Dodaj do ulubionych

Mini van za 30tys

30.09.16, 19:09
Mamy max 30 tysięcy zł, chcielibyśmy kupić samochód 7-osobowy. Wizualnie to w zasadzie nie mamy jakiś preferencji, ważne żeby był na benzynę (z możliwością montażu lpg), skrzynia manualna. W miarę tani w eksploatacji i ewentualnych napraw, pojemny bagażnik przy rozłożonych siedzeniach w 3 rzędzie. Do codziennego używania, odwożenia dzieci, zakupy itp., nie tylko na dłuższe trasy.
Podpowiedzcie coś, na co warto zwrócić uwagę.
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Mini van za 30tys 30.09.16, 20:12
      Kiedyś miałem Previe I. Jedną zalet było to, ze za 3 rzedem nadal był spory bagażnik.
      Może warto zatem popatrzeć na Previe II - z tym budżetem można cos znaleźć.

A jak nie to Grand Voyager albo jakiś krewniak - tylko tu będą automaty.
      Generalnie z tych większych to ciężko będzie znaleźć cos z manualem, bo w takim aucie lepszy jest automat.

Europejskie minivany za III rzedem siedzeń maja tyko symboliczny bagażnik.
      • magda.tyl Re: Mini van za 30tys 01.10.16, 10:04
        A gdyby tak nie patrzeć na duży bagażnik, to co jest godne polecenia?
        Jeździłam automatem i jakoś mi nie leży, a jak się coś popsuje to koszty naprawy duże.
        Chciałabym coś co fajnie jedzie, nie musi mieć super przyspieszenia i bić wszelakich rekordów, coś co w razie awarii nie skończy nas finansowo na części. Popatrzyłam na ogłoszenia i wizualnie najbardziej podoba mi się toyota verso, renault espace IV, opel zafira. Czy lepiej kupić starszą toyotę czy nowszego opla?
        • dziala_nawalony Re: Mini van za 30tys 01.10.16, 14:51
          Czy lepiej kupić starszą toyotę czy nowszego opla?

wszystko zalezy, o ile starsza i jaki jest przebieg porownywanych aut,moje preferencje = previa II, verso, dluuuuugo nic i opel,i to z ogromnym bolem w zebach, slabe silniki, leje sie z nich jak z durszlakow, itp, itd..
        • galtomone Re: Mini van za 30tys 01.10.16, 15:05
          Verso i Zafira to nie mini vany tylko vany kompaktowe. Jednak mniejsza klasa. W Zafirze 3 rzad siedzen jestraczej umowny i bagaznik wogole wtedy nie ma.

Zatem musisz podjac decyzje do do wielkosci - to jednk rozne auta.

Espace to jednen z bardziej awaryjnych modeli generalnie. Nie wiem czy kazda generacja ale nie jest to auto znane z bezawarynosci.

Dodatkowo malo ich na rynku.

Automatu w nowszych amerykancach bym sie nie obawial. Odpada Ci wtedy kwestia wymiany sprzegla, itd. Choc japonskie modele beda tu pewniejsze - wspomniana Previa, Honda Oddsyey.

Mozesz tez popatrzec na modele pomiedzy SUV a minivan - Fiat Freemont/Dodge Journey, Chrysler Pacifica. Chyba, ze jednak ma byc kompaktowy - ale wtedy tak jak pisalem 3 rzad to dla dzieci i nie na dluga podroz oraz zero bagaznika jesli go uzywasz.
          Wtdy jest jeszcze Grand Scenic, Picasso.

Mozesz tez rozwazyc Sharana/Galaxy lub mniejszego C-Maxa. Beda chorowac na typowe przypadlosci swoich braci - Passata, Mondeo, Focusa.

Ciezko doradzac jesli nie jestes zdecydowana nawet co do klasy wielkosci...
          • dziala_nawalony Re: Mini van za 30tys 01.10.16, 15:18
            espace w uk, nie widzialem na drodze juz od lat,a wczesniej moze pare sztuk.
            • bambo.pl Re: Mini van za 30tys 01.10.16, 15:40
              Kup:
              1/ Citroen C4 picasso grand
              2/ renault scenic grand

Duże, ladne, ( jak na vana), dobre
              • bambo.pl Re: Mini van za 30tys 01.10.16, 15:41
                I trzecia droga , zloty środę Peugeot 5008.
                Najlepszy dla Ciebie!
    • liczbynieklamia Re: Mini van za 30tys 03.10.16, 11:32
      Ze wszystkimi wymaganiami łącznie będzie bardzo ciężko. Dobre minivany zwykle mają automaty - Sienna, Odyssey. Jest jeden problem - za te pieniądze kupisz starocie.

Bardzo lubię Espace IV generacji, ale to dość awaryjny samochód. Z najlepszym silnikiem 3.5V6 jeździ świetnie, mało się psuje (poza elektryką w pierwszych rocznikach), ale pali bardzo dużo (prawie 20l/100km po mieście) i jest koszmarnie trudny w naprawach (kiepski dostęp do silnika).

Mikrovany typu Zafira to moim zdaniem jest rozwiązanie dla osób, które potrzebują na co dzień maksymalnie 4 miejsc, a tych 5-7 od wielkiego dzwonu.

Z europejczyków jedynym sensownym rozwiązaniem są moim zdaniem przekonwertowane dostawczaki. VW Multivan będzie stary i zajeżdżony, ale już np. Fiat Scudo/Citroen Jumpy/Peugeot Expert/Toyota ProAce kupisz w dobrym roczniku i stanie - ale tylko diesla, choć całkiem niezłego. I ja bym się do tego rozwiązania skłaniał - jeżeli rzeczywiście te 7 miejsc jest potrzebnych.
      • who_cares Re: Mini van za 30tys 03.10.16, 12:42
        Jeśli chodzi o minivany kompaktowe gdzie da się w trzecim rzędzie usiąść w miarę normalnie to Dacia Lodgy ewentualnie (ale trochę gorzej) stara MCV. Zafira , Verso , C-max czy Orlando mają miejsca dla krasnali ogrodowych co najwyżej.
        Espace IV z silnikiem 2.0 dCi jest nie najgorszym wyborem o ile trafi się mało zajeżdżony egzemplarz. Przy 200 tys. kilometrów niemal od razu do wymiany dwumasa i turbina (z uwagi na zmienną geometrię regeneracja dość słabo się w tych turbo udaje) , zawieszenie też dość słabe i drogie.
      • siiny Re: Mini van za 30tys 05.10.16, 16:25
        ProAce to w tej cenie (30k) raczej nie, ją robią od niedawna, pojawia się w ofertach sprzedaży baaardzo sporadycznie, a dodatkowo silniki Toyoty, nie jestem pewien, czy to dobrze, w Expert/ Jumpy/ Scudo II generacji można wybierać, wersja 2.0HDI 120KM nie ma DPFa, sam się do czegoś takiego skłaniam, przesiadka z Experta I generacji, który za siedzeniami w 3. rzędzie ma drzwi :) w tych nowszych można wybrać opcję L2 i wtedy jest spokój, mam 4 dzieci i zawsze jest coś do przewiezienia, tu można spokojnie wózek albo 2 rowery wrzucić, koszty eksploatacji nie powinny być zabójcze, byle nie przesadzić z wyposażeniem, bo można trafić na egzemplarze z pneumatycznym zawieszeniem i innymi ryzykownymi (przy kupnie używanego samochodu) rozwiązaniami... ceny są niższe niż w Niemczech, większość egzemplarzy ma chyba bogatą przeszłość, więc dużo oglądania czeka, trzeba też szukać wersji OSOBOWEJ, różni się na pierwszy rzut oka materiałowymi boczkami, dostawcze mają plastik + dyktę w 2 i 3 rzędzie, a bywają sprzedawane jako PASSENGER, ściema jedna wielka, warto zainwestować w drzwi rozsuwane z obu stron, mega wygoda, to bym radził, ewentualnie coś z Ameryki, tylko tam robi się vany z bagażnikiem, europejskie to, jak słusznie zauważyli przedmówcy ściema, siedzenia w 3 rzędzie dla dzieci i to nie wszystkich, bo na fotelik nie ma miejsca, więc trzeba mieć 2 sztuki niezbyt wyrośniętej gimbazy, a bagażnik co najwyżej można sobie zamontować na dachu...
    • xplict Re: Mini van za 30tys 04.10.16, 10:50
      7 osób + bagaż czy tylko 7 osób? Bo jeśli z bagażem, to raczej spojrzałbym w stronę aut typu Renault Trafic.
    • wladca_piaskownicy Re: Mini van za 30tys 04.10.16, 16:33
      Ja mam Zafire B w dieslu. Generalnie budę polecam, ale diesla czy to 120 czy 150 km już nie. Najlepiej benzynę z silnikiem 2.2 lub ew. 2.0 200km, choć tu musiałbyś trochę zejść z rocznika. No i w 7 osób na wakacje nie pojedziesz, ale szukasz minivana a nie pełnowymiarowego vana.
    • dr.hayd Re: Mini van za 30tys 05.10.16, 12:50
      Jeśli wystarczy samochód 6-osobowy to Fiat Multipla. Jeśli musi być 7-osobowy to się nie wypowiadam.
    • pprysta Re: Mini van za 30tys 06.10.16, 13:38
      Mam mazde 5. 2.0diesel z 2006 z 7 miejscami, manualna skrzynia.
      Super autko, drzwi z tylu odsuwane.
      Co jakis czas trzeba coz robic w zawieszeniu bo jezdze po kiepskiej drodze. Ale wszystkie auta podobne maja ten sam problem.
      Polecam, w 2013 dalem 26tyś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka