Dodaj do ulubionych

OT - przegłosowali :(

25.11.17, 16:29
Przegłosowali PiSiory likwidacje limitu składek ZUS :( jestem ostro wkuty o to, dlaczego chcą mi więcej kraść na ZUS skoro i tak więcej kradną po przekroczeniu progu 32% a nie gwarantują mi adekwatnej do składek emerytury. Morawiecki i ZUS - weźcie się odpie...ie i pozwólcie ludziom samemu sobie składać, a składki ZUS zmniejszaicie. Skoro tyle zarobiliście na VAT to nie zaciągani w ludziom pętli na PIT!
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: OT - przegłosowali :( 25.11.17, 17:04
      Socjalizm.. Bogaci beda utrzymywac biednych..
      • qqbek Re: OT - przegłosowali :( 26.11.17, 00:14
        Raczej komunizm - każdemu podług zasług.
        Prezes wszystkich Wolaków ma 3200 złotych emerytury... choć ostatnio uczciwie pracował jako bibliotekarz, 30 lat temu.
        Jak przejdzie na emeryturę zupełnie, to dostanie kilkanaście tysięcy miesięcznie.
        Ty możesz zarabiać tyle teraz, ale emerytury nie dostaniesz więcej jak 5 z hakiem (6200 brutto to na chwilę obecną maksymalna emerytura z ZUS). Dla wielu ludzi to znaczące obniżenie poziomu dochodów. Moja cioteczna babka (siostra mojej babki) pracowała do swoich 85. urodzin, bo w dupie miała jałmużnę z państwa. Podobnie mój dziadek (do 80.).
        • engine8 Re: OT - przegłosowali :( 26.11.17, 01:25
          No nie narzekaj, Luxusy macie..
          U nas nikt nie dostanie wiecej niz $2800 Social Security (i to dostanie tyle jak zawsze mial co najmniej 2 srednie krajowe czyli ostatnio ok $120k rocznie) i teraz porownaj to z zarobkami - ten cozarabial 2 srednie to dostanie ok 30% zarobkow. A co co zarabiali 3 czy 4 srednie czy wiecej i sie do tego przyzwyczaili? Jak oni maja za to zyc?
          • tbernard Re: OT - przegłosowali :( 26.11.17, 01:31
            > zarobkow. A co co zarabiali 3 czy 4 srednie czy wiecej i sie do tego przyzwy
            > czaili? Jak oni maja za to zyc?

Nawet na solidny sznur nie starczy?
            • engine8 Re: OT - przegłosowali :( 26.11.17, 23:51
              A po co im sznur?
              • tbernard Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 10:58
                Żeby się powiesić. Wtedy znikną problemy tych co zarabiali 4 średnie krajowe i nie mają za co żyć na emeryturze.
                • nazimno Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 11:19
                  Wyglada na to, ze prawie wszystkie spoleczenstwa, nawet te tzw. wysoko cywilizowane stosuja wspolne mechanizmy pozbywania sie obywateli niepotrzebnych.
                  Oparte sa te mechanizmy na uznaniu seniorow za "persona non grata", a potem na zastosowaniu
                  cichej metody anihilacji, pozwalajacej na wpisanie obywatelowi tzw. drugiej daty do ewidencji.

Oficjalne oswiadczenia o troskliwosci panstwa i opiekunczosci polaczone z opieka zdrowotna
                  mozna uznac za zwykla propagande.
                  • engine8 Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 17:46
                    Nie rozumiesz roznicy mentalnosci. W Polsce ludzi jak zwykle oczekuja ze im sie nalezy emrytura i nic wiecej w kierunku zabezpieczenia sobie emerytury nie robia.
                    W Stanch dostaje sie Social Security i nikt nie mowi ze to wystarczy - wrecz wszyscy krzycze zeby czasami na to nie liczyc to najwyzej wystarczy aby nie umrzec ale i zyc sie za to nie da... I tak naprawde to ci co zarabiaja 3 czy 4x srednia odchdzac na meryture nie maj sie zle.. A Social Security nie jest glownym zrodlem dochodow..
                    • bywalec.hoteli Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 19:03
                      Z drugiej strony ludzie u Was maja obsesje pieniędzy, cały czas musza o nich na okrągło myśleć i w kółko pracować, nie mogą się zrelaksować ani odpocząć, nawet wyjechać na porządny miesięczny urlop, bo urlopów nie macie, a jak zużyty od takiej pracy, stresu i złego jedzenia organizm zachoruje, to się stresują, ze ubezpieczyciel nie zapłaci i zbankrutują. Taki macie tam "raj"?
                      • qqbek Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 20:10
                        A myślisz, że ktoś z DG to może sobie na urlop, przynajmniej przez pierwsze kilka lat, pozwolić?
                        Jak DG jest tylko lipna i pracuje dla jednego tylko pracodawcy, to może i tak... ale w przeciwnym wypadku. Oj, byłem tam, widziałem to, nie ma czego zazdrościć :)
                        • bywalec.hoteli Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 20:16
                          W Stanach?
                          • qqbek Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 22:22
                            W Polszy.
                            Na szczęście to co się przez pierwsze 4-5 lat rozkręcało, teraz hula i mogę sobie pozwolić na wiele więcej.
                        • engine8 Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 20:29
                          No i jak chcemy porownywac to jedyny sens ma porowywanie na tych samych poziomach.
                          I chocby dlatego ze PLN/$ = 3.5 -4 to w swoich grajdolakch sytuacja jest tak ustawiona ze obie strony moga egzystowac na podobnych poziomach chyba ze siegna po dobra ktore koszuja tyle samo bez wzgledu na kraj albo jak tylko wystawia nos poza Polske to juz niestety Polacy maja w kieszenie 3 do 4 razy mniej...
                          A urlopy nasz ei Wasz generalnie roznia sie bardzo jesli chdzi o to jak podrozujemy , gdzi emieszamy i co/gdzie jemy.
                          Oczywiscie jak jedziesz do innego kraju i pracujesz jak niewolnik nie w swoim zawodzie i porownasz to z sytuacja ze w Polsce gdzie pracujesz w swoim zawodzie i srodowisku gdzie nikt Toba nie pomiata to nie ma czego zazdrowscic..
                          • bywalec.hoteli Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 20:54
                            No to porównajmy nasze urlopy: 2-3 tygodnie w jednym z krajów na południu Europy, gdzie temp.30 stopni, slonce, ciepłe morze i pyszne jedzenie gwarantowane + tydzien w Polsce nad morzem lub w górach + tydzien na nartach (Alpy lub Karkonosze). Dojazd własnym samochodem, chyba, ze daleko to samolot i wynajem auta na miejscu, nocleg: wynajem apartamentów lub B&B na miejscu, bo nie lubimy sieciowych hoteli ani wycieczek z biura, lubimy sami zorganizować, jedzenie na mieście. A jak podróżujesz Ty.? Tydzien w luksusowym hotelu z kasynami i basenami w Las Vegas? :)
                            • engine8 Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 21:20
                              To teraz powiedz kto tak urlopuje, Ty?
                              No wiec na jakim pozimie finansowym jestes?

Ja? Podobnioe jak Ty - tez latamy do europy i zawsze na wlasna reke. Zatrzymujemy sie z dobrych hotelach i zywimy w dobrych restauracjach... Wynajmujemy auto do przemieszczania sie lokalnie..
                              Ostatnio spedzilismy 2 miesiace w Europie - z tego polowe w Polsce. Bedac W Krakowie zatrzymalismy sie w Hotelu Polskim pod Bialym Orlem, potem w drodze na pludnie w Kociezu...

Pare tal temu bylismy 2 tyg w Portugali - zatrzymalismy sie w Casais i podrozowalizmy pociagiem i wynajetym autem. Potem polecielismy na nastepne 2 tyg do Polski.
                              Wczesniej we wloszech - Rzym i Toskania. Kilka lat wczesniej Polnocne Wlochu i Francja, wczesniej Barcelona i Majorka.. LAt kilka do tylu polnoc Francji.
                              Poprzedne urlopy to Far East... Bylismy w chinach, hong kongu, Korei, Japoni, Malezji, signapurze, na filipnach, Tajwan. Niezliczona ilsc razy na Hawajach, Kilka razy, Meksyku. No i zwiedzilismy wiekszosc atrakcju USA..
                              Ostatnio mniej na narty ze wzgledu na wiek ale przez 20 pare lat jezdzilismy dizo i czesto - najczescije w Okolice Squaw Valley, Lake Tahoe, Mammouth Lake. Pare razy do Salt Lake City i Vancouver..

+30 stopni to mamy na miescu przez ponad polowe roku... ostatnio w ubieglym tygodniu.
                              Ocean 10 minut jazdy, gory i narty 2 godziny...
                              Ah do LV zwykl jedziemy nie aby tam wypoczywac ale ale zatrzymujemy sie po drodze do....innych atrakcji dlatego ze to pasuje i mozna rzeczywiscie spac w lususowych hotelach za tanie pieniadze..
                              Ostatnio bylismy W Utah i Arizonie zwiedzac parki narodowe przy okazji wizyty znajomych z Polski.
                              Oni bardzo dobrze sytuowani wiec nie musilismy wszedzie najpierw sprawdzac cen...
                              Pomimo ze my may dwa auta i oni mieli wypozyczone to wypozyczylem wiekszego wygodnego minivana aby bylo przyjemniej razem....

• bywalec.hoteli Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 21:32
                                Ja i moi znajomi, na podobnym poziomie finansowym, a takich ludzi jest wielu. Bardziej zamożni wybierają droższe wakacje i dalej typu Azja, Afryka czy Karaiby.
                                Ale ładnie tez podróżujesz. Tylko powiedz skąd wziąłeś 2 miesiące urlopu?
                                • engine8 Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 21:51
                                  A mam czas stad ze pomimo is nie ma wieku emerytalnego - moge zyc spokojnie i swobodnie z oszczednosci. A poprzednio co roku wyjezdzalismy na dluzszy urlop poniewaz jest cos takiego jak "unpaid time off" a jak sie dluzej pracuje to tez mamy tutaj 3, i wiecej tygodni urlopu..
                                  • bywalec.hoteli Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 22:16
                                    No to gratuluję. Z opisu twego wynika, ze musiałeś duzo podróżować w życiu, a te odleglosci to tez wymagały czasu. Zreszta w samych stanach znajdziesz wszystko (oprócz zabytków) do zwiedzenia na 100 lat. No ale powiedz mi czy ten bezpłatny dodatkowy miesiac urlopu to sobie mozesz tak swobodnie brać jak masz dobra prace w dobrej firmie? Czy raczej po miesiącu niebytu nie masz po co wracać?
                                    • engine8 Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 22:55
                                      Tzn ja nie bralem dodatkowo miesiaca. Najwyzej miesiac za jednym razem...
                                      Teraz od kilku lat juz nie pracuje wiec mam tyle czasu ile chce.
                                      Z braniem bezplatnego to roznie bywa.... Musisz wczesniej uzgodnic dluzsze urlopy oczywiscie.
                                      Ja zwykle na poczatku negocjawalem dlugosc urlopu i zwykle nie chcieli mi dawac ponad to co reszta ma ale zawsze zgadzali sie na to ze dostane pensje wyzsza o ekiwalent dodatkowych dwoch tygodni i wtedy bede sobie mogl wziac bezplatny.... Zawsze bralem przynajmniej 3 tygodnie na wyjazdy do europy.

• tbernard Re: OT - przegłosowali :( 28.11.17, 10:44
                                Hej przedszkolaki, zmierzcie se siusiaki.
                                • nazimno Re: OT - przegłosowali :( 28.11.17, 10:59
                                  Mala ekierka im wystarczy.
                                • engine8 Re: OT - przegłosowali :( 28.11.17, 16:56
                                  zmierzyli... 5.5 cm.... co dalej prose pana?
                      • engine8 Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 20:16
                        Brzmi to jak propaganda cza PRLu
                        Wiesz jak posluchasz ludzi to nie w Stanach ale w Polsce wszyscy i ciagle mowia o pieniadzach..
                        No i zobacz czy tam gdzie sa miejsca urlopowe czy akrakcje klasy swiatowej jest wiecej polakow czy amerykanow?
                        Amerykanie urlopuja i podrozuja a o pieniadzch mowia bardzo rzadko nawet jak ich nie maja to nie slyszysz tego co mowisz obsesji...
                        W Polsce ludzi jesli maja okazje zarobic to poswieca i siebie i rodzine aby sie szybko nachlapac - zobacz ile jest rodzin rozlaczonych czy rozbitych bo jedno pracuje za granica?
                        Z urlopami to tez roznie bywa. Ja podrozowalem i wiecej i na dluzej pomimo ze mialem krotki amerykanski urlop niz moi koledzy majac dlugi i abym moc podrozowac razem to ja prosty czlowiek moge to robic jedynie z ludzmi dosc bogatymi z Polski poniewaz ludzi takich jak ja na nic nie stac.
                        Raju tu oczywiscie nie ma ani tutaj ani nigdzie ale ciagle lepiej praktycznie pod kazdym wzgledem niz w Polsce..
                        Pod wzgledem poziomu zycia, stresow, opieki medycznej itp...
                        I co gorsze to ze w Polsce sie ciagle pogarsza, ludzi sie goni do pracy bardziej i wykorzystuje o wiele bardziej..
                        A wiem to z pierwszej reki i tutaj mi nigdy by do glowy nie przyszlo aby tak ciezka harwac i pozwolic sie tak wykorzystywac jak to sie dzieje w Polsce..
                        Od zlego jedzenie podejrzewam wiecej Polako wdostanie niestrawnosci niz amerykanow a jak zachruja to tu moze i zbankrutuja ale w Polsce umra ...pomimo ze macie ubezpieczenia ogolno dostepne to jest to gorsza opieka niz u nas dla bezdomnych wiec jak chcesz sie leczyc to i tak musisz placic z wlasnej kieszeni ...
                        nie wiem co lepsze?
                        Ale ten temat byl juz przerobiony do bolu...
                • engine8 Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 17:36
                  Lepsze rozwiazanie Ci do glowy nie przyszlo? Dziwne ze tylko sznur??
        • bywalec.hoteli Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 11:09
          a Ty qqbek jedziesz na DG? Kurde, może powinienem też na to przejść
          • qqbek Re: OT - przegłosowali :( 27.11.17, 11:56
            Tak - żeby było śmieszniej - w mojej branży mogę jeszcze na PKPiR :)
            Mam stosunkowo wysoki stosunek dochodu do przychodu, więc mieszczę się jeszcze (ledwo to ledwo) pod VAT-em.
    • jeepwdyzlu Re: OT - przegłosowali :( 28.11.17, 11:02
      Ale bywalec czemy ryczysz?
      Za to emeryturkę z zus będziesz miał tlustą, a nie minimalną jak ja..
      :-)
      J.
    • do.ki Re: OT - przegłosowali :( 28.11.17, 12:55
      A co mieli zrobic? Suweren oczekiwal od nich obnizenia wieku uprawniajacego do przejscia na emeryture, a oni, jak idioci, zamiast go podniesc, naprawde go obnizyli!
      • nazimno Re: OT - przegłosowali :( 28.11.17, 13:03
        a tabelka przedstawiajaca wiek emerytalny jest taka
        ( lewa kolumna to srednia rzeczywistego "wieku przejscia")

www.gevestor.de/details/rente-eintrittsalter-im-europaeischen-vergleich-732634.html

• nazimno Inna tabelka: 28.11.17, 13:05

www.welt.de/wirtschaft/article167683056/Wo-Deutschland-im-europaweiten-Renten-Vergleich-liegt.html#cs-DWO-WI-Renteneintrittsalter-Europa-ks-2-jpg.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka