al.1 23.06.20, 14:46 na przykladzie motocykla. Bez komentarza. Wystarczy zapznac sie z genialnym pomyslem, który przy takim "rzadzie", rzadzonym przez zachodnie korporacje, zniszczy kazdy mysl techniczna, która Polska moglaby podbic rynki swiata. Genialny wynalazca zniszczony przez system! Polska w totalnej rozsypce! Jesteśmy kolonią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stavros2002 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 15:00 Z takimi niechlujami bez polskiej czcionki nie mamy szansy na podbicie nawet lokalnego geesu :D Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 15:18 stavros2002 napisał: > Z takimi niechlujami bez polskiej czcionki nie mamy szansy na podbicie nawet lokalnego geesu :D Juz wyjasnialem ze 100 x po 2 razy, ze nie mam na klawiaturze polskiej czcionki (JEDYNA mozliwosc, to czasochlonne kopiowanie polskich liter) i prosze mi nie doradzac co mam zrobic, bo przciwiczylem juz wszystkie mozliwosci. Widze, ze to wazniejsz temat od wrzuconego. Bum tarara Odpowiedz Link Zgłoś
misiek101 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 15:24 kup nową klawiaturę z polskimi literami....próbowałeś różne opcje ale nie da się kupić? aaaa ...to wszystko jasne...piszesz z dalekiej Syberii albo z Alaski - pewnie tam klawiatur z polskimi znakami niet maju ;-) ech te ruskie trolle :) gawarisz pa ruski? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 15:35 Proszę nie kompromituj się... Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 30.06.20, 16:29 gzesiolek napisał: > Proszę nie kompromituj się... Niby czym? Odpowiedz Link Zgłoś
misiek101 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 15:38 po pierwsze nikt nikomu nie zabrania produkcji motorów ani samochodów....jest wolny rynek? jest ! Po drugie w Polsce panuje kult używanego "auta z niemiec"....większość aut jakie jeżdżą po polskich drogach to volkswagen, audi i opel no i toyota....kto by tam chciał produkować skoro można sprowadzić? jest przesyt aut na rynku....pytanie czy to się opłaci? bo nie sztuka wyprodukować...sztuka sprzedać i zarobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiek101 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 15:41 polska myśl techniczna skończyła się na Fiacie 126p...po co robić coś w czym nie jesteśmy dobrzy? lepiej nam wychodzi produkcja okien, mebli i rolnictwo i wydobycie węgla...tu jesteśmy jednymi z najlepszych w europie Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 14:54 misiek101 napisał(a): > polska myśl techniczna skończyła się na Fiacie 126p...po co robić coś w czym ni > e jesteśmy dobrzy? Akurat to nie byla polska. Jak nam Wschód niepozwalal autokult.pl/7769,najciekawsze-prototypy-z-czasow-prl,all tak pózniej Zachód. Zniszczyli np. wspaniale rozwiajace sie ELWRO (we Wroclawiu) > lepiej nam wychodzi produkcja okien, mebli i rolnictwo i wydobycie węgla...tu jesteśmy jednymi z najlepszych > w europie Mamy to, na co nam pozwalaja. Zarty Ci sie trzymaja. Rolnictwo doprowadzono do ruiny. Nie mówiac o tym, ze przedluzono uzywanie herbicydów zawierajacych glifosat, z którego sie wiele krajów wycofuje. Posluchaj sobie np. Marcina Bustowskiego na YT, moze Ci sie otworza oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 19:17 al.1 napisał: > Jak nam Wschód niepozwalal Pieprzenie. Nie Wschód, lecz brak kapitału. Nie Zachód, lecz ściganie bezlicencyjnego kopiowania zachodnich produktów (tu min. Goggomobil czy Zündapp Janus). > Zniszczyli np. wspaniale rozwiajace sie ELWRO (we Wroclawiu) Tak wspaniale leżące lekko licząc 10-15 lat za zachodnia konkurencja. Robiące mainframe z pamięciami ferrytowymi. Robiąca komputery osobiste na ośmiobitowym Z80, kiedy konkurencja miała już dawno wdrożone trzydziestodwubitowe MC68000 i pochodne. > Mamy to, na co nam pozwalaja. Zarty Ci sie trzymaja. Rolnictwo doprowadzono do > ruiny. Nie mówiac o tym, ze przedluzono uzywanie herbicydów zawierajacych glifo > sat, Który stanowi niebezpieczeństwo dla ludzi dopiero, jeśli się go przyjmuje do ustroju prawie że łyżkami. A nie w ilościach stosowanych na uprawach. > z którego sie wiele krajów wycofuje. Bo dopadła ich histeria. Głupota mas nie jest ograniczona do Polski, lecz występuje również w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 23:12 bwv1080 napisała: > > Zniszczyli np. wspaniale rozwiajace sie ELWRO (we Wroclawiu) > > Tak wspaniale leżące lekko licząc 10-15 lat za zachodnia konkurencja. Robiące m > ainframe z pamięciami ferrytowymi. Robiąca komputery osobiste na ośmiobitowym Z > 80, kiedy konkurencja miała już dawno wdrożone trzydziestodwubitowe MC68000 i p > ochodne. MC68000 była 32-bitowa, ale miała 16-bitową szynę danych :) W pełni 32-bitowa była dopiero MC68020, która debiutowała w roku 1984 (czyli nadal dwa lata przed ELWRO 800 Junior - he, he). > Bo dopadła ich histeria. Głupota mas nie jest ograniczona do Polski, lecz wystę > puje również w innych krajach. Administruję taką małą (7k użyszkodników) grupką dzielnicową. Musiałem się ostatnio tłumaczyć nie tylko użyszkodnikom, ale także jednemu z pozostałych administratorów z wywalenia postu użyszkodniczki, która podała (z pełnymi danymi adresowymi) miejsce, gdzie gość nieużywany podjazd z kostki (u siebie, a nie za płotem) spryskał Roundapem. Jeszcze mnie baba zwyzywała po tym, jak zasugerowałem, że po pierwsze nie wolno tak piętnować ludzi, po drugie jej dziecku i pieskowi nic się od tego nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 04.07.20, 01:17 bwv1080 napisała: > Pieprzenie. Nie Wschód, lecz brak kapitału. Nasi wschodni sasiedzi byli bardzo niechetni rozwojowi naszego przemyslu, zwlaszcza w tych galeziach, które stanowily dla nich konkurencje. Cyt.: "Oprócz Odry produkowały także komputery serii RIAD (radzieckie maszyny, do których produkcji Elwro zostało zmuszone decyzją sowietów - model, który produkowano we Wrocławiu, był większy i droższy od Odry), osprzęt komputerowy, kalkulatory biurowe i inne elementy elektroniki." > Nie Zachód, lecz ściganie bezlicencyjnego kopiowania zachodnich produktów (tu min. Goggomobil czy Zündapp Janus). Elwro w czasach zelaznej krtyny, rozwijalo sie w oparciu o polska mysl techniczna. > > > Zniszczyli np. wspaniale rozwiajace sie ELWRO (we Wroclawiu) > > Tak wspaniale leżące lekko licząc 10-15 lat za zachodnia konkurencja. Robiące m > ainframe z pamięciami ferrytowymi. Tez, ale: "Mało kto wie, że we Wrocławiu byłwykonywany najbardziej precyzyjny zawód świata - szycie pamięci ferrytowych. Trzeba było przewód cieńszy od ludzkiego włosa nanizać na określoną liczbę niewielkich pierścieni, których przekrój też był maleńki. I to robiły młode dziewczyny z produkcji, bez pracy których niczego by nie było." "W latach 1968–1972 wyprodukowano 179 egzemplarzy maszyny cyfrowej. ODRA 1204, z czego wyeksportowano 114. Była to jedna z najlepszych maszyn cyfrowych produkowanych w tym okresie w krajach Europy Wschodniej i Środkowej." "Odra 1305 w zupełności wystarczała. Nie psuła się - bez mechanicznego uszkodzenia niemożliwe było, żeby się zawiesiła." > Robiąca komputery osobiste na ośmiobitowym Z 80, kiedy konkurencja miała już dawno wdrożone > trzydziestodwubitowe MC68000 i pochodne. Firma nieustannie sie rozwijala. Wszystko sprzedawali za grosze, a Zachód wszedzie gdzie widzial konkurencje, niszczyl ja z cala bezwzglednoscia. "W 1993 r. Elwro kupił Siemens. Jednak działalność wrocławskiego przedsiębiorstwa nie mieściła się w planach rozwoju niemieckiej firmy. Koncern wstrzymał produkcję, a pracownikom wręczył odprawy. Wyburzył też większość budynków. Resztę, po siedmiu latach, sprzedał amerykańskiej firmie telekomunikacyjnej Telect. Jednak i ona, choć takie plany miała, nie przywróciła zakładom dawnej świetności. Produkowała jedynie podzespoły, jak kable czy obudowy klawiatur. W 2004 Telect zburzył ostatnie budynki po Elwro, a cztery lata później wstrzymał produkcję i wycofał się z Polski." > Który stanowi niebezpieczeństwo dla ludzi dopiero, jeśli się go przyjmuje do ustroju prawie że łyżkami. A nie w > ilościach stosowanych na uprawach. Co ((?)) Wypijesz go chocby lyzke stolowa? Zapoznaj sie z tym: www.bitchute.com/video/tDOBt4oJeRL3/ > > z którego sie wiele krajów wycofuje. > > Bo dopadła ich histeria. Głupota mas nie jest ograniczona do Polski, lecz występuje również w innych krajach. Zanim zaczniesz szerzyc szkodliwe dezinformacje, to obejrzyj calosc ww filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 30.06.20, 16:37 misiek101 napisał(a): > po pierwsze nikt nikomu nie zabrania produkcji motorów ani samochodów....jest w > olny rynek? jest ! > Po drugie w Polsce panuje kult używanego "auta z niemiec"....większość aut jaki > e jeżdżą po polskich drogach to volkswagen, audi i opel no i toyota....kto by t > am chciał produkować skoro można sprowadzić? jest przesyt aut na rynku....pytan > ie czy to się opłaci? bo nie sztuka wyprodukować...sztuka sprzedać i zarobić :) Bo do takiego stanu wyhamowania polskiej mysli technicznej doprowadzono. Czy myslisz (jeden z drugim -wszyscy na nie), ze poscy inzynierowie/wynalazcy nie mieli/ nie maja glowy miedzy ramionami? Ze jest to tylko przywilej Niemców, Jankesów i innych nacji poza PL? U nas tylko klody pod nogi - z zawisci, z nakazów odgórnych, decydentów przekupionych przez korporacje, które rzadza od dawna naszym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 14:27 misiek101 napisał(a): > kup nową klawiaturę z polskimi literami....próbowałeś różne opcje ale nie da się kupić? Dupa w kwiatach. Mam ja odlaczyc od laptopa? > aaaa ...to wszystko jasne...piszesz z dalekiej Syberii albo z Alaski - Nos do ula. Trafiles kula w plot. Jak mieszkam w GB to mam laptopa z angielska klawiatura. Jak mieszkam w PL, to z polska. Aktualnie w tym pierwszym miejscu. > pewnie tam klawiatur z polskimi znakami niet maju ;-) ech te ruskie trolle :) Pitigrilisz. Uzasadnij dlaczego trole i dlaczego ruskie? A co to jest "niet maju"? Miales na mysli "у меня нет"? > gawarisz pa ruski? ;) Да, говорю. --- Водка без пива, деньги на ветер Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 19:19 Nie ma czegoś takiego jak polska czcionka na klawiaturze. Jakiż to oryginalny masz system i fizyczną klawiaturę, że sienieda ustawić prawidłowego układu mapującego na polskie znaki? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 21:18 "NIedasię", jak się nie chce. Dodanie "Polski - programisty" to 10 sekund w Windoofs i większości dystrybucji Linux-a. Zresztą po chuj "kopiuj-wklej"... jak się nie chce przełączać układów to zawsze można z Alt-em, forum używa kodowania DOS-owskiego w formularzach: 164 143 168 157 227 224 151 141 189 165 134 169 136 228 162 152 171 190 Ą Ć Ę Ł Ń Ó Ś Ź Ż ą ć ę ł ń ó ś ź ż Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 09:32 qqbek napisał: > "NIedasię", jak się nie chce. > Dodanie "Polski - programisty" to 10 sekund w Windoofs i większości dystrybucji > Linux-a. Mnie przekonywać do tego nie musisz i stąd owo "niedasię". > > Zresztą po chuj "kopiuj-wklej"... jak się nie chce przełączać układów to zawsze > można z Alt-em, forum używa kodowania DOS-owskiego w formularzach: > > 164 143 168 157 227 224 151 141 189 165 134 169 136 228 162 152 171 190 > Ą Ć Ę Ł Ń Ó Ś Ź Ż ą ć ę ł ń ó ś ź ż > Kodowanie polskich znaków Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 09:41 > Dodanie "Polski - programisty" to 10 sekund w Windoofs i większości dystrybucji Linux-a. W MacOS też. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 09:47 vogon.jeltz napisał: > W MacOS też. A tego to nie wiem, bo ja jestem komputerowo "koszerny", a nie sekciarsko-gadżeciarski. Ostatni raz na makówce, a konkretniej takiej z epoki Quark Press łupanego, pracowałem na studiach, 20 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 14:43 qqbek napisał: > "NIedasię", jak się nie chce. Chcialo sie. Ale klawiatura programisty nie wypalila. > Dodanie "Polski - programisty" to 10 sekund w Windoofs i większości dystrybucji > Linux-a. Nie mam Linuxa i nie mam zamiaru sie go uczyc. > > Zresztą po chuj "kopiuj-wklej"... jak się nie chce przełączać układów to zawsze > można z Alt-em, forum używa kodowania DOS-owskiego w formularzach: > > 164 143 168 157 227 224 151 141 189 165 134 169 136 228 162 152 171 190 > Ą Ć Ę Ł Ń Ó Ś Ź Ż ą ć ę ł ń ó ś ź ż Ta instrukcja jest do gwadelUPY. Nie dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 17:24 > Chcialo sie. Ale klawiatura programisty nie wypalila. Po prostu jesteś lamer i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 14:31 tbernard napisał: > Nie ma czegoś takiego jak polska czcionka na klawiaturze. Jakiż to oryginalny m > asz system i fizyczną klawiaturę, że sienieda ustawić prawidłowego układu mapuj > ącego na polskie znaki? Wiem. Polecialem skrótowa mysla. Oczywicie polskie czcionki uzyskuje sie z altem. Jest to QWERTY. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 14:43 al.1 napisał: > Oczywicie polskie czcionki uzyskuje sie z altem. Jest to QWERTY. No zobacz. A ja mam klawiaturę QWERTZ bez ogonków, za to z umlautami. A w Firefoksie mam korektora pisowni. Nie da się? Da się! Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 14:58 bwv1080 napisała: > al.1 napisał: > > > Oczywicie polskie czcionki uzyskuje sie z altem. "Jest to QWERTY" byla odpowiedzia na pytanie o rodzaj klawiatury. > > No zobacz. A ja mam klawiaturę QWERTZ bez ogonków, za to z umlautami. A w Firefoksie mam korektora > pisowni. > Nie da się? Da się! Co ma korektor pisowni i umlauty w temacie uzyskiwania polskich czcionek? Masz sposób, moge jeszcze raz spróbowac. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 15:03 al.1 napisał: > Co ma korektor pisowni i umlauty w temacie uzyskiwania polskich czcionek? Masz > sposób, moge jeszcze raz spróbowac. To, że klikasz prawym w podkreślone na czerwono wyrazy bez ogonków i wybierasz proponowaną pisownię z ogonkami. Jak już partout nie chcesz w Windows doinstalować sobie drugiego zestawu znaków, co nie trwa nawet dwóch minut. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 15:30 bwv1080 napisała: > To, że klikasz prawym w podkreślone na czerwono wyrazy bez ogonków i wybierasz > proponowaną pisownię z ogonkami. Piszé tu i próbujé sié stosowa[nic] do instrukcji, ale to jest bezskuteczne. U mnie na czerwono sá podkre[nic]lone wszystkie polskie wyrazy! Jedyne co wychodzi, to u zamkniéte. > Jak już partout nie chcesz w Windows doinstalować sobie drugiego zestawu znaków, co nie trwa nawet > dwóch minut. W jaki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 15:53 al.1 napisał: > > mnie na czerwono sá podkre[nic]lone wszystkie polskie wyrazy! 1. Jako ad-on w Firefoksie musi być dodany Polish Spellchecker Dictionary. 2. Prawoklikiem w oknie przeglądarki wybierasz język, którego pisownia ma być sprawdzana (jeśli masz więcej, niż jeden język zainstalowany). > W jaki sposób? Tekst linku Pierwszy wynik: Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 10:20 Dobrze, że nikt tu nie podaje instrukcji jak prawidłowo długopisem się posługiwać, bo gość by sobie jeszcze oko wydłubał. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 03.07.20, 23:28 tbernard napisał: > Dobrze, że nikt tu nie podaje instrukcji jak prawidłowo długopisem się posługiwać, bo gość by sobie jeszcze oko > wydłubał. Powiem Ci po rumunsku - nie 3.141592653589...2.718281828459...d/2dul. Ja nie mam Firefoxa. Jestes w PL to i nie masz problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 03.07.20, 23:32 al.1 napisał: > Powiem Ci po rumunsku - nie 3.141592653589...2.718281828459...d/2dul. Ja nie ma > m Firefoxa. > Jestes w PL to i nie masz problemu. Tumanie - kilka osób tobie wytłumaczyło, jak uzyskać ogonki na dowolnej klawiaturze na świecie. Ale to ty jesteś tumanem, który ma problem. Pisałem tutaj (z rzadka) nawet siedząc w Anglii i jakoś nie brakowało w moich wpisach polskich znaków diakrytycznych. Alt+Shift i jedziemy... trzeba tylko chcieć i nie być skończonym tumanem. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 03.07.20, 23:33 bwv1080 napisała: > Tekst linku > > Pierwszy wynik: > > Tekst linku Problem w tym, ze nie uzywam Firefoxa. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 03.07.20, 23:49 al.1 napisał: > Problem w tym, ze nie uzywam Firefoxa. Czego byś tumanie nie używał (Chrum, Edge, Firefox) to układ klawiatury to kwestia systemu, a nie przeglądarki. Przeglądarka może co najwyżej zaoferować sprawdzanie pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 07:38 Sprawdzanie pisowni w przeglądarce potrzebne jest tylko głąbom, którzy nie umieją własnego ojczystego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 10:25 vogon.jeltz napisał: > Sprawdzanie pisowni w przeglądarce potrzebne jest tylko głąbom, którzy nie umie > ją własnego ojczystego języka. No to jestem głąbem. Z ortografią wprawdzie problemów nie mam, ale czasem z pośpiechu coś pokręcę i podkreślenie przydaje się aby przez wysłaniem skorygować. Gdyby engine i galtom mniej bali się, że ich głąbami nazwiesz i skorzystali z tej pożytecznej funkcjonalności , to by znacznie lepiej się czytało ich teksty. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 10:44 vogon.jeltz napisał: > Sprawdzanie pisowni w przeglądarce potrzebne jest tylko głąbom, którzy nie umie > ją własnego ojczystego języka. Dłuższe uczestnictwo na tym forum wyraźnie szkodzi. Nawet dawniej w miarę normalnym zaczyna odwalać. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 03.07.20, 23:40 > Dłuższe uczestnictwo na tym forum wyraźnie szkodzi. > Nawet dawniej w miarę normalnym zaczyna odwalać. Nie, po prostu jestem zdania, że automatyczne sprawdzacze pisowni tworzą ortograficznych kaleków. Tak samo, jak zanika umiejętność orientacji w terenie i posługiwania się mapami, bo wszyscy mają GPS-a. Potem jeden z drugim jedzie piąty raz w to samo miejsce - i wciąż nie zna drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 04.07.20, 00:21 I co w tym zlego? Za szostym razem tez uzyje GPSa bo go ma nie tylko w aucie ale i w komorce.. M in dlatego masz postep ze nowa generacja bazuje na tym co istnieje i robi krok do przodu. Nikt juz -podejrzewam, nie uczy tabliczki mnozenia and kaligrafii... a ortografia powoli tez zaniknie - jezyki sie uproszcza. Bo w sumie jaka to roznica jak napiszesz "korzystac" czy "kozystac"? Juz np sie spopularyzowaly skroty jak IMHO, U2 , CU, ?4U, 2N8, BTW - czy w Polsce sa odpwiedniki polskie czy uzywa sie angielskich? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 04.07.20, 10:37 vogon.jeltz napisał: > > Dłuższe uczestnictwo na tym forum wyraźnie szkodzi. > > Nawet dawniej w miarę normalnym zaczyna odwalać. > > Nie, po prostu jestem zdania, że automatyczne sprawdzacze pisowni tworzą ortogr > aficznych kaleków. Tak samo, jak zanika umiejętność orientacji w terenie i posł > ugiwania się mapami, bo wszyscy mają GPS-a. Potem jeden z drugim jedzie piąty r > az w to samo miejsce - i wciąż nie zna drogi. Kazimierz (właściwie to Kaźmisz) Pawlak podobnie uważał: Wymyślili te durackie maszyny, bo siły w rencach nie mieli! A auta to pewnie wymyślili ci co siły w nogach nie mieli aby sami chodzili. No i Pawlaki nazwali te maszyny w rodackim języku, jako samo chody, a po czasie uczeni w piśmie skleili te dwa człony. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 06.07.20, 15:19 > A auta to pewnie wymyślili ci co siły w nogach nie mieli aby sami chodzili. Analogia z dupy. Samochody i inne maszyny umożliwiają wykonywanie czynności, które bez nich byłyby niemożliwe lub bardzo trudne. Poprawna ortografia jest całkowicie do ogarnięcia przy pomocy własnego umysłu - czego sam jestem najlepszym dowodem. Używanie automatu sprawdzającego pisownię raz, że powoduje uwiąd zdolności umysłowych (żeby nie powiedzieć: zidiocenie, bo umysł jednak trzeba ćwiczyć w kwestiach językowych, np. nieużywanie znanego języka powoduje stopniowy zanik umiejętności posługiwania się nim), a dwa, że nieraz daje fatalne efekty, bo automat sprawdza tylko, czy dane słowo jest w słowniku, ale nie rozumie sensu. Stąd potem wysyp kretynów nieodróżniających "także" od "tak że". Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 06.07.20, 17:36 vogon.jeltz napisał: > Poprawna ortografia jest całk owicie do ogarnięcia przy pomocy własnego umysłu Niemniej niektórzy potrzebują znacznie dłużej, niż czas uczęszczania do szkoły (szkol). I dla nich autokorektor to ważna pomoc. Również osobom, u których problemy z przyswajaniem ortografii idą w parze z nieukończeniem w danym języku nawet szkoły średniej, autokorektor pozwala generować w miarę czytelne teksty. Nie jesteś miarą wszechrzeczy, więc nie mierz wszystkich według własnej miary. > Używanie automatu sprawdzającego pisownię raz, że powoduje uwiąd zdoln > ości umysłowych Jest dokładnie odwrotnie - osobie mającej problemy z pisownią nieustannie pomaga pracować i uczyć się na własnych błędach. I to w najlepszym momencie - in statu nascendi tychże błędów. > ć w kwestiach językowych, np. nieużywanie znanego języka powoduje stopniowy zan > ik umiejętności posługiwania się nim), a dwa, że nieraz daje fatalne efekty Każde narzędzie używane bezmyślnie daje fatalne efekty. To nie jest wina narzędzia. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.07.20, 16:32 vogon.jeltz napisał: > Poprawna ortografia jest całkowicie do ogarnięcia przy pomocy własnego umysłu - czego sam jestem najlepszym dowodem. Jestem pełen podziwu. Sugeruję napisanie wybitnej autobiografii "O człowieku który się automatycznym korektorom tekstu nie kłaniał". Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.07.20, 17:09 > Jestem pełen podziwu. Sugeruję napisanie wybitnej autobiografii > "O człowieku który się automatycznym korektorom tekstu nie kłaniał". To było stwierdzenie faktu - ja po prostu piszę poprawnie ortograficznie. Wiem, że taka poprawna ortografia bez użycia automatycznych korektorów tekstu to dzisiaj zjawisko na wymarciu (z użyciem tychże korektorów również, bo nie rozróżniają one, kiedy poprawne jest "także", a kiedy "tak że", kiedy "kobietą", a kiedy "kobietom"). Ale wrodzona skromność nakazuje mi zauważyć, że nie jest to jeszcze powód, by pisać autobiografię. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 29.07.20, 09:30 Ta niewątpliwa wrodzona skromność to tylko wymówka, bo zawsze tytuł można nieco wydłużyć: "O człowieku z wrodzoną skromnością który się automatycznym korektorom tekstu nie kłaniał" Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 29.07.20, 14:16 > Ta niewątpliwa wrodzona skromność to tylko wymówka, > bo zawsze tytuł można nieco wydłużyć: Tytuł można dowolnie wydłużyć, ale zasadniczej treści od tego nie przybędzie. A pisanie o pisaniu bez błędów ortograficznych to trochę mało. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 17:26 > Oczywicie polskie czcionki uzyskuje sie z altem. Jest to QWERTY. No to czemu ich nie uzyskujesz? Ja mam fizyczną klawiaturę QWERTY włoską, a układy klawiatury polski, włoski i angielski. I nie mam żadnego problemu z pliterkami: ęóąśłżźćń Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 15:44 Ponieważ nie jestem fanem YT to przeczytałem sobie artykuł o motocyklu napisany 6 lat temu na motocainie Jedyną rewolucją miał być silnik. Dwusuwowa 500tka o mocy 110 km. Czyli o mocy jakie mają zwykle 600tki czterosuwowe. Pewnie dwusow lepiej by się wkrecal na obroty. Pracował bardziej gładko. Ale testów brak więc trudno coś powiedzieć. Inżynierem nie jestem więc nie wiem na ile ten silnik jest rewolucyjny. Ale o tym jak to korporacje niszcza polska myśl techniczną czytałem już wiele razy, a to turbina Kowalskiego,a to genialny zderzak. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 16:00 Tak sobie czytam czasem różne teksty. To jest o Karpinskim i jego K202. Na tamte czasy to była absolutna rewelacja. Zwłaszcza, gdy chodzi o listę rozkazów, a także stronicowany system adresacji pamięci operacyjnej oraz konstrukcje arytmometru równoległego. wspieramrozwoj.pl/artykul/123/polski-komputer-K202 Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 16:11 A o co chodzi z ta lista rozkazow ? I po co adresowac pamiec, ktorej wtedy nie bylo ? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 16:20 Nie odpowiadam na kretyńskie pytania, bimota. Pojęcia nie masz o historii polskich oryginalnych konstrukcji procesorów. K202 było konkurencyjne do serii PDP11 Digital Equipment Corporation. Znajdź sobie szczegoly. sam. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 17:26 Konkurencyjne w ilosciach awarii... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 16:26 > To jest o Karpinskim i jego K202. Życiorys Karpińskiego dowodzi nie tyle opresyjności i ekonomicznego absurdu peerelowskiej komuny (jakkolwiek są one oczywiste), co jego własnego nieudacznictwa. Facet w ogóle nie powinien był się brać za żaden biznes. Być może potrafił skonstruować prototyp, ale wszelkie próby wdrożenia czegokolwiek, czy to w peerelowskim komunizmie, czy też w postpeerelowskim dzikim kapitalizmie, czy nawet w stabilnym kapitalizmie szwajcarskim - bo i tam próbował swoich sił - kończyły się całkowitym fiaskiem. Nie sztuka, szczególnie w warunkach wolnego rynku, skonstruować prototyp, choćby najbardziej genialny - sztuka umieć go wdrożyć, wyprodukować i sprzedać. W tym sensie linkowany artykuł (znów wklejasz coś z tego żałosnego serwisiku) jest o tyle bzdurny, że fiasko K202 nie miało nic wspólnego z komunizmem jako takim - Karpiński był po prostu biznesowym nieudacznikiem, który nie radził sobie w żadnym systemie, a za swoje niepowodzenia obwiniał wszystko i wszystkich dookoła: od spisku ubeków, przez oszukańcze banki, po sabotaż kooperantów - tylko nie siebie. No cóż, może miał po prostu pecha, ale biorąc pod uwagę liczbę tych niefortunnych przypadków jakoś ciężko mi w to uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 16:38 K202 zostało w pewnym sensie ukradzione - potem powstała Mera400. mera400.pl/Jak_powstawa%C5%82o_K-202 Nie pluj na Karpińskiego, bo przechodzisz tym samym na stronę komuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 16:44 > Nie pluj na Karpińskiego Nie pluję, stwierdzam fakt. Wystarczy prześledzić jego karierę biznesową i poczytać jego własne wypowiedzi, choćby w zalinkowanym przez ciebie artykule. Abstrahując od jego kompetencji technicznych, których nie podejmuję się oceniać (aczkolwiek wynalazcy-nieudacznicy nader często mają mocno przesadzone mniemanie o genialności swoich prototypów), facet ewidentnie miał obsesję spisku, a biznesowo po prostu sobie nie radził. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 16:57 Ci ty pierdolisz. W tamtym czasie nie było żadnego biznesu, poza szklarniami. Technika zajmowały się "Zjednoczenia" opanowane przez nominatów PZPR. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 18:40 > W tamtym czasie nie było żadnego > biznesu, poza szklarniami. W sensie: w PRL-u, w Szwajcarii czy w RP w latach 90.? Bo Karpiński nie radził sobie w żadnych z wymienionych warunków. > Technika zajmowały się "Zjednoczenia" > opanowane przez nominatów PZPR. Gdyby gość zamiast zmysłu węszyciela spisków miał żyłke biznesową i odrobinę pomyślunku, ewentualnie potrafił otoczyć się odpowiednimi ludźmi, którzy kompensowaliby jego biznesowe braki, to dałby sobie radę i z partyjniakami ze zjednoczenia, i z pazernymi bankami, i z nieuczciwymi kooperantami. A tymczasem z artykułu wynika, że nie potrafił nawet przeczytać ze zrozumieniem umowy kredytowej z bankiem, więc o czym my, kurwa, mówimy? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 19:51 ...no wlasnie o czym, qrwa... .... Ja przypominam fakty, a ty piszesz referat sekretarza partii o "biznesie" w czasach cuchnącej propaganda komuny z KC PZPR.... PS Wymyśliłeś sobie "role", qrwa... Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 22:35 > W sensie: w PRL-u, w Szwajcarii czy w RP w latach 90.? Bo Karpiński nie radził sobie w żadnych z wymienionych warunków. Otóż to. A o przełomowości jakiegokolwiek wynalazku można mówić tylko wtedy, gdy da się go wdrożyć do produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 09:57 O przelomowosci mozna mowic, gdy jezat prelomowy. Np mlotek mozesz wdrozyc, a chyba nie jest przelomowy... Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 16:18 Musisz podszkolić się z logiki - implikacja nie oznacza równoważności. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 16:51 W DRUGA STRONE TO TEZ NIE JEST PRAWDA. SA PRZELOMOWE WYNALAZKI, KTORE NIE WESZLY DO PRODUKCJI. WIEC NAWET BEZ SZKOLENIA GADASZ GLUPOTY... Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 19:28 Następna niezbędna lekcja z logiki: prawa de Morgana. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 20:33 de morgan ci nakazal gadac bez zwiazku.. ? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 23:53 bimota napisał: > W DRUGA STRONE TO TEZ NIE JEST PRAWDA. SA PRZELOMOWE WYNALAZKI, KTORE NIE WESZL > Y DO PRODUKCJI. WIEC NAWET BEZ SZKOLENIA GADASZ GLUPOTY... > Konkretny kontrprzykład by się przydał, gdy chcesz obalić implikację. Są oczywiście możliwe dowody, że coś istnieje bez podawania przykładu, no ale takie dowody to coś więcej niż samo oświadczenie, że coś istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 25.06.20, 00:34 PRZECIE TEGO OD GROMA... BYLY DAWNO SAMOCHODY NA PRAD, A LUDZIE JEZDZILI FURMANKAMI. BYL PRAD ZMIENNY TESLI, A ZAKLADALI ELEKTROWNIE NA STALY/// Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 16:43 historiainformatyki.pl/historia/komputery-k-202-mera-400-mx-16 Odpowiedz Link Zgłoś
allegropajew Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 05.07.20, 15:24 Karpińskiego poznałem onegdaj osobiście w Berlinie. Super fajny gość!!!! Gościula Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Losy Czochralskiego 23.06.20, 16:06 www.if.pw.edu.pl/~labfiz1p/cmsimple2_4/index.php?Jan_Czochralski Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 16:20 dzieje.pl/wideo/m-jasinski-marian-rejewski-byl-postacia-tragiczna Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 15:03 trypel napisał: > Ponieważ nie jestem fanem YT to przeczytałem sobie artykuł o motocyklu napisany > 6 lat temu na motocainie > Jedyną rewolucją miał być silnik. > Dwusuwowa 500tka o mocy 110 km. > Czyli o mocy jakie mają zwykle 600tki czterosuwowe. > Pewnie dwusow lepiej by się wkrecal na obroty. Pracował bardziej gładko. Ale te > stów brak więc trudno coś powiedzieć. Inżynierem nie jestem więc nie wiem na il > e ten silnik jest rewolucyjny. Ale o tym jak to korporacje niszcza polska myśl > techniczną czytałem już wiele razy, a to turbina Kowalskiego,a to genialny zder > zak. Tylko zasygnalizuje, ze po transformacji ustrojowej , zaczeto nam systematycznie niszczyc przemysl, w którym bylismy dobrzy i stawarzali zagrozenie dla Zachodu. Wyprzedawali majatek za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 15:06 al.1 napisał: > ze po transformacji ustrojowej , zaczeto nam systematyczni > e niszczyc przemysl, w którym bylismy dobrzy i stawarzali zagrozenie dla Zachod > u. Spiskowa teoria dziejów. Nie było wtedy (tuz po transformacji) w Polsce branży przemysłu mogącej w jakikolwiek sposób stanowić zagrożenie dla firm zachodnich. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 10:55 bwv1080 napisała: > al.1 napisał: > > > ze po transformacji ustrojowej , zaczeto nam systematyczni > > e niszczyc przemysl, w którym bylismy dobrzy i stawarzali zagrozenie dla > Zachod > > u. > Spiskowa teoria dziejów. Nie było wtedy (tuz po transformacji) w Polsce branży > przemysłu mogącej w jakikolwiek sposób stanowić zagrożenie dla firm zachodnich. W większości przypadków spiskowa teoria, ale były zakłady które może jakichś cudów nie produkowały ale zostały wykupione i zamknięte i nie budowano tam nic nowego. Za to na rynku ich produkty zostały zastąpione zachodnimi. Na przykład wrocławska fabryka ogniw VOLTA. Nie wiem, może mieli bardzo ciężką sytuacje finansową i plajta im groziła, ale po jakiego grzyba miałby to ktoś kupować aby zamknąć i nic tam nie robić? Innego sensu jak wywalenie z rynku i zastąpienie swoim produktem nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 17:27 > zaczeto nam systematycznie niszczyc przemysl, w którym bylismy dobrzy > i stawarzali zagrozenie dla Zachodu Znaczy, co konkretnie stanowiło "zagrożenie dla Zachodu"? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 21:07 To nie sygnalizuje nic takiego. To pokazuje że gość miał hobby i wydawało mu się że w związku z tym należy mu się jakaś specjalna pomoc. Ani to rewolucyjny silnik jak czytamy A reszta to już mocno zwykła. Bardziej rewolucyjny był buell produkowany parę lat temu. Z uwagi na hamulce czy miejsce zbiornika oleju A co do tego zagrożenia to pracowałem w paru fabrykach z dawnych czasów. Szczytowych osiągnięciach PRLu. Każda lepiej było zaorac i postawić nową niż męczyć się z pracownikami którym się wydawało że produkują cuda a robili chlam którego nikt nie chciał Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 15:46 Ale czego bys oczekiwal.... ? Odpowiedz Link Zgłoś
klm747 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 18:39 Obejrzałem. Ten Synakiewicz to nie żaden wynalazca, tylko zwykły oszołom i do tego debil-antyszczepionkowiec! Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 15:21 klm747 napisał: > Obejrzałem. > Ten Synakiewicz to nie żaden wynalazca, tylko zwykły oszołom i do tego debil-antyszczepionkowiec! Co konkretnie mu zarzucasz, ze nazywasz go oszolomem. Jestes ekspertem od szczepionek? Dr Judy Mikovits explains why 50 million Americans may die this fall about 17% of the entire popu Zaszczepisz sie? A widziales chociaz jeden z 36 udokumentowanych odcinków o szczepionkach. Sa na stronie www.bitchute.com/jerzy-zieba/ Zaczyna sie od pierwszego: www.bitchute.com/video/n9sNpyPDakIn/ Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 17:30 > Co konkretnie mu zarzucasz, ze nazywasz go oszolomem. Skoro jest antyszczepionkowcem, to jest debilem. > Sa na stronie www.bitchute.com/jerzy-zieba/ Kurwa, gościu. To, co tu linkujesz, to jest pierdolony Zięba Jerzy, największy oszust i szarlatan polskich internetsów. To cię stawia pod względem intelektualnym na równi z misiaczkiem, jeśli nie niżej nawet. Samo to wystarczy, żeby zarobić bana. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 20:45 Oczekiwanie ze Panstwo powinno sie wszystkim zajac i jak nie to jest winne...I komunistyczne podejscie to problemu biznesu.. Jak to bylo takie genialne i mozna bylo na tym zarobic to by sie znalezli inwestorzy prywatni - chyba ze wynalazca nie byl gotowy aby z takowymi wejsc w kooperacje? A jak sie nikt nie zainteresowal tzn nikt nie widziala opcji zarobienia na tym kasy w branzy do kpotej wynlazca go chcial wdrozyc. A placz i komentarz na temat Mercedesa jest glupi.... Mercedes zbuduje fabryke gdzie zatrudni mase ludzi i sprowkuje cala mase biznesow pomocniczych.... A nit nie bedzie dokladal kasy to tego ze jest "fajna idea"... Kurva mnie na studiach uczono jak postepwac kiedy masz dobra idee.... Pierwsze to zainteresowac tym kogs i wrecz mu wmowic ze i on sie do tego przyczynil i to tylko po to aby tak osoba pomogla w realizacji.... Inaczej wszystko "spali na panewkach" Pytanie kto by chciala kupic polski motocykl tylko dlatego ze ma "nowoczesny" wyjatkowy silnik ktory bedzie na tyle unikalnym ze bedzie ryzyko i wyprodukowanieu i w eksloatacji.... Tu 100% wina to brak pojecie na temat biznesu i tego ze rzcy sie nie robi i w nie inwestuje dlatego sa "kool" tylko dlatego aby na tym zrobic kase.. A inwestorow nie interesuja rzeczy "nowe i niespotykane" i techniczne szokujace ale takie na ktorych moga zrobic kase... No i pytanie jak by Polski motocykl konkurowal z motocyklami japonskimi... Pojekt ciekawy ale pozostaje pytanie? Gdzie jest miejsce i POTRZEBA aby taki silnik zastosowac. A ten czlowiek skupil sie na motocyklach i placze... widocnzi eprzemysl motocyklowy nie widzi potrzeby takiego silnika bo co on daje w prownaiu z tym co sa? No i inventor w polowie skupil sie na krytyce, narzekaniu i spioczeniu ze Panstwo wydaje na inne rzeczy zamist na jego motocykl..... Jesli ten silnik mialby kogos zaiteresowac to nie dlatego ze jest unikalny (to jest samo w sobie parametrem negatywnym) tylko dlatego ze jest na tyle lepszy od tego co mamy ze oplaca sie to zrobic... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 20:54 ALE PANSTWO JEST WINNE, BO PRZESZKADZA... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 21:11 Tzn Panstwo jest winne bo mu nie dalo darmowej kasy na realizacje niepotrzebnego urzadzenia. A on tak bardzo chcial to zrobic... nawet 200 sztuk moze by zrobil.... i na to Panstwo powinno mu przeciez wybudowac fabryke i dac donacje.... to to przeciez polska mysl techniczna.... ajajajajawajajajjajaj..... Polska mialaby polski motocykl (ktrego nikt by pewnie nie chcial kupic) Jakie on mial argumenty na to dlaczego wlasnie ktos by chcial kupic motocykl z takim wlasnie silnikiem a nie innym? Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 21:35 Przyczyna moze byc gdzies indziej. Moze na prezentacje swojego wynalazku chodzil tak ubrany i tak ogolony jak na ten wywiad? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 22:00 No nie , jakby tak bylo to Apple by nie mialo zadnego iShit.. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 23:28 Panstwo jednym daje, innym zabiera... Odpowiedz Link Zgłoś
millord Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 14:44 engine8 napisał(a): > Jesli ten silnik mialby kogos zaiteresowac to nie dlatego ze jest unikalny (to > jest samo w sobie parametrem negatywnym) tylko dlatego ze jest na tyle lepszy o > d tego co mamy ze oplaca sie to zrobic... > ale w Polsce jak zainteresujesz nowym motocyklem lub autem elektrycznym takiego statystycznego polskiego qubusia skoro on woli kupić używanego gólfa TDI i kopcić niż kupić elektryka do miasta :) tej mentalności nic nie zmieni...to jest niereformowalne ! hehe Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 21:06 A tam motocykl. Zmarnowany przez brak finansowania przez panstwowego to byl genialny wynalazek zderzaka Lagiewki. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 21:15 A dlaczego ten zderzak zostal zmarnowany? Mozna bylo na nim zrobic kase? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 22:02 O A Porsche to wie jak robic kase..... Kurna tak mysle ze ja to zmienial w swoich okladziny i tarcze..... W Porsche to bym sie zastanwil www.youtube.com/watch?v=ZCj83_uF9dE Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 22:25 10 tloczkow zamiast jednego duzego. To jak w tym polskim motocyklu 500 cm3 z czterech tloczkow zamiast jednego duzego. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 07:04 Z tego co wiem to zderzak Łągiewki jest stosowany. Jako element barier energochłonnych Na rozjazdach autostrad i w portach. Do samochodów się nie nadawał. Za ciężki. Sprawdzał sie przy idealnie prostopadłym uderzeniu w mur, ale nie chronił potrąconego pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 08:05 O ile pamietam dzialanie tego zderzaka polegalo na tym ze on sie krecil w czasie jazdy. Juz sobie wyobrazam tysiace kilometrow barier energochlonnych z krecacymi sie non stop grubymi walcami. Bo raz na tysiac lat moze w konkretne miejsce tej bariery uderzyc samochod. A moze to dzialalo na zasadzie jakiegos innego cudu, juz sprawdzac nie bede. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 08:32 Nie wszystkie bariery, a tylko ten wystający róg barier na rozjazdach. W tym miejscy, gdzie bariery tworzą taki jakby "półwysep". Nie wiem jak to się nazywa. To newralgiczne miejsce pomiędzy zjazdem a drogą prosto. W niektórych krajach stawiają w tym miejscy wielki plastikowy (który wygląda jak blok betonu) sześcian ze strzałką. Te walce się nie kręciły non-stop, a właśnie energia kinetyczna w momencie uderzenia była zamieniana na energię obrotową tych walców. Tak przynajmniej ja to zrozumiałem. Tak czy siak, było pomyślane jako zderzak samochodu, a jest wykorzystywane jako odbój na nabrzeżach. Oczywiście nie wszystkich. To działa też w drugą stronę: Rudolf Diesel konstuując swój silnik nie zakładał, że może on być wykorzystywany do napędu samochodów czy lokomotyw. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 09:01 dr.hayd napisał: > To działa też w drugą stronę: Rudolf Diesel konstuując swój silnik nie zakładał > , że może on być wykorzystywany do napędu samochodów czy lokomotyw. Diesel najczęściej stosuje się w ropniakach. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 09:19 tbernard napisał: > Diesel najczęściej stosuje się w ropniakach. Rudolf nie wiedzial ze jego wynalazek bedzie stosowany w ropniakach. Jego pierwszy silnik to byl "weglak" a dokladniej "pylak weglak". Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 12:52 > Jego pierwszy silnik to byl "weglak" a dokladniej "pylak weglak". A nie był przypadkiem na olej z orzeszków ziemnych? Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 19:06 vogon.jeltz napisał: > > Jego pierwszy silnik to byl "weglak" a dokladniej "pylak weglak". > > A nie był przypadkiem na olej z orzeszków ziemnych? Ani, ani. Pierwsze prototypy pracowały na nafcie i benzynie, aby dość szybko (przed 1890) przejść na destylaty zbliżone do współczesnego oleju napędowego. Na oleju z orzeszków pracował silnik wystawiony na Wystawie Światowej 1900 w Paryżu, kilkanaście lat później. To jest źródło urban legend, jakoby pierwsze silniki Diesla pracowały na tym paliwie. Pyl węglowy wystąpił w pracach teoretycznych Diesla na długo przed praktyczną konstrukcją silników. W roku 1899, kiedy jego diesle na paliwo płynne od lat wyszły z fazy prototypów, Rudolf Diesel eksperymentował bardzo krotko z pyłem węglowym. Eksperymenty wykazały praktycznie oczywistą kompletną nieprzydatność pyłu węglowego jako paliwa tłokowego silnika spalinowego. Te fakty nie zraziły byłego współpracownika Diesla, Rudolfa Pawlikowskiego, który później samodzielnie i z dużym nakładem środków różnych inwestorów usiłował wdrożyć silnik na pył węglowy. Mimo dziesięcioleci usiłowań i milionów marek nakładów w końcu nic z tego nie wyszło. Co ciekawe, Rudolf Pawlikowski był do końca przekonany o słuszności swojej koncepcji, a przyczyn niepowodzenia doszukiwał się w zakulisowych intrygach lobby przemysłu petrochemicznego. To jest chyba zaraźliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 22:08 vogon.jeltz napisał: > > Jego pierwszy silnik to byl "weglak" a dokladniej "pylak weglak". > > A nie był przypadkiem na olej z orzeszków ziemnych? Ja pisalem o Rudolfie Pawlikowskim:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 09:12 Dales sie podpuscic:) "a właśnie energia kinetyczna w momencie uderzenia była zamieniana na energię obrotową tych walców. Tak przynajmniej ja to zrozumiałem." Tylko ze to jest to samo, co zatrzymuje co albo co rozpedza co. Energia musi byc gdzies pochlonieta/zamieniona w inna energie. Dlaczego Lagiewka demonstrowal dzialanie swojego zderzaka na Fiaciku przez uderzenie Fiacika w jakis "odbojnik" przypominajacy rolniczy kierat? Nie prosciej byloby zbudowac dwa Fiaciki i dac im sie zderzyc czolowo? Chyba mylisz zderzak samochodu ze sciana w ktora samochod uderza. Nawet jezeli tak, to po co masa bezwladnosciowa i jakies rozkrecajace ja tryby, chyba z nierdzewki jezeli chodzi o porty morskie, skoro stare opony traktorowe wystarcza? Aha, nie daj sie nabrac na bajer pod tytulem niezapiety w pasy kierowca nawet nie zauwazyl naglego staniecia z 40 km/h. Jeden moj znajomy ciut za szybko cofal samochodem Lada i pierdolnal tylem w slup. On prawie nic nie poczul, ale popielniczka i radio wyskoczyly z deski na podloge. A predkosc z pewnoscia byla nie wieksza niz 20. Cudow nie ma, nie bylo i nie bedzie, oprocz jednego, ludzie w nie wierza co wedlug mnie jest cudem:) Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 10:01 1. Zderzak Lagiewki byl przerostem formy nad trescia 2. Koncernom, oczywiscie, nie zalezy, by auto bylo cale po wypadku... Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 22:08 Co za bzdury, ten silnik ma cięższy tłok, ok. 3-krotnie większą powierzchnie tarcia tłoka (biorąc pod uwagę tą dodatkową objętość sprężania mieszanki) na jakiej podstawie on w ogóle twierdzi że będzie on miał moc 110 KM z 500 cm3 ?? Na podstawie obrotów, które w testach osiągnął?- Bo na hamowni go nie badano. Trwałość takiego silnika byłaby też trochę problematyczna- biorąc pod uwagę dodatkowe uszczelnienia komory sprężania mieszanki. To są pobożne życzenia tego "wynalazcy"(to zresztą nie jest jedyny taki geniusz:www.youtube.com/watch?v=aTDFkfEhg_w&feature=related) Jeśli ktoś twierdzi że moc 110 KM z 500 cm3 w dwusuwie to dużo, to dodam tylko że motocykl wyścigowy 500 cm3-dwusuw, na którym Kociński zdobył mistrzostwo świata miał 200 KM. On jest lepszym architektem niż projektantem silników, ale najwięcej interesują go dotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 22:47 Sama pokazana "animacja" tego silnika jest niekompletna, bo cos brane za wal korbowy wcale nim nie jest. To cos nie obraca sie wokol wlasnej osi tylko jeszcze "orbituje" wokol osi silnika. Dlatego jest konieczna a nie pokazana para kol zebatych, na ksztalt silnika Wankla, co dopiero zamieni ta orbitacje na czysty ruch obrotowy walu. To zmniejsza wykorbienie czyli zmniejsza moment, poza tym wprowadza elementy nie uzywane w klasycznym silniku, zwiekszajace koszt i zmniejszajace niezawodnosc. Tu troche na temat: www.youtube.com/watch?v=AJ01AW8X6p0 Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 23.06.20, 22:34 Nie obejrzałem całości, gdyż trudno się ogląda to lanie wodny, ale odnoszę wrażenie, że "wynalazca" chyba nie ma świadomości, że istnieje masa rozwiązań dwusuwów, które nie wymagają przepłukiwania za pomocą skrzyni korbowej - tak działają chociażby potężne dwusuwowe diesle (takie jak bardzo niegdyś popularny w Polsce 14D40) - jest to wynalazek z 19 wieku! Na początku 20 wieku pojawiły się inne rozwiązania, typu przepłukiwanie Schnürlego. Wszystko to opiera się na prostych systemach korbowych i prostych do wykonania tłokach. To, co proponuje pan wynalazca, jest po prostu bardzo skomplikowane. Do tego jeszcze musi spełniać wszystkie wymogi ekologiczne (a już widzę, jak łatwo uszczelnić taki tłok, żeby ograniczyć zużycie oleju, już nie mówiąc o wariancie czterocylindrowym, gdzie jeden tłok jest skierowany w dół, czyli przy starcie będzie kopcił jak silniki gwiazdowe). Dlaczego to nie weszło do produkcji? Na to pytanie jest tylko jedna logiczna odpowiedź: gdyby się nadawało, to by weszło. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 00:11 No przede wszystkim on nie pokazuje w czym jego rozwiazanie jest lepsze i dlaczeo np Trypel by kupil motocykl z jego silnikiem typu Nachujmito a nie np Yamahy czy Suzuki?? Tylko placze jakie do Panswo niesprawiedliwe ze nie chce placic za jego hobby... a w Mercedesa inwestuja... A nikt z branzy - z wyajtkime Taty, jak widac nawet sie o szczegoly nie zapytal.. Ale przeciez on mam super pomysl na Polski motocykl... Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 01:35 Moze powinien sie dogadac z kims i zamiast motocykli budowac samochody. Na przyklad wyposazone w silnik krzyzowy Bugatti. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 04:28 A moze sikawki strazackie albo kosiarki do trawnikow? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 07:36 Prof. Dobriański na Uniwersytecie w Olsztynie opracował silnik zasilany energią słoneczną. Kluczem jest płyn niskowrzący. Podniosły się głosy krytyki "jak będę jeździł samochodem z takim silnikiem", tylko że nikt nie myślał o napedzaniu samochodów lecz pompowaniu wody ze studni na obszarach bez sieci energetycznej. Pewnie nic z tego nie będzie, bo ci, którym to potrzebne są zbyt biedni, żeby za takie urządzenie zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 12:54 > Pewnie nic z tego nie będzie, bo ci, którym to potrzebne są zbyt biedni, > żeby za takie urządzenie zapłacić. Za studnie kopane przez PAH nie płacą. To się robi charytatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 07:10 Każdy koncern ma pełne muzeum prototypów, które z różnych względów nie weszły do produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 08:37 Gdyby od strony technicznej było to coś niezwykłego i przebijającego dotychczasowe rozwiązania, to by w laboratoriach bogatych koncernów przetestowano to na wylot bez względu, czy chronią to patenty. Po wygaśnięciu patentów na pewno zostało by wdrożone lub nawet przed wygaśnięciem zapłacono by mu za pomysł. No chyba, że zaproponowano mu, a on się nie zgodził, bo polskie pomysły chce aby w Polsce produkować. Wątpię w to jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 18:23 Laboratoria bogatych koncernow sa zainteresowane rzeczami niezwyklymi ale tylko jesli na tym mozna zrobic kase... Rzeczy niezwykle ale niepotrzebne, bezuzyteczne i nieoplacalne sa badane w labratoriach uniwersyteckich w celach edukacyjnych.. To ze ktos ma patent to w wiekszosci ma niewielkie znaczenie. Patenty sie omija i nimi sie handluje. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 10:21 Zdradzę ci tajemnica :) Prawnie nikt w Polsce nie ma klawiatury z polskimi znakami ;). Większość ma US-Euro i tam ą nie zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 10:21 Zdradzę ci tajemnica :) Prawnie nikt w Polsce nie ma klawiatury z polskimi znakami ;). Większość ma US-Euro i tam ą nie zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 10:22 lol... po kliknięciu na zaloguj forum gazety robi mi 2 posty :D co za badziewiasty skrypt. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 24.06.20, 11:07 Ja pamietam stare maszyny do pisania i tam byly na jednym klawiszu duze i male litery a obok tych kilku feralnych liter jeszcze ich wersje duze i male, tez wybierane przez ten sam jeden klawisz na boku maszyny, gora-dol. To tak jakby dzisiaj podawac odleglosci we wiorstach, zabytek jakis. Predzej czy pozniej ale przejdziemy na jezyk uproszczony, jak mlodziez w krajach z alfabetem bez tych jezyczkow, a i tak prosty zapis zastepuje jeszcze prostszym, na przyklad, are you zastepuje przez ru. Kaligrafia to wymarla z ostatnimi mnichami-skrybami. Ale mam nadzieje ze belgijskie mnichy warzace piwo nigdy nie wymra. Odpowiedz Link Zgłoś
millord Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 14:34 dlaczego kłamiesz antypolską propagando? polska myśl techniczna ma się dobrze! moto.pl/MotoPL/7,170318,26072529,polski-samochod-elektryczny-znamy-szczegoly.html#s=BoxMotMT Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 18:16 Zeby jeszze mogli na tych myslach cos zarobic ... a Polacy mysla jak ten Baca... Odpowiedz Link Zgłoś
millord Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 19:37 wy Amerykanie macie takie skrzywienie mentalne....we wszystkim widzicie pieniądz i na wszystkim musicie zarobić :) a robiliście coś kiedyś dla idei a nie dla pieniędzy? może jakieś hobby? by pokazać : ja też potrafię :) ? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 26.06.20, 23:24 Na ksiezyc polecielismy Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 00:09 engine8 napisał(a): > Na ksiezyc polecielismy A nie jest to właśnie takie pewne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 00:31 bruner4 napisał: > A nie jest to właśnie takie pewne :-) Kurwa, kolejny płaskoziemiec, miłośnik teorii spiskowych... Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 12:21 qqbek napisał: > bruner4 napisał: > > > A nie jest to właśnie takie pewne :-) > > Kurwa, kolejny płaskoziemiec, miłośnik teorii spiskowych... > > Manipulacja właśnie na tym polega że manipulujący klasyfikują to na równi z rzeczami które wymieniłeś, a to nie do końca tak. Zimna wojna, wyścig w podboju kosmosu i takie tam...ale wiesz wszystko najlepiej oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 12:28 bruner4 napisał: > Zimna wojna, wyścig w podboju ko > smosu i takie tam...ale wiesz wszystko najlepiej oczywiście. Proszę o konkrety. Co nie miało miejsca i dlaczego. Trzy główne argumenty, bez przeciekania przez palce. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 13:06 "Zimna wojna, wyścig w podboju kosmosu i takie tam." Chuj tam, ja kiedys jechalem pierwszy raz w zyciu Cadillackiem, ale on nie reagowal na ruchy kierownicy, bo cale miasto bylo wylozone kafelkami a padal deszcz, ale to nie przeszkadzalo orkiestrze wojskowej w paradzie, tylko ze trebacz ze swojej trabki naplul mi w ucho calym ziarnkiem grochu. Wykaz mi ze tego tez nie bylo, nie ze mna takie numery Bruner:) Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 22:44 Jak małe dzieci, tacy naiwni. Nie wszystko to co mówią Amerykanie musi być prawdą, na kłamstwie złapano nawet kiedyś ich prezydenta :-). W 2019 przy próbie lądowania na Księżycu rozbiły się dwa lądowniki; indyjski i izraelski. W 1969-1072 amerykańscy kosmonauci wylądowali tam, pospacerowali sobie (czasem skacząc wesoło), wsiedli z powrotem do swojego pojazdu i wrócili cali i zdrowi na Ziemię. Na Księżycu nie mieli nigdy żadnych kłopotów (mimo że trzy dni przed lotem jeden z nich mało nie zginął przy próbie działania lądownika na Ziemi, z 5 lądowników rozbito wtedy 3), raz tylko podczas lotu zwykły odkurzacz pomógł im przy awarii.Wiem że jesteście raczej humanistami, więc może tak, szukano śladów lądowania tych Amerykanów, ale bez skutku www.oe24.at/welt/Rover-findet-keine-Beweise-fuer-Mondlandung/158854028 Przecież nawet amerykańscy politycy się z tego śmieją :-) www.youtube.com/watch?v=nkCrYpXe5-c Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 22:59 Czy w 2019 roku Indie lub Izrael miały bomby wodorowe? Nie? A oba te państwa mają bomby atomowe i bardzo by chciały mieć wodorowe. Czy w 1969 roku USA miały bomby wodorowe? Tyle na temat przepaści technologicznej w zakresie technologii militarnych. A wyścig w kosmos był pochodną rozwoju rakiet balistycznych. W 1957 roku Rosjanie nie tyle udowodnili to, że mogą stworzyć sztucznego satelitę Ziemi, co to, że mogą dostarczyć głowicę termojądrową w dowolne jej miejsce. Pierdolony płaskoziemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 23:27 qqbek napisał: > Czy w 2019 roku Indie lub Izrael miały bomby wodorowe? > Nie? > A oba te państwa mają bomby atomowe i bardzo by chciały mieć wodorowe. > > Czy w 1969 roku USA miały bomby wodorowe? > > Tyle na temat przepaści technologicznej w zakresie technologii militarnych. > A wyścig w kosmos był pochodną rozwoju rakiet balistycznych. > W 1957 roku Rosjanie nie tyle udowodnili to, że mogą stworzyć sztucznego sateli > tę Ziemi, co to, że mogą dostarczyć głowicę termojądrową w dowolne jej miejsce. > > Pierdolony płaskoziemiec. > Co ma do tego jakaś bomba wodorowa? Bomby atomowe wystarczą im aż nadto (zwłaszcza Izraelowi) i wcale nie zamierzają rozwijać badań w tym kierunku lub pozyskiwać gotową bombę wodorową, zwłaszcza w obecnej sytuacji, gdy np. Izrael i tak góruje siłami konwencjonalnymi nad wszystkimi swymi arabskimi wrogami, a Indie też się do żadnej wojny nie szykują. Tyle o tym głupim porównaniu. Co do tematu- Rosjanie wyprzedzali USA w zdobywaniu kosmosu- sami Amerykanie to przyznają, wtedy przegrali jeszcze wojnę w Wietnamie- potrzebny był sukces, Kennedy na początku lat 60-tych też zapowiedział że w tym 10-leciu człowiek wyląduje na Księżycu- więc w 1969 był ostatni moment by zrobić coś co zaprzeczałoby że rzuca słowa na wiatr. Z rzeczy bardziej materialnych- mnóstwo niejasności w materiale filmowym- widoczne linki podtrzymujące i podnoszące kosmonautów, różny czas spadania przedmiotów na różnych fragmentach, powtarzający się krajobraz, bardzo mała odległość do horyzontu filmu itp. NASA udowodniono manipulacje w tych filmach i NASA się do tego przyznała, powiedziano że to ze względów PR-owskich (jak to możliwe że poprawiano takie filmy historyczne?). Ale na początku lat 2000 okazało się że wszystkie oryginalne filmy....zaginęły :-) A z tym płaskoziemcem czy jak to tam się pisze, to miało być o mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 23:46 Płaskoziemiec pierdolony :) Tak, o tobie. Nużą mnie te wszystkie teorie spiskowe. Uważam, że w 1969 roku zarówno USA jak i ZSRR miały już potencjał techniczny wystarczający do przeprowadzenia udanego lądowania na księżycu. Rosjanie zaś przegrali wyłącznie dlatego, że w 1966 jakiś łapiduch uśmiercił Siergieja Korolowa w trakcie banalnego zabiegu i nie miał kto za niego projektu rakiety N1 poprowadzić (a już na pewno nie Miszyn, którego w końcu, po 5-latach, po prostu wypierdolono z roboty w OKB-1). Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.06.20, 05:33 > Uważam, że w 1969 roku zarówno USA > jak i ZSRR miały już potencjał techniczny > wystarczający do przeprowadzenia udanego > lądowania na księżycu. Ale tu się nie ma co zastanawiać nad potencjałem technicznym, ani szukać śladów butów na Księżycu, bo dowód, że Amerykanie tam byli jest najmocniejszy z mozliwych: Sowieci nigdy tego osiągnięcia nie kwestionowali, co uczyniliby przecież natychmiast, gdyby istniał choćby cień podejrzenia. Zaś co do tego, że wtedy się udało, a teraz próbniki rozbijają się o grunt - wtedy skonstruowano też 747, który zrewolucjonizował wszystko i okazał się najlepszym samolotem pasażerskim ever (o ten tytuł rywalizuje może tylko ze.staruszkiem DC-3, oba latają do dziś). Dzisiaj "postęp" polega na dodawaniu nowych systemów multimedialnych, a Boeing konstruuje takie gówno jak 737MAX. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.06.20, 14:16 Pod warunkiem, ze sie wierzy, ze ta rywalizacja USA-Rosja byla na prawde... A wlasciwie byla i jest... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.06.20, 16:41 bimota napisał: > Pod warunkiem, ze sie wierzy, ze ta rywalizacja USA-Rosja byla na prawde... A w > lasciwie byla i jest... > No własnie, przecież oni ze sobą współpracowali i razem zrobili kosmos sajuzapollo. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.06.20, 17:50 vogon.jeltz napisał: > 747, który zrewolucjonizował wszystko i okazał się najlep > szym samolotem pasażerskim ever (o ten tytuł rywalizuje może tylko ze.staruszki > em DC-3, oba latają do dziś). Sukces komercyjny czy liczba zbudowanych egzemplarzy nie jest tożsama z byciem best ever. Np. w kategorii wielkokadłubowego samolotu pasażerskiego A 380 jest konstrukcją od 747 mocną lepszą. A ze czasy i rynek nieoczekiwanie się zmieniły, to inna sprawa. BTW mówienie o jakimś typie samolotu "best ever", i to we wszystkich klasach i czasach (skoro przeciwstawiasz DC-3 i 747) jest takie trochę onetowe ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.06.20, 17:09 qqbek napisał: > Rosjanie zaś przegrali wyłącznie dlatego, że w 1966 jakiś łapiduch uśmiercił Si > ergieja Korolowa w trakcie banalnego zabiegu i nie miał kto za niego projektu r > akiety N1 poprowadzić Śmierć Korolowa uchroniła ZSRR przed koniecznością ogłoszenia pośmiertnie Leonowa Bohaterem Związku Radzieckiego. Było 77 powodów, dla których misja samotnego kosmonauty w LOK/LK na N1 nie miała prawa mieć powodzenia. A najważniejszym była sama N1, a w niej połączenie w pakiet 30 bardzo zawodnych silników NK15 z niemniej zawodnym układem nadzoru i sterowania. W całości był to łańcuch licznych połączonych ze sobą szeregowo krytycznych elementów, z których każdy jeden niósł wysokie prawdopodobieństwo katastrofalnego błędu. A nawet działająca N1 nie byłaby gwarancja sukcesu. Z powodu i tak za malej nośności koncepcja LOK i LK z samotnym astronautą mającym wykonać samodzielnie kilkukrotne EVA (nie tylko spacer po Księżycu, ale również transfer z LOK do LK i z powrotem to EVA, bo z przyczyn oszczędności masy nie było bezpośredniego przejścia) i samotnie przechwycić po starcie z Księżyca krążący wokół LOK była zupełnie poroniona. Ogólnie radziecki program księżycowy oprócz typowego dla radzieckich programów kosmicznych tamtych czasów chaosu decyzyjnego i intryg poszczególnych biur konstrukcyjnych cierpiał na trzy główne problemy: - brak silnika porównywalnego do saturnowego F-1. - brak silnika porównywalnego do saturnowego F-1. - brak silnika porównywalnego do saturnowego F-1. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.06.20, 17:40 bwv1080 napisała: > wa Bohaterem Związku Radzieckiego. Było 77 powodów, dla których misja samotnego > kosmonauty w LOK/LK na N1 nie miała prawa mieć powodzenia. Ten wpis można odebrać, jakoby samotny kosmonauta miał odbyć w pojedynkę cały lot. Tak oczywiście nie było. Miało lecieć dwóch, z których jeden miał zostać na orbicie Księżyca w LOK, a drugi w LK lądować na powierzchni Księżyca. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.06.20, 16:38 Prosiłem o trzy najsilniejsze argumenty przeciw lądowaniu ludzi na Księżycu. Dostałem takie bzdety: bruner4 napisał: > W 2019 przy próbie lą > dowania na Księżycu rozbiły się dwa lądowniki; indyjski i izraelski. Argument 1: bo innym się (przy zupełnie innych programach, zupełnie innym wymiarze sprawy i zupełnie innym nakładzie środków) coś nie udało, to znaczy, ze Apollo tez nie mogło się udać? To ma być argument? Bez jaj. W czasach Apollo Rosjanom udało się bezzałogowo wylądować na Księżycu, a nawet przywieźć bezzałogowo pobrane próbki z powrotem na Ziemie. Niewiele lat później miały miejsce udane bezzałogowe misje nie na Księżyc, ale na Marsa. Pierwszy argument wcale nie jest argumentem. Siadaj, dwa. > W 1969-107 > 2 amerykańscy kosmonauci wylądowali tam, pospacerowali sobie (czasem skacząc we > soło), wsiedli z powrotem do swojego pojazdu i wrócili cali i zdrowi na Ziemię. Miały być najważniejsze argumenty. Nie widzę żadnego argumentu. Tylko infantylne próby bycia sarkastycznym. > Na Księżycu nie mieli nigdy żadnych kłopotów Owszem, mieli. Podczas lądowania 11 zawieszał się kilkukrotnie główny komputer, wylądowali na oparach paliwa. Później skafandrem urwali jeden z ważnych przełączników i trzeba było go reperować pisakiem. Po lądowaniu 12 główna kolorowa kamera telewizyjna została oślepiona słońcem i zamiast transmisji na Ziemi widać było tylko paski. Apollo 13 omalże nie zakończył się tragedia. Jeśli to miał być argument nr 2, to nie był żaden argument. Siadaj, dwa. > (mimo że trzy dni przed lotem jed > en z nich mało nie zginął przy próbie działania lądownika na Ziemi, z 5 lądowni > ków rozbito wtedy 3), Pomieszanie kłamstw i bredni. Nie lądownika, lecz latającego trenażera LLRV. Trenażer z lądownikiem ma wspólne tylko przyrządy sterownicze, bo służy do nauki latania. Przyczyny awarii trenażerów LLRV (trzy na ponad 200 lotów) nie miały nic wspólnego z konstrukcja lądowników. Jedna z przyczyn był silny wiatr - fenomen na Księżycu nie występujący. Armstrong katapultował sie z LLRV nie trzy dni przed lotem Apollo 11, lecz ponad rok wcześniej. Dokładnie o tym samym dyskutowaliśmy już blisko rok temu. Raczyłeś być zaimpregnowany na fakty i wiedze i pieprzysz te same brednie od nowa. Trzeci argument jest do d.... Siadaj, dwa. > raz tylko podczas lotu zwykły odkurzacz pomógł im przy aw > arii. Jaki odkurzacz? Co za brednie? > Wiem że jesteście raczej humanistami, więc może tak, szukano śladów lądowa > nia tych Amerykanów, ale bez skutku > www.oe24.at/welt/Rover-findet-keine-Beweise-fuer-Mondlandung/158854028 Następne kłamstwo poprzez podanie ćwierćprawdy. Tamże opisywany rover nie znalazł żadnych śladów wcześniejszych lądowań, bo ich nie szukał, gdyż lądował o setki i tysiące kilometrów od miejsc lądowań Apollo. Skoro ich nie szukał, to i ich nie znalazł. Jak się miejsc lądowań szuka, to się je znajduje. Na zdjęciach Lunar Reconnaissance Orbiter widać wszystkie miejsca lądowań tam, gdzie winny być. To samo przerabialiśmy rok temu. Bez skutku. Liczba dodatkowa - czwarty argument leży. Siadaj, dwa. > Przecież nawet amerykańscy politycy się z tego śmieją :-) A wszyscy się śmieją z amerykańskich polityków. Miałeś szanse. To miały być najsilniejsze argumenty. A wyszło jak zwykle. Powtarzanie tych samych, wielokrotnie obalonych bredni. W zasadzie powtórka sprzed roku. Za rok znowu wyjdziesz z myleniem (nie wiem, czy z ignorancji, ze zlej woli, czy z ograniczeń intelektualnych) LLRV z lądownikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 00:39 Ja bym powiedzial ze Polacy polecieli na Marsa. Czego dowodem jest Misiak, ktory stamtad spadl. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 27.06.20, 01:10 E tam ,, jakby spadl to by inaczej pisal... Odpowiedz Link Zgłoś
millord Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.06.20, 15:06 wy się śmiejecie ale to prawda...Polacy podbili Marsa...nie ja osobiście ale to polski łazik tam wylądował ! Odpowiedz Link Zgłoś
millord Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.06.20, 15:08 tu macie linka poczytajcie sobie jak Polski Kret zdobył Marsa ! tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/nauka,2191/polski-kret-juz-na-marsie-wielki-sukces-nasa,280017,1,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Ogólnie 30.06.20, 16:48 W zwiazku ze spora iloscia kierowanych do mnie pytan/uwag, nie jestem w stanie odpowiadac wszystkim, bo musialbym caly czas siedziec tylko na tym wątku, co jest w moim przypadku rzecz niemozliwa. W miare luzów, bede wracal i nawracal. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda5555 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.07.20, 08:49 Na codzien widze dziesiatki, jezeli nie setki polskich firm, ktore z powodzeniem moglyby konkurowac na rynku europejskim a nawet swiatowym. Przykladem moze byc firma majaca biuro zaraz obok mnie - Flotman. Wpiszcie sobie w google - jest to nowoczesny system nadzoru gps z opcjami zarzadzania w chmurze. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.07.20, 09:06 Fiu fiu fiu... coraz ambitniejsi spamerzy... Nawet linka nie ma... i drugiego nicka który zagaduje, że rzeczywiście całkiem dobre rozwiązanie, albo, że on ma i bardzo sobie chwali... Spam z umiarem. Tak trzymać... :P Ale firmy Flotman nie polecam, skoro musi zatrudniać spamerów, tzn. że produkt się nie broni... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.07.20, 09:17 Spamować każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Uwalanie polskiej myśli technicznej 28.07.20, 18:52 Piszesz ze moglyby? A wiec dlaczego nie moga czy nie konkuruja..... Ja przeciez tez moglbym poleciec na Ksiezyc... Odpowiedz Link Zgłoś