Dodaj do ulubionych

LPG, A1 i Znojmo

11.01.17, 07:33
Może ktos z Was wie.

1. Ruszam A1 z Katowic na Ostrave. W okolicy Gorzyczek (przed granica) jeszcze LPG chyba dotakuje? Pamietacie, ktora stacja jest ostatnia? A moe wiecie, ze lepiej tanowac troche wczesniej, bo potem ceny drastycznie rosna?Roznie bywa...

2. Wiecie czy w Znojmo (lub okolicy) LPG zatankuje? To wjazd do Austrii wiec mialoby to sens, zeby tankowac tam a nie kolo Ostravy.

3. Planuje droge (do Insbruka) inaczej niz sugeruja Google/Here - tak mi sie jakos wydaje, ze obie sie myla (kieruja mnie przez Mikulov na Wiedeń) a ja sadze ze Znojmo - Hollabrunn St. Polten jest lepszym wyborem... Ale moze wy wiecie lepiej (i google) a ja sie myle?
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: LPG, A1 i Znojmo 11.01.17, 08:35
      Warto zawracac d... , jelki gaz w Austrii kosztuje
      0,70€¿?
      • galtomone Re: LPG, A1 i Znojmo 11.01.17, 08:46
        W sumie nie. Nie wiem ile kosztuje w Czechach, Astrii i Wloszech. Zakladam tez, ze raczej (za Czechami) nie bedzie proste jego tankowanie...
        Ale moze i tam ludzie czesciej juz takich instalacji uzywaja niz kiedys...

Nie wiem, dawno na Pd Europy atem nie bylem. W polnocnych Niemczech LPG widzialem praktycznie na kazdej stacji i to juz dobrych kilka lat temu.
    • grzek Re: LPG, A1 i Znojmo 11.01.17, 08:40
      Jadąc przez Mikulov nie musisz wjeżdżać do Wiednia. Przed Wiedniem z A5 skręcasz w S1 potem jedziesz A22, S5 i S33 dojeżdżasz do St. Poelten. Ostatni odcinek drogi do Mikulowa jest chyba lepszy niż do Znojmo i od granicy w Austrii do autostrady chyba też.
      • galtomone Re: LPG, A1 i Znojmo 11.01.17, 08:48
        Hmmm... znajomi twierdza, ze lepiej przez Znojmo - jechali tam tedy ze 2 tyg temu... Zatem mam glosy 1 do 1 :-)

Z drugiej strony nie spiesze sie, i droga przez Znojmo powinna byc do ogladanie przez szybe ciekawsza niz monotonia autostrady...?
        • grzek Re: LPG, A1 i Znojmo 11.01.17, 09:08
          Wszystko zależy co to znaczy lepiej. Rozumiem, że znajomi jechali w jednym kierunku przez Mikulov a w powrotnym przez Znojmo. Dla mnie jazda np 1000 km powinna zająć jak najmniej czasu i nie być uciążliwa. Ja jednak preferuję autostrady niż podziwianie widoków jadąc za tirami.
          • galtomone Re: LPG, A1 i Znojmo 11.01.17, 11:33
            Mieszkaja obok Chiemsee wiec jezdza dosc czesto. Twierdza, ze przez Znojmo jest szybciej i ze droga juz tam jakas nowa...
    • galtomone Apteczka, gasnica platnosci... 11.01.17, 08:50
      Dobrze pamietam, ze musze miec (tak jak w PL) gasnice i apteczke...? Czy moze juz myle, czego sie u nas wymaga (ba... nawet nie do konca wiem gdzie co mam - musze sprawdzic co ja wlasciwie woze).

jak zplaceniem z LPG w Czechac. Kilka lat temu nie chcieli na stacjach przyjmowac platnosci karta za LPG - tylko gotowka i oczywiscie tylko korony.
      • skitenis Re: Apteczka, gasnica platnosci... 11.01.17, 11:52
        Jedź przez Breclav.
        Stacja LPG za Lidlem w Breclav – dojedziesz na Polskim gazie.
        Na pewno nie przez Znojmo – chyba że chcesz skorzystać z atrakcji pseudostrefy wolnocłowej, kasyna lub domów rozkoszy :).
        Omijasz w ten sposób ewenualne korki w miasteczkach austiackich za granicą ( Poysdorf ).
        Drogą 47 do Wifersdorfu.
        Potem kombinacja A5, S 1 aż S33 do A1 pod St.Polten.
        W ten sposób zyskujesz około 30 minut w stosunku do trasy przez Znojmo.
        W drodze do Val di Sole te 30 minut robi różnicę, co zrozumiesz ciągnąc się ostatnie 50 km po włoskich dróżkach.
        Jechałem tak wielokrotnie, w tym do samego Val di Sole w zeszłym roku o tej porze, omijając dodatkowo granicę austryjacko – niemiecką górami ( kto jeszcze pamięta te korki pod Salzburgiem).
        Ps.
        Korony warto mieć zawsze z sobą czy to na kawę czy na siusiu.
        • galtomone Re: Apteczka, gasnica platnosci... 11.01.17, 16:46
          skitenis napisał:

> Jedź przez Breclav.
          > Stacja LPG za Lidlem w Breclav – dojedziesz na Polskim gazie.

To juz chyba wogole bez sensu, bo musialbym z autostrady na Mikulov zjechac...

> Na pewno nie przez Znojmo – chyba że chcesz skorzystać z atrakcji pseudostrefy
          > wolnocłowej, kasyna lub domów rozkoszy :).

Rozwazam zakup "Daniela od Jacka"... ale pewnie u nas taniej.

> Potem kombinacja A5, S 1 aż S33 do A1 pod St.Polten.

Chialbym nie stac w korku. Ale spkojniejsza jazda o godzine dluzej mi nie przeszkadz. Urlop. Luz... nie spiesze sie. We wloszech i takmusze byc dopiero w sobote a samolot w Insbruku z ktorego kogos odbieram dopiero kolo 13:00 - wiec nad Chiemsee jade sobie spacerowo.

> W ten sposób zyskujesz około 30 minut w stosunku do trasy przez Znojmo.

To dzieki za rade... ale 30 min JAZDY (nie stania) jest OK.

BTW: excalibur city to Znojmo? Synowi sie spodobaja smoki :-)

> W drodze do Val di Sole te 30 minut robi różnicę, co zrozumiesz ciągnąc się ost
          > atnie 50 km po włoskich dróżkach.

To dopiero w sobote. Wiec nie sadze by robilo. Trase do Wloch robie na 2 rzuty.

> Korony warto mieć zawsze z sobą czy to na kawę czy na siusiu.

O... i to jest wazne!
    • nazimno Re: LPG, A1 i Znojmo 11.01.17, 08:58
      www.mylpg.eu/stations/czech-republic/station/Eni-55D3DFEB-0806-B222-8ADA-4CD4FB02561A
    • nazimno Re: LPG, A1 i Znojmo 11.01.17, 09:07
      www.mylpg.eu/stations/czech-republic/
    • derff Re: LPG, A1 i Znojmo 11.01.17, 13:31
      Dobrze mówisz. Lepiej przez Znojmo tym bardziej że warto zobaczyc to Czeskie Las Vegas. A LPG znajdziesz z łatwością wszędzie ztym że w Austrii najlepiej na dowolnej stacji benz. Poprosić o mapę LPG
      • galtomone Re: LPG, A1 i Znojmo 11.01.17, 16:47
        Danke!
    • wicehrabia.julian Re: LPG, A1 i Znojmo 11.01.17, 13:43
      jak cię nie stać na benzynę to po co planujesz podróże? nie znasz przysłowia "kto nie ma miedzi, ten w domu siedzi"?
      • galtomone Re: LPG, A1 i Znojmo 11.01.17, 16:48
        Jak nie masz nic madrego do napisania, to po cholere piszesz. Tak wszyscy by mysleli, zes madry a tak poczytali i wiedza, ze na pewno zlosliwy.

Zona nie daje? Corka sie puszcza? Szef wdeptuje w ziemie? Skad tyle zlosliwosci w tobie czlowieczku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka