galtomone
18.08.14, 16:10
Pierwszy dzień w pracy i od razu podróż.
Rano w auto i szybki skok do Napajedla w CZ i do domu.
Co mi się dziś rzucilo w oczy.
1. Czesi jezdza trochę szybciej niż wolno w terenie niezabudowanym, ale jak się pojawia dowolnej wielkości pipidowa (swoja droga radar pokazujący predkosc z która się wjezdza do wiochy fajna sprawa - może bym nie zaplacil bo bym zauazyl? :-) ) to wszyscy grzecznie zwalniają do 50-55km/h. Nie widziałem takich zachowan jak nas, ze się jeszcze da wyprzedzić, to jade.
2. Drogi miedzy wiochami (w jedna strone jechałem przez wsie - najkrotsza trasa, wracałem D1/A1) sa super. Waskie, z fajnymi zakrętami, maly ruch, trzeba uwazac bo przed zakretmi nie ma ograniczen jak u nas a na większości z nich 90km/h (dozwolone) to o wiele za szybko. Generanie bardzo lubie jedzic w CZ innymi drgami niż glowne - duza frajda.
3. Ich dwupasmówki (te bez pasa zieleni) trzymają się dzielnie :-)
4. Austostrady tez się pojawiają i znikają :-). Tu za Napajedla jest fragment z nikad do nikad.
5. D1 CZ - dużo fajniejsza nawierzchnia niż potem na A1. Jasno-szary beton. W dzień niby żadna roznica, ale w nocy, gdy pada po takim czyms jedzie się dzuo lepiej niż po naszych czarnych gownach.
Tu się zastanawiam... jak to jest. Taka nawierzchnia na pewno jest drozsza od tego, ze czego my robimy autostrady. Jednoczesnie dam sobie reke odciąć, ze km autostrady w CZ kosztowal mniej niż u nas - HOW COME?
6. Na D1 (dwa i trzy pasy) w CZ wszyscy (jeśli nie wyprzedzają) jada prawym pasem, nawet auta z PL. Wyprzedza i zjezdza.
Na srodkowym pasie praktycznie nie ma aut.
Zaraz po zamianie D1 w A1, już wszyscy jada pasem srodkowym i na prawy prawie nikt nie zjezdza. Do tego często zdarzają się tacy co i z lewego nie zjezdzaja.
7. Na D1 minalem kilka aut z PL.... Jechaly grzecznie 120/130 czyli tyle ile wolno lub ciut mniej. Już na A1, te same auta mnie wyprzedzily (miedzy innymi Q7*), chociaż ja wcale nie zwolniłem.... ciekawe....
*Q7 - z ciekawości.
Wspomnianie Q7, które mnie mijalo to była wersja 4.2TDI - ile takie cos pali jak ma autostradzie 160-170km/h na blacie?