Dodaj do ulubionych

Kara za brak OC

08.06.22, 16:58
Czy to możliwe, żeby za brak OC w firmowym samochodzie musiał zapłacić pracownik?
Rozmawiałem, z byłym już, pracownikiem januszexu. To co opowiada jest nie do uwierzenia, ale to Polska, więc wszystko możliwe. Opowiada, że musiał zapłacić ponad 22 tys. za to, że samochód, którym jeździł nie miał od lat opłacanego OC. Na konto towarzystwa ubezpieczeniowego. Prawnik mu poradził, że lepiej będzie jak zapłaci, a właściciel firmy (jak będzie w porządku) zwróci mu połowe. Oczywiście janusz biznesu wypiął się na swojego kierowce , jeszcze oburzony " to ja mam panu coś zwracać??" A zwolniony kierowca cieszy się że przez 3 lata nie miał wypadku, sprawa wyszła, bo po prostu policja zatrzymala go do kontroli.
W glowie mi sie to nie mieści. Mam wrażenie że naciągnęli naiwnego człowieka.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Kara za brak OC 08.06.22, 17:24
      A to nie było tak jak w januszeksie ze pań Panie Tadziu pracuje dla nas ale auto pan sobie weźmie na siebie a ja panu będę wszystko opłacał..
      Historia zna takie przypadki
    • wislok1 Re: Kara za brak OC 08.06.22, 17:50
      Teoretycznie jest to niemozliwe...

W dowodzie rejestracyjnym jest wyraznie napisane, do kogo nalezy auta i kto w tej sytuacji placi,, tez jest jasne....
      Pracownik jest tylko od jezdzenia i nawet nie ma prawa zazadac od szefa firmy, zeby pokazal zaplacone rachunki za OC....

Chyba, ze jest jak napisal trypel....
      Wtedy pracownik jest w ciemnej d....
    • trypel Re: Kara za brak OC 08.06.22, 18:49
      Kierowca auta bez OC moze byc pociagniety do zwrotu kosztow odszkodowania w razie zdarzenia ale kare i zaległe składki placi właściciel pojazdu.
      Tak mówią strony internetowe ubezpieczycieli
      Więc albo januszeks faktycznie obiecał coś panu Tadziowi ale auto bylo jego albo Tadziu kręci.
      • wislok1 Re: Kara za brak OC 08.06.22, 19:04
        Nie ma innych opcji...
      • dr.hayd Re: Kara za brak OC 08.06.22, 21:08
        Na pewno auto nie było na kierowcę. Raz miał umowę o pracę, raz umowę zlecenie. Kierowca odpowiada za stan techniczny, ale za brak OC?
        No a jak bierze się samochód z ulicy w carsharingu, to jak kierowca może odpowiadać za ubezpieczenie i stan techniczny samochodu?
        Jest w ogóle możliwość żeby sprawdzić czy pracodawca opłacił OC i ma ważne badania techniczne? Przecież teraz nie na obowiązku wożenia w samochodzie dowodu rejestracyjnego?
        • wislok1 Re: Kara za brak OC 09.06.22, 16:13
          Na pewno to Kopernik umarl...

W DE bez problemu da sie sprawdzic, czy pracodawca ma papiery auta w porzadku, bo sluzbowe maja ksiazeczke, ktora TRZEBA ze soba wozic, a tam sa wszystkie infor,macje
          Albo ksiazeczka jest cyfrowa, w aplikacji i dostepna dla kierowcy oraz policji....
          Dodatkowo o terminie przegladu informuje plakietka z tylu auta...
          • bwv1080 Re: Kara za brak OC 09.06.22, 17:16
            wislok1 napisał:

> sluzbowe maja ksiazeczke, ktora TRZEBA ze soba wozic, a tam sa wszystkie in
            > for,macje

Z pewnością jesteś w stanie podać podstawę prawna.
            Nie jesteś w stanie? No to to by było poszlaka, ze ów obowiązek wożenia ze sobą "książeczki" (co to by nie było) wyssałeś właśnie z palca.
            • wislok1 Re: Kara za brak OC 09.06.22, 19:05
              Nie jestem prawnikiem, jestem praktykiem...

Napisalem wyraznie, ze moze tez byc w formie cyfrowej....

Jak nie ma w formie ksiazeczki i cyfrowej, to i tak musza byc dokumenty auta z firmy do dyspozycji policji i innych sluzb....
              W CZASIE JAZDY
              • bwv1080 Re: Kara za brak OC 09.06.22, 19:51
                wislok1 napisał:
                > Jak nie ma w formie ksiazeczki i cyfrowej, to i tak musza byc dokumenty auta z
                > firmy do dyspozycji policji i innych sluzb....

Jedyny mi znany dokument pojazdu, który w Niemczech musi być podczas kontroli gotowy do okazania organom (niezależnie, czy pojazd prywatny, czy służbowy) to dowód rejestracyjny (Fahrzeuschein/Zulassungsbescheinigung Teil I). Podstawa prawna: Fahrzeug-Zulassungsverordnung (FZV), § 11.

Napisałeś cytuje "sluzbowe maja ksiazeczke, ktora TRZEBA ze soba wozic".
                Jaka "książeczkę" mają ze sobą wozić "służbowe" i na jakiej podstawie?
                Kciuka wisloka?

"ze moze tez byc w formie cyfrowej"

Co prawnie wymaganego w Niemczech do okazania podczas kontroli "może być w formie cyfrowej"? I czemu nic?
                • wislok1 Re: Kara za brak OC 09.06.22, 21:04
                  JUZ napisalem , ODP sie ode mnie

Wiem, jaka jest PRAKTYKA w firmach i jak policja sie moze doczepic w razie kontroli czy wypadku, ze cos w papierach firmy nie gra....

THE END

• wislok1 Re: Kara za brak OC 09.06.22, 21:10
                    PS:
                    same firmy bardzo pilnuja, zeby papiery byly w porzadku,
                    pracownicy tez.....

Jak cos nie gra, to moze byc problem dla firmy i pracownika....

Takze problem finansowy....

WIec lepiej, zeby bylo wszystko OK...

Porzadek musi byc...
                  • bwv1080 Re: Kara za brak OC 09.06.22, 22:37
                    wislok1 napisał:
                    > Wiem, jaka jest PRAKTYKA w firmach i jak policja sie moze doczepic w razie kont
                    > roli czy wypadku, ze cos w papierach firmy nie gra....

Skoro wiesz, to napisz po prostu, jaką książeczkę należy ze sobą mieć i jakie dokumenty mogą być w postaci cyfrowej.
                  • bwv1080 Re: Kara za brak OC 10.06.22, 17:37
                    wislok1 napisał:

> JUZ napisalem , ODP sie ode mnie
                    >
                    > Wiem, jaka jest PRAKTYKA w firmach i jak policja sie moze doczepic w razie kont
                    > roli czy wypadku, ze cos w papierach firmy nie gra....

To jak? Dowiemy się od PRAKTYKA, jaka książeczkę trzeba wozić w papierze lub (w jakiej aplikacji?) w formie cyfrowej?
                    • tbernard Re: Kara za brak OC 10.06.22, 19:31
                      Może tą książeczką jest dowód rejestracyjny.
                      • bwv1080 Re: Kara za brak OC 10.06.22, 19:45
                        tbernard napisał:

> Może tą książeczką jest dowód rejestracyjny.

Konstrukcja "książeczki" opisanej w cytacie poniżej nie jest dowodem rejestracyjnym.

wislok:
                        "W DE bez problemu da sie sprawdzic, czy pracodawca ma papiery auta w porzadku, bo sluzbowe maja ksiazeczke, ktora TRZEBA ze soba wozic, a tam sa wszystkie infor,macje
                        Albo ksiazeczka jest cyfrowa, w aplikacji i dostepna dla kierowcy oraz policji
                        "
                      • wislok1 Re: Kara za brak OC 10.06.22, 20:10
                        tbernard napisał:

> Może tą książeczką jest dowód rejestracyjny.

Nie jest...

Ja pracuje w DE i wiem jak jest...

Juz to napisalem i temat dla mnie jest skonczony...
                        Napisalem wyraznie

THE END

( PS; nie moge ujawaniac dalszych szczegolow, bo MI TO NIE WOLNO, to jest tajemnica firmy, jakie dokumenty u mnie obowiazuja i o tym w mediach spolecznosciowych pisac jest zabronione )
                        • wislok1 Re: Kara za brak OC 10.06.22, 20:13
                          Co do bwy1080 jest to .. ( niecenzuralne )
                          • wislok1 Re: Kara za brak OC 10.06.22, 20:20
                            On doskonale wie, jak w DE jest i swiadomie oraz celowo chce mnie zmusic do ujawnienia danych, ktore nie mi nie wolno...

W rezultacie mozna stracic prace i miec duze klopoty...
                            Okreslenie OSTANIA KU:WA jest za lagodne
                        • bwv1080 Re: Kara za brak OC 10.06.22, 20:42
                          wislok1 napisał:
                          > nie moge ujawaniac dalszych szczegolow, bo MI TO NIE WOLNO, to jest tajem
                          > nica firmy, jakie dokumenty u mnie obowiazuja

Aha. Dokumenty obowiązujące w Niemczech są tajne i tajemnicą służbową? Tak na poważnie poważnie?

wislok:
                          "W DE [...] sluzbowe maja ksiazeczke, ktora TRZEBA ze soba wozic"

Trzeba ze sobą wozić coś, czego nazwa jest niejawna?
                        • bwv1080 Re: Kara za brak OC 10.06.22, 20:50
                          wislok1 napisał:

> to jest tajemnica firmy,
                          > jakie dokumenty u mnie obowiazuja

Interesujące. U wisloka (w Bawarii?) obowiązują kierującego inne dokumenty, niż na reszcie obszaru Bundesrepubliki, dajmy na to w Hamburgu czy Saksonii?

Możesz rozwinąć temat?

A najciekawsze jest, ze zakres obowiązujących dokumentów objęty jest tajemnica. Czyżby ten zakres nie był taki sam dla wszystkich?
            • wislok1 Re: Kara za brak OC 09.06.22, 19:06
              Poza tym, to ODP sie ode mnie..
    • tbernard Re: Kara za brak OC 08.06.22, 19:11
      To jakieś bzdury. Jeśli sprawa wyszła na kontroli a nie podczas zdarzenia, to płaci właściciel. Prawnik powinien stracić prawo wykonywania zawodu za takie porady.
    • kanna13 Re: Kara za brak OC 08.06.22, 19:12
      Składki OC opłaca właściciel pojazdu czyli ten co jest wpisany w dowodzie.
      Z opisu sytuacji to wygląda na to, że pojazd był kiedyś ubezpieczony a potem nie zawarto kontynuacji polisy na kolejne lata. Ale FU powinna ścigać właścicela o niezapłaconą składkę zaraz po niewznowieniu polisy jeśłi umowa nie została wypowiedziana przed jej końcem.
      Chyba, że te 22 tys. to za te trzy lata dla FU bo wystawiała z automatu kolejną polisę i narosło zadłużenie?
      Do tego za brak OC płaci się karę do UFG ale to też płaci właściciel.
      Coś się tu nie klei w tej opowieści bo jak pracownik nie był wpisany w dowód jako właściciel to nie jest stroną ani dla FU ani dla UFG.
    • loyezoo Re: Kara za brak OC 08.06.22, 21:40
      Nic tu się nie zgadza. Po 1. kara do UFG jest tylko za 1 rok max.Więc nie ma mowy o 22tys. 2. sprawa, za OC płaci tylko i wyłącznie właściciel auta i TYLKO jego mogą pociągnąć do odpowiedzialności.
      Kolejna bzdura to wezwanie od firmy ubezpieczeniowej.Jakim cudem, chcą ściągnąć pieniądze od kogoś, kto nie jest posiadaczem/właścicielem auta?
      • dr.hayd Re: Kara za brak OC 09.06.22, 09:07
        Jest kierowcą, a więc użytkownikiem odpowiedzialnym za pojazd. Ale mimo wszystko to jest nielogiczne. Nie sądzę żeby mnie okłamywał, raczej czegoś nie zrozumiał. Mówił, że już zrobił przelew, ale ja mam wrażenie że oskubali naiwniaka.
        Ubezpieczyciela nie obchodzi od kogo dostał przelew, ważne za jaką polisę.
    • klemens1 Re: Kara za brak OC 09.06.22, 09:16
      Czyli jak wypożyczę auto na minuty, które nie ma OC od kilku lat, to ja płacę karę?
      Już od momentu "musiał zapłacić" się nie zgadza, a później jest coraz gorzej.
      Jedyne wyjaśnienie to to, że auto miał na siebie - i nie odkryłem tu Ameryki.
    • only_the_godfather Re: Kara za brak OC 09.06.22, 09:18
      Generalnie w tej historii nic się nie zgadza. Auto ma właściciela i to on odpowiada za ubezpieczenie i to jego będzie ścigał ubezpieczyciel. No chyba, że Twój kolega miał w zakresie obowiązków również zgłaszanie do pracodawcy tego, że kończy się OC, przegląd itd., i zwyczajnie nie dopełnił swoich obowiązków. Ale to i tak wtedy kary wynikają z kodeksu pracy...
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Kara za brak OC 09.06.22, 10:43
      To co opisujesz nie jest możliwe. Początek i koniec ok, ale po drodze pominięto zapewne kupę faktów.
    • thorpe Re: Kara za brak OC 09.06.22, 10:58
      Skoro na konto towarzystwa, to nie jest kara za brak OC, bo karę za brak OC ściąga UFG. Także już tutaj coś w historii nie pasuje, podobnie jak sama kwota, która nie odpowiada wysokości kary za brak OC.
      Na 100% facet nie zrozumiał, co się do niego mówi i pokręcił przy opowiadaniu historii. Mówi "kara za brak OC" i w uproszczeniu tak jest, ale prawnie chodzi o coś innego.
      Może to być np. regres za szkodę. I myślę, że tak jest najprawdopodobniej. Była jakaś szkoda, towarzystwo wypłaciło odszkodowanie np z AC poszkodowanego i teraz dochodzi regresu, a pana wskazano jako sprawcę. Ponieważ nie miał OC, to jako kierowca płaci odszkodowanie. Sprawa wyszła przy kontroli policji, która ma obowiązek zawiadomienia UFG, UFG zapytało ubezpieczyciela, czy polisa była zawarta, ubezpieczyciel się zorientował, że może dochodzić regresu. Wtedy cała historia się składa w logiczną całość.
      Nie wyklucza to, że mógł zostać wrobiony, w sensie pracodawca jako sprawcę szkody wskazał swojego byłego pracownika.
      • qqbek Re: Kara za brak OC 09.06.22, 21:12
        Albo OC było, ale spowodował szkodę i oddalił się z miejsca zdarzenia (albo był pod wpływem)... albo OC nie było i spowodował szkodę.
        W tych wypadkach TU/UFG wypłaci odszkodowania a regres przysługuje mu nie od właściciela pojazdu, a od sprawcy szkody.
        Bez szkody TU nie mogłoby niczego dochodzić, a przy zatrzymaniu przez Policję dostałby wezwanie do zapłaty kary na rzecz UFG.
    • bguslawko_1 Re: Kara za brak OC 11.06.22, 06:22
      Samochody firmowe, podobnie jak inne pojazdy mechaniczne, podlegają obowiązkowi ubezpieczenia OC. Dzięki temu, jeżeli dojdzie do kolizji, w wyniku której ucierpią osoby trzecie, pracownik nie będzie ponosił finansowych konsekwencji takiego zdarzenia. Co do zasady odszkodowanie zostanie wypłacone z polisy OC, jaka została wykupiona dla danego pojazdu. Jeżeli kierujący samochodem służbowym spowoduje kolizję czy wypadek, szkoda powstała w pojeździe może zostać zlikwidowana z polisy autocasco. Co w sytuacji, gdy auto nie miało wykupionego AC? Przepisy kodeksu pracy wskazują, że jeżeli do zdarzenia doszło nieumyślnie, to wówczas kosztami likwidacji szkody może być obarczony pracownik, ale tylko do wysokości trzykrotności wynagrodzenia.www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.uniqa.pl/porady-komunikacja/stluczka-samochodem-sluzbowym-a-odszkodowanie-kto-i-kiedy-zaplaci-za-szkody/&ved=2ahUKEwjdnu2nxaT4AhXtk4sKHSr0ARMQFnoECBAQAQ&usg=AOvVaw32Qbe_w5am_ybjcC0a_Hdd
    • dr.hayd Re: Kara za brak OC 19.06.22, 23:35
      Wyjaśniło się, kolega się przyznał, że jednak była stłuczka. A więc to regres za szkodę.
      • tbernard Re: Kara za brak OC 20.06.22, 00:42
        dr.hayd napisał:

> Wyjaśniło się, kolega się przyznał, że jednak była stłuczka. A więc to regres za szkodę.

Nadal coś tu zalatuje ściemą, bo chyba w takich przypadkach ustala się po połowie dla sprawcy i właściciela. Chyba, że ten pojazd wziął bez pozwolenia i właściwie była to kradzież pojazdu.
        • only_the_godfather Re: Kara za brak OC 20.06.22, 07:29
          Chyba to działa tak, że właściciel dostał karę za brak OC, a sprawca regres za szkodę.
          • tbernard Re: Kara za brak OC 20.06.22, 09:30
            Karę za brak OC płaci TYLKO właściciel, bo kierowca nie będący właścicielem nie ma nic do tego. Ale co do pokrycia szkód to coś chyba było już opisywane, że po połowie sprawca i właściciel pokrywają.
          • e-zybi Re: Kara za brak OC 20.06.22, 09:33
            only_the_godfather napisał:

>Chyba to działa tak, że właściciel dostał karę za brak OC, a sprawca regres za szkodę.

Niestety nie! KP reguluje też pewne sprawy...
            Art. 100. § 1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę.
            Kierowca może i powinien odmówić jazdy pojazdem bez ważnego OC, sprawdzić dokumenty, pracodawca nie może mu tego uniemożliwiać. W razie kontroli kierowca nie może zasłaniać się niewiedzą, jeśli jest to rutynowa kontrola to za brak OC płaci właściciel pojazdu. Jeśli doszło do przewinienia (wypadku i wynikła szkoda) z racji braku OC, zgodnie z prawem, należną sumę odszkodowania wypłaca UFG i pociąga do odpowiedzialności właściciela i kierowcę. Dodatkowo właściciel musi zapłacić karę za brak OC. Jest to łagodny scenariusz. A gdyby doszło do tragicznego w skutkach wypadku? Strach pomyśleć...
            • dr.hayd Re: Kara za brak OC 21.06.22, 07:23
              e-zybi napisał:

> Jeśli doszło do przewinienia (wypadku i wynikła szkoda)
              > z racji braku OC, zgodnie z prawem, należną sumę odszkodowania wypłaca UFG i p
              > ociąga do odpowiedzialności właściciela i kierowcę.

Odpowiedzialność solidarna. Czyli ściągają z tego, z kogo łatwiej ściągnąć. Albo ten kto ma słabsze nerwy zapłaci dla świętego spokoju

> A gdyby doszło do tragicz
              > nego w skutkach wypadku? Strach pomyśleć...
              Tym mnie właśnie zmylił, bo powiedział coś bardzo podobnego, więc zrozumiałem, że szkody nie było. Ale okazało się, że niegroźne trafił w naszpikowany czujnikami i radarami zderzak nowoczesnego (czyli drogiego) samochodu.
              • tbernard Re: Kara za brak OC 21.06.22, 09:56
                W tym przypadku właściciel powinien pokryć należności za brak OC a za szkodę po połowie. Ten kauzyperda doradził wersję 'dla świętego spokoju', podczas gdy w sądzie najprawdopodobniej rachunek byłby rozłożony solidarnie na właściciela i kierowcę. Nie chce mi się szukać ale już tego typu przypadki były opisywane.
                • dr.hayd Re: Kara za brak OC 21.06.22, 20:20
                  Ale odpowiedzialność solidarna to co innego niż po połowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka