Dodaj do ulubionych

PB,ON czy LPG?

13.09.14, 19:00
Które paliwo jest waszym zdaniem najlepsze? Które pojazdy są ekonomiczne, ekologiczne,praktyczne?
Moim zdaniem najbardziej trwałe są wolnossące benzynówki a najbardziej ekonomiczne są benzynówki z LPG.
Diesel to zło - takie są fakty:

1. niska kultura pracy - słynne kle kle
2. drogi w naprawach - turbo,dwumasa,wtryski,DPF - 2 tys.zł sztuka - w prostej benzynówce tych gratów nie mam = 0zł
3. Diesel dłużej sie nagrzewa - w zimie mi ciepełko szybciej grzeje
4. W Dieslu wytrąca się parafina i trudniej w mrozy odpala
5. Diesel jest droższy w zakupie od benzynówki (nowy jest droższy nawet 5-8 tys.zł)
6. droższe części są w Dieslu
7. Diesel(szczególnie nowoczesny) jest wrażliwy na złej jakości paliwo
8. Diesle mają 2 razy większe przebiegi niż benzynówki i są bardziej zajeżdżone :)
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: PB,ON czy LPG? 13.09.14, 19:29
      PB ?
      Popukaj sie w .....
      Obudzili Cie z letargu?
      • misiaczek1281 Re: PB,ON czy LPG? 13.09.14, 22:27
        nazimno napisał:

> PB ?
        > Popukaj sie w .....
        > Obudzili Cie z letargu?

nie zrozumiałeś pytania....ja podałem rzeczowe argumenty a ty tylko głupawe docinki bo brakuje ci argumentów?:)
        • bambo.pl Re: PB,ON czy LPG? 13.09.14, 22:42
          Mam dwa auta 1/ astra 4 diesel 1.7 110 km pali 5,5l 2/ alfa 147 benzyna 1.6 120 km pali 10l. Wniosek czym sie taniej jeździ oczywisty.... Tylko diesel...... Masz argumenty misiu
          • misiaczek1281 Re: PB,ON czy LPG? 13.09.14, 23:15
            bambo.pl napisała:

> Mam dwa auta 1/ astra 4 diesel 1.7 110 km pali 5,5l 2/ alfa 147 benzyna 1.6 12
            > 0 km pali 10l. Wniosek czym sie taniej jeździ oczywisty.... Tylko diesel......
            > Masz argumenty misiu

Moje Polo 1.4 pali w mieście 7,5 l benzyny... przy przebiegach 8-9 tys.km rocznie dużej różnicy w kosztach nie ma... Zgoda...ekonomia przemawia na korzyść Diesla... to chyba jedyny argument za Dieslem a ja podałem 8 przeciw:)
            Robię krótkie odcinki - Diesel jeździłby ciągle na zimnym silniku a to niezdrowe?:)
            • octavian-33 Jak tyle jeździsz to se kup rower i będzie najta- 14.09.14, 12:38
              niej. Nawet taniej od gazu.
              • misiaczek1281 Re: Jak tyle jeździsz to se kup rower i będzie na 14.09.14, 13:54
                octavian-33 napisał:

> niej. Nawet taniej od gazu.

palcem po mapie jeździj...będzie taniej niż kupno roweru:)
                • octavian-33 Za zaoszczędzone pieniądze miałeś gdzieś jechać? 14.09.14, 15:39
                  A ty tylko palcem po mapie. Gratuluję tych 8-9 tys. kilometrów w ciągu roku. Na wczasach byłeś na pewno samolotem. Bo w jakimś wcześniejszym wątku pisałeś o tym.
    • thea19 zmien plyte 14.09.14, 18:23
      • thea19 Re: zmien plyte 14.09.14, 18:24
        jako zem w swej karierze posiadala 5 diesli (i jeszcze 2 jezdzilam na okresach bezaucia), to absolutnie sie nie zgodze z zadnym punktem. lpg nie kupie w zyciu - nie lubie gazu i zajmuje to to bagaznik. benzynowa toyota jezdzilam 9mcy - ciagle musialam to tankowac.
        teraz cena auta to zalezy od wyposazenia a nie rodzaju paliwa.
        ps najekologiczniejszy to jest rower a po nim auto elektryczne podobno
        • misiaczek1281 Re: zmien plyte 14.09.14, 22:37
          thea19 napisała:

> jako zem w swej karierze posiadala 5 diesli (i jeszcze 2 jezdzilam na okresach
          > bezaucia), to absolutnie sie nie zgodze z zadnym punktem. lpg nie kupie w zyciu
          > - nie lubie gazu i zajmuje to to bagaznik. benzynowa toyota jezdzilam 9mcy - c
          > iagle musialam to tankowac.
          > teraz cena auta to zalezy od wyposazenia a nie rodzaju paliwa.
          > ps najekologiczniejszy to jest rower a po nim auto elektryczne podobno

dziewczynko:
          1. rower i auto elektryczne to nie to o co pytałem w tytule (ON,PB,LPG).
          2. cena nowego auta zależy od rodzaju paliwa...popatrz w cenniki ...w każdym Diesle są droższe od benzynówek średnio o 5-10 tys.zł. To paliwo na 3 lata gratis:)
          3. nie mów że żaden z tych 5 diesli sie nie zepsuł? :) dwumasa, turbo,wtryski? nic?
          i to KLE KLE - lubisz tą muzyke?:)
          • thea19 Re: zmien plyte 14.09.14, 22:49
            no w zadnym nic takiego sie nie zepsulo. w astrze zdechl mi czujnik od plynu w spryskiwaczach przy 140tys (koszt chyba 80zl) tuz przed wypadkiem i to by bylo na tyle. wybacz, ze cie zawiodlam. skad bierzesz te strasznie kosztowne naprawy to ja nie wiem. wszyscy wkolo maja diesle i jakos nie slysze o masowych naprawach.
            5tys na paliwo na 3 lata? to chyba w emiratach czy gdzie tam sie za paliwo placi mniej niz za wode i uzywa auta raz w tygodniu.
            ps nie wiem co to kle kle, bo zadne auto tak mi nie robi. obecnego to w ogole nie slychac. nie wiem co za rzechami jezdziles.
            tak szczerze to 5 tys (i znacznie przesadzasz) to nic skoro roznica w wyposazeniu przecietnego auta moze wynosic drugie tyle w obrebie jednego modelu a na uzywanym to bez przesady, ze az tyle sie doplaca do diesla za identyczna reszte.
    • 4slash Re: PB,ON czy LPG? 15.09.14, 10:21
      Odnośnie p.3 to żyjesz w nieświadomości. Diesle faktyczne dłużej się nagrzewają ale we wszystkich jest stosowane dodatkowe podgrzewanie elektryczne wspomagające ogrzewanie wnętrza pojazdu. Wyższa cena samochodów z silnikiem diesla wynika z droższego w produkcji silnika i układu przeniesienia napędu, osprzętu (elektryczne podgrzewanie), masy (często wzmocnione zawieszenie i hamulce) oraz ze względów fiskalno-podakowych.
      Chyba nie myślisz, że w Polo jest szybciej ciepło niż w np. Corolli 1,4 D4D ?
      Chyba nie myślisz, że silnik 1,4 w Polo pracuje przyjemniej niż np. BMW 320d ?
      Każdy rodzaj paliwa ma swoje przeznaczenie:
      Diesel powyżej 30 000 km rocznie i najlepiej głównie trasy. LPG podobnie.
      Dla przebiegów 8 k km rocznie tylko benzyna - montaż LPG bez sensu: koszt instalacji, droższych przeglądów na SKP, zmniejszonego bagażnika (butla w miejscu koła, koło zapasowe w bagażniku) nigdy się nie zwróci, a kolejny właściciel nie doceni lub stwierdzi, że przebieg był kręcony.
      Ja niestety jeżdżę coraz więcej - przez ostatnie 4 miesiące ponad 25 k km.
      Na szczęście dużo szybkich tras na S3 i bezpłatnych odcinkach A4.
      A2 to ze względu na ceny przejazdu porażka np. Buk-Konin 38 pln za 120 km, dla porównania na płatnym odcinku A4 Wrocław-Gliwice za 160 km koszt 16,20 pln
    • warnijak Re: PB,ON czy LPG? 15.09.14, 12:38
      misiaczek1281 napisał:

> Które paliwo jest waszym zdaniem najlepsze? Które pojazdy są ekonomiczne, ekolo
      > giczne,praktyczne?

Moja odpowiedź: wszystkie.

Posiadany diesel który wykorzystuję na dojazdy do pracy jest najlepszy bo najekonomiczniejszy (średnia 4,6 z dystansu 175 tys. km) i najpraktyczniejszy bo stacje benzynowe odwiedzam relatywnie najrzadziej.

Posiadany benzyniak który żona wykorzystuje do dojazdów kilka km do wioski obok jest najlepszy bo jest prosty jak cep, pali śladowe ilości paliwa i użytkowniczka jest zadowolona

Posiadany LPG który wykorzystuję do ciągania przyczep, dojazdów na pole, ryby, grzyby jest najlepszy bo znosi katowanie na wszelkie sposoby przy relatywnie niskich kosztach eksploatacji.

Musisz sobie wbić do głowy, że nie ma idealnego rozwiązania dla wszystkich. Każdy z rodzajów zasilania ma wady i zalety, a problemy zaczynają się jak ktoś używa coś niezgodnie z przeznaczeniem.
    • fideua Re: PB,ON czy LPG? 15.09.14, 20:25
      Najlepszy jest CNG a właściwie metan. Jako jedyne paliwo (wodór trudno uznać za paliwo, to raczej nośnik energii) nie jest kopalne i może być pozyskiwane w sposób "niegórniczy", że tak to nazwę.
    • chris62 Re: PB,ON czy LPG? 16.09.14, 10:41
      misiaczek1281 napisał:

> Które paliwo jest waszym zdaniem najlepsze? Które pojazdy są ekonomiczne, ekolo
      > giczne,praktyczne?
      > Moim zdaniem najbardziej trwałe są wolnossące benzynówki a najbardziej ekonomic
      > zne są benzynówki z LPG.

Chyba w przypadku Polo.

> Diesel to zło - takie są fakty:
      >
      > 1. niska kultura pracy - słynne kle kle

Póki zimny i to nie zawsze po rozpędzeniu do konkretnej prędkości sytuacja się odwraca w dieslu cicho a wolnossąca benzyna wyje. Ja wolę jednak komfort przy prędkości niż na biegu jałowym, btw radio /cd gra i nie słyszę silnika wcale.

> 2. drogi w naprawach - turbo,dwumasa,wtryski,DPF - 2 tys.zł sztuka - w prostej
      > benzynówce tych gratów nie mam = 0zł

turbobenzyny mają podobne rozwiązania - te z bezpośrednim wytryskiem też będą musiały mieć teraz dpf i są równie kosztowne, sportowe auta mają jeszcze droższe rozwiązania - o kwestia klasy auta nie silnika.

> 3. Diesel dłużej sie nagrzewa - w zimie mi ciepełko szybciej grzeje

Mam odwrotne doświadczenie to chyba też kwestia klasy auta.

> 4. W Dieslu wytrąca się parafina i trudniej w mrozy odpala
      Niemniej każda stacja w zimie daje dodatki i do -30C nie powinno być problemu.
      A i tak klimat się ociepla.

> 5. Diesel jest droższy w zakupie od benzynówki (nowy jest droższy nawet 5-8 tys
      > .zł)

Bo ma więcej osprzętu, lepsze wyciszenia kabiny itd - to też kwestia klasy auta.
      Zazwyczaj diesel jest dostępny w lepszych wersjach.
      Najtańsze golasy zawsze maja beznyny wolnossące - zobacz w salonie.

> 6. droższe części są w Dieslu

którym? i do czego porównujesz? i które części? IMO nie ma reguł.
      Mam kolegę który kupił sobie benzynowe audi w wersji sportowej - i nie stać go na naprawę układu wtryskowego (około 30tys PLN mu trzeba) więc powtarzam - kwestia KLASY auta.

> 7. Diesel(szczególnie nowoczesny) jest wrażliwy na złej jakości paliwo

A nowoczesny turbo benzynowy nie jest?

> 8. Diesle mają 2 razy większe przebiegi niż benzynówki i są bardziej zajeżdżone
      > :)

W salonie nie. Natomiast rynek aut używanych oferuje zarówno auta zajeżdżone jak i w świetnym stanie bez względu na silnik.

• znafcax Re: PB,ON czy LPG? 16.09.14, 20:23
        Wszystko jest dla ludzi, w zależności od tego co komu potrzebne. Jeżdżę dieslami od 95 roku i z problemów właściwie 1x musiałem wymienić dwumasę (w świeżo zakupionym Spacestarze), 1 raz musiałem wywalić DPF co wyszło tylko na dobre. Poza tym bez problemów, fajny moment obrotowy, niskie zużycie paliwa, duży zasięg.
        Co do Benzyny - prosta konstrukcja, tańsze przeglądy, częstsze tankowanie, droższe paliwo. Mniejsze (teoretycznie) ryzyko awarii.
        Małżonce kupiłem ponad rok temu grand cherokee 3,7 benzyna i zalożyłem LPG i to jest bardzo fajna opcja - starej konstrukcji silnik benzynowy wolnossący, bez żadnych wodotrysków i najlepsza na rynku instalacja LPG założona w autoryzowanej stacji (po przejrzeniu komentarzy i opinii w necie) - tu nie oszczędzałem - w efekcie mamy duży amerykański, fajny samochód, kupiony za relatywnie niewielkie pieniądze (bo w PL ludzie boją się dużych benzyn więc można całkiem tanio kupić, tylko trzeba wiedzieć co dobrze na gazie jeździ), połączony z oszczędnością LPG - 16 litrów LPG/100 km to jakieś 40 pln/100 km - taniej niż diesel. Wady - brak koła zapasowego (zestaw naprawczy i kompresor - ponieważ to jeep to nie może być to kompresor z biedronki za 20 pln), konieczność tankowania co 400 km.

Najlepiej przed wyborem samochodu policzyć sobie roczne przebiegi - ja przed zakupem swojego diesla korzystałem z kalkulatora benzyna/diesel z googli i to chyba jest najrozsądniejsze. Małżonka chciała SUVa a w tym przypadku ceny diesli są dużo wyższe więc nawet bez gazu nie wyjeździłaby tej różnicy.
        • chris62 Re: PB,ON czy LPG? 17.09.14, 10:23
          Poprzednie auto eksploatowałem na lpg więc dokładnie wiem jak to wygląda.
          Obecne auto wolę w wersji ON niż PB/lpg gdyż nie ma silnika pb, który mógłby dać mi takie cechy jakie daje ON choćby w kwestii momentu obrotowego.
          Sam silnik to nie wszystko - w przypadku mojego modelu wersje diesla oferują lepszy komfort i wyposażenie to dla mnie jest istotne - golasów nie akceptuję.
          W przypadku Jeepa sytaucja jest inna inne silniki więc i kryteria wyboru inne.
          Poza tym moje auto jest mniejsze d Jeepa i ma stosunkowo mały bagażnik a koło duże więc nie bardzo widzę opcję wożenia koła zapasowego na butli.
          Gdyby to było fabrycznie przewidziane to co innego bo przeróbki nie wszędzie się sprawdzają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka