jeepwdyzlu
25.03.21, 11:31
Kumpel kupił, a włascieie.wynajął.
Model 200, mocno wyposażony.
Motor 1,3 164KM, automat, 18 calowe koła, navi, kamery, skóra, head up...
Odradzałem ze względu na motor, który znałem z kaszkaja córki.
Myliłem się.
Kurwa to niewiarygodne co mercedes zrobił.z tym silnikiem. No dobra, skrzynia, choć dsg (moim zdaniem) też robi swoje.
Silnik jest cichutki, pracuje bez wibracji, daleko ciągnie... Jestem pod wrażeniem.
Na moje oko to dsg, ale kolega nie wiedział (!!!)
Na wprost jedzie idealnie, układ kierowniczy dla mnie mułowaty, ale o klasę lepszy niz.w.kaszkaju, choć gorszy niz w crv. Na zakrętach... słabo. Te adaptacyjne amortyzatory to chyba pic, bo się buja. Trza zwalniać. Do 150 cicho. Szybciej nie jechałem bo kolega się robił zielony już...
Trzymanie pasa ruchu irytujące bo działa od bandy do bandy. I nie radzi sobie na zakrętach. Adaptacyjny tempomat w standartowych warunkach na autostradzie wydaje się być ok, ale jak coś wjeżdza przed nos to hamuje za ostro. Ale tak jest w większości aut nawet w Q5. Jechałem raptem 150 km po A4 więc może ocena nieco za ostra
Za to jedzie pewnie, wygodnie, poprzeczne garbki, tory w mieście pochłania ładnie i cicho.
Wersja 5 osobowa więc bagażnik spory.
Co słabe - fotele - za krótkie siedziska, siedzi się za wysoko, nie można nisko opuścić siedzenia, taka sobie jakość audio, head up to atrapa - za małe ikonki i za słaba jasność. Skrzynię podejrzewam o dwusprzęgłowość bo przy ruszaniu ostrzejszym i redukcjach szarpie. Co ciekawe - w materiałach info merca słowa nie ma o konstrukcji skrzyni...
Przy spokojnej jeździe automat sprawia jednak, musze przyznać dobre wrażenie, rusza tez płynnie jeśli delikatnie traktujemy gaz.
Jak dodamy ciekawe choć na mój gust przeładowane ekranami wnętrze i całkiem sporą kubaturę - auto mimo płyty z klasy A jest duże i na oko wielkości tiguana - to cena ok 200 tys jest chyba do akceptacji.
Finansowanie.
0% wpłaty, 24 miesiące, rata 1900 zł netto w tym 2 przeglądy, pełne ubezpieczenie, limit 15 tys rocznie.
Po 2 latach wymiana na nowy albo jazda dalej z niższa ratą.
Przy okazji - chyba powinno być jechałem mercedesą a nie mercedesem :-)