to.niemozliwe 11.09.15, 20:28 Czy to tylko tak wygląda, że asystent parkowania wolniej parkuje niż metoda "tradycyjna"? Własnie oglądałem film na yt i mam wrazenie, że parkowanie było dłuższe niż normalnie. Uzywa ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
killer-tom Re: Asystent parkowania 11.09.15, 21:16 Może zapytaj na forum "Kobieta", tutaj sami miszcze ;) A czemu dziwi Cię to, że komputer parkuje wolniej niż przeciętny kierowca? Pewnie inżynierowie tak to opracowali ze wzgl. na bezpieczeństwo. A poza tym, to chyba funkcja dla tych, którzy nie umieją parkować, więc z asystentem i tak zrobią to szybciej niż mieliby sami próbować kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
politycy_do_lopaty Re: Asystent parkowania 20.09.15, 16:57 Nie wymagaj... ze bedzie parkowac za ciebie jak rajdowiec. Nim trza sie urodzic. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Asystent parkowania 12.09.15, 00:20 Co to jest metoda tradycyjna? Tesciu stoi z boku, macha reka i mowi cofaj cofaj? On (tesciu) moim zdaniem tez jest asystentem parkowania. Jedyny pojazd zaparkowany bez zadnego asystenta stoi tam zaparkowany do dzis, okolice Walbrzycha. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Asystent parkowania 12.09.15, 22:22 Tak to wygląda. Asystent parkuje powolutku i zieeew... nudnie. I nie ma tak, że wjedzie w bardzo ciasne miejsce (nawet go nie "zobaczy" najczęściej). Sam używam "wspomagaczy" (czujniki) i to mi wystarczy. Asystent parkowania jest może pomocny przy parkowaniu tyłem, ale... ani to miłe, ani efektywne. Jak to ktoś napisał powyżej - zaparkuje za osobę, która parkować nie potrafi. Tylko tyle i aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Asystent parkowania 13.09.15, 08:16 Automat parkujacy zastepuje osobnikowi zwanemu "kierowca " brakujaca czesc mozgu. Mozna przypuszczac, ze takiemu brakuje znacznie wiecej, ale automatow to rekompensujacych jeszcze nie skonstruowano. Odpowiedz Link Zgłoś
seat1201 brakująca część mózgu 13.09.15, 08:37 Uczeni już nad tym pracują. Zamów sobie wersję próbną. Pozdro z Tworek. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: brakująca część mózgu 13.09.15, 08:45 Nie potrzebuje asystentow. Tobie jest potrzebny juz od dawna opiekun. Nie licz na sztuczna inteligencje. Predzej na kaftan. Odpowiedz Link Zgłoś
seat1201 Re: brakująca część mózgu 13.09.15, 09:00 W kaftanie już bywałem. Wszystko przed Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: brakująca część mózgu 13.09.15, 10:00 Zaraz ci siostra da te tabletki i bedzie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Asystent parkowania 13.09.15, 11:31 Czyli mogło by być szybciej, w sensie czujniki szybko reagują i auto mogłoby szybciej manewrować, tylko specjalnie ustawia się wolniej - chyba, żeby ludzi nie straszyć. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Asystent parkowania 13.09.15, 12:13 Marka, dbajac o "image" ,powinna dostarczac tez opakowanie pampersow dla wrazliwszych klientow. Sukces marketingowy gwarantowany. Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Asystent parkowania 14.09.15, 08:06 W chwili obecnej trzeba naprawdę być parkingowym niezdarą, żeby odnieść jakieś korzyści z tych systemów. Myślę jednak, że za parę lat ich ewolucji dorównają dobrym kierowcom, a potem ich przebiją (parkując dosłownie "na żyletki"). Należy się więc cieszyć z rozwoju tych systemów. Dodatkowym plusem jest to, że osoby, które parkować nie potrafią będą teraz czyniły mniej szkód wokół - co też jest z korzyścią dla wszystkich. Nie jeździłem na razie tylko ze wspomagaczem parkowania z przyczepą - to może być ciekawe rozwiązanie. Samemu jeżdżę z przyczepą na tyle mało, że nawet niezbyt rewelacyjnie działający system będzie w stanie mnie pobić. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Asystent parkowania 14.09.15, 10:12 asystent parkowania i kamera cofania...wcześniej nie doceniałem, odkąd używam bardzo sobie chwalę... Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Asystent parkowania 14.09.15, 09:26 jeszcze troche i czlowiek nie bedzie sie musial niczego uczyc. auto samo bedzie jechac. dla niektorych to dobre a dla innych nie. mnie czujniki parkowania rozleniwily i jak jade autem bez, to zapominam, ze nic nie wyje bo nie ma co wyc i musze bardziej sie lampic w lusterka. z parkowaniem nie mam problemow, asystenta nie potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
4slash Re: Asystent parkowania 14.09.15, 10:54 Ja następne auto na pewno kupię ze wspomagaczem parkowania oraz aktywnym tempomatem. Nie mam problemów z parkowaniem, ale żona sobie z tym słabo radzi a i auta mają często beznadziejną widoczność do tyłu i słabe wyczucie gabarytów ze względu na modne kształty, małe szyby itp. W obecnym mam czujniki przód i tył oraz automatyczne obniżające się prawe lusterko przy włączeniu wstecznego - bardzo się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Asystent parkowania 14.09.15, 11:37 Mnie żona przeraża czasami... potrafi wjechać tyłem z dużą prędkością w miejsce parkingowe i dać po heblach zatrzymując się 5-10cm przed zderzakiem stojącego naprzeciwko auta, bo "przecież tamten co jechał dalej by jej zabrał miejsce". Najlepsze jest to, że robiła to bez problemu w Astrach (F i G), robi to teraz w BMW X5, a nijak nie była w stanie zaparkować tak "trójki" sedana. Może zamiast wywalać pieniądze na wodotryski rozważ kombi/liftbacka/hatchbacka, które łatwiej się parkuje bo (cytat za moją ślubną) "się wie, że kończą się 15cm za końcem szyby". Odpowiedz Link Zgłoś
4slash Re: Asystent parkowania 14.09.15, 12:42 Moja żona potrafi parkować ale nie lubi i jest to dla niej niekomfortowa czynność. Ogólnie nie lubi wstecznego a ja wprost przeciwnie mógłbym tak jechać kilometrami. W przeszłości radziła sobie i Polonezem bez wspomagania i MB Vito w wersji towarowej. X5 to bardzo szerokie auto ale dające dobre wyczucie gabarytów i dobrą widoczność. Odpowiedz Link Zgłoś
nieznajacy_sie Re: Asystent parkowania 15.09.15, 10:49 Kiedyś widziałem test systemu prakowania z focua w programie k 2 kierowców dwóch. System parkował całkiem sprawnie (oczywiście dłużej o jakieś 40 - 100% w stosunku do kierowcy), ale parkował ładnie a i kierowcy testwoi mieli też umiejętności chyba wyższe od przeciętnej (Kuba Bielak i Tomasz Kuchar). System dopiero pogubuił się przy odległościach "trudnych" dla przeciętnego kierowcy. Sam manewr nie jest bardzo długi, nietety wolno trzeba jechać w trakcie szukania miejsca przez system. Na chwile obecna uważam, że dla przeciętnego kierowcy jest to bajer (jeszcze) a dla łamagi co nie chce się uczyć to może być przydatny. Rano widziałem panią jak parkowała kia sorento na parkingu koło stacji kolejowej. Pamietam jak ze 2, może 3 miesiące temu prosiła mnnie bym ją kierował jak ma jechac by zaparkować tyłem, a dziś - wjechała za pierwszym podejściem, i ustawiło auto, że "mucha nie siada". Czyli można się nauczyć, trzeba tylko chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Asystent parkowania 20.09.15, 08:17 Czy slowko "czy" zniknelo z jezyka polskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
tata_mateusz Re: Asystent parkowania 20.09.15, 18:25 Parkowanie przy pomocy asystenta trwa dłużej. Zastosowanie w parkowaniu miejskim przy dużym natężeniu ruchu praktycznie zerowe. Ja używam do poszukiwania miejsca i przyzwyczaiłem się do korzystania z systemu parkowania gdy wracam po nocce do domu i jestem na tyle styrany żeby chciało mi się kręcić kierownicą. Po za tym korzystam przy wyjeździe z miejsca parkingowego i gdy jestem zastawiony przez inne auta. Odpowiedz Link Zgłoś