12.05.15, 22:53
Czyli kolejny etap moich rozważań pt. "co kupić".
Budżet wynosi 50, ale można go spokojnie zwiększyć do 60-65 w razie potrzeby, bez "spinki".

Na "tapecie" poliftowe E90 i... nowy punkt do rozważań, czyli W204.
Czy ktoś z was użytkował obydwa modele i jest coś w stanie powiedzieć?

Z "Mietkami" się nie znam, więc wolę "Bunię", bo jeżdżę tym nie od wczoraj, jeździłem chyba wszystkimi modelami "3" na pewnym etapie i podoba mi się. Ale "Mietek" też (przynajmniej wizualnie) niczego sobie. Zakładam, że zawieszenie bardziej "dziadkowo" (czyt. "miękko") zestrojone i ogólnie auto bardziej stonowane.

Ale - poza Mietkiem i Bunią zostaje mi (przy przyjętych założeniach) do rozważenia już tylko IS II... a ten mi się po prostu nie podoba.
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: W204/E90 13.05.15, 01:32
      Zakladajac ze porownywalne silniki i wyposazenie to ciagle dwa zupelnie inne charaktery. MB jest do wygodnego wozenia sie - BMW do prowadzenia. Z wlasnego i kolegow doswiadczenia wiem ze jesli sie lubi BMW "charakter" to - Ci co poszli w strone MB zawsze patrzyli na BMW z odrobina zalu a Ci co poszli w strone BMW - nigdy nie zalowali ze nie kupili MB.
      Jesli MB to jedyna konkurencyjna wersja brana pod uwage bylaby o stopien wyzsza tzn AMG ( chyba ze w gre wchodziloby C63 ale to juz chyba klasa M3)
      Od prawie roku jezdze E90 335 LCI M-sportowe zawieszenie i jest to prawie idealne auto dla lubicych jazde.
      Osiagi porownywalny do E46 M3. Napisalem " prawie idealne" poniewaz zawieszenie jest troche za sztwne a w zestwieniu z RFT oponami powoduja to ze jazde po dziurawych drogach odczuwa sie w kregoslupie. Ale jest na to rada - amortyzatory Koni FSD sa w drodze a jak bedzie czas na nawe opony to beda normalne Michelin Pilot SS.
      • jamesam Re: W204/E90 13.05.15, 02:06
        Powiem tak sranie w banie. Z ciekawosci gdzie ty to swoje bmw "prowadzisz" stojac w korku w drodze do roboty ? Czy jadac autostrada 120km/h ? No i ta radosc z wypadnietych plomb i rozwalonego kregoslupa musi byc naprawde wielka argumenty jak bys mial 15 lat i sie jaral smigielkiem na masce. I te gadki o zalu z powodu wybrania mieta zamiast bmw faktycznie zal.pl. Pare lat jezdzilem w203 i jak dla mnie charakteru mial dosyc a ten charakter nazywal sie kompresor . Bardzo fajnie sie krecil . Jak dla mnie bmw to sie nadaje dla mlodego chloposzka . Kolo 40stki juz mozna sobie podarowac odrobine luksusu .
        • engine8 Re: W204/E90 13.05.15, 17:36
          Szkoda mi Ciebie ze masz takie ograniczone poglady ale coz masz prawo tak myslec ale to wynika jedynie z niewiedzy.
          • hjgjhgjgjhg Re: W204/E90 13.05.15, 21:10
            powiedzial podiarany choposzek w swojej bejce
            widzisz nigdy nie mialem bmw bo kojazy mi sie z takimi cwokami jak ty
            nie chcialem byc z nimi mylony, druga opcja ze to zawieszenie jak w wozie drabiniastym powoduje mikro urazy tej gabki co masz miedzy uszami
            • qqbek Dzięki za wypowiedź w temacie... 13.05.15, 21:23
              hjgjhgjgjhg napisał:

> powiedzial podiarany choposzek w swojej bejce
              > widzisz nigdy nie mialem bmw bo kojazy mi sie z takimi cwokami jak ty
              > nie chcialem byc z nimi mylony, druga opcja ze to zawieszenie jak w wozie drab
              > iniastym powoduje mikro urazy tej gabki co masz miedzy uszami

...a teraz w ramach zrobienia czegoś z tą "gąbką" spomiędzy Twoich uszu skocz człowieku po Słownik Języka Polskiego. Jakieś repertorium z zasad interpunkcji może też dorzuć do koszyka w księgarni :)

Bo z taką interpunkcją i ortografią to jesteś wsiowym ćwokiem po czteroklasówce dla mnie. Nawet bez przechodzonego BMW (na które i tak zapewne ciebie nie stać, skoro do szkoły miałeś pod górkę).
              • hjgjhgjgjhg Re: Dzięki za wypowiedź w temacie... 13.05.15, 21:57
                na co nie stac to moja sprawa
                powiem ci nawet ze znudzilo mi sie juz jezdzenie wypierdzianym pudlem po dziadku z wermahtu
                i wlasnie czekam na nowego , zobaczymy jak sie jedzi
                moze jak mniej bedziez przezywal interpunkcje i ortografie a zaczniesz myslec tez se moze kiedys nowke kupisz

• qqbek Re: Dzięki za wypowiedź w temacie... 13.05.15, 22:52
                  hjgjhgjgjhg napisał:

> na co nie stac to moja sprawa
                  Też racja.
                  Ale nie oceniaj pejoratywnie moich wyborów - proszę.
                  Miałbym za te 65 "graniczne" kilka nowych aut, nie chcę.

> powiem ci nawet ze znudzilo mi sie juz jezdzenie wypierdzianym pudlem po dziadk
                  > u z wermahtu
                  Wehrmacht... ale nie będę już się pastwił.

> i wlasnie czekam na nowego , zobaczymy jak sie jedzi
                  Powodzenia.

> moze jak mniej bedziez przezywal interpunkcje i ortografie a zaczniesz myslec t
                  > ez se moze kiedys nowke kupisz
                  W tym sęk, że bez brania jakiegokolwiek kredytu, bez zadłużania się u krewnych, stać mnie na auto segmentu "D" czy nawet "E". Po prostu uważam, że pieniądze które bym w ten sposób przeznaczył na konsumpcję ulokować jestem w stanie korzystniej gdzie indziej.
                  A lubię konsumować w warunkach nieurągających podstawowym standardom wygody i ergonomii, stąd też wolę kilkuletnie, doposażone auto segmentu "D" z półki "premium", niż średnio wyposażonego wyposażonego nowego malucha z segmentu "B" czy "golasa w promocji" z kompaktów.
                  • hjgjhgjgjhg Re: Dzięki za wypowiedź w temacie... 14.05.15, 00:34
                    nie mam nic do twoich wyborow, poprostu twoja napastliwosc i pierdy wypisywane przez tego drugiego upewniaja mnie w przekonaniu ze bmw to specyficzny samochod dla specyficznych ludzi
                    na marginesie wez bmw bedziesz sie meczyl w sedesie
                  • bunkum Re: Dzięki za wypowiedź w temacie... 14.05.15, 03:04
                    > W tym sęk, że bez brania jakiegokolwiek kredytu, bez zadłużania się u krewnych,
                    > stać mnie na auto segmentu "D" czy nawet "E".

Nie stac sloikow takich jak ty na nic dobrego.
                    O przyzwoitym nowym BMW nie wspomne. Ty nawet nie wiesz, co to jest przyzwoite BMW.
                    • qqbek Re: Dzięki za wypowiedź w temacie... 14.05.15, 11:09
                      bunkum napisała:

> Nie stac sloikow takich jak ty na nic dobrego.
                      > O przyzwoitym nowym BMW nie wspomne. Ty nawet nie wiesz, co to jest przyzwoite
                      > BMW.

Nie ma to jak konstruktywna odpowiedź.
                      Odwdzięczę się tym samym - goń się kmiocie :P
          • qqbek Re: W204/E90 13.05.15, 21:20
            engine8 napisał(a):

> Szkoda mi Ciebie ze masz takie ograniczone poglady ale coz masz prawo tak mys
            > lec ale to wynika jedynie z niewiedzy.

Wiesz.
            W Stanach, czy gdzie tam siedzisz (bo nie mieszkasz w Polsce, to pamiętam) być może i da się jeździć na utwardzonym zawieszeniu i oponach o niziutkim profilu.
            W Polsce, póki co (choć idzie ku lepszemu) nie da się :)
      • qqbek Jedna sprawa. 13.05.15, 08:44
        Ja nie chcę 300 kucyków (starczy 200 - 323i/325i lub C230/C280).
        Chodzi mi nie o wrażenia (bo, że samochód się będzie fajnie prowadził to i w Mercedesie i w BMW pewne), ale raczej o kwestie eksploatacyjne.
        To znaczy - czy to auto bardzo upierdliwe w serwisowaniu i eksploatacji i drogie, czy też porównywalne do E90 (o której wiem, że jest autem ze wszech miar udanym i niedrogim w eksploatacji [pisząc "niedrogim" mam na myśli "niedrogim w odniesieniu do segmentu rynkowego" a nie "niedrogim jak Dacia czy Opel"])?
        No i czy coś jeszcze, poza odczuwalnie większą ilością miejsca w środku, przemawia za W204 (tak wiem, że W204 jest dość małe w środku - to info dla nieznających E90, która jest jeszcze mniejsza - ale akurat wymiary wnętrza i bagażnika nie są dla mnie priorytetem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka