Dodaj do ulubionych

Golf III - Pytania kupującego

26.03.15, 15:16
Witam, w końcu po wielu wątkach tutaj, rozważaniach, etc. uznałem że kupię golfa III.
Buda tylko 5D albo 3D, ale nie kombi.
Myślę o 1.9TDI, nie interesują mnie osiągi (byleby dało się na autostradzie 120 w trasie jechać, i jakoś normalnie się poruszać w ruchu), a spalanie już owszem. TDI pali podobno 5-6l, także byłoby super.
Na co zwracać uwagę, czego szukać, i co polecacie? Jest wiele wersji, jakieś Europe, GT, itd.
Poradzicie coś?
Obserwuj wątek
    • adamos70 Re: Golf III - Pytania kupującego 26.03.15, 15:30
      1,9 tdi to sprawdzona konstrukcja i raczej przetestowana gruntownie. Większość wersji różni się od siebie tylko wnętrzem i dodatkami. GT będą miały inne zderzaki, felgi itd.
    • nikkoz Re: Golf III - Pytania kupującego 26.03.15, 17:25
      Aha, zależy mi na 2x airbagach, w jakich wersjach one są? tylko w GT?
      • galtomone Re: Golf III - Pytania kupującego 26.03.15, 20:16
        OOOOO, to ciekawe :-)
        Znaczy AirBagi sa wasniejsze niz np. ABS?
        Nie wiem jak w VW ale np. w przypadku Previi wyczytalem, ze po 10 latach producent zaleca Serwis poduszek, z tego co wiem, to polega on na ich wymianie na nowe....
        Golf III to raczej bedzie mial ponad 10 lat, wiec nawet jesli poduszki bedzie miec (teoretycznie - bo z tych lat to moze byc tez brak poduszki I jakas ingerencja w elektronike by nie swiecilo na desce) nie koniecznie musza zadzialac.
        • only_the_godfather Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 07:25
          Każdy producent zaleca po 10 latach przegląd poduszek jak i napinaczy pasów. Ale w praktyce mało kto to robi a jak już to najczęściej sprowadza to się do sprawdzenia na komputerze błędów i tyle. Tak mi powiedzieli i w ASO jak i w warsztacie nie zależnym. Bo jak wspomniałeś serwis powinien polegać na wymianie na nowe bo nie ma innej możliwości sprawdzić czy działa. Co do działania, jeśli nie było ingerencji w elektronikę, nie świeci się kontrolka serwisowa to ryzyka tego że nie zadziałają jest takie samo jak w każdym aucie.
          • galtomone Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 08:41
            Noooo... o ile ladunek pirotechniczny jest OK. Eltronika to jedno -fizyczny wyboch jest potrzebny ;-)
    • liczbynieklamia Re: Golf III - Pytania kupującego 26.03.15, 17:26
      Najmłodsze egzemplarze Golfa III są o krok od pełnoletności. 1.9 TDI to najbardziej poszukiwana wersja silnikowa tego bardzo poszukiwanego samochodu. Znalezienie rozsądnego egzemplarza to jak wygranie piątki w totka. Jeżeli dołożysz dodatkowe wymaganie typu konkretna wersja specjalna to szanse stają się adekwatne do szóstki, a nie piątki.

W minimalnym wariancie racjonalizacji twojego planu zamieniłbym 1.9 TDI na 1.9 SDI (są mniej awaryjne i mniej poszukiwane). A tak naprawdę moim zdaniem lepiej szukać czegoś innego. Dużo łatwiej będzie znaleźć ładnie utrzymanego Lanosa, który w końcowym rachunku wyjdzie dużo taniej niż zmęczony Golf.

Na wolnym rynku za cenę odpowiada podaż i popyt. Nie ma sensu kupować samochodów popularnych, bo cena nie jest niemal nigdy adekwatna do jakości.
    • fuiio Re: Golf III - Pytania kupującego 26.03.15, 20:14
      5-6 litrow ON to rownowartosc 12-15 litrow LPG ..Czyli 1.9 tdi w kosztach paliwa wychodzi tyle co 4 litrowa benzyna..np bmw 540 z motorem 4.4..Jaki jest wiec ekonomiczny sens zakupu starego zgnitego pierdzika na berbeluche?
      • galtomone Re: Golf III - Pytania kupującego 26.03.15, 20:21
        Dobrze prawisz!
        Tez to pisze, Golf 3 to juz zabytek a te ktore byly sciagane do PL w wiekszosci byly zdrapywane z drzewa i sklejane z takim, ktory mial inna strone cala...
        I po tylu latach to zapewne auta co maja ok. 500 tys przebiegu.
      • loyezoo Re: Golf III - Pytania kupującego 26.03.15, 22:45
        Co ma zużycie paliwa do całokształtu utrzymania?Poza tym nie kupisz Bmw w dobrym stanie nawet w cenie 2 golfów zadbanych,więc o czym mowa.
        • galtomone Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 07:13
          Mam wrazenie, ze ceny i stan aut w takim wieku będą zbliżone. Tzn, te które można by kupic będą w stanie nieciekawym a rodzynki to rodzynki.. ceny zupenie inne i tu faktycznie BMW może być bardzo drogie.
          Ale stara trojka, to już żaden luksus i ekstrawagancja. A ze i GIII i Trojka stare to zapewne większość jest naprawiana "po taniości" jak już calkiem jezdzic przestaje.
          • loyezoo Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 07:50
            Ładnegio i naprawdę zadbanego Golfa dostaniesz za ~5tys.Zadbana Bmw 540 z tego samego rocznika to drugie tyle.Jak też wspomniałem,koszty utrzymania,to nie samo paliwo
            • galtomone Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 08:39
              No ale dlaczego porównujesz Golfa III z 540 zamiast jakims 316/318? Tl chyba nie do końca ta sama klasa....?
              • loyezoo Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 21:07
                Bo,tak jakby wcześniej ktoś napisał,konkretnie o 540.
            • liczbynieklamia Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 12:42
              > Ładnegio i naprawdę zadbanego Golfa dostaniesz za ~5tys.
              Chyba euro.
    • galtomone Re: Golf III - Pytania kupującego 26.03.15, 20:19
      Jeste pewien wyboru?
      Rozumiem, ze koszty jazdy I utrzymania auta sa istotne z tego co piszesz.
      Golf II to juz stare auto a w przypadku 1.9 TDI szykuje sie egzemplarz z kosmicznym przebiegiem (I zapewne po przejsciach, bo takie auta glownie do nas przyjezdzaly w tym modelu).

Nie lepiej porostsza beznynowa kosnturkcje + LPG?
      Diesel jak cos padnie bedzie drozszy w naprawie nie beznynowy silnik a kosztowo (w jezdzie) na pewno nie wyjdzie taniej od wolnossacej beznyny!!!

Moje auto ma silnik V6, 3.0 ponad 200KM (+4x4 i automat) i LPG ostatnio w trasie przeliczenie gazu na Pb wyszlo mi tak jakby auto palilo 5,4 Pb/100KM
      Wiec cbyba taniej niz 1.9TDI....
      • 4slash Re: Golf III - Pytania kupującego 26.03.15, 21:32
        Przygodę z Golfem III zakończyłem kilkanaście lat temu. Miał wtedy ok. 300 k km i wydawał mi się niesamowicie stary. Jak teraz widzę trójkę to zastanawiam to mam sentyment. Była to wersja GT bez poduszek z ABS rp 1994. Silnik 1,8 benzyna 90 KM - godny polecenia mało palił, miał wysoki i płaski moment obrotowy. Toyot z tamtych lat już nie ma a Golfów III jeździ dużo.
        • gzesiolek Re: Golf III - Pytania kupującego 26.03.15, 21:38
          >>Toyot z tamtych lat już nie ma a Golfów III jeździ dużo.

Ja tam Toyoty Corolle dosc czesto widze z polowy lat 90tych, tak samo jak Hondy Civic 5 i 6gen.
          Biorac pod uwage ile sprzedano w Europie Golfow a ile japoncow to wstrzymalbym sie z tak jednoznacznym osadem...
          Blacha w Golfie trwalsza... mechanicznie (silnik, skrzynia) jednak to japonczyki gora... ale to tylko moja opinia...
          • galtomone Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 07:14
            Tak czy siak, przy tak starym aucie sam szukałbym auta bez rdzy i z silnikiem benzynowym.
            A nie celowal w diesla z poduszkami.
          • 4slash Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 07:41
            Z Hondą się zgadzam i zdarzają się Mazdy ale Toyot było dużo a zdarzają się baardzo rzadko. Większość Golfów było po przeszczepach. Mojego zajechanego (od 200 do 300 k km niczego w nim nie robiłem) skradzono następnemu użytkownikowi.
            • galtomone Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 08:40
              Toyot nie ma bo wszystkie zostały wyslane do Afryki, Golfow na taki eskport nikt nie skupowal i zostały :-)
              • gzesiolek Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 11:24
                E to chyba wszystkie 4x4, te FWD nie były aż tak rozchwytywane...

A co do Toyot, to rzeczywiscie Corolla E10 i Carina stosunkowo szybko zniknely z rynku wtornego... dopiero E11 i Ave I trzymaja poziom... A to juz konkurencja Golfa IV a nie III
                Wiec, moze zbyt ich bronie ;)

Na pewno jesli chodzi o dlugowiecznosc aut z lat 90tych to wysoko nalezy postawic Audi...
                Bardzo duzo jezdzi jeszcze 80tek, a A4 B5 to juz w ogole zatrzesienie...
                Biorac pod uwage ilosc jezdzacych do sprzedanych wtedy w Europie to Audi zostawia w tyle zwykle modele VW...
                • galtomone Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 13:25
                  Zaufiaj mi, wszystkie Corolle, itp jezdza tam. Nadal ida na taki eksport na pniu.
                  Cala polnocna afryka tym jezdzi. 4x4 tez ale nie wszedzie sa konieczne.
                  Proste, tanie I latwe w naprawie I trwale.
                  Dlatego tak je ssa.

www.examiner.com/article/africa-the-biggest-importer-of-japanese-used-vehicles
    • warnijak Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 09:44
      jedynym kryterium jakie powinieneś zastosować przy kupnie samochodu tak starego jak golf 3 to stan techniczny konkretnego egzemplarza. Rodzaj nadwozia, silnika, kolor, wyposażenie to rzecz wtórna - ważne żeby to w ogóle jeździło, o ile to możliwe bezpiecznie. Taki Golf 3 może kosztować pewnie ok 5k zł - przy takim budżecie rozsądniej będzie rozejrzeć się za innym modelem innej marki.
    • thorpe Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 09:46
      Wchodząc byłem przekonany, że ktoś odkopał wątek przed 10 lat.
      • qqbek Nie ty jeden miałeś takie wrażenie. 27.03.15, 13:56
        Uprzeć się przy Golfie III, w konkretnej wersji i z konkretnym silnikiem to można było dekadę temu, kiedy najmłodsze samochody miały po 7-8 lat.

Szansę kupienia czegoś, co nie będzie skończonym sztruclem są nędzne.
        Tak stare a zadbane jednocześnie auta mają to do siebie, że najczęściej rozchodzą się "w bliższej lub dalszej rodzinie". Ja dla swojego emeryta (BMW E36) mógłbym już listę kolejkową zakładać :D
    • samspade Re: Golf III - Pytania kupującego 27.03.15, 09:50
      Ale zdajesz sobie sprawę że kupując kopciucha w przyszłości możesz mieć problemy z wjazdem do miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka