Dodaj do ulubionych

engine kupiłeś akcje Tesli?

06.12.20, 16:29
patrzę na kurs za ostatnie 6 miesięcy a on rośnie i rośnie....co Ci Amerykanie widzą w tej Tesli?
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: engine kupiłeś akcje Tesli? 07.12.20, 03:14
      Ja ich specjalnie nie kupilem Tesli ale widze za sa w funduszach inwestycyjnych... pomimo ze moje inwestycje sa przestawione na kurs konserwatywny - Nie ma ich duzo ale sa. Podobnie jak akcje FB czy Google, firm farmaceutycznych itp...

Tzn pytasz co widza w biznesie Tesli czy samochodach Tesla?
      Tesla jako samochod stal sie swiatowym wzorcem do ktorego wszyscy sie porownuja. Tesla narzuca tempo i stnadardy.
      A jako biznes to nie tylko biznes produckji samochodow ale biznes softwerowy narzucajacy tempo i cel dla reszty..
      obecnie Tesla pracuje nad calkowicie innym podejscien do tzw Autopilotozu i to znow jak im wyjdzie zrewolucjonizuje systemy i przemysl. A tesla odpowiednio to wyceni w swoich samochodach.
      Obecnie inwestorzy i analizatorzy oceniaj ze jak Tesli wyjdzi wszytko co planuja to za 5 lat ich akcje beda warte $7 tys. ($100 bilionow sprzedazy i 2.5M aut sprzedanych w 2025).
      A jak im wyjdzie tylko wiekszosc to beda warte $3 tys.... A wiec $600 to obecnie dobry interes :)

Czy jest wart ceny akcji? Prawie nikt nie sadzi ze jest ale ceny akcji dawno przestaly miec zwiazek z prawdziwa "wartoscia" firm.. To kwestia czy sztuka zdolnosci przekonywania inwestorow..
      Wszytko to hazard. Ludzie - tzn nie indywidualni ludzi ale duze fundusze kupuj akcej Tesli liczac ze na tym zarobia ( bo znajdzie sie kotos kto bedzi emial wiecej wiary i kupi za wiecej ) a jak nie to sprzedadza ze strata w momencie kiedy komputer im to zasugeruje a w zasadzie sam wykona tranzakcje kiedy ceny przekrocza z gory zaprogramowane granice.
      Jak spogladam na swoje skromne inwestycje (jakies 30 funduszy - kazdy ma z 50 firm na liscie) to pomimo ze teoretycznie nic nie robie to widze mam jakies 20 tranzakcji dziennie... poniewaz to jest zaprogramowane na to aby osiagac jakies tam oczekiwane wyniki. Obecnie indywidialny inwestor nie ma szans z komputerami i jest praktycznie na straconej pozycji.... chyba ze zaiwestuje w jakis tam index czy fundusz i ma szczescie czy potrafi przewidziec zachowania rynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka