Dodaj do ulubionych

4x4: Octavia vs Superb

02.07.17, 10:10
Wczoraj w meskim gronie oczywiscie zeszlo na auta, porownywanie, ogladanie, itd.
Padla tez opini, ze ktora sie nie zgodzilem, ale moz enie mam racji wiec pytam.
Stwierdzono, ze 4x4 w Octavii i Superbie sa rozne, tzn. Octavia ma dolaczane a Superb nie.

A o ile ja sie nie myle, ze uklad ten w obu atchach jest identyczny, ze przeniesienie mocy na tyl odpowiada Haldex i choc (podobno, nie testowalem sa) dziala to calkiem sprawnie i bez opoznien to jendak nie jest to staly naped anie (co wazniejsze) nie ma roznicy miedzy modelami.

Tak czy nie?
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: 4x4: Octavia vs Superb 02.07.17, 10:27
      W vagu zdaje sie naped staly jest tylko przy wzdluznym montazu silnika, czyli tylko w Audi, od a4 wzwyż.
    • nazimno Re: 4x4: Octavia vs Superb 02.07.17, 11:07
      A wystarczylo w meskim gronie wyjac
      telefon...

moto.pl/MotoPL/1,88389,16166469,Skoda_4x4___Pierwsza_jazda___Lapy__lapy__cztery_lapy.html
      • duze_a_male_d_duze_m Re: 4x4: Octavia vs Superb 02.07.17, 16:49
        Ok, tylko to artykuł z 2014r. mozna się skompromitować w towarzystwie ;)
        • nazimno Re: 4x4: Octavia vs Superb 02.07.17, 16:54
          ....jasne - duuuuuzeeee zmiany nastapjly ---
          Oni tu tylko nowkami poSUVaja...
          • duze_a_male_d_duze_m Re: 4x4: Octavia vs Superb 02.07.17, 21:05
            Jakie zmiany nastąpiły w tych autach, nie wiem. Wiem za to, że coraz mniej aut ma permanentny napęd na cztery koła z generacji na generację (patrz subaru, audi), wiec warto podpierac sie aktualnymi danymi.
    • agnieszka31dd [...] 02.07.17, 21:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • galtomone Re: 4x4: Octavia vs Superb 03.07.17, 10:18
        1. Spadaj spamerze!
        2. oszuści??? albo maja ludzi za idiotów -nie polecam.
    • eustachy.pompka Re: 4x4: Octavia vs Superb 03.07.17, 00:43
      To jest dokładnie to samo. Te same silniki, te same skrzynie biegów, to samo haldeksowe 4x4. Jedyna różnica jest taka, że Octavię możesz mieć w wersji z wyższym prześwitem - Scouta.
      Wszystkie VW są dołączane - haldeksowe, oprócz Passata B5 który miał torsena jak w quattro Audi. No i oczywiście Amaroka, bo on może mieć w opcji prawdziwe napędy terenowe. Może jeszcze Phateon miał coś inaczej, ale szczerze mowiąc nie wiem.
      • galtomone Re: 4x4: Octavia vs Superb 03.07.17, 10:19
        A Superb tez taki byl chyba.... nie wiem czy wyzszy ale na pewno z plastikowymi ochraniaczami na blotnikach, itd..
        • eustachy.pompka Re: 4x4: Octavia vs Superb 03.07.17, 11:20
          W Superbie to się nazywa outdoor a nie scout i faktycznie jest tylko pakietem stylistycznym.
          • trypel Re: 4x4: Octavia vs Superb 21.07.17, 09:46
            No i nowym superbie tego póki co nie ma.

W skodach nie ma na pewno takiego rozwiązania jak w passacie gdzie min 10% jest cały czas kierowane na tylna os.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka