będą tam DARMOWE:) Da się? Da!
                  • rar.ely Re: ??? 10.05.14, 11:39
                    No właśnie, że się nie da. Niemcy wprowadzają opłaty dla wszystkich autostrad i
                    > wszystkich pojazdów od 2016 r

ale to chyba dla aut z obca rejestracja .....niemcy beda mieli dalej darmowe dla swoich
        • qqbek Re: Highway to Hel ;) 02.05.14, 10:49
          kontik_71 napisał:

> Czyli nie bedzie sie niczym roznila od zachodnich autostrad. Tak to juz jest, z
          > e gdy powstaje nowa autostrada to ciezarowki sie na nia przenosza, tak samo jak
          > prywatni kierowcy. Co nie znaczy, ze jej powstanie bylo bledem, prawda?

A czy ja twierdzę coś przeciwnego?
          Bez obaw - jeździłem swego czasu od siebie ze wsi nad morze (właśnie na Hel) i pamiętam jaka to była katorga. Dziś pojechałbym po prostu na Radom (12) i dalej 7-50-A2-A1.
          I to bez względu na to, czy średnia wyszłaby na A2/A1 140 czy 120km/h (120km/h to i tak o jakieś 45-50km/h lepiej, niż średnia przy jeździe zatłoczonymi krajówkami).
          • bambo.pl Re: Highway to Hel ;) 02.05.14, 12:06
            Koszt 300 km to 29 pln, tanio
            • jureek Re: Highway to Hel ;) 02.05.14, 16:54
              bambo.pl napisała:

> Koszt 300 km to 29 pln, tanio

Rzeczywiście, jak za darmo. Nawet trochę taniej niż 10-dniowa winieta na wszystkie austriackie autostrady.
            • misiaczek1281 Re: Highway to Hel ;) 02.05.14, 17:11
              bambo.pl napisała:

> Koszt 300 km to 29 pln, tanio

+ 18 litrów benzyny w której jest 60% podatku = 126,2 pln .
              Faktycznie "tanio" ....7% pensji Polaka:) 14 takich wypadów w miesiącu i pensji nie ma:)
              buuuuhahahaha :-)

• bambo.pl Re: Highway to Hel ;) 02.05.14, 17:42
                Weekend nad morzem z rodzina - bezcenne... A pieniądze są po to by je wydawac, a potem zarobic, i wydac.....
                • qqbek Re: Highway to Hel ;) 03.05.14, 01:18
                  bambo.pl napisała:

> Weekend nad morzem z rodzina - bezcenne...

Otóż to.
                  Z podkreśleniem zwrotu "z rodziną".

> A pieniądze są po to by je wydawac,
                  > a potem zarobic, i wydac.....

Albo po to, by się nimi brandzlować.
                  Założę się, że misiaczek ma gdzieś na nk czy twarzoksiążce samojebkę z samodzielnie zaoszczędzonym "tauzenem".
                  A mi nie żal tysiąc złotych w dzień weekendu wydać, byle cała czereda frajdę miała.
                  29 złotych za autostradę to przy tym po prostu... jeden postój na kawę :)
                  • misiaczek1281 Re: Highway to Hel ;) 03.05.14, 11:35
                    qqbek napisał:

> bambo.pl napisała:
                    >
                    > > Weekend nad morzem z rodzina - bezcenne...
                    >
                    > Otóż to.
                    > Z podkreśleniem zwrotu "z rodziną".
                    >
                    > > A pieniądze są po to by je wydawac,
                    > > a potem zarobic, i wydac.....
                    >
                    > Albo po to, by się nimi brandzlować.
                    > Założę się, że misiaczek ma gdzieś na nk czy twarzoksiążce samojebkę z samodzie
                    > lnie zaoszczędzonym "tauzenem".
                    > A mi nie żal tysiąc złotych w dzień weekendu wydać, byle cała czereda frajdę mi
                    > ała.
                    > 29 złotych za autostradę to przy tym po prostu... jeden postój na kawę :)

tauzena to sie na samą kawę wydaje(ekspress do kawy +kawa) a nie 29 zł hehe:) wczasy to samolotem, Majorka,Kanary a nie za tauzena nad zimne polskie morze jeździć i modlić sie o pogodę:) heh
            • rraaddeekk Re: Highway to Hel ;) 03.05.14, 11:43
              Ile bramek po drodze?
              Obawiam się, że podczas sierpniowego długiego weekendu bramki będą zakorkowane.
    • lazy.eye Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 02.05.14, 19:25
      Odkąd zaczęli ją budować zadłużenie wzrosło o 500 mld a i tak rozkradli jeszcze OFE. Faktycznie jestem dumny, że mogę teraz bulić złodziejom za każdy przejazd.
      • piotr33k2 Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 03.05.14, 00:59
        byłe offe to była jedna wielka afera i przekret, a te niby zadłużenie wewnetrzne jest tak samo wiarygodne jak to całe offe , he he. czy to sie komus podoba czy nie to nastapił historyczny okres w dziejach kraju w "temacie autostradowo-drogowym" , o dokonał tego nie kto inny jak znienawidzony rzad donalda tuska , he he.
        • wujaszek_joe Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 03.05.14, 11:38
          OFE to jest taki fenomen, że jak sobie trwały, to każdy widział w tym symbol złodziejstwa, z którym należy zrobic porządek.
          a teraz, sami balcerowicze.
          wreszcie mamy autostrady. dla wielu jak widać, kolejny powód do marudzenia.
          • misiaczek1281 Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 03.05.14, 12:07
            wujaszek_joe napisał:

> OFE to jest taki fenomen, że jak sobie trwały, to każdy widział w tym symbol zł
            > odziejstwa, z którym należy zrobic porządek.
            > a teraz, sami balcerowicze.
            > wreszcie mamy autostrady. dla wielu jak widać, kolejny powód do marudzenia.

Nie nie.... to dobrze że wreszcie mamy autostrady ...to wspaniale !
            Tylko jeśli już muszą być płatne to dlaczego takie drogie?

• karamustafafa Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 03.05.14, 15:03
              Drogie są prywatne. Kulczyk i Amber One kasuje swoich klientów jak za zborze. Idź się go zapytaj dlaczego musisz tyle płacić, bo państwu nic do tego ile zdziera Kulczyk od swoich klientów. Państwowe odcinki autostrad są tanie jak barszcz - 10 zł za 100 km, albo są darmowe, bo ich jeszcze nie skończono, albo są darmowymi drogami ekspresowymi.
              Jeszcze raz, jak ci drogo do idź do Janka Kulczyka i zapytaj czemu.
              • misiaczek1281 Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 03.05.14, 15:49
                karamustafafa napisała:

> Drogie są prywatne. Kulczyk i Amber One kasuje swoich klientów jak za zborze. I
                > dź się go zapytaj dlaczego musisz tyle płacić, bo państwu nic do tego ile zdzie
                > ra Kulczyk od swoich klientów. Państwowe odcinki autostrad są tanie jak barszcz
                > - 10 zł za 100 km, albo są darmowe, bo ich jeszcze nie skończono, albo są darm
                > owymi drogami ekspresowymi.
                > Jeszcze raz, jak ci drogo do idź do Janka Kulczyka i zapytaj czemu.

Prywatne niech robią co chcą ! Ale państwowe powinny być darmowe jak w Niemczech są darmowe bo już zapłacone z podatków :)

• des4 Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 03.05.14, 21:17
                  w Niemczech już nie będą darmowe, a zresztą twój złom i tak się nie nadaje na autostradę :)))
                  • misiaczek1281 Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 03.05.14, 21:45
                    des4 napisał:

> w Niemczech już nie będą darmowe, a zresztą twój złom i tak się nie nadaje na a
                    > utostradę :)))

Nie bój żaby:) Dopiero w 2016 nie będą darmowe....do tego czasu mój poluś 150 km/h tam śmignie i niejednego malucha wyprzedzi:)
                    • qqbek Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 04.05.14, 00:53
                      misiaczek1281 napisał:

> des4 napisał:
                      >
                      > > w Niemczech już nie będą darmowe, a zresztą twój złom i tak się nie nadaj
                      > e na a
                      > > utostradę :)))
                      >
                      > Nie bój żaby:) Dopiero w 2016 nie będą darmowe....do tego czasu mój poluś 15
                      > 0 km/h tam śmignie i niejednego malucha wyprzedzi:)

To truchło się do 150km/h rozpędza?
                      Szacun.
                      Ja głuchnę przy 150km/h w lepiej wygłuszonej Astrze (podobno VMax ma 180km/h ale nie miałem cierpliwości sprawdzać).

A BMW już 200km/h ciągnąłem i radia nadal dało się słuchać :)
                      • misiaczek1281 Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 04.05.14, 11:27
                        qqbek napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                        >
                        > > des4 napisał:
                        > >
                        > > > w Niemczech już nie będą darmowe, a zresztą twój złom i tak się nie
                        > nadaj> > e na a> > > utostradę :)))
                        > > > > Nie bój żaby:) Dopiero w 2016 nie będą darmowe....do tego czasu mój po
                        > luś 15> > 0 km/h tam śmignie i niejednego malucha wyprzedzi:)

>
                        > To truchło się do 150km/h rozpędza?
                        > Szacun.
                        > A BMW już 200km/h ciągnąłem i radia nadal dało się słuchać :)
                        Nie....pociągnie 160 ale mam niski indeks prędkości opon i nie chciałem rydzykować...poza tym to auto do miasta a nie na wyścigi:)
                        • qqbek Misiu... 04.05.14, 12:51
                          misiaczek1281 napisał:

> Nie....pociągnie 160 ale mam niski indeks prędkości opon i nie chciałem rydz
                          > ykować...poza tym to auto do miasta a nie na wyścigi:)

...a gdzie ty żeś takie opony dostał?
                          150km/h to indeks prędkości P.
                          Nawet 12'' Dębice do Malucha i Tico mają "T" (190km/h).

Ktoś tu chyba kręci (tzn. Polo ma na plakacie w pokoju, zaraz obok plakatu Biebera).
                          • misiaczek1281 Re: Misiu... 04.05.14, 13:23
                            qqbek napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                            >
                            > > Nie....pociągnie 160 ale mam niski indeks prędkości opon i nie chciałem r
                            > ydz
                            > > ykować...poza tym to auto do miasta a nie na wyścigi:)
                            >
                            > ...a gdzie ty żeś takie opony dostał?
                            > 150km/h to indeks prędkości P.
                            > Nawet 12'' Dębice do Malucha i Tico mają "T" (190km/h).
                            >
                            > Ktoś tu chyba kręci (tzn. Polo ma na plakacie w pokoju, zaraz obok plakatu Bieb
                            > era).
                            jakie 150? pisałem że wyciągnie 160! a mam indeks prędkości do 160km/h i w ogóle nie chcę takich prędkości osiągać polówką bo głośno i niebezpiecznie a polo jest do spokojnej jazdy a jakbym chciał szybko jeździć to bym sobie kupił Golfa lub Passata:)...to brak czytania ze zrozumieniem czy chęć by za wszelką cenę dopiec misiaczkowi? dziś każdego kto pracuje stać na polo za 10-15 000 zł więc takie docinki o plakatach są żałosne:)
                            • only_the_godfather Re: Misiu... 04.05.14, 13:31
                              Jakie masz te opony?Bo zawsze się chwalisz że masz markowe wielosezonowe. Z ciekawości sprawdziłem i wszystkie wielosezonówki do Polo mają indeks T.
                              • samspade Misiaczek fantazjuje. 04.05.14, 13:49
                                Po raz kolejny. Kiedys pisal ze ma mocno napompowane energysavery, ktore zmienily sie w dobre wielosezonowki. Teraz okazuje sie te wielosezonowki maja indeks 160. Nawet klamac nie potrafi.
                                Panowie olewamy go.
                                • misiaczek1281 Re: Misiaczek fantazjuje. 04.05.14, 14:25
                                  samspade napisał:

> Po raz kolejny. Kiedys pisal ze ma mocno napompowane energysavery, ktore zmien
                                  > ily sie w dobre wielosezonowki. Teraz okazuje sie te wielosezonowki maja indek
                                  > s 160. Nawet klamac nie potrafi.
                                  > Panowie olewamy go.

bo miałem energysavery ale w innym aucie....a teraz mam wielosezonówki....indeks T mają faktycznie , ale są lekko sfatygowane więc lepiej nie jeździć zbyt szybko bo gdzie wy byście chcieli jechać polówką 190 ? ona wyciągnie góra 160 a i to strach by było tyle jechać:) to auto do miasta więc nie ma sensu szaleć i chwalić się że ktoś jechał tyle a tamten 220 BMW...głupota tak szaleć haha:)
                            • qqbek Puk puk misiu.... 04.05.14, 16:40
                              ...tu logika, tęskni za Tobą ;)

Misiu:
                              1. To ty chwaliłeś się "śmiganiem 150km/h" swoim truchłem. Ja byłem pełen zachwytu, bo 150km/h źle znoszę w bądź co bądź większej i lepiej wygłuszonej Astrze.
                              2. Prosiłem też Ciebie o podanie miejsca w którym kupiłeś tak śmieszne opony (tzn. z indeksem Q).
                              3. Konfabulować też trzeba potrafić :)
                              • misiaczek1281 Re: Puk puk misiu....pukasz się w czółko?:) 05.05.14, 11:58
                                qqbek napisał:

> ...tu logika, tęskni za Tobą ;)

>
                                > Misiu:
                                > 1. To ty chwaliłeś się "śmiganiem 150km/h" swoim truchłem. Ja byłem pełen zachw
                                > ytu, bo 150km/h źle znoszę w bądź co bądź większej i lepiej wygłuszonej Astrze.
                                > 2. Prosiłem też Ciebie o podanie miejsca w którym kupiłeś tak śmieszne opony (t
                                > zn. z indeksem Q).
                                > 3. Konfabulować też trzeba potrafić :)

1.Truchło to może twoje a nie moje:) Moje jest ideał:) 150 wycignie ale nie znaczy że tyle jeżdżę na co dzień...Astrą też nie poszalejesz co? głośne,tandetne haha:)
                                2. Prosić możesz,ale najpierw uklęknij przed królem forum:)
                                3. Wymyślane konfabulacje sobie wsadź w d....:)

• qqbek Widzisz... 03.05.14, 16:10
            wujaszek_joe napisał:

> wreszcie mamy autostrady. dla wielu jak widać, kolejny powód do marudzenia.

...zawsze się znajdzie Misiaczek, który szkłem dupę wytrze, żeby na papierze zaoszczędzić i marudzić będzie, że mu się za darmo wszystko należy (za wspaniałość).

Mnie śmieszy co innego zaś.
            Kiedyś mapy google pokazywały czas przejazdu ode mnie ze wsi na Hel w wysokości prawie 10h (620km przez Warszawę i starą "siódemką" i "jedynką").

Teraz szybsza jest trasa 670km po dwóch autostradach (7 godzin - z czego pewnie w luźnym ruchu da się jeszcze godzinę uciąć).

A najszybciej (godzina dwadzieścia) samolotem (a jeszcze 3 lata temu najbliższe lotnisko miałem na Okęciu).
            • misiaczek1281 Re: Widzisz... 03.05.14, 20:58
              qqbek napisał:

> wujaszek_joe napisał:
              >
              > > wreszcie mamy autostrady. dla wielu jak widać, kolejny powód do marudzeni
              > a> ...zawsze się znajdzie Misiaczek, który szkłem dupę wytrze, żeby na papierze za
              > oszczędzić i marudzić będzie, że mu się za darmo wszystko należy (za wspaniałoś
              > ć).
              szkłem nie wycieram:) A należy mi się nie za wspaniałość tylko płacimy na to podatki:)
              >
              > Mnie śmieszy co innego zaś.
              > Kiedyś mapy google pokazywały czas przejazdu ode mnie ze wsi na Hel w wysokości
              > prawie 10h (620km przez Warszawę i starą "siódemką" i "jedynką").
              >
              > Teraz szybsza jest trasa 670km po dwóch autostradach (7 godzin - z czego pewnie
              > w luźnym ruchu da się jeszcze godzinę uciąć).
              >
              > A najszybciej (godzina dwadzieścia) samolotem (a jeszcze 3 lata temu najbliższe
              > lotnisko miałem na Okęciu).
              tylko że autostradą z gór nad morze nie dojedziesz....brakuje południowego odcinka:)
        • jamesonwhiskey Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 04.05.14, 14:17
          Dokonala tego unia a nie ryzy klamca 3x15%
          • piotr33k2 Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 04.05.14, 18:23
            jamesonwhiskey napisał:

> Dokonala tego unia a nie ryzy klamca 3x15%
            he he! a ja myślałem że też może śp. kaczyński , he he.

1
            • jamesonwhiskey Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 04.05.14, 23:11
              Ci dwaj od zajebania ksiezyca nazarli sie na telegrafie widze ze jestes lemingiem zapatrzonym w ryzego skonczy sie kroplowka z unii to zobaczysz jak I ile wybuduja
    • marusmk Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 04.05.14, 19:19
      bambo.pl napisała:
      Wlasnie przejechałem z Lodzi do Gdańska w całości autostradą , 300 kilometrów w
      2,2 godz , średnia prędkość 140 km/h. Jest super widać ze sie Polska zmienia na lepsze.
      ..................
      .................

Od Torunia do Gdańska 170km
      Kupił se biedak kemping co by za allexlusiwe nie bulić: i za ten odcinek 71pln
      Trza tych banderowców z euro zaimportować

• rysiekk111 ałtosraty kosztem potrzeb ludu, przypominać ? 04.05.14, 19:56
      Czy bezczelność zepsutego dobrymbytem jaśniepaństwa żadnego kolejnych luksusów kosztem kasy publicznej, i propagandzistów reżymowych nie zna już żadnych granic przyzwoitości ani zdrowego rozsądka !?
      • qqbek Ciekawi mnie: 04.05.14, 20:27
        To amnestia w psychuszce, czy też sieć na chwilę z WiFi przejeżdżającego obok autobusu złapałeś?
        • rysiekk111 od psycholeczenia to ja tu jestę 04.05.14, 20:35
          n.p. leczenia zaczadzonych ałtosratopropagandą
          • qqbek Re: od psycholeczenia to ja tu jestę 04.05.14, 20:45
            rysiekk111 napisał:

> n.p. leczenia zaczadzonych ałtosratopropagandą

Jak jeszcze WiFi z pętli przy szpitalu nie odjechało, to wrzuć raz jeszcze ten filmik, na którym leczysz zaczadzonego tą propagandą kierowcę PKS - boki pozrywamy :)
      • samspade Re: ałtosraty kosztem potrzeb ludu, przypominać ? 04.05.14, 20:39
        Ale takwlasciwie to o co ci chodzi. Autostrady i ekspresowki sa potrzebne. Poprawiaja bezpieczenstwo na drogach, usprawnia sie podrozowanie i poprawiaja sie warunki zycia przy ciagach dawnych drog
        • rysiekk111 optymalność, potrzeby podstawowe, zrównoważonosć 04.05.14, 22:21
          samspade napisał:
          >Ale takwlasciwie to o co ci chodzi.
          o racjonalność, gospodarność i efektywność wykorzystywania kasy publiczej. Efektywność oceniana wedle kryterium zaspokojenia podstawowych potrzeb transportowych mas ludowych. Posunięcia hajłejem v 150 na wywczasy NIE zaliczamy do potrzeb najpodstawowszych

> Autostrady i ekspresowki sa potrzebne.
          RZecz w zdefiniowaniu słowa "potrzebne" . Przy jego nadinterpretacji "potrzebne" są równiez eura futbolowy, igrzyska zimowe, akłaparki czy przyśpiewki propagandowe .
          Dlatego należy poslugiwać sie pojęciami precyzyjniejszymi jak : "niezbędne" , "optymalne na danem etapie rozwoju"
          Z tgo punktu widzenia optymalne i niezbędne są 2 pasmówki o standardzie podstawowem (gęsta sieć całokrajowa), obwodnice + system kontroli, ułatwiania i wymuszania zachowań pożądanych. ( o kolei nie wspominając ) Tak by najpierw zapewnić możność przemieszczania płynnego i bezpiecznego a dopiero potem prędkość ponadstandardową niektórym gdzieniegdzie.

>Poprawiaja bezpieczenstwo na drogach,
          To nie jest jednoznaczne, gdyż nie należy porównywać do stanu patologi dotychczasowej lecz do tego co mogloby być osiągniete za te same kase gdyby była wydane wedle innej polytyki transportowy

>usprawnia sie podrozowanie i poprawiaja sie warunki zycia przy ciagach dawnych drog
          po primo niekoniecznie bo hałas lub ekrany, do tego bywa pogarszanie dostępności przejść na drugie strone, a na dokladkie jeszcze ograniczanie ilości węzłów + opłaty
          po drugo : patrz wyżej czyli że można poprawić innemi metodami efektywniej
          • jamesonwhiskey Re: optymalność, potrzeby podstawowe, zrównoważon 04.05.14, 23:35
            Rysiu wybacz ze to napisze ale jestes tempy I ograniczony to wlasnie sprawna siec drogowa czyli autostrady I to najlepiej trzy cztero pasmowe poprawiaja konkurencyjnosc ograniczenie kosztow bezpieczenstwo I tak dalej
            • rysiekk111 Re: optymalność, potrzeby podstawowe, zrównoważon 04.05.14, 23:47
              jamesonwhiskey napisał:

> Rysiu wybacz ze to napisze ale jestes tempy I ograniczony
              i vice wersal

>to wlasnie sprawna siec drogowa czyli autostrady I to najlepiej trzy cztero pasmowe poprawiaja konkurencyjnosc ograniczenie kosztow bezpieczenstwo I tak dalej

za te same kase można wybudować więcej dróg o standardzie podstawowym wraz z systemem kompleksowego zarządzania, znaczy że zamiast 150 dla niektórych gdzieniegdzie płynne jazda do v90 dla prawie wszystkich i prawie wszędzie, co pode względem gospodarczem i społecznem jest nieporównanie potrzebniejsze.
              Radzę przedefiniować słowo "sprawna" uwzględniając całościowego konteksta
              • jamesonwhiskey Re: optymalność, potrzeby podstawowe, zrównoważon 05.05.14, 00:40
                Odpowiedz mi na jedno pytanie . Po co wszedzie poco miedzy malkinia I pultuskiem ma byc jakas wypas droga ile pieniedzy to przyniesie .autostrady tranzytowe plus pomiedzy wiekszymi miastami . Wszedzie to marotrawswo . Poza tym wracamy do punktu pierwszego dobre drogi rozwijaja gospodarke lipne drogi wszedzie nie rozwjaja niczego.
                • rysiekk111 cały kraj wszędzie buduje dochoda narodowego 05.05.14, 09:17
                  a w każdem razie ma do tego potencjała ino niewykorzystanego

jamesonwhiskey napisał:

> Odpowiedz mi na jedno pytanie . Po co wszedzie poco miedzy malkinia I pultuskie
                  > m ma byc jakas wypas droga ile pieniedzy to przyniesie.
                  Nie wypas, lecz optymalnie dostosowana do potrzeb. Od rzeczonego przykłądu abstrachuję , natomiast z lokalnych śląskich obserwacji widzę że jest z jednej strony A1 i A4 a zaraz obok dużo dziadowskich dróg

> .autostrady tranzytowe
                  Żadnej krzywdy sie tiru nie uczyni gdy będzie musiał grzecznie jechać 80-90 jak inni
                  (abstrachujac od tego że tirowożenie zasadniczo powinno być zwalczane, a co najmniej niewspierane )

>plus pomiedzy wiekszymi miastami . Wszedzie to marotrawswo . Poza tym wracamy do
                  > punktu pierwszego dobre drogi rozwijaja gospodarke
                  Pomyślnosć ludowej ojczyzny tworzona jest na obszarze całego kraja, a nie tylko przez urzędasów i białe kołnierzyki - wyzyskiwaczy i krwiopijców przemieszczających się miedzy kilkoma dużymi miastami

> lipne drogi wszedzie nie rozwjaja niczego.
                  nie lipne ino takie które umożliwiają przemieszczania w standardzie podstawowym ( w sensie który zdefiniowałem )
                  • jamesonwhiskey Re: cały kraj wszędzie buduje dochoda narodowego 05.05.14, 11:42
                    Rysiu z tym nie wykozystanym potenvjalem to zupelnie jak z toba Niby masz mozg I potencjalnie jestes istota myslaca No ale widzisz cos nie wyszlo I skonczyles jak skonczyles
    • dyktator_bolandy Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 04.05.14, 21:29
      "Polacy mozemy byc z siebie dumni!"
      gdyby nie niemiecki podatnik gowno bys miał, co najwuyżej kilka kosciołów więcej , tudziez pomników JP2...
      • misiaczek1281 Omijam autostrady! 05.05.14, 12:06
        dyktator_bolandy napisał:

> "Polacy mozemy byc z siebie dumni!"
        > gdyby nie niemiecki podatnik gowno bys miał, co najwuyżej kilka kosciołów więce
        > j , tudziez pomników JP2...

do d...y z takimi autostradami za które trzeba płacić a w Niemczech są darmowe !
        Jadąc nad morze wolę jechać wzdłuż granicy po niemieckiej stronie ich autostradą niż płacić za polską ...odległość podobna a 3 stówy w dwie strony w kieszeni x 3 wypady rocznie=9stów:) uczcie się oszczędzania od mistrza ;-) haha:)
    • jestklawo Re: jest super! Autistrada Lodz- Gdansk w 2 godz. 09.05.14, 07:39
      bambo.pl napisała:

> Jest super ... Polacy mozemy byc z siebie dumni!

znajomi z Berlina pękli z zazdrości.
      Co w tym niezwykłego? Że europejskie państwo zbudowało (zapłaciło za zbudowanie) kawałek bezpiecznej drogi?
      Mam się cieszyć, że po wodę nie muszę chodzić do studni? Przecież to oczywiste

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka