Dodaj do ulubionych

Hyundai vs Kia vs Hyundai

14.03.15, 17:48
Dzis widzialem na dordze nowego Santa Fe wiec z ciekawoscie zgaladnalem na stone by dowiedziec sie ile to to cos kosztuje.
Okazalo sie, ze widzialem Grand Santa Fe.
W zwiazku z tym mam pytania:
ktore modele Kii to odpowiedniki Hyundaii:
ix35, Santa Fe, Grand Santa Fe?

Czym rozni sie ix35 od mniejszego Santa Fe (poza cena)?
Obserwuj wątek
    • liczbynieklamia Re: Hyundai vs Kia vs Hyundai 15.03.15, 22:45
      Hyundai strasznie pomieszał nazewnictwo stare z nowym, dodając jeszcze coś od siebie:

Hyundai ix35 = Hyundai Tucson ~ Kia Sportage
      Hyundai ix45 = Hyundai Santa Fe ~ Kia Sorento
      Hyundai ix55 = Hyundai Veracruz = Hyundai Grand Santa Fe

Samochody różnią się przede wszystkim rozmiarami.
      • galtomone Re: Hyundai vs Kia vs Hyundai 16.03.15, 06:48
        Ale ix35 i Santa Fe (ix45 i ix55 na stronie nie widziałem) na oko prawie takie same.
        Za to na pewno Santa Fe wydaje się dużo mniejszy od Sorento, która jest wielka.

A jak z silnikami i napedami?
        Do Santa Fe (i Sorento zatem) nadal można kupic beznyne V6?
        • chris62 Re: Hyundai vs Kia vs Hyundai 16.03.15, 08:38
          ix35/Tucson (ta nazwa wraca w tym roku) i Santa Fe to są różne auta podobnie jak Sportage i Sorento.
          Sorento ma blizej terenówki niż crossovera starszy model jest budżetową wersją Mercedesa ML.
        • gzesiolek Re: Hyundai vs Kia vs Hyundai 16.03.15, 09:06
          Kiepskie oko...

Prawie 30cm na długości i 6cm na szerokości...

Ot ix35 jest dość duży jak na crossovera... a Santa Fe to taki większy SUV...

Dokładnie taka sama różnica jest między Sportage a Sorento...
          • galtomone Buuuuu 16.03.15, 09:26
            www.hyundai.pl/Samochody/Rekreacyjne/Santafe/
            Ja się durny o V6 beznyna pytałem, a tu się okazuje ze wogole zadnego silnika bezynowego w tym modelu nie ma.
            EEEeeeee.... lipa.
            • chris62 Re: Buuuuu 16.03.15, 09:31
              Z USA można sprowadzić benzin.
              W POlsce to tylko diesel.
            • gzesiolek Re: Buuuuu 16.03.15, 09:44
              W UE? V6? w budzetowych markach? zapomnij... to juz Genesis chyba tylko zostal...

Ale akurat Santa Fe/Sorento nawet te z US zwykle sa sprowadzane R4 2.4...
              Ciesz sie swoja V6 bo niedlugo to bedzie tylko historia...
              • chris62 Re: Buuuuu 16.03.15, 14:06
                Pitolisz. 3,5 V6 280 KM AWD:
                www.mojasportage.pl/viewtopic.php?f=21&t=3037
                • galtomone Re: Buuuuu 16.03.15, 14:14
                  A da sie do tego LPG zalozyc (bo poki co to jest oczywiscie pewny plan), ze po to silnik na Pb (duzy I mocny), zeby zalozyc LPG I miec troche radosci.

BTW: trasaw sobote (opisywana w iinym watku) - 400km tam I z powrotem, sapalnie 14,8 l LPG (do tego buda na dachu) - przy calkiem normalnej jezdzie, nawet torche wyprzedzalem ;-).
                  • chris62 Re: Buuuuu 16.03.15, 15:11
                    galtomone napisał:

> A da sie do tego LPG zalozyc (bo poki co to jest oczywiscie pewny plan), ze po
                    > to silnik na Pb (duzy I mocny), zeby zalozyc LPG I miec troche radosci.
                    --------------------
                    A niby czemu nie?
                    • galtomone Zalezy od wtrysku? 17.03.15, 07:50
                      No bo jesli jest zasilany wtryskiem bezposrednim moze byc klopot.
                      Zdaje sie, ze instalacje LPG do aut z bezsporednim wtryskiem beznyny sa dosc drogie I do kilku modeli silnikow jedynie.
                      W zaleznosci od rodzaju instalacji jest albo opcja dokladnego montau wtryskow gazowych + dotrysk bezyny by nie zniszycz wtryskow bezynowych (co sprawia, ze instalacja zwraca sie dlugo).
                      Albo zdaje sie, ze ostatnio mozna tez w czesci aut wykorzystac wtryski bezynowe do wtryskiwania gazu do cylindra.
                      Tyle, ze computer sterujacy musi byc przystosowany (oprogramowanie) do wspolpracy z konkretnym silnikiem beznynowym.

Biorac pod uwage, jak malo popularne beda takie wynalazki jak nowy Santa Fe z silnikiem na beznyne w Europie (w stronie , w ofercie wogole ich nie widzialem) moze sie okazac, ze zadnemu producentowi oferujacymi takie instalacje nie bedzie sie oplacalo przygotowywac wresji dla Santa Fe.

No chyba, ze wtrtsk jest posredni.... to nie ma problemu...
                      • chris62 Re: Zalezy od wtrysku? 17.03.15, 07:56
                        Jeżeli silnik ma oznaczenie GDi to ma wtrysk bezpośredni.
                        • galtomone Re: Zalezy od wtrysku? 17.03.15, 09:18
                          Jezli silnik jest od Mitsu bishi to ma zonaczenie GDi.
                          W Toyocie wtrysk bezposredni to D4
                          W VW to FSi
                          A jak jest u Koreanczykow - nie wiem. Tez GDi?
                          • samspade Re: Zalezy od wtrysku? 17.03.15, 09:29
                            W ceedzie oznaczają gdi.
                            • galtomone Re: Zalezy od wtrysku? 17.03.15, 09:50
                              Dzieki.
                          • gzesiolek Re: Zalezy od wtrysku? 17.03.15, 09:51
                            Hyundai (a tym samym Kia) rozwija technologie Mitsu... Kupili licencje podczas aliansu na przelomie wieku...
                            Stad maja pelne prawo do skrotu GDI...

A Mitsu o dziwo sie wycofalo z obszaru gdzie byli pionierami (zreszta w latach 90tych Mitsu bylo jednym z technologicznych liderow... podwojne doladowanie, wtrysk bezposredni, jeden z najlepszych i zaawansowanych technologicznie napedow na cztery kola itd itp.
                            A teraz pozostalo im tylko bycie budzetowa marka i przyczepka do korporacji w ktorej prym wioda inne galezie przemyslu... Znajac pomyslowosc japonczykow, to teraz z ich pomyslowosci i rozwoju w dziedzinie aut elektrycznych i hybrydowych skorzystaja francuzi z ktorymi ostatnio duzo wspolpracuja (PSA i w dziedzinie technologii cos tam ostatnio wspolpracowali z Renault/Nissan, ale to sie chyba sypnelo)
                  • lazy.eye Re: Buuuuu 17.03.15, 10:01
                    > A da sie do tego LPG zalozyc (bo poki co to jest oczywiscie pewny plan), ze po
                    > to silnik na Pb (duzy I mocny), zeby zalozyc LPG I miec troche radosci.
                    Z czego ta radość konkretnie? W SUVie???
                • gzesiolek Re: Buuuuu 16.03.15, 14:56
                  Tzn. gdzie pitole... ze wersji V6 nie sprzedaja w UE? bo nigdzie nie napisalem ze w US nie ma V6... tylko ze o dziwo zwykle handlarze sprowadzaja 2.4... Przynajmniej jak patrzylem po ogloszeniach w otomoto...
                  Wiec kulturki nieco prosze...

• chris62 Re: Buuuuu 16.03.15, 15:09
                    gzesiolek napisał:

> Tzn. gdzie pitole... ze wersji V6 nie sprzedaja w UE? bo nigdzie nie napisalem
                    > ze w US nie ma V6... tylko ze o dziwo zwykle handlarze sprowadzaja 2.4...
                    -------------------------
                    No tak właśnie zrozumiałem, że w budżetowych nie ma mocniejszych silników niż 2,4.
                    Sorki.
              • galtomone Re: Buuuuu 16.03.15, 14:11
                No tak sobie (z nudow) kombinuje, na co to kiedys bedzie mozna zamienic.
                Zby bylo podobne, mlodsze I nie gorsze jakosciowo (elektronika, celowe postarzanie, itd) I powiem szczerze marnie to widze.
                Przypuszczam tez, ze gdyby dzis wsiadl do takiego nowego Sportage to po pierwszym togodniu zachwytu zapachem nowosci szybko chcialbym wracac do mojego staruszka.
                • chris62 Re: Buuuuu 16.03.15, 15:15
                  galtomone napisał:

> Przypuszczam tez, ze gdyby dzis wsiadl do takiego nowego Sportage to po pierwsz
                  > ym togodniu zachwytu zapachem nowosci szybko chcialbym wracac do mojego starusz
                  > ka.
                  ----------------------
                  Ja tam nowych już nie myślę kupować- 23% VATy? Never!
                  A staruszek stary ale jary niech śmiga.
                  Te nowe Sportage w ver. 3 są jakościowo gorsze od starych ver. 2.

Bardziej martwi kurs $/PLN gdyby chcieć takie Sorento sprowadzić nie wyjdzie tanio.
                  Pozostanie jakiś diesel:)
                  • galtomone Re: Buuuuu 17.03.15, 07:54
                    Na szczescie mozna celowac w kolejnego RX'a ;-)
                    Co prawda wersja 330 nie ma najlepszych opinii (zarowno silnik jak I skrzynia potrafia sprawic problem) ale juz wersja 350... Why not.
                    Trzeba tylko poczekac az cena spadnie do rozsadnego poziomu ;-)

Nie wiem tylko jak w tych silnika wtrysk benzyny jest - D4 moze troche skomplikowac sprawe I na ile trwala jest elektronika/elektryka + jak z cenami czesci.
                    Do RX300 ktorego mam, ceny (poza duperelkami) sa bardzo przyzwoite a auto (choc produkcja po 2000 r.) jeszcze projektowane za czasow gdy auta robilo sie po to by jezdzily jak najdluzej a nie jak najczesciej do ASO (po gwaranacji).
                    • chris62 Re: Buuuuu 17.03.15, 07:57
                      Jeżeli chodzi o SUVy to ja jestem zwolennikiem TD.
                      • galtomone Re: Buuuuu 17.03.15, 09:19
                        A ja nie, bo diesel jakos nie kojarzy mi sie z cisza I komfortem + przy obecnych cenach paliw jest malo oplacalny.
                        • chris62 Re: Buuuuu 18.03.15, 15:47
                          No to jest pojecie względne w zależności od wersji silnika.
                          Jeżeli będzie benzyna o podobnym momencie obrotowym i mocy to OK.
                          Ale jak to będą silniki o takich samych pojemnościach TurboDiesel vs wolnossak benzynowy czyli moc podobna ale momenty różne to jest na odwrót.
                          Po drodze jeszcze jest ekonomia itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka