Dodaj do ulubionych

O/T do Engina

22.02.22, 00:29
Natknalem sie w sieci:

www.youtube.com/watch?v=WFw3NDZ1R6o
Siedzisz tam bo siedzisz, ale takiej Ameryki, do ktorej przyjechales, jak tu pokazana, dawno nie ma i juz nigdy nie bedzie.
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: O/T do Engina 22.02.22, 03:20
      E tam... jeszcze nie jest tak zle i nie wszytko jescze wymarlo.
      Bardzo duzo jest tutaj wlasnie tej "Starej (i konserwatywnej) Ameryki" wsrod ktorej czujesz sie lepiej jak w rodzinie.
      • waga173 Re: O/T do Engina 22.02.22, 04:38
        Wlasnie o to mi chodzi. Niby obcy sobie ludzie ale "kontaktowi", z mety zachowuja sie jak starzy znajomi. Luzik, usmiech, wesolosc, swoboda. Mysle ze tego po 9-11 zaczelo ubywac. A dzisiaj to by taki program wzieli do sadu bo rasistowski, nie ma w nim czarnych.
        • dodekanezowiec Re: O/T do Engina 22.02.22, 06:23
          Nocne dziadków rozmowy:) Ale fajne.
        • engine8 Re: O/T do Engina 22.02.22, 06:25
          Nie jestem pewien czy to 9-11, to raczej rozdzwiek pomieczy lewakami a prawakami ktory sie rzwijal od lat ale pwowli i raczej delikatnie. Ludzi sie riznili w pogladach ale ze soba spokojnie zyli.
          Kiedys nie bylo wiadomo o kto jest kto az sobie pogadales i jesli ktos wywaznie pokazywal swoje poglady a teraz lewakow mozna widziec na 100 m bo nosza maski.
          Oni absolutnie nie moga zniesc tych co nie nosza a wiec konflikty i roznice widac golym okim na odleglosc.
          Bo jak widzisz durak samego w aucie i w masce to co myslisz o tym?
          Wybor Trumpa dolal oliwy do ognia a Biden dziala jak tajfun ..... Po zwyciestwie Trumoa lewactwa smialo sie prawactwu w nos jakiego durnia i klowna wybrali a teraz odwrotnie - prawctowo im mowi - no i co lewuski ? widzicie coscie sobie wybrali .....
          Prawactwo sie nie obraza i nie traktuje lewakow zle ale ci uwazja ze ci bezmaskowcy i anyszcepy chca ich pozabijac i si ez niemi nie da wspolzyc ani rozmawiac.
          Ale stare pokolenie w wiekoszsci prawicowe trzyma sie razem i ropoznaje na odleglosc...
          My stracilismy 2 bliskich sasiadw - jedni sie obrazili jak sie dowiedzieli ze glosowalem na Trumpa - pomimo ze mowilem ze niemialem wyjscia jako ze alternatywa Clintonwej byla gorsza.... Nie wgo lewakow.
          A drugi jak sie zapytalem po jakiego Ch mosi maske kiedzy sam tzn z psem idzie na spacer? A ze mielismy bardzo dobre i luzne uklady to nei podejrzewal ze wladnie w furie... A ten mowi ze to aby mnie zabezpieczyc. To ja mu mowie Ty o mnie sie nie martw ale o siebie - jak wierzysz w maski i szczepienia to mnie t zupelnie nie obchdzi anui ni eprzeszkadza co ty robisz - rob jak uwazasz a mnie pozwlo robic jak ja uwazam. I sie nie odzywa,
          Ale dzieki temy wiemy teraaz kto lewak a kto prawak i sie okazuje ze wiecej prawakow niz lewakow i prawactow to wlasnie ciagle zyje i zachowuje sie jak 30 lat temu. Jedni sie szczepia, inni nie, jedni nisza maski, inni nie.. jedni choruja na covida i reszta im nie wyrzuca tylko pomaga ....I trzymaja sie razem.
          A lewak to ci powie to zdychaj teraz jak sienie zaszczepiles. Mam nadzieje ze im to przejdzie..
          • gzesiolek Re: O/T do Engina 22.02.22, 08:43
            No tak bo na początku lat 70tych (Wietnam) czy za czasów Reagana nie było wcale polaryzacji w społeczeństwie US...
            Po prostu teraz większy poklask mają Ci którzy Ci zupełnie nie pasują...
            Ale różnica jest taka, że powszechny dostęp do netu i mediów społecznościowych dopuścił do publicznej dyskusji ludzi którzy nie powinni się tym zajmować...
            • engine8 Re: O/T do Engina 22.02.22, 18:04
              9-11 w sumie ludzi zblizylo...

Chyba masz racje ze to media spolecznosciowe podburzaja nastroje. Kiedys ludzie mieli swoje poglady i trzymali je dla siebie - obecnie "glosno" je wyrazja i to nie tylko on-line. A dyskutowac w sposb cywilizowany nie potrafia poniewaz jak sami widzimy obrazanie ludzi on- line to zupelnie latwiejsze niz w zyciu i to sei [rzenosci z on-llne na zycie a nie odwrotnie.
              No i ludzi nie potrafiaa oddzielic pogladow politycznych od normelnego wspolzycia i tolerancji wzajemnej.
              Malo tego - kiedys media byly w miare niezalezne obecnie nie sa i to one podsycaj ta atmosfere a masa ludzi ciale im wierzy.
              No a jak cos napisane na FB a poparte przez CNN to juz swiete
              I co dziwniejsze to to ze im bardziej liberalani tym bardziej wrogo nastawieni do konserwatywnych?
              I im bardziej liberalni tym latwiej ich wystraszyc i wpedzic w panike.
              Im bardziej liberalni tym mocniej przestrzegaja i egzekwuja zasady nie rozmawiani o polityce i religii.
              W druga strone jest odwrotnie i to nawet jest uwazane ze konserwatysci ignoruja czy wrecz kpia sobie z liberalnych pogladow.
              A konserwatywni tes sie szczepia, tez nosz maski i wielu tez wystraszonych ale nie ma wrogiego nastawienia do tych co mysl inaczej i chetniej sie o tym rozmawia.
              Kilka miesiecy temu bylem w koscle i wlasnie wprowadzono obowazek masek dla wszytkich - szczepionych i nie a ksiadz to oglosil tak: Wladza wprowadzil obowiazek noszenia masek dla szcxepionych i nieszcepionych wiec szczepieni powinni zalozyc maski a nieszcxepieni nie robia jak uwazja za stosowne" .
              Kiedys pomimo roznic mozna bylo normalnie i spokojnie ze soba rozmawiac - obecne to coraz trudniejsze.
              Technika dala ludziom mozliwosci i opcje do ktorych nie dorosli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka