Gość: agent IP: *.kolno.sdi.tpnet.pl 11.04.02, 10:51 Co sądzicie o Fiacie Punto. Proszę o obiektywne i miarodajne opinie na temat tego samochodu, czy jest wart wydanych na niego pieniędzy. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ktos Re: Fiat Punto IP: *.csc.com.pl 11.04.02, 12:03 niewątpliwie ciekawy samochód ale tylko 3-drzwiowy i wersji HGT - dla mnie jednak troche przesadzili w tym wariancie z ceną..... co do innych wersji to się nie interesowałem, i nie wiem jaka jest relacja ceny do wyposażania, bo do jakości to myślę że poprawna. pozdrawiam ktos. Link Zgłoś
Gość: uf Re: Fiat Punto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 13:15 Mam punto I, silnik 1.1 i mogę ci śmiało polecić to auto. Mojego kupiłem z przebiegiem 40 tys km, a teraz ma na liczniku 112 Tys km i jest wciąż OK. Nie jest awaryjny, a jeśli będziesz omijał autoryzowane warsztaty, to koszty serwisu utrzymasz na niskim poziomie. Poza tym autko da sie lubić. Po przesiadce z Peugeota 405 czułem się w nim jak w gokarcie (ze wszystkimi zaletami: łatwe parkowanie, dobra widoczność, zwrotność, małe opory na kole kierownicy - i to w wersji bez wspomagania). Podobno (nie wiem na ile to prawda) Punto II jest bardziej awaryjne. P. Link Zgłoś
Gość: mac Re: Fiat Punto IP: *.war.gleiss 11.04.02, 18:14 Gość portalu: uf napisał(a): > Mam punto I, silnik 1.1 i mogę ci śmiało polecić to auto. Mojego kupiłem z > przebiegiem 40 tys km, a teraz ma na liczniku 112 Tys km i jest wciąż OK. > Nie jest awaryjny, a jeśli będziesz omijał autoryzowane warsztaty, to koszty > serwisu utrzymasz na niskim poziomie. Poza tym autko da sie lubić. > > Po przesiadce z Peugeota 405 czułem się w nim jak w gokarcie (ze wszystkimi > zaletami: łatwe parkowanie, dobra widoczność, zwrotność, małe opory na kole > kierownicy - i to w wersji bez wspomagania). > niestety najgorsze przed toba, ja od 120 tys. na liczniku miałem regularnie problemy z tym wózkiem, wymieniałem sprzegło tarcze hamulcowe, wachacze, alternator klocki co 10 tyś (nie umieli tego naprawic) ale rzeczywiscie dobre przyspieszenie, cichy, zwrotny nie rzuca się w oczy; ale w koncu nie wytrzymałem, jak było 190 tys. na liczniku i okazało się że silnik do remontu to sprzedałem, czym prędzej pozdrawiam mac Link Zgłoś
Gość: uf Re: Fiat Punto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 09:40 Gość portalu: mac napisał(a): > Gość portalu: uf napisał(a): > > > Mam punto I, silnik 1.1 i mogę ci śmiało polecić to > auto. Mojego kupiłem z > > przebiegiem 40 tys km, a teraz ma na liczniku 112 Tys > km i jest wciąż OK. > > Nie jest awaryjny, a jeśli będziesz omijał > autoryzowane warsztaty, to koszty > > serwisu utrzymasz na niskim poziomie. Poza tym autko > da sie lubić. > > > > Po przesiadce z Peugeota 405 czułem się w nim jak w > gokarcie (ze wszystkimi > > zaletami: łatwe parkowanie, dobra widoczność, > zwrotność, małe opory na kole > > kierownicy - i to w wersji bez wspomagania). > > > > niestety najgorsze przed toba, ja od 120 tys. na > liczniku miałem regularnie problemy z tym wózkiem, > wymieniałem sprzegło tarcze hamulcowe, wachacze, *** Sprzęglo juz wymieniłem przy ok. 80/90 tkm, tarcze już ze 2 razy (ostro jeżdżę), wahacze jeszcze ni i raczej się nie zanosi > alternator klocki co 10 tyś (nie umieli tego naprawic) ***Alternator wysiadł przy 100 tkm (typowa wada tego auta - pęknięcie użebrowania obudowy, regenerowany z robocizną ok 700 PLN) > ale rzeczywiscie dobre przyspieszenie, cichy, zwrotny *** Przyspiezszenie jak na ten silnik wprost niesamowite, jadąc Almerą II miałem wrażenie że przyspiesza wolniej niż mój stary punciak > nie rzuca się w oczy; *** No właśnie! > > ale w koncu nie wytrzymałem, jak było 190 tys. na > liczniku i okazało się że silnik do remontu to > sprzedałem, czym prędzej *** Chyba za paredziesiąt tys km zrobię to samo :-)) tym bardziej, że silniki wytrzymują bez remontu podobno do ok. 200 000 km > > pozdrawiam > > mac P. Link Zgłoś
Gość: Mikolaj Re: Fiat Punto IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 11.04.02, 13:59 Punto II poznałem od jednej za to chyba najgorszej strony. A mianowicie jako dżentelmen zaoferowałem się koleżance że zmienię w jej aucie żarówkę od świateł mijania. I tu się zaczęło – ktoś kto wymyślił ten patent powinien do końca życia za karę wymieniać te żarówki. Ponadto jest tam takie ustrojstwo z plastiku które moim zdaniem nie może nie pęknąć przy zmianie żarówki gdy jest mróz i plastik jest mało elastyczny. Na szczęście po kilkudziesięciu minutach przeżuwania bluzg udało mi się zmienić tą cholerną żarówkę i nie zdemolować przy tym samochodu. To tylko taka mała dygresja, auto wygląda ok. Pzdr Mikołaj Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Fiat Punto IP: 192.168.3.* 11.04.02, 17:05 Bardzo ładny samochodzik wart swojej ceny.Jest naprawde OK ;-) pozdrawiam Link Zgłoś
art111 Re: Fiat Punto 11.04.02, 20:03 Czekam właśnie na odbór Punciaka. Nowa wersja Dynamic, silnik 1.2 16V, 2 poduchy, ABS i takie tam typu el.szyby, c. zamek, wspomaganie. Cena podstawowa 40.200 po upuście (10%)z metalikiem 37.400 plus alarm, blokada skrzyni, dywaniki (w cenie). Długo się zastanawiałem co wybrać pod uwagę brałem jeszcze corse, clio. Corsa z takim wyposażeniem jest 6 tysięcy droższa a Clio jakoś...mnie nie przekonało. Polo z takim wyposażeniem.... około 48 tysięcy. Wydaje mi się że wybór jest dobry. Jest jeden feler czekać trzeba na auto około 6 tygodni. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: mac Re: Fiat Punto IP: *.war.gleiss 12.04.02, 10:30 i się zdecydowałeś, rzeczywiście ten wózek zawrócił Ci w glowie, a i nie licz ze on bedzie po 6 tygodniach, bedzie jeszcze jakies 3 tygodnie póxniej; ale toyota dba o klienta, mówią w ciągu 4 tygodni z dokładna data odbioru, z zaznaczeniem iz starać asie bedą szybciej, no i po 2,5 tygodnia phone, zapraszamy do salonu, autko w polsce prosze załatwic papierki no i odebrałem auto na 5 dni przed terminem i to sie nazywa obsługa a nie 6 tygodni; chamówa, i jeszcze odajesz im stary wóz ale juz teraz, a nie przy odbiorze nowego ???? Link Zgłoś
Gość: vd Re: Fiat Punto IP: *.krakow.topware.pl 12.04.02, 10:38 ja zamowilem stilo 15 lutego, odbior mialem miec pomiedzy 15-20 maja, ale wczoraj sie dowiedzialem zebym sie nie napalal bo to termin produkcji auta a nie odbioru to sie nazywa rzetelna informacja Link Zgłoś
Gość: blair Re: Fiat Punto IP: *.war.gleiss 12.04.02, 10:41 dokładnie robią cię za przeproszeniem w konia, co za dealer brak kultury; dawno temu jak czekałem na punto miałem na kwiecien wersje 75 elx to zobaczyłem ją dopier o połowie czerwca, to jest trakowanie klienta Link Zgłoś
Gość: vd Re: Fiat Punto IP: *.krakow.topware.pl 12.04.02, 10:43 problem nie lezy po stronie dilera bo ten wije sie przepraszajac tylko po stronie fabryki, ktora ma taki gowniany cykl produkcyjny, mam wrazenie ze stilo to jakas reczna manufaktura stad cena i termin oczekiwania :) Link Zgłoś
Gość: blair Re: Fiat Punto IP: *.war.gleiss 12.04.02, 10:46 to po co wpakowałes sie w to gówno ja tego błędu nie popełnie !!! Link Zgłoś
Gość: malko Re: Fiat Punto IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 10:57 Mój punciak zamówiony dwa tygodnie temu właśnie zmienił status logistyczny z 20 (złożony, stoi na placu pod fabryką), na 30 (transport). Dealer od samego początku podawał pesymistyczny termin odbioru, mówiąc że się ewentualnie miło rozczaruję. W przypadku seicento od zamówienia (niestandardowa wersja) do odbioru minęły dwa tygodnie, ale SC robione jest w Tychach a nie u makaronów i najdłuższy cykl logistyczny czyli transport nie był problemem. Podobnie jest z markowymi komputerami - zamawiałem ostatnio stacje graf. Compaqa - w Holandii bedzie 15 kwietnia, a w Polsce najwcześniej 2 tygodnie później (wersja super optymistyczna). W HP na 24 Vectry w standardowej konfiguracji czekałem prawie 2 miesiące!!!! Link Zgłoś
Gość: mac Re: Fiat Punto IP: *.war.gleiss 12.04.02, 10:57 nie moge się zgodizc, wydałes kasy mniej fakt, ale: czekasz i nie możesz się dokczekać i się wkurzasz; częstsze przeglądy i szybciej się zuzywa, po roku zaczynają się problemy i po co lepiej dołozyc 2 kawałki i nie miec tych problemów; pozdrówka mac Link Zgłoś
Gość: vd Re: Fiat Punto IP: *.krakow.topware.pl 12.04.02, 11:06 Gość portalu: mac napisał(a): > nie moge się zgodizc, wydałes kasy mniej fakt, ale: > > czekasz i nie możesz się dokczekać i się wkurzasz; > częstsze przeglądy i szybciej się zuzywa, po roku > zaczynają się problemy i po co lepiej dołozyc 2 > kawałki i nie miec tych problemów; > > pozdrówka > mac nie wiem czy poscik jest do mnie ale i tak odpisze :) problemy sa i owszem ale z kazdym autem , ja jako "zatwardzony" user fiatow wybieram znane mi juz problemy , poza tym serwis tak jak auto tez mam troche tanszy, jedyny p...... problem to p....... oczekiwanie , ktore sprawia ze teraz zaluje ze nie kupilem sobie 3 m-ce temu almery ktora mi sie bardzo podoba i pasi mi technicznie i finansowo pozdr. Link Zgłoś