Dodaj do ulubionych

Najtańsze OC/AC

IP: *.chello.pl 19.09.04, 02:02
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem 7letniej Ibizy. Mając 21lat i
prawko od niecałych 2lat niestety muszę płacić najwyższą składkę. Czy ktoś
może mi polecić jakiegoś taniego ubezpieczyciela?
W Link4 za OC i AC policzyli mi 3800zł i jak na mój gust jest to ze dwa razy
za dużo.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kokeeno Re: Najtańsze OC/AC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.04, 13:07
      Hmm, OC to jest jakieś 1300-1600 PLN, plus AC 10% od wartości auta (nie wiem po ile chodzi Ibiza, ale pewnie coś koło 16000, czyli kolejne 1600 PLN. W sumie 3200 PLUS ZWYŻKI (bo nie masz ukończonych 26 lat - zależy od ubezpieczyciela - 10-20%). Więc to nie jest DWA razy za dużo. Za tą cenę wolałbym PZU, niż niepewny Link4 (zdecydowanie).

Dla porównania - mam 26 lat, kupiłem samochód warty 53500 PLN. Mieszkam w małym mieście (to też się liczy do zniżek). Kupiłem ubezpieczenie pakietowe z pełnymi zniżkami OC i AC w PZU (OC/AC/NW/ASSISTANCE - koszt 2463 PLN). Pakiet na nowy samochód można przedłużać przez kolejne 3 lata (w sumie do czterolatka). Nie radzę ubezpieczać się w badziewnej firmie, bo możesz być potem (jako sprawca wypadku) ciągany po sądach przez ofiarę. Sprawdź jeszcze limit ubezpieczenia na polisie OC, bo może się okazać, że jak pierdzielniesz w Maybacha, to się potem przez całe życie nie wypłacisz (w PZU jet to 200 tys. euro na mieniu i 350 tys. euro na osobie)...
      • Gość: Wiatr Re: Najtańsze OC/AC IP: *.mentor.torun.pl 21.09.04, 14:32
        Sumy gwarancyjne przy ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej posiadaczy
        pojazdów mechanicznych wynikają z ustawy i są to sumy minimalne. Można je
        podwyzszyć za zapłatą dodatkowej składki. Nie może być tak aby różni
        ubezpieczyciela proponowali różne sumy gwarancyjne w tym zakresie.
        ale rzeczywiście w porównaniu z 600 000 euro, jak wynikało z poprzedniego
        rozporządzenia to krok wstecz. Ale cóż...
        Od 1990 r., jak weszło w życie rozporządzenie dotyczące sumy gwarancyjnej 600
        000 euro, miały miejsca bodaj 2 albo 3 przypadki spowodowania szkód o większych
        rozmiarach. Największa chyba na ok. 6 000 000 euro.
        • Gość: Kokeeno Re: Najtańsze OC/AC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.04, 15:15
          Dlatego napisałem, żeby sobie popatrzyć na te sumy - oczywiście, można podwyższyć limit, ale to kosztuje i to sporo. A jak sam zauważyłeś bardzo rzadko te sumy są przekraczane...
      • Gość: ???? Re: Najtańsze OC/AC IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 29.09.04, 22:17
        to co zrobić w czasie trwania polisy z tą sumą gwarancyjną ????

niby mało prawdopodobne żeby taką szkodę zrobić i przeżyć ale hmmm w
        ewentualnym przypadku swojej rodzinie prezentu w postaci kilkunastu tysięcy
        szkody do pokrycia to nie zostawiać
        • niki27 Re: Najtańsze OC/AC 30.09.04, 13:30
          Czy taki dług jest dziedziczny? Zawsze myślałem, że tylko dług hipoteczny można
          odziedziczyć? Ale odszkodowanie z tytuły wypadku? Hmmm. Niech jakiś prawnik -
          ubezpieczeniowiec się wypowie. Czy jeżeli spowoduję wypadek (w którym zginę) ze
          stratami większymi niż suma gwarancyjna, moja żona "dziedziczy" moje
          zobowiązanie? (If so, nalezy stosować rozdzielność majątkową...)
          • Gość: up Re: Najtańsze OC/AC IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 01.10.04, 23:26
    • kamcia_79 Re: Najtańsze OC/AC 19.09.04, 17:10
      Najtansze OC jest w Generali, nie wiem jak z AC bo nie mam zamiaru kupowac tego
      ubezpieczenia wiec sie nie dowiadywałam.
      • Gość: Piotras Re: Najtańsze OC/AC IP: *.chello.pl 21.09.04, 13:33
        dzięki!
    • Gość: pomocnik Re: Najtańsze OC/AC IP: 81.190.171.* 21.09.04, 15:28
      Ja kupiłem auto z dużym silnikiem 2.0 więc troche mnie to kosztuje. Mieszkam w mieście o małym ryzyku wypadkowym. Zniżek nie mam.
      koszt samego OC:
      w jednej racie
      Uniqa: 1370 pln
      CUK: 951pln ( www.cuk.com.pl )
      PZU: 1220 pln

• jamajca Re: Najtańsze OC/AC 21.09.04, 18:18
      Gość portalu: Piotras napisał(a):

> Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem 7letniej Ibizy. Mając 21lat i
      > prawko od niecałych 2lat niestety muszę płacić najwyższą składkę. Czy ktoś
      > może mi polecić jakiegoś taniego ubezpieczyciela?
      > W Link4 za OC i AC policzyli mi 3800zł i jak na mój gust jest to ze dwa razy
      > za dużo.

Polskie Towarzystwo Ubezpieczeń SA ( oddział Cz-wa )

OC komunikacyjne samochodów osobowych już od :

Poj. Silnika w cm3 : zł NNW Assistance

Do 900 180 + 30 gratis
      901 – 1400 240 + 30 gratis
      1401 – 1600 339 + 30 gratis
      1601 – 2000 372 + 30 gratis
      pow 2000 507 + 30 gratis
      • Gość: Piotras Re: Najtańsze OC/AC IP: *.chello.pl 29.09.04, 21:40
        jeszcze raz dzięki.
        również szukającym ubezpieczyciela doradzam, iż agenci są niekompetentni -
        dowiadywałem się czegoś telefonicznie w centrali, po czym u agenta słyszałem
        coś zupełnie innego. zresztą i osoby dokonujące wyceny ubezpieczenia przez
        telefon dokonują wielu błędów. najlepiej pojechać do centrali, gdzie wyliczą
        pewną składkę.
        ubezpieczyłem się w PTU - OC, AC, NW dla małoletniego bez przebiegu
        ubezpieczenia za 2350zł to była najlepsza oferta. jeszcze TUW oferował 1800zł,
        ale że to nowa i niepewna firma wolałem nie ryzykować.
        • Gość: mario Re: Najtańsze OC/AC IP: *.hell.net.pl / *.hell.net.pl 29.09.04, 21:51
          witam na moj gust i tak za duzo -ja mam lanosa 1.6 16v ubezpieczony w uniqa-
          najtaniej z tych linkow pzu itp.do tego na ojca a ja jestem wspowlascicielem on
          ma 60% znizki ja mam 24 lata wiec taniej polowe a znizka mi rosnie pozdrawiam
    • Gość: info Re: Najtańsze OC/AC IP: *.the / *.west.biz.rr.com 29.09.04, 22:09
    • Gość: Reader Sprawdz w Uniqua (dawna Polonia) IP: *.sys.teleca.se 30.09.04, 08:33
      Tam OC,NW+ubz.mieszkania (taki dziwny pakiet) kosztuje (kosztowal w marcu) 800 zl.

Do tego mieli najtansze AC 1400 (a dla porownania PZU 2200) przy identycznych
      warunkach.

Sprawdz.
    • Gość: Porta proponuje PZU.. własnie dostałem od nich pisemko IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 13:47
      w zaiązku z tym ze konczy mi sie roczy okres ubezpieczenia.. proponują
      kontynuację.. normalka.. i tam tez jest druk wpłaty, i tableka z propozycja cen
      ubezpieczenia.. na cały rok OC wycenili na Clio, rok 2000, ja mam 25% zniżek na
      36 zł.. nie myle sie, dokładnie 36 zł.. polecam..
    • Gość: Mir Re: Najtańsze OC/AC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 13:47
      Można zrobic tak.
      Pójść do agenta, powiedzieć że ma się maksymalne zniżki i ubezpieczyć.
      Jeżeli w centrali się dopatrzą będziesz musiał dopłacić.
      Zazwyczaj to przechodzi.
      Sprawdzone
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka