Dodaj do ulubionych

Nowy taryfikator

10.04.15, 09:17
www.dziennikzachodni.pl/artykul/3817037,jaki-mandat-dla-kierowcow-surowy-mandaty-nas-zrujnuja-taryfikator-punktow-karnych,id,t.html
Podoba mi się:

500 zl i 10 p za omijanie auta, ktre zatrzymalo się by przpuscic pieszych
350 zl i 10 p za wymuszenie pierszenstwa na pieszym, który już jest na przejściu

Swiatla-
za brak w tunelu 200 zl i 4 p

Pytanie:
mam fabryczne dzienne.
Jeśli w tunelu wlacze postojowe zapala się tyl (mijania) a przod swieci jak swiecil (dzinne - czyli słabsze długie) + jeszcze postojowki. Jest OK czy nie?
Tera tak jezdze, dzienne sa bardzo widoczne a tyl oświetlony jest normalnie, nie widze sensu wlaczania ksenonow na 10 s - 15 s.

tunel pod rondem
Obserwuj wątek
    • sterlecki Re: Nowy taryfikator 10.04.15, 10:20
      Ze światłami w tunelu nie mam problemu, przełączają się automatycznie, ale z pieszymi na pasach już tak. W pobliżu mam przejście na skrzyżowaniu, gdzie gdy skręcam to mam zielone, ale jak po kilkunastu metrach wjeżdżam na pasy to zielone przełącza się dla pieszych. Wcześniej było ustawione tak, że zawsze trzeba było przepuścić pieszych, a teraz stoję jak wał bo nie wiem czy zielone dla pieszych włączy się za sekundę czy za 15 sekund. Przy pierwszej opcji wjeżdżam na stopy najszybszym pieszym ew. ryzykuję mandat.
    • killer-tom Re: Nowy taryfikator 10.04.15, 10:47
      Z zabawnych rzeczy znalazłem m.in. to, że za brak świateł w dzień jest 200 zł i 4 pkt, a za brak świateł w nocy już tylko 100 i 2 pkt. :)
      • klemens1 Re: Nowy taryfikator 10.04.15, 15:56
        Jeżeli "od zmierzchu do świtu" oznacza dzień, to tak.
        • killer-tom Re: Nowy taryfikator 10.04.15, 18:44
          Faktycznie, mój błąd.
          Jest dokładnie odwrotnie niż napisałem :)
    • samspade Nie taki nowy ten taryfikator 10.04.15, 12:41
      Obowiązuje już z 3 lata.
      A co do świateł to zależy na jakiego trafisz policjanta. Przepisy są niejasne, bo czy tunel oznacza zmniejszona przejrzystość? Patrząc na to zdjęcie można powiedzieć że tak.
      A czy widzi się sens włączanie jest absolutnie nieistotne. Ja nie wiedzę sensu włączania świateł 24/7(szczególnie w taką pogodę) a mimo to włączam
    • klemens1 Re: Nowy taryfikator 10.04.15, 15:52
      galtomone napisał:

> Swiatla-
      > za brak w tunelu 200 zl i 4 p

A jakiż to przepis nakazuje włączenie świateł w tunelu? Kiedyś szukałem i nie mogłem znaleźć.
      • samspade Re: Nowy taryfikator 10.04.15, 21:59
        Ze swiatlami tak nakrecili tym nakazem jazdy na swiatlach ze sie sami pogubili.
        Bo co oznacza stwierdzenie zmniejszona przejrzystosc powietrza? Podciagajac pod to tunel to trzeba.
        Przy okazji pozwolili na oslepianie w nocy przednimi przeciwmglowymi
        • who_cares Re: Nowy taryfikator 10.04.15, 23:37
          Idźcie oddać prawa jazdy do WK jeśli nie wiecie jaki znak oznacza tunel i wymusza włączenie świateł mijania ...
          • galtomone Re: Nowy taryfikator 11.04.15, 08:26
            1. Poza tunelem nie musisz mic swiatel mijania lub dzinnych?
            2. Zacytuj przepis (szukalem, nie znalazlem) ktory nakazuje przy wjezdzie do tunleu przlaczyc sie z dziennych na mijania.
          • samspade Re: Nowy taryfikator 11.04.15, 09:32
            Przeczytaj co zostalo napisane.
            Ja zawsze jezdze na mijania. Przez glupi przepis, ale ci majacy dzienne musza wlaczac? Czy tunel to zmniejszona przejrzystosc powietrza? Zreszta ze swiatlami i zapisaniem w przepisach pogubili sie.
      • galtomone Re: Nowy taryfikator 11.04.15, 08:25
        klemens1 napisał:

> galtomone napisał:
        >
        > > Swiatla-
        > > za brak w tunelu 200 zl i 4 p
        >
        > A jakiż to przepis nakazuje włączenie świateł w tunelu? Kiedyś szukałem i nie m
        > ogłem znaleźć.

Zaden!
        Nie musi byc osobnego przpisu, skoro masz obowiazek jezdzic na swiatlach miajania (lub dziennych od switu do zmierzchu) przez caly rok/dobe/wszedzie.

Nie jasnosc jest tylko w zakresie przlaczania sie ze swiatel dzinnych na mijania w tunelach. Niby nie trzeba... ale....
        Z drugiej strony ewidentnie w tunelu jest ciemniej niz w normalny dzien poza tunelem I ciemne aut czasm gorzej widac, wiec mijania z tylu by sie przydaly... ale z przodu juz nie koniecznie.
        • klemens1 Re: Nowy taryfikator 14.04.15, 16:21
          galtomone napisał:

> > A jakiż to przepis nakazuje włączenie świateł w tunelu? Kiedyś szukałem i nie mogłem znaleźć.
          >
          > Zaden!
          > Nie musi byc osobnego przpisu, skoro masz obowiazek jezdzic na swiatlach miajan
          > ia (lub dziennych od switu do zmierzchu) przez caly rok/dobe/wszedzie.
          >
          > Nie jasnosc jest tylko w zakresie przlaczania sie ze swiatel dzinnych na mijani
          > a w tunelach. Niby nie trzeba... ale....

Chodziło mi o mijania. Nie znalazłem takiego nakazu. A faktycznie tylne pozycyjne by się przydały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka