Dodaj do ulubionych

Chodliwy model na krótki czas

10.12.16, 01:39
Taki temacik na weekend.
Chcę kupić jakieś sensowne używane auto (wszystko jedno, jakiej marki, byle miało 4-5 drzwi, nieco miejsca na nogi, czyli co najmniej kompakt, mile widziana automatyczna szkrzynia, ale z ręczną tez będzie git). Rzecz w tym, że potrzebuję je na 4-5 miesięcy, a potem szybko sprzedać. Który model jest na tyle chodliwy, że pójdzie od ręki albo odkupi go jakiś komis?
Budżet 4 dychy, może być nieco więcej, może być za połowę tej ceny. Może być starsze, może mieć duży przebieg, byle się potem szybko sprzedało. Nie chcę dajmy na to saaba z V6, który będzie potem rok wisiał w ogłoszeniach.
Passacik? Avensis? A może jakiś potworek typu Kaszkaj?
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 02:56
      Ciekawe co ci napiszą eksperci ponieważ i dla mnie to ciekawy temat.

Tzn masz duzo czasu na kupno a mało na sprzedaż?
      Wiesz dokładnie po jakim czasie będziesz sprzedawał aby moc organizować cos na zapas?
      Musisz tez określić co znaczy "Szybko się sprzeda"? Tzn dzień dwa czy tydzień dwa?

Generalnie szybko się sprzeda każde sprawne za cenę niższa inni oferują.
      • przemekthor Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 05:58
        Sytuacja jest taka, ze bede czasowo w Polsce, okolo 5-6 miesiecy. Moze sie okazac, ze trzy. Od chwili decyzji o wyjezdzie do wyjazdu bede mial pewnie nie wiecej niz dwa tygodnie. Leasing czy wynajem dlugoterminowy, cokolwiek z umowa z karami umownymi nie wchodzi w rachube. Kupuje za swoje, wiec chce jak najmniej stracic.
        Czasu na zakup i sprzedaz mam malo, najchetniej wzialbym pierwsze auto jak stoi i pozbyl sie ostatniego dnia.
        Przewiduje, ze miesiecznie nawine do 10.000 km.
        • do.ki Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 08:42
          Kupić i sprzedać głupstwo. Ale jak doliczyć do rachunku rejestrowanie, ubezpieczanie i wyrejestrowanie, to chyba jednak bym wynajął i cześć.
          • galtomone Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 09:03
            Jasne, ze tak.
            Jesli nie jest "komiwojażerem" to nawet i taksowka moze byc bardziej oplacalna.
            Jak kupi auto za 40k, ponaprawia co trzeba, ubezpieczy, itd... a potem sprzeda za 25.... to taksowka chyba tansza.
            A wynajem przez 4-5 miechow nie bedzie przeciez kosztowac 15-20k a z taka strata przy szykiej sprzedazy bym sie liczyl.
            • przemekthor Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 16:58
              Jesli handlarze odkupuja za pol ceny to faktycznie nie ma to sensu. Wynajem auta typu nowe mondeo z pelnym ubezpieczeniem i bez limitu km to jakies 3,5 koła.
        • galtomone Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 09:01
          W takiej sytuacji jedynie wynajem ma sen - podpiszesz umowe na tyle ile potrzebujesz i po klopocie. Kupowanie za swoje, zeby nie stracic i szybko sprzedac jest NIEMOZLIWE!
          Nie liczac faktu, ze mozesz kupic cos co pierwsze 2 tyg bedzie stalo w warsztacie.
          • przemekthor Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 17:00
            Ok. Jeszcze zrobie taki eksperyment, ze powkrecam sprzedawcow w 2-3 komisach. Oni i tak sie ciezko nudza w robocie.
    • galtomone Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 08:59
      Wszystko co bedziesz sprzedawal tanio sprzeda sie szybko, szczegolnie jesli bedzie warte wiecej. Im wieksza roznica medzy "prezentowana/rzeczywista" wartoscia a cena sprzedazy tym szybciej sprzedasz.

Zatem kup drogo, sprzdaj tanio - maz na to spore szanse piszac o komiesie bo oni w skupie zaproponuja ci 30-50% wartosci auta.
    • yasiaq Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 12:44
      Znajomy sprzedał yarisa verso diesel na alledrogo w opcji kup teraz w ciągu ...48sek czy to wystarczająco szybko?
      • do.ki Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 13:06
        I ile na tym stracił?
        • tbernard Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 13:23
          Jaki sens ma takie rozważanie? Wiadomo, że ktoś kto chce szybko sprzedać, to musi elastyczniej zachowywać się przy targowaniu. Zaś handlarz lub ktoś kogo czas nie goni może zarzucić wędkę i tygodniami lub miesiącami czekać na suma.
        • yasiaq Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 13:45
          Mówił,że zyskał a nie stracił. Na pewno sporo czasu na bujanie się po komisach i różnych cwaniaczkach. Niektórzy swój czas wyceniają na 0 złotych najwyżej 5 złotych za h i oni całe życie widzą w kategorii strat..ale co ja tam będę uczył ekspertów każdy niech ma taką filozofię jaka mu pasuje
          • przemekthor Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 18:09
            Moja filozofia jest taka, że lepiej spytać 20 ludzi niż nie spytać nikogo i iść na pałę. A nuż ktos coś ciekawego zapoda.
            • engine8 Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 20:26
              No i tu masz problem ponieważ dostaniesz 20 rożnych opinii i żadna się nie pokrywa z tym co myślałeś ze chciałbyś zrobić.

A jak policzysz to np:

Kupisz auto za 35 tys
              Oplaty wyżej wymienione będą cie kosztować powiedzmy 1tys PLN

Teraz sprzedając - dodasz trochę km i będziesz chciał szybko wiec musisz odpuścić co najmniej 10-15% a wiec stracisz pewnie 5 tys w najlepszym wypadku a podejrzewam ze więcej tzn Twoje koszty to minimum ok 6.5 tys a bardzije realne to chyba ok 8 tys i cala kupa kłopotów logistycznych, technicznych (stare auto się psuje) plus niewiadoma czy to będzie 6.5 czy 10 tys PLN?

Teraz za lizing nowego auta gdzie się nie musisz niczym przejmować zapłacisz ok 2 tys/miesiąc
              a wiec 8-10 tys i niczym się nie przejmujesz - w dniu przylotu odbierasz a w dniu odlotu oddajesz...
              • przemekthor Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 23:36
                OK.
                Ale leasing nowego za 2 klocki? Na pół roku? Na moje przebiegi rzędu 10k miesięcznie? Chyba nie da rady. Ale popatrzę.
    • sky.83 Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 13:34
      Honda Civic UFO, Toyota Auris.
      • przemekthor Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 17:03
        Honda brzmi dobrze, kto wie.
    • plastikpiokio Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 20:47
      na 4-5 miesięcy to pożycz sobie auta od szwagra. bo na każdym jestes 10-15 tysi w plecy.
      • engine8 Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 20:54
        No autem szwagra to on daleko nie zajedzie...
      • przemekthor Re: Chodliwy model na krótki czas 10.12.16, 23:30
        Nie da rady, nie mam szwagra.
        • janptak Re: Chodliwy model na krótki czas 13.12.16, 11:51
          Pokaż ewentualną siostrę, może znajdzie się szybko szwagier i pożyczy Ci auto na parę miesięcy ;-)
          • przemekthor Re: Chodliwy model na krótki czas 14.12.16, 04:58
            Kandydat już jest i ja bym mu w drogę nie wchodził.
    • przemekthor Re: Chodliwy model na krótki czas 11.12.16, 00:09
      Dobra, dzięki za opinie. Pogrzebałem w teorii, biorę na wynajem elastyczny z pełnym ubezpieczeniem. Wyrazy współczucia dla przyszłego nabywcy tego egzemplarza :)
      • nazimno Re: Chodliwy model na krótki czas 13.12.16, 12:17
        Wiesz, ze to jest wiesniactwo (niszczenie mienia wynajetego), Wasza buraczanosc?
        • tbernard Re: Chodliwy model na krótki czas 13.12.16, 14:40
          W zasadzie od tego momentu powinien już wiedzieć, ale pod warunkiem, że zrozumiał sens tego o czym mu napisałeś.
          • przemekthor Re: Chodliwy model na krótki czas 14.12.16, 05:07
            Umówcie się chłopaki, widać, że macie wspólny język.
            @nazimno - lata lecą, a poczucia humoru nie przybyło? Zamienisz się w grzyba, hehe.
      • tbernard Re: Chodliwy model na krótki czas 13.12.16, 14:42
        > Wyrazy współczucia dla przyszłego nabywcy tego egzemplarza :)

Może trafi się Tobie egzemplarz tak traktowany, jak zamierzasz sam traktować wynajęty pojazd. Trzymam za to kciuki.
    • arekcebul222 Re: Chodliwy model na krótki czas 07.01.17, 12:28
      Avensisy dobrze się sprzedają. Jak wystawiłem swojego to się sprzedał w kilka godzin. Teraz mam priusa i już dostałem kilka ofert odkupienia choć wcale nie wystawiałem go na sprzedaż. Ogólnie rzecz biorąc, toyoty dobrze się sprzedają.
      • galtomone Re: Chodliwy model na krótki czas 07.01.17, 14:26
        Spadaj ze spamem, to co Toyota wyrabia z marketingiem szpetanym wola o pomste do nieba.
        Sam jedzie lubie totyoty i mam od dawna ale zobrzydzacie mi te marke kompletnie - rzygac sie chce jak sie slyszy toyota.

A jakosciowo nowe modele zeszly na takie psy ze az strach. GOWNO od lat zaczela toyota produkowac jadac na legendzie z lat 80/90!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka