Dodaj do ulubionych

Pytanie do elektryka ASO skoda

20.12.15, 20:43
Może przypadkowo zaglądnie tu ktoś ze Skody,najlepiej elektryk i odpowie na takie oto pytanie? Czy jest możliwość w nowym aucie skoda Rapid 2015 wersja FUN silnik 1.2 110KM zmienić we własnym zakresie radio? dostałem auto z radiem Blues bez wyświetlacza i chciałbym konkretnej odpowiedzi czy instalacja pozwala na zamontowanie innego montowanego w skodach rapid radia? Pytałem juz w ASO i za każdym razem coś innego kombinują,może tak,może tylko swing2 może....obawiam się że kupię i potem dupa nie będzie działac. Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 21.12.15, 09:00
      Radio zatrzymaj, zmien samochod.
    • zygmuntpolczynski Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 21.12.15, 10:42
      Radio ma specyficzny kształt, najlepiej zakupić nowe radio z wyświetlaczem w ASO.
    • sky.83 Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 21.12.15, 11:54
      Co prawda nie w Skodzie, ale w nowej Toyocie Auris wymieniłem podstawowe radio na kombajn z wyższej wersji wyposażenia(z dotykowym wyświetlaczem). Wszystkie potrzebne wtyczki były na pokładzie. Nie działał tylko Bluetooth bo nie było instalacji mikrofonu, ale to uzupełniłem w ASO. Założyłem używane oryginalne radio kupione na znanym portalu aukcyjnym za cene 1/10 tej w salonie.
      • tisi123 Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 21.12.15, 15:35
        "używane oryginalne radio kupione na znanym portalu aukcyjnym za cene 1/10 tej w salonie." = kupiłem od pasera kradzione radio :-) Odszczekam, jeżeli paser - przepraszam, sprzedający - wystawił fakturę.
        • sky.83 Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 22.12.15, 07:57
          Mam Ci paragon pokazać?
        • galtomone Nie pitol!!! 24.12.15, 08:22
          tisi123 napisał:

> "używane oryginalne radio kupione na znanym portalu aukcyjnym za cene 1/10 tej
          > w salonie." = kupiłem od pasera kradzione radio :-) Odszczekam, jeżeli paser -
          > przepraszam, sprzedający - wystawił fakturę.

Akturat to o czym piszesz jest maloprawdopodobne, bo na cholere ktos mialby krasc Aurisa skoro sa Czesci do popularniejszych i chodliwszych modeli. Idea jest taka, zeby ukrasc cos co się szybko sprzeda a nie będzie zalegać na placu.

Ja do swojego auta na tym samym portalu tez kupiłem używane radio do swojego auta i sadze ze roznica w cenie była jeszcze wieksza niż 1/10 ceny nowego. I na 100% nie jest kradzione.
          Teraz auta do rozbiórki przywozi się z UK - po co kraść i się narazac, skoro tam kupuje te auta tanio i bez ryzyka?
      • osman71 Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 23.12.15, 21:54
        Nie bylo problemow z gwarancja na auto?
        • jmli Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 24.12.15, 13:29
          Jasne, u nas juz sie nie kradnie, aby sprzedac czesci...
          www.policja.pl/pol/aktualnosci/120185,Zatrzymali-zlodziei-samochodow-na-goracym-uczynku.html

• galtomone Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 24.12.15, 14:35
            No wlasnie to udowadnia, ze ten proceder jest ryzykowny i mało opłacalny, skoro można mieć auta z UK.
    • osman71 Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 26.12.15, 11:15
      dzięki za odpowiedzi,ale zeszliśmy nie w ta stronę tematu. Nie chodzi mi o to czy radio było kradzione itd bo kupiłbym raczej coś nowego, pytanie czy wolno w aucie na gwarancji dokonac takiej zmiany jeśli się nie zmienia/przerabia org kostek instalacji? Najlepeij gdyby ktoś znał odpowiednie w tym zakresie przepisy, bo znalazłem wielu którzy nawet w ASO wymienili radia kupione poza siecią skody, a u mnie nikt tego nie chce zrobić, bo....gwarancja nie pozwala!! masakra
      • galtomone Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 26.12.15, 13:24
        Najprosciej sprawdzić zapisy gwarancyjne w samej gwarancji. Gwarnacja to dobrowolne swiadczenie producenta, wiec to co tam jest napisane jest swiete. Jak nie napisali, ze nie wolno to znaczy, ze wolno. Na pewno sa wymienione sytuacje w których traci się gwarancje.
        • osman71 Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 26.12.15, 15:07
          T3z tak myslalem n8estety na t3n temat nic nie ma. Dzwine jest to ze w Polsce jednym montuja w aso u mni3 niestety nie.
          • sky.83 Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 26.12.15, 21:03
            Jeżeli nie ma ingerencji w istniejącą instalację elektryczną (cięcie i lutowanie kabelków) to raczej się nie przyczepią.
          • galtomone Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 27.12.15, 08:22
            Jak nie ma, tzn. ze możesz podlaczyc dowolne inne radio.
    • nom73 Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 29.12.15, 23:24
      Można, ale musisz mieć schemat instalacji samochodu i wtyczki od radia. W Fabii jak zakładałem radio niefabryczne to na jednym z pinów było 12V na antenę aktywną a na kostce ISO instalacji samochodowej była linia diagnostyczna K. Jak podciągniesz linię K do 12V to będą Ci się działy cuda z elektroniką. :-)
      Dodatkowo weź pod uwagę, że w radiach skodowskich masz separator anteny aktywnej wbudowany w radio, jak zakładasz inne radio to musisz zaopatrzyć się w separator zewnętrzny.
      Jak się na tym nie znasz to najlepiej oddaj samochód do kogoś kto ma pojęcie. :-)
      • osman71 Re: Pytanie do elektryka ASO skoda 03.01.16, 10:17
        temat już chyba nieaktualny,bo okazuje się że skoda kolejn y raz w połowie 2015 roku zmieniła w rapidzie interfejs sterowania z kierownicy i żadna dedykowana stacja nie podejdzie,nikt tego jeszcze nie rozpracował..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka