Dodaj do ulubionych

zapinanie pasów a EWUŚ...

27.03.16, 19:05
...takie pytanie czy jak nie ma mnie w EWUŚ'iu to dalej muszę kurna będąc na tym padole łez zapinać pasy?

bo dzisiaj miałem ostrą dyskusję z policajem polszym

on mi że mandat bo bez pasów a ja mu tłumaczę że mnie nie ma w EWUŚ.

on na to że co to ma jedno z drugim? ja mu na to już wku...ony no że ma bo teraz odpada argument tej całęj lokalnej bidy z nędzą że jak mi się coś stanie to niby oni będą na moje leczenie płacić

no to on się zaperzył i że będzie rozstrzygnięcie w sądzie - mnie to gilo w sumie czy polski sund mnie będzie wzywał czy zgodnie z prastarą polską zasadą "winny dopuki nie udowodni swojej niewinności" skaże mnie zaocznie e-sund z lublina bez wysłuchania bo anie mnie tu nie ma ani oficjalnie nic tu nie mam więc nawet łódzcy komornicy w razie czego nie pomogą (ale uprzedze sądsiada żeby chował wszystko na łańcuch)

ale tak retorycznie jestem ciekaw czy jak nie posługuje się polskim prawem jazdy, nie ma mnie w EWUŚ, w zasadzie oficjalnie to jeszcze tylko paszport mnie został to ja dalej muszę ku... jak dziecko pasy zapinać?
Obserwuj wątek
    • do.ki Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 27.03.16, 19:11
      Musisz, nawet jak nie ma cię w eWUŚ. Bo zawsze ktoś może niepotrzebnie wezwać do ciebie karetkę, jak się rozpaprzesz.
    • kura_wuja Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 27.03.16, 21:29
      Pytanko z innej beczki. Ile setek kilogramow jestes w stanie utrzymac w misiowych lapkach? Bo wlasnie tyle bedziesz wazyl przy byle wiekszej stluczce (przy mniejszej tez). Zakladajac, ze nie zabije cie wystrzelona poduszka z kierownicy to moze ci cos np zlamac zebro ktore moze sie wbic w misiowe serduszko i goodby Charlie.
      W sumie mala strata dla spoleczenstwa.
    • tisi123 Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 27.03.16, 21:49
      Pozostaje jeszcze argument że Ci religia zabrania ale na to jesteś za głupi.
    • qqbek Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 27.03.16, 21:50
      Nigdy nie musiałeś zapinać pasów.
      Mieć obowiązek to jeszcze nie przymus (jeszcze, bo biorąc pod uwagę to co się obecnie wyprawia, to nawet posiadanie gniazdka elektrycznego w domu oznaczać będzie, że płacisz abonament na TVPiS, więc może i z pasami coś zrobią).
      To, że nie jesteś w eWUŚ nic nie znaczy. Masz jechać po prawej stronie jezdni, zatrzymywać się na czerwonym, włączać światła mijania i zapinać pasy. Albo płacić.

Z tego co mówisz wynika, że nie zapłaciłeś, więc masz stałe miejsce zamieszkania w Bolandzie jeszcze (w przeciwnym wypadku albo grzywna, albo areszt jest z "opcji mandatowych"). Na adres zameldowania przyjdzie tobie wynik rozprawy w sądzie rejonowym (w trybie uproszczonym) wraz ze szczegółami odnośnie tego gdzie i w jakich terminach możesz się odwołać/masz zapłacić jeżeli się nie odwołujesz. Wiem, nie będzie Ciebie w kraju. Nie bój żaby - przesyłka niepodjęta przez adresata w urzędowym terminie jest uznawana za doręczoną. Terminy sobie upłynął, Sąd grzywny nie otrzyma, pójdzie do egzekucji - i tutaj wszystko zależy od tego, czy trafisz na upierdliwego komornika, czy takiego który stwierdzi "nie zamieszkuje, majątku nie stwierdzono" i sobie da siana.

Ja bym wolał jednak tę stówę za pasy zapłacić.
      No, ale ja tutaj mieszkam.
      • nazimno Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 27.03.16, 21:59
        Panstwo to w rzeczywistosci rodzaj mafii,
        ktora zapomina tylko swoim, a obcym
        nigdy nie daruje.
        Zasady mafia ustala sama.
      • szymi_mispanda Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 27.03.16, 23:06
        > Nie bój żaby - przesyłka niepodjęta przez adresata w urzędowym terminie jest uznawana za doręczoną.

tak, wiem. znam te post-sowieckie zasady.

czyli pasy dalej musze niby zapinac, tzn. mam obowiazek bo jak z wlasnej woli sila pendu mnie rozchlapie przez przednia szybe na przeciwlegym drzewie i przyjedzie pomroczanska karetka to sie tyle wykosztuja ze jeszcze sie dziura budzetowa zmieni w czarna dziure i nawet gargamel winsent nie dojrzy za horyzont zdarzen.

ale, ze zostal tylko stary adres zameldowania i mam majatek warty zero na terenie polszy a nawet europy to mam to w oczku kakaowym

a ciekawe tez pytam teoretycznie, jak zdobede wreszcie obywatelstwo normalnego kraju takiego gdzie 3/4 polskich politykow by sie zupelnie zgodnie z prawem i za wola sadu musiala łokciami podcierać a polskiego paszporta u mienia nie budiet to też będę musiał zapinać?
        • qqbek Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 28.03.16, 00:30
          Jak już zupełnie się od Bolandy odetniesz, to zmieni się tyle, że proponować będą za niezapięcie gotówkowy na miejscu, albo areszt. Nikt się z żadnym sądem pieścić nie będzie.
    • gzesiolek Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 11:27
      Nie zapominaj miśku, ze cielsko twe w bezwładnym locie, może nieszczęśliwie miast w drzewo trafić w inne osoby/pojazdy... więc koszty NFZ poniesie np. na leczenie tamtych ofiar :P
    • tbernard Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 11:50
      Zapinanie pasów ma sens. Podczas zderzenia może uratować rzyć.
      • szymi_mispanda Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 12:12
        tak, ja wiem o tym, ale to nie jest przedmiotem dyskusji. Ja jeżdżę bez pasów tylko dlatego że ktoś mi karze je zapinać. A ja jestem wolnym człowiekiem i ja nic nie muszę, ewentualnie mogę. Poza prawem grawitacji inne prawa mnie nie obowiązują.

Jednak nie wdaje się w dyskusję na ten temat bo w kraju ludzi o mentalności niewolniczej na kredytach do końca życia to brzmi jak herezje i nikt nie rozumie co to znaczy byż wolnym.

W miejscach gdzie nie ma obowiązku zapinania pasa, czasem jak chce sobie przyku...ć szybciej to zapinam.
        • tbernard Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 14:32
          Jeśli jesteś aż tak wolnym człowiekiem, to w czym problem? Nie zapinaj, jeśli nie chcesz.
          • szymi_mispanda Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 14:48
            w niczym. probliema niet. tak wlasnie, robie - nie zapinam gdy mi sie nie chce.

pytalem tylko czy dalej musze mimo ze mnie nie ma w ewusiu. i mam odpowiedz ze musze dalej. wiec dalej zapinac nie bede.

pa
        • bimota Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 30.03.16, 21:20
          TAK PO PRAWDZIE TO TEN NAKAZ MA UZASADNIENIE W PRZYPADKU PASAZEROW NA TYLNYM SIEDZENIU...
    • klemens1 Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 14:39
      Ależ z ciebie twardziel - tylko dzieci zapinają pasy ...
      Pewnych kompleksów nigdy nie doleczysz. A widać, że próbujesz.
      • szymi_mispanda Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 14:51
        tego mnie chodzilo ze dzieciom sie mowi co maja robic. nie chodzi tu o bycie twardzielem tylko wolnym czlowiekiem. wolnymi ludzmi byli i sa ludzie z mojej rodziny w tym babcia ktora nie jest twardzielem.
        jednoz drugim nie ma nic wspolnego.
        • samspade Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 15:14
          Tyle piszesz o tej wolności ale czy rzeczywiście wiesz co to oznacza? Dla mnie możesz jeździć bez pasów. Tyle że istnieje ryzyko że będzie zdarzenie drogowe i gdybyś miał pasy skończyło by się na strachu. A tak jeszcze ktoś zadzwoni po karetkę i będą poświęcać czas żeby wolnemu człowiekowi pomagać, mimo że tego nie chce.
    • klm747 Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 15:18
      ja pier...
      skąd się tacy kretyni biorą??
      a może to nie kretyn, tylko płatny troll, prowokujący w celu nabijania klikalności na portalu?
    • toreon Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 15:34
      Podepnę się z pytaniem bo to pokrewne - wie ktoś może jak można wyłączyć ten durny brzęczyk niezapiętych pasów bez ingerencji w jakieś systemy komputerowe itp?
      Bez jakichś ideologicznych powodów - po prostu choćby na polnej dróżce chce poczuć się swobodnie.
      Albo w czasie manewrów na rżysku.
      Który drut należy wyszarpnąć?
      • samspade Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 15:37
        Zapiąć pas. Dopiero później usiąść i czuć się wolnością na rżysku
        • toreon Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 15:42
          ale własnie mi nie chodzi o wchodzenie w ideologiczne spory a'la Korwin bo ja na ogół pasy zapinam.
          Po prostu na mojej wiosce jest taka droga gdzie przejeżdżają ze trzy wozidła na godzinę. Można więc chyba się odpiąć i popatrzeć w bok na sarenki i zające?
          • loyezoo Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 16:02
            Ale ci dobrze napisał.Zapiąć pas i POTEM usiąść.W czy problem?Masz wtedy pas za plecami,za bardzo nie przeszkadza.
            • toreon Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 20:40
              Okey okey. Mea culpa. Swiateczne przejedzenie nie idzie w parze ze sprawnoscia umyslu.
              Jakkolwiek jednak wolalbym bez brzeczyka
          • bimota Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 30.03.16, 21:36
            A W PASACH NIE DA SIE OGLADAC ?

TO JA BEDE MUSIAL PLECAK NA FOTELU OBOK TEZ ZAPINAC...
    • dyktator_bolandy Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 29.03.16, 20:29
      ciekawe czy ten "wolny człowiek", gdy sobie już łeb rozwali o szybę, będzie dalej bronił swojej wolności i zabroni wzywać do siebie karetkę? :) bo ja se myślę, że będzie kwiczał i płakał: ratunku, lekarza! :)
      • bimota Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 30.03.16, 21:37
        W WOLNYM KRAJU WONY CZLOWIEK POPROSTU PLACI ZA PRZYJAZD KARETKI ALBO WYKUPUJE UBEZPIECZENIE UMOZLIWIAJACE MU JAZDE BEZ PASOW. WASZE ZMAGLOWANE MOZGI TEGO NIE OGARNA...
        • dyktator_bolandy Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 01.04.16, 18:52
          w jakim to kraju tak jest? we wszytskich mi znanych pomoc ambulatoryjna jest bezpłatna, tzn.opłacana z podatków wszystkich obywateli, tych "wolnych" i tych odpowiedzialnych
        • tbernard Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 01.04.16, 19:49
          bimota napisał:

> W WOLNYM KRAJU WONY CZLOWIEK POPROSTU PLACI ZA PRZYJAZD KARETKI ALBO WYKUPUJE U
          > BEZPIECZENIE UMOZLIWIAJACE MU JAZDE BEZ PASOW. WASZE ZMAGLOWANE MOZGI TEGO NIE
          > OGARNA...

Bardzo ciekawie musi wyglądać procedura ratunkowa w takim WOLNYM KRAJU. Powiedzmy, że wypadek się przytrafił, gdzie taki wolny człowiek stracił przytomność. Najpierw policja przyjeżdża ustalić tożsamość. Potem ta policja szuka w magicznych wszystko zawierających bazach danych czy ten osobnik ma gdzieś wykupione ubezpieczenie. Tylko co w przypadku, gdy gość jest tak wolny, że zamiast składek w ubezpieczalni, to do skarbonki odkładał aby w razie czego miał na leczenie? Kto ustali, czy on by chciał wezwać karetkę i go ratować, oraz czy wystarczająco do tej skarbonki uskładał?
          Możesz jakoś opisać co w takich sytuacjach?
          • bimota Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 01.04.16, 21:12
            JAK NIE MA UBEZPIECZENIA - ZNACZY NIE CHCE KARETKI...
            • tbernard Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 01.04.16, 23:03
              Czyli nawet jak ma przy sobie wypchany portfel i widać, że dało by się pokryć koszty, to też karetki nie zamawiamy i pozwalamy mu skonać? No bo nieprzytomny i nie wiemy, czy sobie tego życzy, a o polisie nie ma informacji. A co w przypadku, jeśli ma polisę tanią, która obejmuje zapinanie pasów, karetka zostanie więc wezwana ale potem przy drobiazgowym badaniu wyjdzie, że pasy nie były zapięte? Czy wtedy po uratowaniu zadajemy wolnemu człowiekowi pytanie, czy zapłaci, czy mają go zabić? Czy może z ratowaniem należy się powstrzymać aż ponad wszelką wątpliwość okaże się, że miał pasy zapięte? Ale co wtedy, gdy gość umrze z powodu zwłoki a miał prawo do ratowania?
              • bimota Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 02.04.16, 17:33
                NIE WIEM, CO MNIE TO...

A JAK BYLO W STANACH, GDY BYLA PRYWATNA SLUZBA ZDROWIA ?
                • klm747 Re: zapinanie pasów a EWUŚ... 05.04.16, 12:18
                  kolejny kretyn...
    • waga170 Zostawcie Szymiego w spokoju 06.04.16, 04:33
      Zaklada ciekawe watki i swoje stanowisko argumentuje. A Wasze argumenty sa inne i od razu nalatujecie na niego jak wrobelki na kanarka, zadziobac bo ku... inny. Szymi, nie zniechecaj sie, pisz dalej bo jak Ciebie tu nie bedzie to te forum sie juz kompletnie udusi we wlasnym sosie ala polo czy golf najwazniejszy wybor zyciowy i aha, czy mozna gdzies zatankowac taniej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka