Dodaj do ulubionych

Asystent parkowania

11.09.15, 20:28
Czy to tylko tak wygląda, że asystent parkowania wolniej parkuje niż metoda "tradycyjna"?
Własnie oglądałem film na yt i mam wrazenie, że parkowanie było dłuższe niż normalnie.
Uzywa ktoś?
Obserwuj wątek
    • killer-tom Re: Asystent parkowania 11.09.15, 21:16
      Może zapytaj na forum "Kobieta", tutaj sami miszcze ;)

A czemu dziwi Cię to, że komputer parkuje wolniej niż przeciętny kierowca? Pewnie inżynierowie tak to opracowali ze wzgl. na bezpieczeństwo. A poza tym, to chyba funkcja dla tych, którzy nie umieją parkować, więc z asystentem i tak zrobią to szybciej niż mieliby sami próbować kilka razy.
      • politycy_do_lopaty Re: Asystent parkowania 20.09.15, 16:57
        Nie wymagaj... ze bedzie parkowac za ciebie jak rajdowiec. Nim trza sie urodzic.

Pozdrawiam :)
    • waga170 Re: Asystent parkowania 12.09.15, 00:20
      Co to jest metoda tradycyjna? Tesciu stoi z boku, macha reka i mowi cofaj cofaj? On (tesciu) moim zdaniem tez jest asystentem parkowania. Jedyny pojazd zaparkowany bez zadnego asystenta stoi tam zaparkowany do dzis, okolice Walbrzycha.
    • qqbek Re: Asystent parkowania 12.09.15, 22:22
      Tak to wygląda.
      Asystent parkuje powolutku i zieeew... nudnie.
      I nie ma tak, że wjedzie w bardzo ciasne miejsce (nawet go nie "zobaczy" najczęściej).

Sam używam "wspomagaczy" (czujniki) i to mi wystarczy. Asystent parkowania jest może pomocny przy parkowaniu tyłem, ale... ani to miłe, ani efektywne.
      Jak to ktoś napisał powyżej - zaparkuje za osobę, która parkować nie potrafi. Tylko tyle i aż tyle.
      • nazimno Re: Asystent parkowania 13.09.15, 08:16
        Automat parkujacy zastepuje osobnikowi zwanemu "kierowca " brakujaca czesc mozgu.

Mozna przypuszczac, ze takiemu brakuje znacznie
        wiecej, ale automatow to rekompensujacych jeszcze nie skonstruowano.

• seat1201 brakująca część mózgu 13.09.15, 08:37
          Uczeni już nad tym pracują. Zamów sobie wersję próbną. Pozdro z Tworek.
          • nazimno Re: brakująca część mózgu 13.09.15, 08:45
            Nie potrzebuje asystentow.

Tobie jest potrzebny juz od dawna opiekun.
            Nie licz na sztuczna inteligencje.
            Predzej na kaftan.
            • seat1201 Re: brakująca część mózgu 13.09.15, 09:00
              W kaftanie już bywałem. Wszystko przed Tobą.
              • nazimno Re: brakująca część mózgu 13.09.15, 10:00
                Zaraz ci siostra da te tabletki i bedzie spokoj.
      • to.niemozliwe Re: Asystent parkowania 13.09.15, 11:31
        Czyli mogło by być szybciej, w sensie czujniki szybko reagują i auto mogłoby szybciej manewrować, tylko specjalnie ustawia się wolniej - chyba, żeby ludzi nie straszyć. :-)
        • nazimno Re: Asystent parkowania 13.09.15, 12:13
          Marka, dbajac o "image" ,powinna dostarczac
          tez opakowanie pampersow dla wrazliwszych
          klientow.
          Sukces marketingowy gwarantowany.

• seat1201 Re: Asystent parkowania 13.09.15, 12:33
            Zamów teraz !
            • nazimno Re: Asystent parkowania 13.09.15, 13:06
              Podaj adres, to ci wysle.
    • liczbynieklamia Re: Asystent parkowania 14.09.15, 08:06
      W chwili obecnej trzeba naprawdę być parkingowym niezdarą, żeby odnieść jakieś korzyści z tych systemów. Myślę jednak, że za parę lat ich ewolucji dorównają dobrym kierowcom, a potem ich przebiją (parkując dosłownie "na żyletki"). Należy się więc cieszyć z rozwoju tych systemów. Dodatkowym plusem jest to, że osoby, które parkować nie potrafią będą teraz czyniły mniej szkód wokół - co też jest z korzyścią dla wszystkich.

Nie jeździłem na razie tylko ze wspomagaczem parkowania z przyczepą - to może być ciekawe rozwiązanie. Samemu jeżdżę z przyczepą na tyle mało, że nawet niezbyt rewelacyjnie działający system będzie w stanie mnie pobić.
      • wtop.ek Re: Asystent parkowania 14.09.15, 10:12
        asystent parkowania i kamera cofania...wcześniej nie doceniałem, odkąd używam bardzo sobie chwalę...
    • thea19 Re: Asystent parkowania 14.09.15, 09:26
      jeszcze troche i czlowiek nie bedzie sie musial niczego uczyc. auto samo bedzie jechac. dla niektorych to dobre a dla innych nie. mnie czujniki parkowania rozleniwily i jak jade autem bez, to zapominam, ze nic nie wyje bo nie ma co wyc i musze bardziej sie lampic w lusterka. z parkowaniem nie mam problemow, asystenta nie potrzebuje.
    • 4slash Re: Asystent parkowania 14.09.15, 10:54
      Ja następne auto na pewno kupię ze wspomagaczem parkowania oraz aktywnym tempomatem.
      Nie mam problemów z parkowaniem, ale żona sobie z tym słabo radzi a i auta mają często beznadziejną widoczność do tyłu i słabe wyczucie gabarytów ze względu na modne kształty, małe szyby itp.
      W obecnym mam czujniki przód i tył oraz automatyczne obniżające się prawe lusterko przy włączeniu wstecznego - bardzo się przydaje.
      • qqbek Re: Asystent parkowania 14.09.15, 11:37
        Mnie żona przeraża czasami... potrafi wjechać tyłem z dużą prędkością w miejsce parkingowe i dać po heblach zatrzymując się 5-10cm przed zderzakiem stojącego naprzeciwko auta, bo "przecież tamten co jechał dalej by jej zabrał miejsce".
        Najlepsze jest to, że robiła to bez problemu w Astrach (F i G), robi to teraz w BMW X5, a nijak nie była w stanie zaparkować tak "trójki" sedana.
        Może zamiast wywalać pieniądze na wodotryski rozważ kombi/liftbacka/hatchbacka, które łatwiej się parkuje bo (cytat za moją ślubną) "się wie, że kończą się 15cm za końcem szyby".
        • 4slash Re: Asystent parkowania 14.09.15, 12:42
          Moja żona potrafi parkować ale nie lubi i jest to dla niej niekomfortowa czynność.
          Ogólnie nie lubi wstecznego a ja wprost przeciwnie mógłbym tak jechać kilometrami.
          W przeszłości radziła sobie i Polonezem bez wspomagania i MB Vito w wersji towarowej.
          X5 to bardzo szerokie auto ale dające dobre wyczucie gabarytów i dobrą widoczność.
    • nieznajacy_sie Re: Asystent parkowania 15.09.15, 10:49
      Kiedyś widziałem test systemu prakowania z focua w programie k 2 kierowców dwóch. System parkował całkiem sprawnie (oczywiście dłużej o jakieś 40 - 100% w stosunku do kierowcy), ale parkował ładnie a i kierowcy testwoi mieli też umiejętności chyba wyższe od przeciętnej (Kuba Bielak i Tomasz Kuchar). System dopiero pogubuił się przy odległościach "trudnych" dla przeciętnego kierowcy. Sam manewr nie jest bardzo długi, nietety wolno trzeba jechać w trakcie szukania miejsca przez system.
      Na chwile obecna uważam, że dla przeciętnego kierowcy jest to bajer (jeszcze) a dla łamagi co nie chce się uczyć to może być przydatny.
      Rano widziałem panią jak parkowała kia sorento na parkingu koło stacji kolejowej. Pamietam jak ze 2, może 3 miesiące temu prosiła mnnie bym ją kierował jak ma jechac by zaparkować tyłem, a dziś - wjechała za pierwszym podejściem, i ustawiło auto, że "mucha nie siada". Czyli można się nauczyć, trzeba tylko chcieć.
    • emeryt21 Re: Asystent parkowania 20.09.15, 08:17
      Czy slowko "czy" zniknelo z jezyka polskiego ?
    • tata_mateusz Re: Asystent parkowania 20.09.15, 18:25
      Parkowanie przy pomocy asystenta trwa dłużej. Zastosowanie w parkowaniu miejskim przy dużym natężeniu ruchu praktycznie zerowe.
      Ja używam do poszukiwania miejsca i przyzwyczaiłem się do korzystania z systemu parkowania gdy wracam po nocce do domu i jestem na tyle styrany żeby chciało mi się kręcić kierownicą.
      Po za tym korzystam przy wyjeździe z miejsca parkingowego i gdy jestem zastawiony przez inne auta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka