galtomone 09.03.19, 09:10 Sympatycznie i bez kolejki, na którą do tej pory trafiałem. Winter is gone. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samspade Re: Letnie założone 09.03.19, 09:46 Całoroczne niezdejmowane:) A za jakiś miesiąc na letnich. Bo tylko takie zakładają. Odpowiedz Link Zgłoś
yasiaq Re: Letnie założone 09.03.19, 10:21 Jak mawiała znajoma starsza pani.."najważniejsze żeby praca była.." Ze swojej strony polecam przelewanie wody ze szklanki A do szklanki B i z powrotem, ryzyko uszkodzenia felgi będzie mniejsze niż przy gumach.. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Letnie założone 09.03.19, 10:49 Kazdy rozumny "zmieniacz" ma dwa komplety kol. Uszkodzenie felgi jest wykluczone, chyba, ze mechanik jest pijany albo poyeb. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Letnie założone 09.03.19, 21:34 Ja mam dwa komplety opon. Felgi tylko te co były podczas zakupu auta. Podczas zmiany opon mechanik ściąga zimowe i zakłada letnie na wiosnę, a na jesień ściąga letnie i zakłada zimowe. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Letnie założone 09.03.19, 23:21 Oponiarski masochizm i meczenie gum. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 10.03.19, 08:39 Ja dwa komplety kol, ale wypadaloby teraz znalezc kogos do pisakowania i malowania tych z zimowymi oponami. Stare i od zew. wygladaja ok, ale od wew. juz marnie i jest klopot z naklejaniem ciezarkow. Jak podejme decyzje czy zostawiam auto, to polakieruje. Jak nie to niech sobie kolejny wlasciciel to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 09.03.19, 14:58 A dlaczego miałbym uszkodzić felgę? Odpowiedz Link Zgłoś
yasiaq Re: Letnie założone 09.03.19, 16:26 Ok, skoro nie ma ryzyka , wulkanizator pewny to można pójść za ciosem i zmieniac na deszczówki przed każdym deszczem , będzie jeszcze więcej roboty..Ale żart na stronę dobrze, że nie musiałeś ostro hamować na tych zimówkach bo przy + 16 to lepsze są nawet ostro zjeżdżone letnie..widzę ,że kolega kamikaze.. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 09.03.19, 18:12 Widzę, że kolega Pytia. A lekarstwo na raka to kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 09.03.19, 16:40 Czy był taki sezon zmiany opon, gdy nie złożyłeś sprawozdania? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 09.03.19, 18:14 Kasę, że tak. Ale wtedy się na pewno martwiłeś, a tak (widząc Twoje zainteresowanie tematem) już nie musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 09.03.19, 20:33 Jak ty to zainteresowanie wypatrzyłeś, to chyba pozostanie na zawsze twoją tajemnicą. Bo odróżniasz chyba nabijanie się z pierdolenia o niczym od zainteresowania? Jeżeli nie, to mamy rozwiązanie zagadki ... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 10.03.19, 08:35 Juz sie nie tlumacz. Wazne, ze wiesz i spisz spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 10.03.19, 20:25 A z czego ja się tu niby mam tłumaczyć? Rozpocząłeś wątek o niczym i wg ciebie ktoś inny ma w związku z tym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 11.03.19, 07:05 Kazdy tlumaczy sie z tego z innych rzeczy. Problem? Nie pisalem, ze masz problem (co nie znaczy, ze nie masz problemu - ale to inna dyskusja i chyba nie to forum). Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 11.03.19, 11:08 galtomone napisał: > Kazdy tlumaczy sie z tego z innych rzeczy. Poczytaj kiedyś sam siebie - nawet zdania nie potrafisz logicznie sklecić. Może od razu zacznij pisać "lalala" - bo w sumie tyle ci tylko dobrze wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 11.03.19, 14:05 Rozkoszny jesteś, nielogiczny ale zabawny. Lalalala ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 11.03.19, 16:27 A co nielogicznego jest w tym, że stwierdziłem, że zdania nie potrafisz sklecić? Przykład: Kazdy tlumaczy sie z tego z innych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 12.03.19, 07:21 Nielogiczne jest pisane w wątkach o niczym, ktore Cie nie interesuja i marudzenie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 12.03.19, 15:53 Ale ja nie marudzę, tylko cię wyśmiewam. btw. wg meteo.pl w Katowicach temperatura w najbliższych dniach będzie może niezbyt mroźna, ale niska i możliwe opady śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 13.03.19, 07:25 Jak zwał tak zwał. I jaki ma to wpływ na auto w garażu lub przejazd ze srednia predkoscia 15km/h przez miasto do sklepu? Za to w niedziele, jak mam zamiar wybrać się za miasto ma być +19. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 13.03.19, 08:31 galtomone napisał: > Jak zwał tak zwał. Czyli wg ciebie wyśmiewanie kogoś == marudzenie > I jaki ma to wpływ na auto w garażu lub przejazd ze srednia predkoscia 15km/h p > rzez miasto do sklepu? Nie piernicz, że do czasu ocieplenia będziesz jeździł 15 km/h. > Za to w niedziele, jak mam zamiar wybrać się za miasto ma być +19. Dlatego warto było zmienić opony, gdy nadal jest zimno i możliwy śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 13.03.19, 09:22 Nie. Ale skoro pytasz (co dziwne, bo wniosek t=jest oczywisty) to wg mnie marudzisz, a jak ty to sobie tam nazywasz to twoja sprawa. W każdym razie w zakresie wyśmiewania idzie ci marnie, bo jakos nie widac ogólnej radości. > Nie piernicz, że do czasu ocieplenia będziesz jeździł 15 km/h. Sprawdz (pewnie nie) ale może sa na to jakies tabletki? > Dlatego warto było zmienić opony, gdy nadal jest zimno i możliwy śnieg. Ponawiam pytanie - co to ma za znaczenie, gdy auto stoi w garazu albo ciagnie sie czasem wolno po glownych ulicach do sklepu? U nas w srodku zimy moze byly ze trzy dni z bialymi ulicami. Teraz sie na to juz nie zanosi, a jak bedzie kataklizm i spadnie 50 cm sniegu to najwyzej przez 2 dni kupie jajka i chleb obok domu - choc chleb paskudny. Przy zdaniach jak wyzej ("Nie piernicz, że do czasu ocieplenia będziesz jeździł 15 km/h. ) moze dopisuj, ze usilujesz byc zabawny bo raczej wychodzisz na marnie kumatego. Taka zyczliwa rada. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 13.03.19, 11:21 galtomone napisał: > Nie. Ale skoro pytasz (co dziwne, bo wniosek t=jest oczywisty) to wg mnie marud > zisz, a jak ty to sobie tam nazywasz to twoja sprawa. W każdym razie w zakresie > wyśmiewania idzie ci marnie, bo jakos nie widac ogólnej radości. A jak masz ją widzieć? Wyśmiewam cię, że znowu chcesz się niejako pochwalić, tylko nie bardzo wiadomo, czym. To ty to nazywasz marudzeniem. > > Nie piernicz, że do czasu ocieplenia będziesz jeździł 15 km/h. > > Sprawdz (pewnie nie) ale może sa na to jakies tabletki? I bierzesz je, dzięki czemu nie przekraczasz 15 km/h? > Ponawiam pytanie - co to ma za znaczenie, gdy auto stoi w garazu albo ciagnie s > ie czasem wolno po glownych ulicach do sklepu? Znaczenie ma takie, że jak sypnie (a czasami pod koniec marca się zdarza), to na osiedlowych uliczkach jest słabo. A skoro się i tak wleczesz, to tym bardziej nie ma sensu zakładać letnich, bo zimówki przy powolnej jeździ sobie doskonale radzą również w lecie. > Przy zdaniach jak wyzej ("Nie piernicz, że do czasu ocieplenia będziesz jeździł > 15 km/h. > ) moze dopisuj, ze usilujesz byc zabawny bo raczej wychodzisz na marnie kumateg > o. Taka zyczliwa rada. Ale to nie miało być zabawne. Może po prostu nie analizuj, co kto miał na myśli. Przeanalizuj, co sam masz na myśli, bo nadal z tym masz podstawowy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 13.03.19, 12:45 klemens1 napisał: > A jak masz ją widzieć? Skoro widzisz "chwalenie sie" to jakos dasz rade. > Wyśmiewam cię, że znowu chcesz się niejako pochwalić, ty > lko nie bardzo wiadomo, czym. Pisalem, marni Ci idzie, za to w marudzenie bez sensu wpisuje sie to idealne. Ale coz... jak lubisz pisac o niczym to mnie to absolutnie nie przeszkadza. > To ty to nazywasz marudzeniem. Owszem, brawo i 5 punktow za spostrzegawczość! > > > Nie piernicz, że do czasu ocieplenia będziesz jeździł 15 km/h. > > > > Sprawdz (pewnie nie) ale może sa na to jakies tabletki? > > I bierzesz je, dzięki czemu nie przekraczasz 15 km/h? Owszem! > > Ponawiam pytanie - co to ma za znaczenie, gdy auto stoi w garazu albo cia > gnie s > > ie czasem wolno po glownych ulicach do sklepu? > > Znaczenie ma takie, że jak sypnie (a czasami pod koniec marca się zdarza), to n > a osiedlowych uliczkach jest słabo. To nie zmieniaj, przeciez nikt ci nie kaze. Ja zmienilem juz bo a) bez kolejki, b)śniegu sie nie obawiam > A skoro się i tak wleczesz, to tym bardziej nie ma sensu zakładać letnich, bo z > imówki przy powolnej jeździ sobie doskonale radzą również w lecie. Niby racje, jednak gdy sie nie wleke a jest cieplo to wole jechac na letnich. > > Przy zdaniach jak wyzej ("Nie piernicz, że do czasu ocieplenia będziesz j > eździł > > 15 km/h. > > ) moze dopisuj, ze usilujesz byc zabawny bo raczej wychodzisz na marnie k > umateg > > o. Taka zyczliwa rada. > > Ale to nie miało być zabawne. No toym bardziej nie masz sie czym chwalic, skoro do takich idiotycznych wniskow dochodzisz. > Może po prostu nie analizuj, co kto miał na myśli. Przeanalizuj, co sam masz na > myśli, bo nadal z tym masz podstawowy problem. biorac pod uwage co do tej pory dales rade wymyslic w temacie, ktory cie nie interesuje sugeruje wziac te rade do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 13.03.19, 13:58 galtomone napisał: > > A jak masz ją widzieć? > > Skoro widzisz "chwalenie sie" to jakos dasz rade. Nawet prostego zdania nie rozumiesz. Pytam, jak TY masz ją widzieć. Tak, to już ten moment, gdzie zupełnie zatraciłeś kontekst. > > Wyśmiewam cię, że znowu chcesz się niejako pochwalić, ty > > lko nie bardzo wiadomo, czym. > > Pisalem, marni Ci idzie, za to w marudzenie bez sensu wpisuje sie to idealne. Tak sobie musisz to tłumaczyć - bez tego byś nie przeżył. A śmiechu z ciebie coraz więcej. > > > > Nie piernicz, że do czasu ocieplenia będziesz jeździł 15 km/h > . > > > > > > Sprawdz (pewnie nie) ale może sa na to jakies tabletki? > > > > I bierzesz je, dzięki czemu nie przekraczasz 15 km/h? > > Owszem! A jak się te tabletki nazywają? Są w wersji np. 40 km/h? > > > Ponawiam pytanie - co to ma za znaczenie, gdy auto stoi w garazu al > bo cia > > gnie s > > > ie czasem wolno po glownych ulicach do sklepu? > > > > Znaczenie ma takie, że jak sypnie (a czasami pod koniec marca się zdarza) > , to n > > a osiedlowych uliczkach jest słabo. > > To nie zmieniaj, przeciez nikt ci nie kaze. > Ja zmienilem juz bo a) bez kolejki, b)śniegu sie nie obawiam > Niby racje, jednak gdy sie nie wleke a jest cieplo to wole jechac na letnich. Napisałem ci, jakie to ma znaczenie - bo pytałeś, widocznie nie wiedząc. Najśmieszniejsze jest to, że śniegu na letnich się nie obawiasz, ale na zimówkach 20 stopni się już boisz. > > > Przy zdaniach jak wyzej ("Nie piernicz, że do czasu ocieplenia będz > iesz j > > eździł > > > 15 km/h. > > > ) moze dopisuj, ze usilujesz byc zabawny bo raczej wychodzisz na ma > rnie k > > umateg > > > o. Taka zyczliwa rada. > > > > Ale to nie miało być zabawne. > > No toym bardziej nie masz sie czym chwalic, skoro do takich idiotycznych wnisko > w dochodzisz. Ale to nie jest mój wniosek. Sam napisałeś, że będziesz jeździł 15 km/h: I jaki ma to wpływ na auto w garażu lub przejazd ze srednia predkoscia 15km/h przez miasto do sklepu? Jeżeli oceniasz to jako idiotyczne, to jest to pierwszy krok do pierwszego krytycznego spojrzenia na siebie i powiedzenia sobie prawdy, co się sobą reprezentuje. Niesamowite, że ciebie nawet cisnąć nie trzeba, tylko wystarczy pozwolić ci się wypowiedzieć ... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 13.03.19, 14:33 Szczerze cie podziwiam, tyle postow w watko ktory cie nie intersuje... klemens1 napisał: > galtomone napisał: > > > > A jak masz ją widzieć? > > > > Skoro widzisz "chwalenie sie" to jakos dasz rade. > > Nawet prostego zdania nie rozumiesz. > Pytam, jak TY masz ją widzieć. Ok, zle odczytalem. Nie wiem jak, w kazdym razie marni Ci idzie skoro musisz tlumaczyc, ze mnie wysmiewasz. Inna sprawa, ze nie masz jak bo przciez chyba nie sadzisz, ze twoja opinia jest dla mnie jakkolwiek istotna? > A śmiechu z ciebie coraz więcej. Ani mnie to ziebi ani grzeje. Nie liczac tego, ze smiejesz sie (o ile) tylko ty. Ale jak to mowia... i do sera niektorzy daja rade. > A jak się te tabletki nazywają? Są w wersji np. 40 km/h? No name > Napisałem ci, jakie to ma znaczenie - bo pytałeś, widocznie nie wiedząc. Skoro nie dotarlo do ciebie ze w przypadku jazdy w miescie raczej zwykle ma sie na mysli srednie predkosci i z powodu braku tego slowa musisz plodzic post za postem to juz nie mowa wina Panie Bystry. > Najśmieszniejsze jest to, że śniegu na letnich się nie obawiasz, ale na zimówka > ch 20 stopni się już boisz. Wskaz zdanie z ktorego wynika strach. A to, ze nie widze sensu jezdzenia na miekkich oponach i niszczenia zimowek bez sensu to chyba oczywiste. > Ale to nie jest mój wniosek. Sam napisałeś, że będziesz jeździł 15 km/h: > > I jaki ma to wpływ na auto w garażu lub przejazd ze srednia predkoscia 15km/ > h przez miasto do sklepu? My bad, zapomnialem z kim rozmawiam - średnio - jak to zwykle w miescie. > Niesamowite, że ciebie nawet cisnąć nie trzeba, tylko wystarczy pozwolić ci się > wypowiedzieć ... No... patrze co piszesz i nie wierze, ze to kontynuujesz. W kazdym razie mnie sie juz nie chce, bo coz tu wiecej mozna napisac. Zapytalbym z ciekawosci po co w ogole sie odzywales... ale nie jestem ciekaw. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 13.03.19, 15:17 galtomone napisał: > Szczerze cie podziwiam, > tyle postow w watko ktory cie nie intersuje... Ile razy trzeba ci tłumaczyć, że to po to, żeby się z ciebie wyśmiewać? Przyjmij ten fakt, zamiast go wypierać i przestaniesz się w końcu dziwić - doznasz olśnienia. > > > > A jak masz ją widzieć? > > > > > > Skoro widzisz "chwalenie sie" to jakos dasz rade. > > > > Nawet prostego zdania nie rozumiesz. > > Pytam, jak TY masz ją widzieć. > > Ok, zle odczytalem. Nie wiem jak, w kazdym razie marni Ci idzie skoro musisz tl > umaczyc, ze mnie wysmiewasz. Bo to wypierasz. Przecież to oczywiste, że piszę, żeby się z ciebie ponapierdalać. Zwłaszcza z twojego blogowania co chwila, co zrobiłeś. Przecież gdy kupiłeś sobie tego lexusa, to powtarzałeś to co chwila. Teraz pewnie podnieta mniejsza, bo to tylko wymiana opon, ale już poczułeś potrzebę podzielenia się tym z publiką. Może niech cię śledzą na instagramie, jak na letnich popierdalasz? > Inna sprawa, ze nie masz jak bo przciez chyba nie sadzisz, ze twoja opinia jest > dla mnie jakkolwiek istotna? Nie zastanawiałem się nad tym. To, czy moja opinia jest dla ciebie istotna, jest dla mnie nieistotne. > > A jak się te tabletki nazywają? Są w wersji np. 40 km/h? > > No name Daj linka, gdzie takie można kupić. > > Napisałem ci, jakie to ma znaczenie - bo pytałeś, widocznie nie wiedząc. > > Skoro nie dotarlo do ciebie ze w przypadku jazdy w miescie raczej zwykle ma sie > na mysli srednie predkosci i z powodu braku tego slowa musisz plodzic post za > postem to juz nie mowa wina Panie Bystry. Czyli ty masz zamiar po śniegu jeździć na letnich nawet szybciej niż 15 km/h? Ano tak - nadrobisz bezpieczeństwem, gdy będziesz jechał 5 i będzie git. > > Najśmieszniejsze jest to, że śniegu na letnich się nie obawiasz, ale na zimówka > > ch 20 stopni się już boisz. > > Wskaz zdanie z ktorego wynika strach. Dopiero co się dopierniczałeś, że zbyt dosłownie ciebie czytam ... > A to, ze nie widze sensu jezdzenia na miekkich oponach i niszczenia zimowek bez > sensu to chyba oczywiste. To teraz może czegoś się nauczysz. Te zimówki się nie zniszczą od kilku dni jazdy. Ja wymieniam dosyć późno i mam jeszcze dużo bieżnika. Prędzej je wywalę, bo za stare będą. Swego czasu jechałem w lipcu na zimówkach na tylnej osi (napęd tył) ok. 1000 km. Specjalnie się przyjrzałem, żeby jakieś zużycie zauważyć. Żadnego nie zauważyłem. > Zapytalbym z ciekawosci po co w ogole sie odzywales... ale nie jestem ciekaw. Odpowiadałem na to pytanie kilka razy - ale zawsze wypierasz odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 13.03.19, 15:25 Acha... no to pisałem, ze marnie ci idzie - nikt poza mna twoich marudzen nie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 13.03.19, 15:30 Ale ja tego nie robię dla publiki, tylko dla siebie. Nawet w jednej odpowiedzi przestałem się z ciebie śmiać i dałem ci dobrą radę. Nie czytaj jej - i tak wyprzesz rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 13.03.19, 17:01 Widocznie jesteś żałosnym smutasem, skoro się nie lubisz pośmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 14.03.19, 10:20 Bo to nie ja tu mam być zabawny. Ja mam się tylko z kogoś śmiać. Kogoś zabawnego - podpowiem. Pewnie nadal nie jarzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Letnie założone 14.03.19, 10:31 > Bo to nie ja tu mam być zabawny. Żaden z was nie jest zabawny. Obaj jesteście smutnymi dupkami ciągnąc tę przepychankę. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 14.03.19, 11:10 Powody tylko mamy różne ;-). Poza tym wypraszam sobie smutnego!!! A zakoncze oczywista konkluzja, ze nikt nie jest doskonaly - poza tym, ktorego imienia nie wymowie, bo przyleci ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 14.03.19, 12:05 vogon.jeltz napisał: > > Bo to nie ja tu mam być zabawny. > > Żaden z was nie jest zabawny. Obaj jesteście smutnymi dupkami ciągnąc tę przepy > chankę. No fakt, to się już nudne staje. Cel został już dawno osiągnięty. Ale galtek jednak nie przeżyje, jak nie odszczeknie ... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 09.03.19, 18:15 Realista. Zimy w mieście już nie będzie takiej, żebym musiał się martwić. Na zimówkach już nie było fajnie przy +15 Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Letnie założone 09.03.19, 21:34 To dobry pomysł i chyba za niedługo też będę zmieniał. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Letnie założone 09.03.19, 22:58 To jak mówicie że przy +15 można to ja chyba też zmienię. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 10.03.19, 08:37 Nie mowimy, ze mozna. Ja nie mowie. Mozesz sobie zmieniac kiedy chcesz. Mowie (tego chyba nie zrozumiales), ze przy +15 na zimowkach wcale sie fajnie nie jezdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Letnie założone 10.03.19, 18:25 U nas +15 to jeszcze zima... :) Dopiero ponad 20 to lato... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 11.03.19, 07:07 Owszem, dlatego jak pokazało mi się na wyświetlaczu +66 - +70 uznalem, ze zimowki juz sie nie przydadza w centrum miasta. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Letnie założone 10.03.19, 08:47 ja to juz sie dwa razy opalalem w tym sezonie lubie byc lekko spalony sloncem Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Letnie założone 11.03.19, 07:21 > ja to juz sie dwa razy opalalem w tym sezonie> > lubie byc lekko spalony sloncem My znow zesmy bili swiniaka. Ale tylko raz wiec tylko raz zesmy go opalali. Ale na Wielkanoc bijem i opalam nastepnego. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Letnie założone 12.03.19, 13:48 Kupiłbyś se jakieś porządne całoroczne i nie zawracał dupy dwa razy do roku ;-) Nie wiem co tam do tego twojego SUV-a mają, ale podobnie jak kiedyś trypel polecam Citilandery. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Letnie założone 12.03.19, 14:06 czyli kupiłes i we Włoszech tez sie sprawdzają? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Letnie założone 12.03.19, 17:12 > czyli kupiłes i we Włoszech tez sie sprawdzają? Na razie nie jeździłem dużo, bo wprowadzili tutaj nowe prawo, które chwilowo unieruchomiło mi samochody i wymagało trochę zakombinowania. Długa historia. Ale ostatnio wybrałem się znów Mazdą na wycieczkę, w góry, po dość krętych drogach, w deszczu - i powiem ci, że trzymały na zakrętach jak przyklejone. Jak się uda przekonać małżonkę, że to dobry pomysł jechać z rodziną kilkaset kilometrów wiekowym samochodem, praktycznie youngtimerem, to za tydzień pojedziemy tym wehikułem w Alpy ;-) Wtedy przejdą prawdziwy test bojowy. A ostatnio uśmialiśmy się z sąsiadem, który ma Volvo XC90. Patrzę - coś mi przypomina ten bieżnik... Opony identyczne jak moje Klebery, tylko BF Goodrich. Okazuje się, że koncern Michelin sprzedaje te same opony pod dwiema markami. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Letnie założone 13.03.19, 07:21 No i bardzo sie ciesze ze działają. I po dwóch latach widzę jeszcze jedna zaletę - są naprawdę kraweznikoodporne. Na Włoskie dziury tez to pewnie dobrze zadziała. Ja (żona tez) jeździmy dość niefrasobliwie po torach, dziurach itd. a tu po dwóch latach nic, a pozwalamy sobie na coraz więcej. Za miesiąc na Bałkany i wyguglowalem w górach przeklętych pare dróg bez asfaltu. Tam bedzie niezła próba. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 12.03.19, 15:36 Mozesz cos zaproponować - 225/60 16" Do tej pory nie rozwazalem. Majac dwa komplety felg i jak kupilem 2 komplety kol nie kupowalem letnich i zimowych jednoczesnie. Poza tym jakos mam wrazenie, ze dobre zimowki, w gorach na sniegu sprawdza sie jednak lepiej niz caloroczne. We Wloszech teraz sie przydaly i nie bylo zadnych sensacji na serpentynach. Ale z calorocznymi nie mam doswiadczen. Zas co do letnich.... znow chyba beda cichsze i trwalsze niz cloroczne i z lepsza trakcja. Jesli daje to w razie awaryjnej sytuacji zatrzymanie auta kilka m wczesniej... to wole letnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Letnie założone 12.03.19, 18:19 > Mozesz cos zaproponować - 225/60 16" Trochę wujowy ten twój rozmiar... Są wprawdzie i Micheliny CrossClimate, i Goodyeary Vector 4S, i Hankooki, i Vredesteiny, ale cena 600 zł za sztukę zabija. Za to gdybyś się wziął zamiennik 215/65R16 (średnica większa o 1,8% albo 1 cm) - to tu masz do wyboru do koloru, za mniej niż 400 zł. O, są i wspomniane przeze mnie Citilandery. Ja szczerze powiem, że też tak kupowałem. W rozmiarze fabrycznym 215/65R15 były same chiniole, to se kupiłem 205/70R15 i jest git! Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 13.03.19, 07:27 Jak przyjdzie czas wymiany letnich albo zimowych, to rozwaze. Do tej pory po rozwazeniu i tak kupowalem letnie albo zimowe - wg potrzeby chwili ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 12.03.19, 15:54 I pewnie tak jeździsz kilka lat nie wyważając kół. A po pół roku z reguły pojawia się jakieś niewyważenie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Letnie założone 12.03.19, 17:03 To se pojadę raz na rok wyważyć. Możesz mi łaskawie wyjaśnić, na chuj mi w klimacie śródziemnomorskim opony sezonowe? Całoroczne przydają się głównie do tego, żeby móc parę razy w roku pojechać w góry, gdzie zimówki są obowiązkowe (albo łańcuchy, ale przecież nie będę łańcuchów zakładał jak jakiś włoski idiota). Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 12.03.19, 17:10 A gdzie ja piszę, że w klimacie śródziemnomorskim trzeba mieć opony sezonowe? No dobra - trzeba. Ale letnie, a nie całoroczne. Bo całoroczne to takie bardziej zimówki. I - jak byś nie zauważył - pisałem wyraźnie o wyważaniu kół, a nie o oponach. Całoroczne wg mnie przydatne są w Szczecinie np., gdzie morze powoduje dużo mniejsze wahania temperatury w ciągu roku. Chociaż słynne "ale urwał" to właśnie ze Szczecina, gdy trochę oblodziło ... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Letnie założone 12.03.19, 17:22 > No dobra - trzeba. Ale letnie, a nie całoroczne. Bo całoroczne to takie bardziej zimówki. Zależy które. CrossClimate są właściwie oponami letnimi z certyfikatem 3PMSF. Nowy Hankook H750 wygląda z rzeźby bieżnika bardzo podobnie. Z tych, które mam to Citylandery, jak spojrzeć na bieżnik, też nie są jakoś bardzo zimowe. Bardziej mają rzeźbę typową dla opon do SUV-ów - którymi w końcu są. Bardziej "zimowo" wyglądają Nexeny, które założyłem do Toyoty, ale te z kolei są - jak na "zimowe" nieprawdopodobnie wręcz ciche. > I - jak byś nie zauważył - pisałem wyraźnie o wyważaniu kół, a nie o oponach. Ale w kontekście takim, że jak mam całoroczne opony, to jeżdżę na okrągło bez ściągania i wyważania. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Zainteresowales mnie 13.03.19, 07:31 vogon.jeltz napisał: > Bardzie > j mają rzeźbę typową dla opon do SUV-ów - którymi w końcu są. A czym sie rozni bieznik dla SUVa od bieznika dla kombi czy MPV? Np. www.nokiantyres.pl/opony/samochody-osobowe/opony-letnie/ vs www.nokiantyres.pl/opona-letnia/nokian-line-suv/ Jest jakas roznica w bieżniku? Bo szczerze, to nie widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 08:59 galtomone napisał: > A czym sie rozni bieznik dla SUVa od bieznika dla kombi czy MPV? > Jest jakas roznica w bieżniku? Bo szczerze, to nie widzę... Może być różnica w cenie Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 09:24 To jasne. Nawet moze miec logiczne wylumaczenie. SUV moze byc ciezszy i opona musi byc mocniejsza. Ale nie pytam o cene, tylko rzezbe... nie widac by obecne SUVy (poza atrakcyjnym wygladam dla czesci klientow) realnie sie czyms od "osobowek" roznily. To jednak nie terenowki, gdzie sie zaklada takie wynalazki: www.exploroz.com/Vehicle/Tyres/AT.aspx Jeszcz eani jednego SUVa na takich kolach nie widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 09:36 Może być to spowodowane picotechniką. Być może konstrukcja opony jest inna przy podobnym bieżniku ze względu na wagę. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 10:02 OK, nadal jednak pozostaje pytanie powyzej. Vogon pisal o bieznku a nie konstukcji opony. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 10:25 > Jeszcz eani jednego SUVa na takich kolach nie widzialem. No bo tak jak SUV jest tylko trochę terenówką, tak opony do SUV-ów (te z założeniem, że będą wykorzystywane do jazdy poza asfaltem, bo można założyć zwykłe jak do tradycyjnej osobówki) tylko udają prawdziwe opony terenowe. Mają pomóc przejechać przez błoto, ale na Camel Trophy oczywiście się nie nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 11:34 w promieniu 3 km od domu mam 1 jeepa KJta na ATkach, 1 patrola na ATekach i 1 starego suzuki SJ tez na ATekach. Te znalazłem jezdząc po okolicy rowerem. Ile jeszcze ich jest to nie wiem ale na pewno jeszcze pare sie znajdzie bo co jakis czas mi moj dom zestaw dwóch disco jadących nad Odre. No i zapomniałem o sąsiedzie z pickupem który ma zestaw ATeków w garazu i uzywa w weekendy :) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 12:48 Kwestia dyskusyjna pozostaje czy to SUVy czy juz terenówki + jak korzystaja z nich wlasciciele. W przypadku "tradycyjnych" suvow typu Kaszkaj, Rav4, nowe Skody, itd... to szanse na to, ze te auta beda jezdzic w terenie sa rownie duze jak to, ze Focus St czy Skoda RS bedzie systematycznie uzywana w weekendy na torze. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 10:21 > Może być różnica w cenie No właśnie nie ma. Najdroższe są zwykle i tak Micheliny, które mają przeznaczenie do wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 09:37 ja wybieram opony do SUVa z większymi odstępami na biezniku (łatwiej sie oczyszczają z błota), zawsze wzmocnione (kamienie, krawęzniki) to że producenci coraz czesciej puszczają to samo i tu i tu nie oznacza że nie mozesz wybrać tego co pasuje np porównaj bieżnik wspomnianego citilandera do dunlopa blueresponse (miałem w osobówce i bardzo chwaliłem ale poza asfalt to bym tym nie zjechał) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 09:43 > A czym sie rozni bieznik dla SUVa od bieznika dla kombi czy MPV? W większości przypadków są to te same opony, ale są też modele, które mają bieżnik bardziej "kwadratowy". W założeniu ma to pomagać w poruszaniu się po drogach nieutwardzonych. Porównaj sobie Michelina CrossClimate z Kleberem Citilander albo Yokohamą Geolandar, to będziesz mniej więcej wiedział o co chodzi. Chyba nieprzypadkowo we wszystkich wyszukiwarkach opon te dwa ostatnie modele są dostępne w sekcji SUV/4x4. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 10:04 Ok, to ma jakis sens, zakladajac, ze suv faktycznie jedzi po lesie i nie musi jechac szybko po autostradzie. Obawiam sie jednak, ze takich uzytkownikow jest promil . Te dwie ostatnie - o ile rozmiary sa dostepne, to juz bardziej do takich "wynalazkow" jak kiedys Vitara. Czuje sie "odpowiedziany" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 10:19 > Obawiam sie jednak, ze takich uzytkownikow jest promil Niekoniecznie. Nie trzeba rozbijać się po lasach - wystarczy, że do pięknego domku pod miastem prowadzi droga gruntowa... > Te dwie ostatnie - o ile rozmiary sa dostepne, to juz bardziej do takich "wynalazkow" jak kiedys Vitara. Dlaczego "wynalazków"? Przecież Vitara aż do poprzedniej generacji to był właśnie normalny kompaktowy SUV (w sensie europejskim). RAV4, CR-V i Forestera też nazwiesz "wynalazkami"? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 12:50 vogon.jeltz napisał: > > Obawiam sie jednak, ze takich uzytkownikow jest promil > > Niekoniecznie. Nie trzeba rozbijać się po lasach - wystarczy, że do pięknego do > mku pod miastem prowadzi droga gruntowa... Nie wiem dlaczego na moich letnich Nokianach z lnii SUV ;-) mialbym nie dojechac... > > Te dwie ostatnie - o ile rozmiary sa dostepne, to juz bardziej do takich > "wynalazkow" jak kiedys Vitara. > > Dlaczego "wynalazków"? Przecież Vitara aż do poprzedniej generacji Cofnij sie dalej, do czasow gdy miala rame. ;-) > to był właśn > ie normalny kompaktowy SUV (w sensie europejskim). RAV4, CR-V i Forestera też n > azwiesz "wynalazkami"? Nie, nie ma ramy i uterenowione opony w zapewne 99% przypadkach nie sa ich wlascicielmo potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 15:23 > Nie wiem dlaczego na moich letnich Nokianach z lnii SUV ;-) mialbym nie dojechac... Jak są z linii SUV to oczywiście dojedziesz z łatwością. Coś mi tu jednak ściemniasz, nie ma letnich Nokianów w rozmiarze 225/60r16 z linii SUV... No i pamiętaj, że pierwotną kwestią było zastąpienie letnich i zimowych - wielosezonowymi. > Nie, nie ma ramy i uterenowione opony w zapewne 99% przypadkach nie sa ich wlascicielmo potrzebne. "Uterenowione" to zbyt mocne słowo. One są po prostu bardziej wszechstronne - przynajmniej wg deklaracji producenta zaprojektowane tak, by poradzić sobie na różnych nawierzchniach - ale to wciąż opony do jazdy szosowej. Porównaj wielosezonówki "SUV": www.kleber.pl/pl/Opony/Gama-opon-wielosezonowych/Citilander i "osobowe": www.kleber.pl/pl/Opony/Gama-opon-wielosezonowych/Quadraxer-2 Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 15:30 Ni pisze, że sa z linii suv - zakladam, ze chodzi o wage... Bo bieznik calkiem zwykly - or 4 rowki na wprost - standard jak dla kazdego normlanego auta. O pierwotnej kwestii pamietam. Wspomniales tylko,ze bieznik letniej opony rozni sie czym miedzy osobowka a suvem. Wydaje mi sie, ze generalnie nie. Tzn. tak, gdy mowimy o oponach At czy generalnie na teren... ale to nie sa zwykle letnie... Zas tradycyjne letnie beda wygladac w dla obu typuow tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zainteresowales mnie 13.03.19, 17:10 naprawde nie widzisz roznic pomiedzy dwoma zalinkowanymi? wieksze odleglosci miedzy klockami (błoto), ostrzejsza budowa klocków a co za tym idzie wiekszy hałas :) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zainteresowales mnie 14.03.19, 07:07 Juz nie widze gdzie linki byly. Poza tym, nie mowie, ze nie ma opon "bardziej w teren". Twierze, ze generalnie opony letnie do SUVa beda takie same, bo niby dlaczego byc nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Letnie założone 12.03.19, 22:56 klemens1 napisał: > Całoroczne wg mnie przydatne są w Szczecinie np., gdzie morze powoduje dużo mni > ejsze wahania temperatury w ciągu roku. U mnie może nie ma morza przez co być może wahania temperatury w ciągu roku są większe niż np. w Szczecinie ale całoroczne też są przydatne. I radzą sobie również że śniegiem oprócz temperatur. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Letnie założone 12.03.19, 17:09 ja zwykle nigdy nie wywazam pomiedzy wymiana opon.. - nie ma potrzeby. Chyba ze jeden odwaznik odpadnie i kierownica telepie... Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Letnie założone 12.03.19, 17:11 Jak telepie, to jest niewyważenie ok. 80 gram, czyli naprawdę duże. Więc jeździsz z niedoważeniem mniejszym, ale i tak ci układ jezdny rozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Letnie założone 12.03.19, 17:25 > Więc jeździsz z niedoważeniem mniejszym, ale i tak ci układ jezdny rozwala Nie wiem, jak w Ameryce - słyszałem, że im się infrastruktura sypie - ale na włoskich drogach ewentualne lekkie niewyważenie kół jest naprawdę najmniejszym zmartwieniem układu jezdnego. W Polsce pod tym względem zrobił się raj... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Letnie założone 12.03.19, 18:39 Tzn jak mi rozwala.... ?? Nic negatywnego nie czuje i jak auto na podnosniku to sprawdzam i nie wiedze problemow. X5 naorginalnych tulejach w zawieszenieu jezdzilo 15 lat... Dopiero niedawno zauwazylem ze trzeba wymienic i wymienilem. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 13.03.19, 07:32 Jak Ci z tylu odpadnie, to nic sie telepac nie bedzie. Dopiero jak lozysko sie rozleci to zauwazysz. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Letnie założone 13.03.19, 17:14 Przez tyle lat ani jedno sie nie rozlecialo wiec dlaczego panikowac? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Letnie założone 14.03.19, 07:09 Kto pisze o panice? Ot, warto (tak jak sie sprawdza olej) i takie cos ze 2 razy w roku sprawdzic. Tak jak geometrie. Mie sie jedno lozysko na autostradzie juz kiedys posypalo - nie bylo fajnie - (nie wiem czy z powodu zle wywazonego kola), wiec uprzedzajac taki fakt ponownie, jak juz zmieniam kola to i tak zawsze wywzam. A ze komplety sa 2 to dwa razy w roku jest to sprawdzane. Odpowiedz Link Zgłoś