Dodaj do ulubionych

Złomowanie

22.10.15, 23:23
Mój samochód ma coraz bliżej końca swojego żywotu niż świetności. Powoli rozglądam się za jakimś złomowiskiem na które będę mógł spokojnie odstawić swój samochód. Na pewno nie będzie to dla mnie łatwa sprawa ponieważ z tym samochodem wiążą się miłe wspomnienia. W końcu to mój pierwszy samochód. Dużo jest załatwiania papierków podczas takiego złomowania??
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: Złomowanie 23.10.15, 00:46
      Poczekamy aż coś zaspamujesz (na tym dziale masz od razu przeyebane i masz fajną antyreklamę)
      Jeżeli nie zamierzasz spamować,to pytanie jest idiotyczne,bo "spokojnie" to odstawiasz na jakikolwiek skup,ba nawet sami przyjadą i tyle.Różnice w cenie są rzędu 4-paku piwa,więc się nie wysilaj
    • tiges_wiz Re: Złomowanie 23.10.15, 10:37
      jeżeli złomujesz na legalnym recyklingu to dają ci papier, z którym idzie się do wk i wyrejestrowuje auto.

jak i Kazia złomiarza, to pewnie go od ciebie "kupi" i z umowa kupna sprzedaży idziesz do wk.

jeżeli go nie wyrejestrujesz to w końcu się zgłosi UFG o zaległe oc.
      • nazimno A propos... 23.10.15, 11:49
        W Niemczech prosta praktyka jest wyrejestrowanie samochodu albo na zawsze, albo na czas okreslony (mozna zarezerwowac sobie dotychczasowe numery).
        Tak mozna zrobic np. z kabrioletem (na czas okreslony) trzymanym przez zime w garazu.

Gdy samochod wyrejestrowano na zawsze, to urzad automatycznie zawiadamia
        oddzial poboru podatkow od pojazdow i ubezpieczyciela. Pozostale do konca okresu ubezpieczenia oplaty i podatek od pojazdu zostaja zwrocone na konto wlasciciela.
        W moim przypadku, gdy sprzedawalem moj samochod dla rodziny w Polsce, juz po tygodniu mialem rozliczenie na koncie.

Sposob realizacji procederu REKETU za OC w Polsce to ewidentne naruszenie prawa
        do swobodnego dysponowania wlasnoscia prywatna.

• qqbek Zaświadczenie i papiery... 23.10.15, 16:25
      Potrzebujesz:
      1. zaświadczenia ze stacji demontażu (wydają po otrzymaniu samochodu),
      2. dowodu rejestracyjnego (w wypadku zatrzymania przez Policję może być zaświadczenie - ale nie ma łatwo, bo stacja demontażu zechce do wglądu poświadczonej kopii - tą załatwisz... w WK),
      3. książki pojazdu (jeżeli była wydana),
      4. 4 połówek tablic rejestracyjnych (tablice przetną tobie przy oddawaniu pojazdu do demontażu),
      5. wniosku (wypełnisz już w WK),
      6. potwierdzenia opłaty 10 złotych za wydanie decyzji (to mnie najbardziej wku..ło przy wyrejestrowywaniu, bo bez pieniędzy z pracy się do WK wyrwałem i musiałem wracać).
      • ondak Re: Zaświadczenie i papiery... 07.11.15, 16:39
        No niestety tak to właśnie wygląda. Czyli lepiej sprzedać ten samochód komuś za kilka stówek niż marnować czas na te wszystkie czynności ;) Myślę, że są też skupy starych samochodów, które mogą być zainteresowane takim złomem (a przede wszystkim niektórymi częściami). Rynek wtórny jest chłonny, więc może ktoś to kupi. Nie wiem dokładnie w jakim stanie technicznym jest samochód autora tematu, ale warto spróbować, w końcu lepsze kilka stówek niż nic ;) Oczywiście pod warunkiem, że uda się znaleźć jakiegoś kupca.
    • majcikot Re: Złomowanie 27.10.15, 20:52
      Samochód musi być w miarę kompletny. Podstawową sprawą jest waga, która nie może być mniejsza niż 90 proc. masy własnej zapisanej w dowodzie rejestracyjnym. Ten wymóg dotyczy tylko samochodów osobowych. Stacja Demontażu Pojazdów może domagać się do złotówki kary za każdy brakujący kilogram. Może, ale nie musi. Jednym słowem możesz wyjąć to, co jest Ci potrzebne. Czyli np. radio, głośniki. Przy złomowaniu dostajesz zaświadczenie, z nim i z tablicami + dowodem rejestracyjnym idziesz do wydziału komunikacji cele wyrejestrowania samochodu.
      • tomaotoma Re: Złomowanie 29.10.15, 11:15
        Nie ma tu nic skomplikowanego, jeżeli chodzi o złomowanie, bo na wielu złomach jeszcze przyjadą do ciebie po samochód, więc nie będziesz musiał martwić się transportem i nawet zapłacą Ci jeszcze parę groszy, jeżeli dobrze się potargujesz:) Na miejscu przecinają Ci dowód i kartę pojazdu i otrzymujesz zaświadczenie o demontażu z którym musisz się po prostu udać do Wydziału Komunikacji w Twoim mieście i wyrejestrować samochód, a więc w istocie nic skomplikowanego:)
      • loyezoo Re: Złomowanie 29.10.15, 20:37
        Po 1 z tą masą to "martwy" przepis.Po 2 dzwoni się na jakikolwiek auto szrot i zawsze dadzą 100-200zł niż zwykły złom.Konkurencja jest taka,że w życiu nikt nawet nie pomyśli,żeby chcieć 1grosz za brakujący kg.
        • morane Re: Złomowanie 02.11.15, 01:24
          "z tą masą to "martwy" przepis." - nie do końca, bo stacje też muszą się rozliczać z odpadów, więc nie podpiszą że przyjęli cały samochód a w rzeczywistości odbiorą karoserię. Poza tym z uwagi na spadek cen złomu będą mniej chętni zapłacić za poważnie zdekompletowane auto. Oczywiście takie rzeczy jak radio czy głośniki można wyjąć, nie ważą za dużo. Nie sadzę też by się ktoś czepiał za brakująca klamkę czy inny drobiazg.

Co do "przyjadą" to oczywiście tak, ale nie za darmo. Zawsze więcej dostaniesz, jak dostarczysz auto, więc jeśli jeździ, to najlepiej podjechać osobiście.

Osobiście polecam wysłania kopii zaświadczenia o złomowaniu faxem do ubezpieczyciela. Stacja powiadamia tylko wydział komunikacji. Firmy ubezpieczeniowe potrafią zażądać oryginału zaświadczenia o złomowaniu - pod żadnym pozorem nie należy oddawać, oryginał jest dla ciebie, jakby się po latach upomnieli o składkę, potrafią mieć bałagan w papierach. Można pokazać oryginał i zostawić im kserokopię.
          Jeśli polisa OC jest ważna dłużej należy się zwrot składki za pełne niewykorzystane miesiące, czyli np. ważna 2.5 miesiąca to zwrot za 2 miesiące.

Ważne żeby był właściciel pojazdu zgodny z dowodem rejestracyjnym. Jeśli są współwłaściciele, to też. No i jeśli była wydana Karta Pojazdu to też trzeba ją mieć ze sobą. I koniecznie dowód osobisty.

Lista stacji, w miarę aktualna na stronie stowarzyszenia FORS fors.pl/wp-content/uploads/2014/01/stacje33.pdf
          • reginazuk Re: Złomowanie 05.11.15, 06:43
            Za bardzo nie znam się w tym temacie ale pamiętam jak kiedyś mój tata złomował samochód to gdzieś tam jeździł coś załatwiał chodził i takie tam różne. A teraz jest chyba inaczej. Moi sąsiedzi mieli wypadek samochodowy i auto uszkodzili. Ale nie mogli nic zrobić bo ojciec im wcześniej umarł i jeden brat nie był pełno letni. Ale po roku kiedy w sądzie już wszystko załatwili. Zadzwonili na pierwsze lepsze złomowisko podjechała laweta zabrała auto i tyle. Dostali parę groszy jakieś papiery i po problemie.
            • sokolasty Re: Złomowanie 07.11.15, 20:16
              Mój tato oddawał sztrucla (źle kupiona - przez mnie - Felicia, raptem trzynastoletnia) na złom, to przyjechali fachowcy pomocą drogową, dali pięć stówek i zaświadczenie.
    • potwor_z_piccadilly Re: Złomowanie 06.11.15, 13:01
      choczek napisał(a):

> Dużo jest załatwiani
      > a papierków podczas takiego złomowania??

Papierków nie jest dużo. Wszystkiego dowiesz się w WK.
      O jednym tylko pamiętaj, bo w WK o tym się nie dowiesz, a i nas tym forum cisza.
      Gdy będziesz wypowiadał umowę OC u ubezpieczyciela, życz sobie i zachowaj dla siebie, poświadczone kopie dokumentów które im składasz. Radzę tak, bo zdarza się, że firmy ubezpieczeniowe, dziwnym trafem gubią te dokumenty i o kasę się upominają.
      Tak mi doradził właściciel szrotu. Widocznie dość już miał wysłuchiwania lamentów zrobionych w bambo klientów co przychodzili (dość często) po kopie zaświadczeń o złomowaniu ich pojazdów.
      Czyli żadne maile, faksy, tylko trza z buta by kredensu pilnować.
    • misiaczek1281 Re: Złomowanie 08.11.15, 18:04
      szkoda zachodu na papierologię....jeśli jest na chodzie to lepiej opchnąć jakiemuś kubusiowi za flaszkę dobrego Whiskacza :)
      • jarek8002 Re: Złomowanie 07.12.15, 14:26
        Jeśli auto jest na chodzie, to nie trzeba nawet wynajmować lawety, by odwieść je na złomowisko
        • qqbek Re: Złomowanie 07.12.15, 21:11
          jarek8002 napisał(a):

> Jeśli auto jest na chodzie, to nie trzeba nawet wynajmować lawety, by odwieść j
          > e na złomowisko

Nie wiem, kto uczynił ten błąd i "odwiódł" Ciebie od zakupu słownika kiedyś, ale wpisujesz się w tonację naszej kochanej junty, która wszystko by chciała sobie "wziąść" na raz.
      • tomek854 Re: Złomowanie 13.11.16, 16:18
        Albo misiaczkowi! Samochód kupiony za flaszkę whiskacza nawet jak straci 90% procent wartości to wciąż będzie to najwyżej kilkaset złotych! Super inwestycja!
    • janikkas Re: Złomowanie 19.11.16, 18:03
      Teraz bardzo dużo ludzi skupuje takie auta, i nie masz wogóle problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka