Dodaj do ulubionych

Kto jest winny jak kursant zabije facia na pasach?

IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.04, 22:21
Chcialam sie zapytac jak to jest od strony prawnej. Bo w sobote moj chlopak
mial takie nieprzyjemne zdarzenie. To znaczy mial jazde i stuknal jakiegos
dziada, ktory przechodzil przez pasy i dziadyga wykitowal. To byl jakis stary
dziad i wcale mocno go nie pyknal, a koles pewnie wykitowal ze strachu albo na
zawal. Policjantka, ktora przyjechala na miejsce powiedziala, zeby sie nie
martwil, bo za wypadki spowodowane przez kursanta odpowiada instruktor, ale z
kolei prokurator powiedzial, ze to nie jest tak prosto i ze moze miec proces.
Na razie chlopak jest w szoku i siedzi w domu i nie wiemy czy brac juz
adwokata czy prokurator tylko straszyl. Dodam, ze chlopak byl zupelnie
trzezwy, badali go nawet alkomatem. Przed jazda jaralismy wprawdzie trawke,
ale tylko po jednym skrecie, ale zawsze tak robi, bo mowi ze tak jest mu sie
latwiej skupic. Ale tego nie badali, wiec jest czysty. Co mu moga zrobic? Czy
ktos moze mi odpowiedziec?
Obserwuj wątek
    • Gość: zoomi Pewnie facio IP: *.mad.east.verizon.net 17.10.04, 22:28
      A po co wylazil pod kola? Poza tym zawsze jest do pomocy "pomrocznosc jasna".
      • zoriusz Re: Pewnie facio 18.10.04, 12:53
        Czy to nie ty jesteś tym przygłupem pojawiającym się na forum tjunikofcuf?
        Podejrzewam, że tak, bo cokolwiek nie napiszesz to zawsze jest kretyńskie.
    • etom ecce homo ?? 18.10.04, 00:30
      Gość portalu: amanda napisał(a):

> Chcialam sie zapytac jak to jest od strony prawnej. Bo w sobote moj chlopak
      > mial takie nieprzyjemne zdarzenie. To znaczy mial jazde i stuknal jakiegos
      > dziada, ktory przechodzil przez pasy i dziadyga wykitowal. To byl jakis stary
      > dziad ...

Co do odpowiedzialnosci PRAWNEJ za taki czyn nie moge sie wypowiadac ,bo po
      prostu nie wiem kto ponosi odpowiedzialnosc w takim przypadku.
      Jednego jestem jednak pewien po przeczytaniu tych slow - ich autorka nie
      powinna miec PRAWA nazywac siebie czlowiekiem.
      • Gość: konsul Re: ecce homo ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 00:34
        przeciez kobieta to nie człowiek
        • Gość: pszczelarz Re: ecce homo ?? IP: *.aster.pl 18.10.04, 00:42
          Skad wiesz, że kobieta? Moim zdaniem w nicku jest literówka - jest amanda a
          miało byc e-menda...

A forum schodzi na psy... Czy to jakiś wodopój kretynów? Ja to chyba wracam do
          swej pasieki...

pszczelarz
          • Gość: Szymi Re: ecce homo ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 10:53
            to wypad ciulu
      • charlie_x Re: ecce homo ?? 18.10.04, 00:38
        etom napisał:

> Gość portalu: amanda napisał(a):
        >
        > > Chcialam sie zapytac jak to jest od strony prawnej. Bo w sobote moj chlop
        > ak
        > > mial takie nieprzyjemne zdarzenie. To znaczy mial jazde i stuknal jakiego
        > s
        > > dziada, ktory przechodzil przez pasy i dziadyga wykitowal. To byl jakis s
        > tary
        > > dziad ...
        >
        > Co do odpowiedzialnosci PRAWNEJ za taki czyn nie moge sie wypowiadac ,bo po
        > prostu nie wiem kto ponosi odpowiedzialnosc w takim przypadku.
        > Jednego jestem jednak pewien po przeczytaniu tych slow - ich autorka nie
        > powinna miec PRAWA nazywac siebie czlowiekiem.
        >
        _________

..wszystko zależy od tego czy prowadzący postępowanie wyjaśniające
        ustali fakt,że kursant był pod wpływem 'prochów' jeśli tak to..czarno widzę
        przyszłość rzeczonego kursanta..Miła Amando powiedz - czy nie wstyd ci kpić z
        tego zabitego człowieka?
      • Gość: amanda Re: ecce homo ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 18:05
        Masz cos do mnie koles?
        • charlie_x Re: ecce homo ?? 19.10.04, 01:17

> Masz cos do mnie koles?
          ______

..a jak myślisz, jeśli już ci się to zdarza?
    • wichura Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa 18.10.04, 10:05
      Za wypadki spowodowane przez kursanta odpowiada instruktor, choć są pewne
      wyjątki od tej reguły (celowe działanie kursanta i czyny z nim zrównane, jak
      jazda pod wpływem). Generalnie historia powinna "rozejść się po kościach",
      skoro staruszek nie żyje.
      A chłopak niech się nie łamie, tylko wsiada za kółko (po odstawieniu zielska).
      • mess220 Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa 18.10.04, 10:42
        Insrtuktor na pewno bedzie mial nieprzyjemnosci, a co do kursanta to moga go
        gonic za nieumyslne spowodowanie smierci.
        • Gość: pih Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 11:07
          poprzednicy pisza o odpowiedzialnosci karnej. jak to wyglada od strony odpowiedzialnosci cywilnej:
          co do zasady odpowiada instruktor a dokladniej mowiac jego pracodawca (ktory z pewnoscia jest ubezpieczony od takich zdarzen). jezeli jednak pracodawca wyplaci odszkodowanie rodzinie zmarlego to w pewnych sytuacjach moze domagac sie zwrotu pieniedzy od kursanta jezeli wykaze, ze chlopak w jakis sposob przyczynil sie do spowodowania wypadku (np. ta trawka).
          najwazniejsze pytanie czy ten nieszczesny staruszek w jakis sposob sam zawinil? moze wtargnal na jezdnie, przechodzil w niedozwolonym miejscu itp.
        • szczurek.polny Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa 18.10.04, 11:08
          Różnie może być... Koleś musiał być po egzaminach teoretycznych (wewnętrznych),
          aby wyjechać na miasto - a przynajmniej musiał istnieć taki wpis w dokumentacji
          ośrodka szkolenia kierowców - zatem ponosi odpowiedzialność jeśli ewidentnie
          złamał przepisy. Instruktor będzie miał nieprzyjemności i będzie się bronił.
          Jeśli jeszcze wyjdzie na jaw, że twój chłopak regularnie popala (np. dowiedzą
          się o tym instruktor, policja lub ktoś z rodziny "dziadygi"), to raczej
          poszukaj sobie innego faceta, bo tego zobaczysz za jakieś 3-5 lat.
    • Gość: kret Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 13:19
      mam nadzieję, że ty nie prowadzisz auta młoda "dziadówko"
      • Gość: amanda Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 18:02
        Prowadze czasami auto ojca. Przeszkadza ci to zgredzie?
    • Gość: aqqaqq Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa IP: *.gazeta.pl 18.10.04, 16:50
      Do twojecgo chłopaka stosuje się
      Art. 180. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka
      odurzającego, pełni czynności związane bezpośrednio z zapewnieniem
      bezpieczeństwa ruchu pojazdów mechanicznych, podlega karze pozbawienia wolności
      od 3 miesięcy do lat 5.

Niestety Ty także podpadasz pod odpowiedzialność:
      Art. 236. § 1. Kto zataja dowody niewinności osoby podejrzanej o popełnienie
      przestępstwa, wykroczenia lub przewinienia dyscyplinarnego, podlega grzywnie,
      karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

• Gość: amanda Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:59
        Po pierwsze to nikt mu nie udowodnil, ze wczesniej palil, a po drugie to nie
        zatajam zadnych dowodow niewinnosci mojego chlopaka. Chyba ci sie cos pomerdalo.
        • Gość: Radek Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa IP: *.2015.com 18.10.04, 18:08
          Imo to podpucha a ludzie sie niezdrowo podniecaja jakimis pierdolami.
          • Gość: zgryzliwy Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa IP: 213.199.243.* 18.10.04, 22:17
            Gość portalu: Radek napisał(a):

> Imo to podpucha a ludzie sie niezdrowo podniecaja jakimis pierdolami.

i pierdolowatymi autorkami pierdol
        • charlie_x Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa 19.10.04, 01:26

> a po drugie to nie
          > zatajam zadnych dowodow niewinnosci mojego chlopaka.
          > .
          _______
          ..a tu już to już zaczynasz bredzić.
          • Gość: zgryzliwy Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa IP: 213.199.243.* 19.10.04, 14:00
            charlie_x napisał:

> > a po drugie to nie
            > > zatajam zadnych dowodow niewinnosci mojego chlopaka.
            >
            > ..a tu już to już zaczynasz bredzić.

bredzi ,ale tu akurat nie
            przeczytaj na co odpowiadala !
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=16787658&a=16809373
    • Gość: Stefan Re: Kto jest winny jak kursant zabije facia na pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 03:54
      Jeżeli zdąży wysłać zgłoszenie, to może dostać premię od ZUS-u. W pakiecie Hausnera jest przepis
      mówiący, że osoba, która doprowadzi do wykreślenia osoby z rejestru pobierających emeryturę lub
      tentę może otrzymać premię w wysokości 3 najniższych emerytur.

Musi uważać, żeby go instruktor nie ubiegł. Jak się uda wyjdzie, że miał kurs za darmo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka