Dodaj do ulubionych

Coś dla forumowego kauzyperdy:

20.08.19, 15:06
Wot i ciekawostka-

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25103313,ostrow-wielkopolski-wypadek-matki-i-syna-jechali-innymi-samochodami.html#s=BoxOpImg4
Dwa pytania (bo prawnikiem jestem tylko połowicznie, tj. na 3 roku dałem sobie siana) :
1. Czy syn dostanie odszkodowanie za matkę z jej OC?
2. Czy zakwalifikowanie zdarzenia jako kolizji z racji śmierci sprawczyni to jakiś ponury żart, czy po prostu przejaw niedouczenia i niedoinformowania gazecianego gryzipiórka?
-
Jestem Lubelakiem, to podobno nieuleczalne. Może dlatego, że nikt się z tego leczyć nie chce.
Obserwuj wątek
    • hukers Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 15:22
      1. Dostanie
      2. Przejaw niedouczenia gryzipiórka.
      3. Kto to jest kauzyperda?
      • vogon.jeltz Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 15:51
        > 3. Kto to jest kauzyperda?

Kiepski adwokacina (czy też ogólnie prawnik).
      • nazimno z francuskiego: cause perdue 20.08.19, 16:12
        przypadek, sprawa przegrana, kleska

Tak wiec marny adwokacina, przegrywajacy wszystko jak leci, zwany jest "kauzyperda".
    • hukers Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 16:13
      qqbek napisał:

> Dwa pytania (bo prawnikiem jestem tylko połowicznie, tj. na 3 roku dałem sobie
      > siana)
      Uwalili Cię czy Ci się odechciało?

• qqbek Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 16:21
        hukers napisał:

> Uwalili Cię czy Ci się odechciało?
        >

To drugie. Kończyłem pierwsze studia, chciałem podjąć jeszcze jedne i doktoranckie na pierwszym kierunku i ani nie miałem czasu, ani ochoty na prawo.

Doktoranckie też potem rzuciłem, ale to dlatego, że mi promotora wywalili z uczelni, a nie było nikogo innego u kogo mógłbym kontynuować pracę na dotychczasowy temat.
        • dodekanezowiec Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 16:27
          Do 3 roku to najważniejsze przedmioty to rozne historie panstwa i prawa czy historie doktryn. Art. 17 kpk chyba mówi o umorzeniu postępowania jeśli sprawca zmarł. Natomiast co do ubezpieczenia - jest jakieś wyłączenie chyba jak ta sama osoba jest właścicielem dwóch aut, jakos nie da rady wtedy chyba z AC skorzystać. Ale tego nie uczą na prawie, ważniejsze są np.koncepcje profesorów. Studia bardziej teoretyczne niż historia.
          • dodekanezowiec Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 16:28
            A kwestie odpowiedzialności cywilnej to jakos w Art. 436 kc są.
            • dodekanezowiec Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 16:36
              Właśnie OC nie zadziała jeśli auta są własnością tej samej osoby. Może oba były na matkę? ("Matka jedzie z tylu, tak powiedział"). Tu by pasowało- Mimo kolego że macie pierwszeństwo to pomyślcie- A gdyby tak wasza matka jechała i nie ustapila pierwszeństwa?
              • vogon.jeltz Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 16:55
                > Właśnie OC nie zadziała jeśli auta są własnością tej samej osoby.

To oznacza tyle, że OC nie pokryje kosztu naprawy samochodów, ale jeśli syn poniósł np. uszczerbek na zdrowiu, to odszkodowanie z OC matki mu się jak najbardziej należy.
                • dodekanezowiec Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 17:13
                  Trochę ponury humor- ale zadośćuczynienia za śmierć matki z OC matki chyba też nie...
                • misiaczek1281 Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 17:22
                  vogon.jeltz napisał:

> > Właśnie OC nie zadziała jeśli auta są własnością tej samej osoby.
                  >
                  > To oznacza tyle, że OC nie pokryje kosztu naprawy samochodów, ale jeśli syn pon
                  > iósł np. uszczerbek na zdrowiu, to odszkodowanie z OC matki mu się jak najbardz
                  > iej należy.

dlaczego OC nie pokryje kosztów napraw samochodu? Jest zawarta umowa OC? Jest. Jest opłacona składka? Jest. Jest szkoda? Jest. Znany jest sprawca? Tak. OC nie pokryje wtedy gdy sprawca i pojazd nieznane(np.uciekł) lub nie ma OC.
                  • dodekanezowiec Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 17:31
                    Wpisz w Google- 5 przypadków gdy nie zadziała OC.
                  • vogon.jeltz Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 17:40
                    > dlaczego OC nie pokryje kosztów napraw samochodu?

Naucz się czytać, pisi debilu. Bo, kurwa, rozmawiamy o przypadku, gdy oba pojazdy należały do tego samego właściciela, który był sprawcą wypadku. Czyli ubezpieczony (w tym wypadku już nieżyjący) wyrządził szkodę sam sobie. Jak sobie kupisz drugie srolo, chamie, i przypierdolisz w nie tym pierwszym, to też nie będzie ci się należało żadne odszkodowanie.
          • qqbek Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 16:35
            Nie, no cywil miałem zdany cały (tj. część ogólną i wszystkie szczegółowe). Sęk w tym, że to prawie dwie dekady temu było i nie chce mi się szukać, a liczyłem na to , że ktoś będzie wiedział.
            • dodekanezowiec Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 16:37
              Ale umowa ubezpieczenia to jest z 5 artykułów na ponad 1000 w kc
              • dodekanezowiec Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 16:37
                Nie uczom. Bo bądź to une same nie umiom badz nie chcom uczyc ptaktycznych rzeczy. Przynajmniej tez 2 dekady temu.
              • vogon.jeltz Re: Coś dla forumowego kauzyperdy: 20.08.19, 16:56
                > Ale umowa ubezpieczenia to jest z 5 artykułów na ponad 1000 w kc

Jest jeszcze ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, która stanowi szczegółową podstawę każdej umowy OC komunikacyjnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka