Gość: ciekawski IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.10.04, 21:43 na czym polega różnica i który z silników lepszy nowocześniejszy ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
szymizalogowany Re: jaka różnica CDTI a TDI 11.10.04, 21:46 Gość portalu: ciekawski napisał(a): > na czym polega różnica i który z silników lepszy nowocześniejszy ? CDTi robi "tryk tryk tryk tryk tryk tryk tryk" a TDI robi "kle kle kle kle kle kle kle kle kle" jak TDI dodaje gazu to robi "kleeeeem klelelelele, prymmm kleklekelekekleeeekleeeeekleleleleleleeeekeleekle klekle" :) Link Zgłoś
pavulon78 Re: jaka różnica CDTI a TDI 11.10.04, 21:49 szymizalogowany napisał: > Gość portalu: ciekawski napisał(a): > > > na czym polega różnica i który z silników lepszy nowocześniejszy ? > > CDTi robi "tryk tryk tryk tryk tryk tryk tryk" > a TDI robi "kle kle kle kle kle kle kle kle kle" > > jak TDI dodaje gazu to robi "kleeeeem klelelelele, prymmm > kleklekelekekleeeekleeeeekleleleleleleeeekeleekle klekle" > > :) > > Zajebiście inteligentna odpowiedź. Gratuluję szymi. Dałeś popis. Link Zgłoś
greenblack Re: jaka różnica CDTI a TDI 11.10.04, 22:03 Odpowiedź adekwatna do pytania. Nie wiadomo, czy leszczowi chodzi o 1.4 TDI z pompowtryskiwaczami, 3.0 TDI z CR czy 2.5 TDI z pompą rotacyjną. Link Zgłoś
pavulon78 Re: jaka różnica CDTI a TDI 11.10.04, 22:15 Nie każdy jest takim geniuszem w sprawie dyzli jak ty gb. Człowiek zadał pytanie i otrzymał zupełnie nic nie wnoszącą do tematu "odpowedź". Link Zgłoś
szymizalogowany Re: jaka różnica CDTI a TDI 11.10.04, 22:16 > otrzymał zupełnie nic nie wnoszącą do tematu "odpowedź". jak to? a walory artystyczne? poza tym naprawde te silniki tak robia :) Link Zgłoś
Gość: esso Re: jaka różnica CDTI a TDI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 22:00 Ten z "C" to tzw. common rail. Wejdź na strone Opla i tam w prawym dolnym rogu masz opis CDTI. www.opel.com.pl/ Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: jaka różnica CDTI a TDI IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.10.04, 22:12 dzięki esso greenblack trochę wyrozumiałości dla leszczy też nim byleś kiedyś konkretnie chodzi mi o róznice pomiędzy TDI Passata a CDTI Mondeo a może ktos mnie oświeci co to jest JTD Fiata Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: jaka różnica CDTI a TDI IP: *.dip.t-dialin.net 12.10.04, 03:21 www.mt.com.pl/num/01_01/akadem.htm aktualnie istnieja 2 rodzaje silnikow diesel - common rail - JTD (Fiat), CDI (Mercedes), d (BMW), CDTi (Opel)... - TDI - konzernu VW (Audi, Skoda, Seat, VW) Link Zgłoś
greenblack Re: jaka różnica CDTI a TDI 12.10.04, 10:39 > - common rail - JTD (Fiat), CDI (Mercedes), d (BMW), CDTi (Opel)... > - TDI - konzernu VW (Audi, Skoda, Seat, VW) Piszesz tak, jakby Audi nie miało CR. Link Zgłoś
mess220 Re: jaka różnica CDTI a TDI 11.10.04, 22:10 TDi to oznaczenie dizla z VAGa, a CDTi to silnik od Opla. Link Zgłoś
greenblack Re: jaka różnica CDTI a TDI 11.10.04, 22:11 mess220 napisał: >a CDTi to silnik od Opla. Albo razcej od Fiata, hehe. Link Zgłoś
mess220 Re: jaka różnica CDTI a TDI 11.10.04, 22:21 jak dla mnie to moze byc nawet od DEŁU. Malo mnie to interesuje. Link Zgłoś
myfirstalfa Re: jaka różnica CDTI a TDI 11.10.04, 23:20 greenblack napisał: > mess220 napisał: > > >a CDTi to silnik od Opla. > > Albo razcej od Fiata, hehe. zalezy ktory szanowny panie gb pozdrawiam myfirstalfa Link Zgłoś
fabricio Re: jaka różnica CDTI a TDI 11.10.04, 23:32 Cze greenblack!Pamiętasz mnie?!Jak tam Audi A6 3.0TDI?!Może posprzeczamy się na forum Audi A6 3.0TDI?!Dochodzi do tego jeszcze Klimatronik "PLUS"!? Link Zgłoś
greenblack Re: jaka różnica CDTI a TDI 12.10.04, 10:41 Pamiętam cię oczywiście. Wersja z dyzlem mnie nie interesuje. Poza tym czekam na opcję zawieszenia pneumatycznego. Link Zgłoś
Gość: Gamoń Re: jaka różnica CDTI a TDI IP: 195.47.201.* 12.10.04, 09:11 Różnica jest, albo i jej nie ma... Są to bowiem HANDLOWE nazwy turbodoładowanych silników wysokoprężnych oferowanych przez odpowiednio - Opla i VAG (a np. Renault swoje diesle nazywa dci, Mercedes - CDI, PSA - HDI, Fiat - JTD, etc. mimo, iż WSZYSTKIE oparte są o identyczną technologię wtrysku paliwa). Wskazywanie różnicy między TDI a silnikami z wtryskiem typu common-rail (do których zalicza się m.in. oplowski CDTI) straciło sens o tyle, że o ile się nie mylę VAG ma już własny silnik common-rail, który nazywa się... TDI. Owszem, starsze modele TDI różnią się technicznie od silników common-rail, gdyż zasilane są nie poprzez "wspólną szynę" (common-rail) pod ciśnieniem rzędu 1600 barów z wtryskiem do cylindrów za posrednictwem zaworów elektromagnetycznych, a z wykorzystaniem odrębnych urządzeń wtryskowych dla każdego cylindra z dużo wyższym ciśnieniem (powyżej 2000 barów). Natomiast obecnie mylne jest utożsamianie nazwy TDI wyłącznie z takim właśnie, superwysokociśnieniowym systemem wtrysku - po prostu owa "tradycyjna" technologia TDI dotarła do ściany z uwagi na problemy z uzyskaniem odpowiedniego poziomu "czystości" spalin i VAG musiał poszukać innej drogi, aby utrzymać się w czołówce producentów aut z silnikami diesla. Zad nazwę "TDI" zachowano, jako dobrze kojarząca się większości użytkowników samochodów (pomijając oczywiście "legendarne" już problemy z przepływomierzem powietrza...) Moje 3 grosze... Link Zgłoś
greenblack Re: jaka różnica CDTI a TDI 12.10.04, 10:46 Gamoniu, chciałbym ci tylko przypomnieć, że pierwszego dyzla z CR Audi miało już w 1999 - A8 3.3 V8 TDI. Poza tym obok dyzli z PDP i CR istnieje jeszcze 2.5 V6 TDI, który nie ma żadnego z tych systemów. Poza tym jesteś w błędzie, jeśli chodzi o rozwojowość i czystość dyzli z pompowtryskiwaczami, albowiem pierwszym dyzlem VW z filtrem cząstek był 2.0 w Passacie, w dodatku 8-zaworowy. Link Zgłoś
Gość: Gamoń Re: jaka różnica CDTI a TDI IP: 195.47.201.* 12.10.04, 12:18 greenblack napisał: > Poza tym obok dyzli z PDP i CR istnieje jeszcze 2.5 > > V6 TDI, który nie ma żadnego z tych systemów. A tak z ciekawości - co ma? Coś odmiennego niż VAG stosował w starszych modelach TDI (1.9 8V 90KM i 110KM - wtrysk bezpośredni, ale nie pompowtryskiwacze, które pojawiły się w modelach 1.9 8V 101KM i 130KM oraz nowszych)? > Poza tym jesteś w błędzie, jeśli > chodzi o rozwojowość i czystość dyzli z pompowtryskiwaczami, albowiem pierwszym > > dyzlem VW z filtrem cząstek był 2.0 w Passacie, w dodatku 8-zaworowy. Nie widzę związku. To, że filtr cząstek stałych zastosowano najpierw w silniku VAG nie oznacza, że volkswagenowska technologia jest i teraz w awangardzie ekologii. Z opinią, że "tradycyjne" TDI ma problemy z uzyskaniem odpowiednio niskiego poziomu zanieczyszczeń (rzekomo osiagnięcie zanieczyszczeń na poziomie przyszłej normy Euro 5 wymaga zbyt dużych nakładów, aby zabawa ta była opłacalna) zetknąłem się już czas jakiś temu w publikacjach prasowych. Czy tak jest na 100%? Nie wiem, głowy sobie uciąć nie dam. Natomiast prace VAG nad konstrukcją nowych jednostek z wtryskiem common-rail sugerują jednak, że Z JAKICHŚ POWODÓW Niemcy szukają alternatywy dla wysokociśnieniowych systemów wtrysku bezpośredniego, będących przecież poniekąd ich wizytówką. Link Zgłoś
joasia1 Re: jaka różnica CDTI a TDI 12.10.04, 12:59 Gość portalu: Gamoń napisał(a): > Z JAKICHŚ POWODÓW Niemcy szukają ... VW szuka i probuje wynalezc cos co juz dawno istnieje i z powodzeniem jest stosowane w autach innych niemieckich koncernow (BMW, Mercedes) Link Zgłoś
Gość: Gamoń Re: jaka różnica CDTI a TDI IP: 195.47.201.* 12.10.04, 13:06 joasia1 napisała: > VW szuka i probuje wynalezc cos co juz dawno istnieje i z powodzeniem jest > stosowane w autach innych niemieckich koncernow (BMW, Mercedes) To chyba oczywiste, że chodziło mi o "Niemcy" rozumiane jako VAG (bo o tym koncernie była mowa), a nie jako państwo. Jestem świadom faktu, iż w kraju tym siedziby swoje ma kilku liczących się producentów samochodów, którzy (jak chociażby wspomniany przeze mnie pare postów wyżej Mercedes i jedo silniki CDI) stosują technikę common-rail w silnikach wysokoprężnych. Celem moim było zwrócenie uwagi na prace VAG nad silnikami dieslowskimi w technologii niezbyt często przez koncern ten stosowanej w przeszłości. Link Zgłoś