Dodaj do ulubionych

Camionisti in trattoria

29.12.20, 13:03
Oglądacie programy Rubio?
Jako zdeklarowany pedal (plasticzkowy) przyznaje bez bicia ze goscia uwielbiam.
Zadne programy kulinarne nie działają na mnie tak jak wloskie a te prowadzone przez Rubio to zdecydowanie nr 1.
Mam wypisane knajpy z Camionisti in trattoria i tylko czekam aż się będzie można przejechać
Obserwuj wątek
    • stavros2002 Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 14:59
      Nie. Oglądam za to Makłowicza w Drodze. Nie tylko kuchnia włoska, ale cała CK Monarchia.
      • trypel Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 19:13
        Ja juz nie trawie Makłowicza
        Lubie go czytać ale niestety programy stały się tak przewidywalne ze nawet za wiedzę historyczna juz nie mam ochoty patrzeć
        Gesslerowa jeszcze bardziej przewidywalna i chamska a tego nie lubię i juz
        • nousecomplaining Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 19:26
          Makłowicz przynajmniej inteligentnie gada. A Gesslerka leci na chamstwie i totalnej krytyce, no a my Polacy to lubimy oglądać, jak się kogoś gnoi. Nie trawię baby.
          • trypel Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 19:34
            Dokladnie
            Dlatego Makłowicza cały czas czytam
            Ale programy mnie już nudzą
            A tej baby nie znosze
            • stavros2002 Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 20:15
              Ostatnia seria z Chorwacji była bardzo fajna. Zapisałem sobie kilka miejsc.
    • hukers Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 15:05
      trypel napisał:

> Oglądacie programy Rubio?
      > Jako zdeklarowany pedal (plasticzkowy) przyznaje bez bicia ze goscia uwielbiam.
      > Zadne programy kulinarne nie działają na mnie tak jak wloskie a te prowadzone p
      > rzez Rubio to zdecydowanie nr 1.
      > Mam wypisane knajpy z Camionisti in trattoria i tylko czekam aż się będzie możn
      > a przejechać
      >

Jest to gdzieś w tv czy w necie?
      • marekggg Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 15:33
        na youtubie jest sporo. ale nie znam IT
      • trypel Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 16:02
        Na food network na pewno lecą teraz nowe odcinki o kierowcach ciężarówek ale na tłusto i na grubo leciało tez gdzieś indziej
        Ogólnie na programach kulinarnych
    • engine8 Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 18:34
      Nie.. To byloby mniej wiecej to samo co pytanie innych o droge..
      • trypel Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 19:15
        W sensie gdzie zjeść w trasie?
        Kompletnie sie nie zgadzam - zawsze podążałem szlakiem "camionisti"
        Jak duzo ciężarówek to można stawac w trasie a Rubio jednocześnie pokazuje lokalne perełki (dobra lekcja dla laików którzy myślą że Włochy to pizza i pasta )
        • wislok1 Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 19:46
          No, ale to raczej nie polscy kierowcy ciezarowek sie tam stoluja....

W Italii raczej knajpy przy autostradach nie zachwycaja , przynajmniej nigdy takiej zachwycajacej nie spotkalem...

Za to czasem zwykle hotel trzygwiazdkowy moze miec swietnego kucharza i goscie sa zachwyceni ( pisze z autopsji i nie byl to zachwyt tylko w jednym przypadku )..

Z knajp na miescie sprawdza sie zasada, ze tam,. gdzie jest duzo miejscowych, tam dobrze karmia...
          Nie tylko klasycznych knajp....
          Czasem nawet jest tak, ze naprzeciwko siebie sa 2 lodziarnie, jedna oblegana przez Italiano, w drugiej sa pustki...
          Po sprobowaniu lodow z obu lokali wiadomo juz dlaczego....
          • trypel Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 20:06
            Mówimy o włoskim programie i włoskich kierowcach
            Tez tak myślałem póki nie obejrzałem par odcinków z perełkami typu:
            Tavola Calda Bar Silvana
            Via delle Fonti, 63, 59100 Prato PO, Włochy
            +39 0574 575102
            goo.gl/maps/i38v1yao8xEnhqby7

Teraz sami pod tym katem szukamy knajp. Ale my mamy wywalone jak cos wyglada i bardziej liczy sie atmosfera i kuchnia.

2 lata temu zjeżdżając z promu pod Piza rano (przed śniadaniem) zajechaliśmy na stacje zapytać gdzie zjeść śniadanie. Gość akurat znał niemiecki, gadało nam sie dobrze i dał nam namiary na miejsce gdzie sam bałbym sie wejść. A już wiem ze będąc w okolicy zawsze tam zajedziemy choćby na kawę
            • wislok1 Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 20:32
              Oczywiscie sa takie perelki....

I bardzo dobrze...

My bylismy m.in. w tym hotelu

Tydzien kulinarnej uczty, kucharz czysty Italiano z Sycylii, wlasciciel meski Italiano, jego zona Tyrolka poludniowa, presonel mieszany ....

Kuchnia wloska z elementami tyrolskimi,,,
              Poezja....
              • trypel Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 21:05
                Np więc ja wole te perełki niż hotele
                Np taka (3 dni w Neapolu codziennie na kolacje trafialiśmy tam - nie dało rady inaczej)
                Ristorante Pizzeria Festa Antonio & C. Sas
                Via Nuova Marina, 72, 80133 Napoli NA, Włochy
                +39 081 554 5480
                goo.gl/maps/mhsvu3yNMuhDUbdV6
                • jeepwdyzlu Re: Camionisti in trattoria 05.01.21, 23:26
                  Np więc ja wole te perełki niż hotele
                  Np taka (3 dni w Neapolu codziennie na kolacje trafialiśmy tam - nie dało rady inaczej)
                  ---
                  Na hbo serial Gomorra oczywiście oglądałeś?
                  • trypel Re: Camionisti in trattoria 06.01.21, 08:37
                    Nie mam hbo
                    Od paru lat
                    Ani canal plus
                    Takie życie
              • engine8 Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 23:39
                Tak daleko jechac tylko po to zeby zaladek napchac?
                Zona ci nic takiego czy lepszego nie zrobi?
                • trypel Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 08:16
                  Ani zona ani ja nie pochodzimy z Włoch a turystyka gastronomiczna to to co nas kręci
                • wislok1 Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 19:37
                  Zona sie uczy, ale mistrzostwo nie jest tak latwo zdobyc...

Poza tym samo polozenie hotelu, widoki na gory, winnice,. atmosfera pobytu, tego nie da sie skopiowac .....
                  • wislok1 Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 19:38
                    PS: zona sama byla najbardziej zachwycona i prosila, zeby pojsc do wlascicieli i poprosic o recepty, jak to sie robi, te dania....
                    • engine8 Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 20:15
                      To tak jak znjomi pytali moja zone o przepis na jedna z zlatek z jakiej slynelo na wszytkich przyjecieach.... I chetnie dawala ale nikt jakos nie otrafil tego skomiowac - zadna nie byla taka ... a to dlatego ze nikt sie nie zapytal konkretnie o jeden szczegol ktorego ona nie zdradzala......
                      O podobnie jest z restauracjami - nigdy nie dostaniesz praawdziwej i dokladnej receptury i to glowinie z 2 powodow
                      1. abys nie byl konkurencyjnym bo kto wie czy nie jestes z konkurencji
                      2. abys sie nie dowiedzial ze to co jest jak najbardzije zdrowe i organiczne wcale takie nie jest...

O ja sie zachwycalem stekami w jedej z restauracji.... Za nic nie moglem ich tak zrobic jak oni.. No i kiedys kuzyn mi zdradzil - poniwaz jego syn tam mial praktyke kulinarna.. i sie okazalo ze oni na grilu tylko dopiekaj te steki aby ladnie pachnialy i wygladaly a tak naprawde steki wiecej czasu spedzaja w piekarniku polewane maslem i duz ilosci soli.
                      A wiec moga uzywac tansze rodzaje miesa a te i tak beda kruche i beda dobrze smakowaly. JA aby to zrobic 100% na grilu nirestety musze uzywac najlepszego miesa.. ale u mnie tluszczu ubywa w prcesie grilowania anie przybywa...
                      I od tego czasu ja nwet nie mam zamiaru probowac konkurowac z restaracja kiedy z dwoma stekami zjem co najmniej pol kostki masla...
                      • wislok1 Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 20:50
                        No, wiadomo, ze dokladnego przepisu nigdy zona nie dostala, tylko same ogolne zasady....

A diabel tkwi w szczegolach....
                        • wislok1 Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 20:54
                          Mnie zawsze w Italii zadziwiaja ich rozne makarony,
                          w Italii podane w restauracji smakowaly wszystkim tak, ze cala rodzina sie nie mogla najesc....
                          Proste skladniki, a jednak smnak niepowtarzalny....
                          Te same dania zrobione poza Wlochami juz tak nie smakowaly,

Z pizza to juz bylo inaczej, czasem lepsza sie jadlo poza Italia....
            • jeepwdyzlu Re: Camionisti in trattoria 05.01.21, 23:21
              Trypel tu masz pewny namiar w Lucce.
              Byłem tam wiele razy. Bajka...
              Porcje bardzo duże a bistecca tak naprawde dla dwóch osób. 50 euro ale warto.
              Moja Żona zamawia tam langusty. Kucharz podsje je z grilla ale.z jakimś niewiarygodnym sosem chyba z osmiornic i sepii... Kilkanascie euraków a.niebo w gębie.
              Lojalnie uprzedzam że atmosfera super i na jednej karafie wina sie nie skończy.
              Parking daleko bo przy murach, ale sama Lucca jest jednym z najpiękniejszych miast we Wloszech. Dla mnie numer 1 w Toskanii

Trattoria Da Ubaldo
              Via dell'Anfiteatro, 67, 55100 Lucca LU, Włochy
              +39 347 500 4848
              maps.app.goo.gl/iYKjaPi1TpZ7dpiF7
              • trypel Re: Camionisti in trattoria 06.01.21, 08:36
                Wygląda obłędnie.
                My w tym roku znow na poludnie (jak się uda) ale trzeba się gdzieś zatrzymać po drodze przecież
                Jakbyś się wybierał na obcas to masz miejsce z najlepszymi stekami i innymi mięsami z grilla jakie jadłem w życiu
                Barba Grill - Braceria Panineria Macelleria
                Via Giuseppe Giusti, 21, 73100 Lecce LE, Włochy
                +39 0832 317047
                maps.app.goo.gl/JaULCFLEkHkjdw1PA
    • wislok1 Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 18:58
      Z programow kulinarnych lubie tylko Maklowicza ....

Reszta mnie nie zachwyca....
      No, jeszcze Gesslerowa ujdzie, bo fajnie potrafi opierdolic za dziadostwo....

Najbardziej wku.wiajacy jest ten zabojad z tvn, co udaje, ze nie moze mowic po polsku bez koszmarnego akcentu....
      • schweppes1 Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 19:04
        wislok1 napisał:

> No, jeszcze Gesslerowa ujdzie, bo fajnie potrafi opierdolic za dziadostwo....

Trzeba być mocno ograniczonym umysłowo, żeby oglądać to gówno.
        • wislok1 Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 19:39
          To jest program rozrywkowy, nie dokument o studiowaniu sredniowiecznych rekopisow przez mnichow z klasztoru w Tyncu....
        • hukers Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 20:10
          schweppes1 napisał:

> wislok1 napisał:
          >
          > > No, jeszcze Gesslerowa ujdzie, bo fajnie potrafi opierdolic za dziadostwo
          > ....
          >
          > Trzeba być mocno ograniczonym umysłowo, żeby oglądać to gówno.

Generalnie masz rację, ale ja to czasem oglądam pod kątem "prowadzenia biznesu".
    • nousecomplaining Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 19:13
      A gdzie to można obejrzeć?
      My lubimy programy Jamiego Olivera, jak na brytola fajnie i luzacko je prowadzi. I byliśmy w kilku jego knajpach (w tym w jednej „włoskiej”), żarcie zawsze było super. Ale coś słyszałem, że mu się biznes restauracyjny posypał.
      No i fajowe były programy Anthony'ego Bourdaina, np. seria „Bez rezerwacji” - oprócz jedzenia pokazywał życie w różnych miejscach, no i hardkorowy gość był... Był, bo nagle sobie życie postanowił skończyć. Ale warto pooglądać.
      • trypel Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 19:19
        Food network teraz leci o tych tirowcach
        Poprzednie chyba tylko powtórki albo YT wtedy jeździł dacia duster z przyczepka, na przyczepce mial kuchnie i lokalnie walczył z kucharzami na dania.
        To wszystko w bardzo włoskim emocjonalnym stylu
        • stavros2002 Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 20:21
          Z typowych miejsc dla kierowców i tirowców pamiętam motel Hans w Rumunii. Na drodze nr 81 parę km za Ramnicu Valcea. Bardzo dobre jedzenie.

No i genialna knajpa przy hotelu Boss w serbskim Leskovacu, kwintesencja Bałkanów, popularne miejsce turystów jadących do Grecji.
    • schweppes1 Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 21:06
      Z włoskich szefów podniecaczy najbardziej lubię Gennaro Contaldo. Zabawne, jak mówiąc po angielsku udaje typowy, makaroniarski akcent i co jakiś czas wymsknie mu się brytyjski akcent.
    • toreon Re: Camionisti in trattoria 29.12.20, 23:57
      Mięsny jak Okrasa?
      • trypel Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 08:17
        Rubio jest miesny i anty wege
    • waga170 Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 01:01
      Camionisti, trattoria, Wlochy. W dupach sie poprzewracalo. Butla z gazem, kuchenka turystyczna, boczek upieczony w domu, wedzone zeberka, sucha kielbasa, konserwy, namiot, Bulgaria. Wkladka paszportowa na bratnie kraje a Wlochy to te pod Warszawa. Ajwaj:)
      • trypel Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 08:18
        Zapomniałeś o słoikach z kiełbasa zalana smalcem w tej Bułgarii
        Do tego makaron.
        I ew lokalne pomidory jako witamina
        • waga170 Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 08:35
          Lokalne to dojrzale brzoskwinie prosto z drzewa, sok kapal po brodzie a zapach pamietam do dzis. Tak jak pomarancze to dla wielu wspomnienie Swiat, dla mnie brzoskwinia to wspomnienie Bulgarii.
      • engine8 Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 19:12
        Wlasnie upieklismy caly plat boczku.... Stygnie...
        • trypel Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 19:17
          Super.
          Jutro na mnie spada wyżywienie bandy na sylwestra i juz kombinuje co zrobić. Ale boczek raczej odpada. Poza 2 osobami nikt by nie tknął a dla tych dwóch (czyli kolegi i mnie) trzymam kawal solonej czosnkowej słoniny z Ukrainy.
        • waga170 Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 19:49
          Ja nacinam w kratke i pieke skora do gory. Po wyjeciu z pieca te skorki chrupia ale sie rozplywaja w gebie.
          Chyba zrobie jutro, to dobry "podklad" bedzie :)
          • waga170 Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 20:00
            Cos takiego, minuta 4:10

www.youtube.com/watch?v=_IPISRl_kv0
            • engine8 Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 20:22
              hehehehe nasz ma wiecej warst miesa i tluszczy i cieply sie ciezko kroi.. Najlepszy zimny....
              chyba siegne po zelazne rezerwy Sliwowicy Lackiej....
              • waga170 Re: Camionisti in trattoria 01.01.21, 13:41
                engine8 napisał(a):

> hehehehe nasz ma wiecej warst miesa i tluszczy

Bo chyba u nas to sie nazywa boczek bo jest z boku swini, a u Was pork belly z dolu pomiedzy lewym a prawym boczkiem, zwroc uwage nastepnym razem czy na skorce nie ma sladow po cyckach:) Przyznam ze upieklem dwa, opierdolilem tylko pol jednego i ani nie moge sie upic ani nie moge spac. Ten smakolyk powinien byc zakazany.
                • engine8 Re: Camionisti in trattoria 02.01.21, 01:57
                  No masz racje. To byl Pork Belly
                  www.navanfoods.com/difference-between-pork-belly-and-bacon/
                  Zadnych cyckow nie widzialem - widocznie byly male.

I jeszcze zona sie mniej i pyta jak mi smakowal darmowy "pork belly"
                  Pytam czemu darmowy?..
                  Ano dlatego ze kupila 3 funty bo byl na promocji - ograniczny po $4.99 za funt i wyszla ze skl;epu a sie okazuej ze nabili cene bez promocji -$5.99... Kuran $3 znow? Oni sie tam ciagle myla i zawsze na swoja korzysc.
                  No to wrocila i pyta tych w Customer service czy nie moga tego "poprawic".. A oni mowia..
                  " OK Done. It is free" Bez sprawdzania , bez pytan.... sklep Amazona.
                  I jak w tej Ameryce ma byc dobrze? W sumie nie wielkie pieniadze ale co darnowe to darmowe.. :)
          • engine8 Re: Camionisti in trattoria 30.12.20, 20:20
            Ha,, moja zona wlasnie tak robila...

Pytam dlaczego akurat tak...?? I odpowiedz byla - bo tak jest najlepiej a ty jak nie masz zamiaru gotowac to sie lepeiej zajmij ulepszaniem procesu mycia naczyn bo pewnie bedziesz mial troche szorowania jak sie ten boczek przypiecze do dna :)
    • trypel Re: Camionisti in trattoria 05.03.21, 22:20
      Teraz na foodnetwork leci Rubio. Jakby ktoś chciał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka