Dodaj do ulubionych

Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020?

26.10.17, 07:23
www.spidersweb.pl/2017/10/ue-elektroniczne-ograniczenie-predkosci-isa.html
Dla pelni szczerosci, jak rasowy Polak czuje sie troche za a nawet przeciw wobec tego pomyslu.

Za, bo jak widze co poniektórzy robia na drogach jadac np. przez male, gesto zabudowane miejscowosci.

Przeciw, bo oczywiscie fajnie by bylo gdyby mieli to wszyscy....ale nie ja.

No i troche martwi mnie te kilkanascie sekund...

" System mógłby tymczasowo zezwalać na szybszą jazdę. Wystarczy, że kierowca wcisnąłby gaz do dechy (w samochodach ze skrzynią automatyczną nazywa się to fachowo kickdown) i system wyłączyłby się na kilkanaście sekund. "

Niby wyprzedzanie tyle nie trwa.... ale z drugiej strony rożne syt. na drgach bywaja.
Czasem czlowiek swiadomie moze chciec/musiec jechac szybciej przez dluzszy czas - np. z rodzaca kobieta ;-), chorym dzieckiem, itd...

Chyba wolabym by system byl w aucie ale korzystanie z nie bylo obowiazkowe.... za to za jazde z tym systemem dla kierowcy moglybybyc dodatkowe zachety.
Np. badanie tech za darmo, nizsze ubezpiecznie.... doplata do OC czy co tam jeszcze da sie wymyslic, zeby ludzie chcieli sami z siebie jezdzic bezpiecznie/bezpieczniej.
Obserwuj wątek
    • galtomone Mam podejrzenie... 26.10.17, 07:25

"W przypadku, gdyby po manewrze wyprzedzania ktoś nie zechciałby zwolnić, system zacząłby wydawać (bardzo irytujące) sygnały ostrzegawcze."

U nas radio by przełączało sie na Radio Maryja :-)
      • waga170 Re: Mam podejrzenie... 26.10.17, 08:28
        U mnie zaraz po kickdown jeszcze przed wyprzedzaniem system nadaje Olaboga! Jezus Maria!
        • qqbek Re: Mam podejrzenie... 26.10.17, 08:39
          To i tak masz szczęście.
          W większości TDI z powycinanymi filtrami po kickdownie system nadaje "konklawe nie wybrało dziś następcy Piotra" ;)
          Najgorsze jest to, że komunikat ten irytuje nie szoferaka z "dyzla", a wszystkich za nim.
          • vogon.jeltz Re: Mam podejrzenie... 26.10.17, 10:05
            Zajebiste! Post dnia. A może i miesiąca.
          • galtomone Re: Mam podejrzenie... 26.10.17, 10:20
            LOL! :-)
        • galtomone Re: Mam podejrzenie... 26.10.17, 10:19
          :-)

Brzmi jakby był źle skalibrowany...
          • waga170 Re: Mam podejrzenie... 26.10.17, 22:24
            Nieee, ten "system" to tesciowa!
            • qqbek Re: Mam podejrzenie... 26.10.17, 22:33
              Ja mam dużo nowszy model - jak przeginam za kółkiem to słyszę "fotel pasażera też jest wygodny".
              Niby komunikat dużo łagodniejszy i nienacechowany religijnie... ale zawoalowana groźba jest realna (ślubna też lubi prowadzić).
              • galtomone Re: Mam podejrzenie... 27.10.17, 07:28
                qqbek napisał:

> Ja mam dużo nowszy model - jak przeginam za kółkiem to słyszę "fotel pasażera t
                > eż jest wygodny".

Tom Tom????
                • qqbek Re: Mam podejrzenie... 27.10.17, 23:26
                  galtomone napisał:

> Tom Tom????

Mał-żon-ka! :D
                  • galtomone Re: Mam podejrzenie... 28.10.17, 09:13
                    Moze zrob "root'a" i wgraj soft z modelu 18nastka? ;-)
            • galtomone Re: Mam podejrzenie... 27.10.17, 07:27
              waga170 napisała:

> Nieee, ten "system" to tesciowa!

Sprawdzales w "MENU"?
              Moze sa jakies ukryte ustawienia....?
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 27.10.17, 08:14
      W BMW jest coś takiego jak funkcja "LIM". Tak mogłoby to działać. Aktualnie polega to na tym, że ustawiasz jakąś prędkość jak w tempomacie. Auto żadnej prędkości nie utrzymuje, ale przy przy normalnym naciskaniu gazu przestaje przyspieszać po osiągnięciu zadanej prędkości. Chyba, że naciśniesz mocniej gaz, wtedy przyspiesza dalej. Nawet dobrze się z tym jeździ.
      • waga170 Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 27.10.17, 09:06
        U mnie tylko robilo ding i chyba mrugalo cos na tablicy ale nie mialo nic wspolengo z dodawanieem gazu. Wiem bo ktos nastawil to przypadkowo na jakas mala predkosc i przy kazdym ruszaniu mnie wku...alo az to jakos wylaczylem.
      • kolpik124 Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 27.10.17, 09:09
        nie tylko w BMW, Honda też na ten system...
      • vogon.jeltz Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 27.10.17, 10:10
        Takie coś to chyba większość tempomatów ma. Mam to nawet w pospolitym Scenicu, u mnie się to nazywa "Tempobegrenzer" (menu mam po niemiecku).
        • galtomone Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 27.10.17, 12:59
          U mnie tempomat jest ale nic nie pika i nie miga. Chce jechac szybciej niz ustawilem to naciskam gaz i jade.

Tu zas nie do konca chodzi o ustawianie sobie limitu by system ma go zczytywac ze znakow automatycznie - u nas jednak nie zadziala bo zatka sie od ilosci danych do przetworzenia :_)
          • vogon.jeltz Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 27.10.17, 14:33
            Tempomat i ogranicznik prędkości to są dwie odrębne funkcje. Napisałem "większość tempomatów" bo zwykle jest to zintegrowane w jednym urządzeniu, którego funkcję wybierasz przełącznikiem. Nie wierzę, że Lexus tego nie ma, być może nawet nie wiesz, że masz coś takiego.
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 27.10.17, 14:44
              Ja to tylko w BMW namierzyłem, nie chodzi o pikanie/mruganie (jak np. we Fiacie), tylko naciskasz gaz a auto już nie przyspiesza.
            • galtomone Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 27.10.17, 15:38
              Ja mam staruszka i nie mam takich cudów elektronicznych. Tempomat utrzymuje zadana predkosc i nie robi nic wiecej.
              • vogon.jeltz Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 27.10.17, 16:19
                > Ja mam staruszka i nie mam takich cudów elektronicznych. Tempomat
                > utrzymuje zadana predkosc i nie robi nic wiecej.

Jakiego staruszka? Mój Scenic ma 13 lat i ma ten ficzer.
                • galtomone Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 28.10.17, 09:15
                  U mnie elektroniki w aucie prakycznie nie ma. Zadnych wlasnie takich bajerow.... co osobiscie sobie cenie, bo dzieki temu praktycnzie nie ma sie co am zepsuc.
                  Najbardziej zaawansowane elektornicznie systemy to chyba ABS i VSC.
                  Cala reszta to bardziej elektryka niz elektronika.... A radio z dotykowym wyswietlaczem itd... na szczescie dziala niezaleznie od reszty auta.

Takze u mnie bajerow brak ;-)
      • carnivore69 Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 28.10.17, 13:56
        W BMW funkcja LIM oznacza limes inferior ;-)

Pzdr.
    • carnivore69 Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 27.10.17, 21:25
      Hehe, moj juz ma pare dobrych lat, a tez ma ogranicznik (250 km/h).

Pzdr.
      • galtomone Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 28.10.17, 09:15
        250... moj ma 180
        • qqbek Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 28.10.17, 11:25
          Takie to nieszybkie?
          Czy powyżej 180 za głośny się robi po prostu?
          Ja mam niecałe 70 KM więcej, cięższą budę o większej powierzchni czołowej i profilu aerodynamicznym jeszcze bardziej przypominającym cegłę... a zgodnie z instrukcją wskazówka ma się zatrzymywać dopiero przy 230 km/h.
          • galtomone Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 29.10.17, 11:55
            qqbek napisał:

> Takie to nieszybkie?
            > Czy powyżej 180 za głośny się robi po prostu?

Odcina paliwo.
        • carnivore69 Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 28.10.17, 13:58
          Niestety kickdown nie wystarczy, żeby to obejść (trzeba byłoby w elektronice pogrzebać, żeby kaganiec zdjąć).

Pzdr.
          • qqbek Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 28.10.17, 15:49
            Tak mi się właśnie skojarzyło, że to może nie kaganiec a koniec przełożeń. Z tego co pamiętam to galtom ma tam 4-biegową skrzynię..
            Może przy 180 kończy się czwórka po prostu?
            • galtomone Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 29.10.17, 11:57
              qqbek napisał:

> Tak mi się właśnie skojarzyło, że to może nie kaganiec a koniec przełożeń. Z te
              > go co pamiętam to galtom ma tam 4-biegową skrzynię..
              > Może przy 180 kończy się czwórka po prostu?

Nie, to elektronik, bo na innych biegach kreci do 6k rpm
              Tu mam chyba kolo 4 z malutkim haczykiem... Zreszta czuc zapas mocy...
              W USA niktorzy to sciagali... ale mnie sie tu nie chcew tym grzebac.
              Wazne ze do tych 180 rozpedza sie bez wiekszego wysilku.
    • biedroneczkisawkropeczki01 Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 14:27
      Już o tym czytałem. Dla mnie to kolejny nietrafiony pomysł, niby zamierzenie dobre ale to nie tędy droga. Bardziej jest potrzebna edukacja a nie takie rozwiązania Jak byłem młodszy to też patrzyłem ile samochód wyciągnie a teraz mi przeszło. Mam rodzinnego rodiusa i jeżdżę ostrożnie. Nic nie zastąpi jednak zdrowego myślenia. I czekawe też kto za takie rozwiązanie będzie płacił.
      • samspade Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 14:31
        Nic dziwnego ze jeździsz ostrożnie. Byle stłuczka w takim wynalazku to zagrożenie życia.
        Swoją drogą żeby rodzinę wsadzać do takiego guano. Chyba ze masz taki plan powiązany z ubezpieczeniem.
        Ale to wtedy sprawa dla prokuratora
        • galtomone Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 14:37
          Myslisz, ze w nowym Aygo byliby bezpieczniejsi na drodze? No i rzecz jasna bedzie im wygodniej!
          • samspade Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 14:41
            To już któryś post durni od ssak jonga czy jak te guana się nazywają. Najgorsze jest to że człowiek nie zna tych nazw i z ciekawości spyta się wujka googla co to. I tego nie da się odzobaczyć.
            Tak więc uważam że w aygo jest i wygodniej i bezpieczniej
            • hutchence Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 15:09
              Tia... Może bezpieczniej ale wygodniej z pewnością nie. A jeżeli ten SsangYong zapewnia bezpieczeństwo rodem z lat 90-tych to i tak jest to całkiem nieźle. Ty natomiast masz pewnie sto razy lepszą furę, w hooy bezpieczną, ekonomiczną i w ogóle przehooy zaje.... Kupiłeś auto kierując się w 100% rozsądkiem, prześwietlając je po forach, znajomych i pytając górali. Za każdym razem jak wsiadasz to rozpiera Cię duma z tego genialnego wyboru. No mistrz jesteś. Brawo Ty.
              • samspade Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 15:13
                If it makes you happy to pisz sobie co chcesz. Odreagowuj, wyładowuj frustrację. Lepiej tutaj niż na rodzinie. Czy bogu ducha winnych przechodniach.
                • hutchence Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 15:17
                  Hę? Leków chyba dzisiaj nie brałeś?
                  Co ma moja rodzina (od której racz się odp...) i piesi do wywodu o Ssangyongu, to już chyba ty tylko wiesz?
                  • samspade Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 15:22
                    rodzina ma tyle ze lepiej zebyś sie wyładował na kimś innym. Bo widac że frustracja cię zjada ze nawet nie czytasz tego na co odpisujesz. Ewentualnie nie rozumiesz tego co czytasz.
                    W twoim przypadku jeden wuj.
                    • hutchence Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 15:28
                      A ja się na tobie wyładowuję? Ciekawe. Frustracja? U mnie? Nie mam powodu do frustracji internetowy psychologu. Za to czytając twoje posty to można dojść do wniosku, że od dłuższego czasu jesteś nie popier... ale zdrowo poje...
                      Możesz sobie teraz znowu coś odpisać od doopy strony, ja wracam do pracy. Ciao
                      • samspade Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 15:34
                        Twoich postów i tak nie biorę na poważnie odkąd przyłapałem cie na kłamstwie.
                      • samspade Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 15:37
                        A co do frustracji kłamczuszku to ty się dojeałeś nie czytając posta na który odpisujesz. Oraz pisałeś kiedyś co czujesz gdy raz na ruski rok pieszy się rozmyśli tylko chce przejść
                        • hutchence Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 19:32
                          Idiota
                          • samspade Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 19:54
                            Wujek staszek. Miszcz ciętej riposty.
                            • hutchence Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 20:01
                              Ty, weź idź do kuchni, poproś żonę o patelnię i pie..... się nią w łeb tak ze dwa razy. Zarzucasz mi, że odpowiadam nie na temat i wyładowywanie frustracji a sam odpie...sz taką żonglerkę emocjonalną plus niespójność umysłową, że ręce opadają. Lecz się chłopie. Kiedyś całkiem sensownie nam się rozmawiało a teraz to ty chyba andropauzę przechodzisz?
                              • samspade Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 31.10.17, 04:10
                                To po ch... sie ładujesz pomiędzy mnie a spamera? I rzucasz kalumnie na temat kryteriów wyboru samochodu. A kryteria sa dwa. Ma ładnie wyglądać i pasować kolorem do torebki.
                                • waga170 Dla rozladowania atmosfery... 31.10.17, 05:13
                                  > Ma ładnie wyglądać i pasować kolorem do torebki.

W moim przypadku musialby pasowac kolorem i byc pomarszczony (jak moja torebka).
                                  • galtomone Re: Dla rozladowania atmosfery... 31.10.17, 12:06
                                    A ten włochaty furgon z Dumb and Dumber by ci pasowal do torebki?
                                • galtomone Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 31.10.17, 12:05
                                  samspade napisał:

> To po ch... sie ładujesz pomiędzy mnie a spamera?

A gdzie ty tam spam widzisz? Przeoczylem cos?
                                  • samspade Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 31.10.17, 12:29
                                    To kolejny raz jak ktoś się ładuje tutaj i zachwala te szkarady. Przypadek? nie sądzę
                                    • galtomone Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 31.10.17, 13:09
                                      Nie mowie, ze nie masz racji (swoja droga serio myslelem, ze czegos tak brzydkiego juz nie produkuja... bo po co?), ale... Jak ktos napisze, ze marka X jest fajna to jest a jak o SY to zle?

Poza tym ja sie nie czepiam opinii o uacie jtako taki... kazdy ma prawo do swojej, ale twoje forma troche mi sie nie podoba. Jak goscia nie stac na lepsze to co...? Jego wina?

A moze ma wyglad w pompie bo auto praktyczne i tanie?
                                      • samspade Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 31.10.17, 13:15
                                        Nie podoba ci sie jak traktue osoby które okazjonalnie wpadają i piszą jakie to ich samochody są super i przypadkiem przemycają jaki samochód jest super? Trudno
                                        A to czym kto jeździ mam głęboko w pompce. Chce niech jeździ. Niech tylko nie spamuje
                                        • galtomone Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 31.10.17, 14:34
                                          Znaczy jak gdzies rzadko wpadasz, to mozna cie traktowac nieladnie?
                                          • samspade Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 31.10.17, 17:06
                                            Spamera tak.
                                            • hutchence Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 31.10.17, 20:41
                                              Dowód na spam, proszę. Bo to co ty uważasz to tylko twoje widzimisię. Zarzucasz mi wyładowywanie frustracji, a to chyba tobie z niej czacha bije.
                                              W szkole średniej takiemu delikwentowi co się zachowywał podobnie do Ciebie (czyli hooy wie o co mu chodzi) mówiło się by zwalił sobie konia to może mu przejdzie.
              • vogon.jeltz Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 15:20
                > prześwietlając je po forach, znajomych i pytając górali.

Górali nie. To lud głupi beznadziejnie.
                • hutchence Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 15:23
                  Ale chytry Panie i okazji nie przepuści...
            • vogon.jeltz Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 30.10.17, 15:19
              Fakt, ostatnio ktoś "polecał" jakieś XXX-HGW, teraz znowu Rodius, a co jedno gónwo to brzydsze od drugiego. Na spamerów mają, a na zatrudnienie porządnych projektantów już ich nie stać? A tak swoją drogą, takim Rodiusem to bym się chwilę pobujał. To musi być niepowtarzalne przeżycie, kierować tym... czymś.
              • misiaczek1281 Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 31.10.17, 10:32
                ogranicznik prędkości to pomysł idiotyczny...a gdy ktoś będzie wiózł rodzącą kobietę do szpitala?
                • galtomone Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 31.10.17, 12:07
                  To pojedzie skrotem.
            • galtomone Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 31.10.17, 12:03
              Wiesz.... nie kazdy jest milionerem a gusta mamy rozne.

SY Musso jezdzilem jak sie pojawily na rynku - 3.2 benzyna. Paliwo zarlo strasznie, skrzypialo, trzeszczalo al w sumie bylo OK.

Sadze, ze dla rodziny - jak np. kupil to nowe/uzywane jakos okazyjnie to jadnak lepszy wybor niz Aygo.

Zastanow sie tylko czy byloby Ci sympatycznie czytac to co napsales o swoim aucie i o sobie? Warto sie czasem zastanowic zanim sie cos wysle...
              • samspade Re: Ograniczniki predkosci dla osobowek od 2020? 31.10.17, 12:31
                Bimota a komu i na co odpisujesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka