Dodaj do ulubionych

Zasieg elektryka

11.06.22, 08:57
Na stronie Dacii pojawił się symulator zasięgu w zależności od wpisanych parametrów. Temperatura zewnętrzna i predkosc.
Spring ma wg danych fabrycznych zasieg 230 km (wg normy)
A teraz lekka zima i podróż S-ką zgodnie z przepisami
Mniej niż 30 min i koniec
Obserwuj wątek
    • bigimax4 Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 09:24
      tanie jest tanie bo jest hujowe, zarzadzanie energia ,oprogramowanie , sama bateria , musi kosztowac
      • trypel Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 09:56
        Ale 60 km?????
        To od stacji do stacji nie starczy
        • bigimax4 Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 10:09
          youtu.be/xg6-Vc9CSwk
          43,09 zestawienie rezultatow jazdy autostradowej
          prwadziwe elektryki spokojnie 400km robia , no dobra moze 300 jak wlaczysz klime czy ogrzewanie

Ale 60 km?????
          To od stacji do stacji nie starczy

czy musi starczyc , u mnie jeszcze tego nie ma ale znalazlem ze we francji kosztuje 12400 euro po grantach
          no to ma ekonimiczny sens wziasc to na raty na jezdzenie wkolo komina , moze sie okazac ze rata wyjdzie taniej niz benzyna , a opcja rata za benzyniaka plus beznyna jeszcze bardziej robi z tej dacki rozsadna opcje
    • qqbek Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 10:17
      Ustaw (przy tej samej prędkości) +35 i włączoną klimę i będziesz miał raptem 13 kilometrów więcej :)
      Ale już przy prędkościach, z jakimi ja dojeżdżam do pracy (tj. 50-80 km/h) robi się znośniej.
      No i ja mam gniazdko 3F w garażu, mogę sobie wallbox-a walnąć i co drugi dzień ładować jak się uprę.
      • trypel Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 10:21
        No dobra i wtedy jakby to kosztowało tyle co benzynowy podobnej wielkości to jako drugi tylko po mieście ma sens. Ale 90 tys to lekkie przegięcie
        • bigimax4 Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 10:27
          widzialem ostatnio BMW iX , wyglada bardzo fajnie i ma fajny zasieg 400 czy nawet 600KM
          wszytko fajnie tylko ceny mniejszego zasiegu zaczynaja sie od 92k Euro, tego lepszego od 144K Euro, wiec generalnie sie ciesze ze powstaja i pierdziki dla ludu
          • toommynaley Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 12:02
            hehe najbardziej chyba popularna taksówka chinska byd e6 ma ponad 500 km zasięgu i kosztuje w USA juz z podatkami ok 40k USD. No ale w Europie wiadomo znaczek BMW czy cztery zera dla frajera bo chińska jednorazówka nie da prestyżu na blokach co nie?
            • bigimax4 Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 13:30
              widzialem pare testow chinskich elektrykow i pozeraja prad na poziomie 30kWh/100 km .gdzie konkurencja jest w granicach 20 , przy baterii 80kWh gdzie ty masz 500km ?
              zreszta dla amerykaina byle wielkie jak stodola na kolach wydajnosc czas ladowania juz nie wazne
          • al.1 Fura marzeń 30.07.22, 20:58
            bigimax4 napisał:

> widzialem ostatnio BMW iX , wyglada bardzo fajnie i ma fajny zasieg 400 czy nawet 600KM
            > wszytko fajnie tylko ceny mniejszego zasiegu zaczynaja sie od 92k Euro, tego lepszego
            > od 144K Euro, wiec generalnie sie ciesze ze powstaja i pierdziki dla ludu

Jest taki jeden, trudny do zdobycia. Idealny na dojazdy do roboty. Nazywa się CITEL.
            Silnik: 4kW
            Zasięg: 100 - 150 km
            Prędkość 72 km/h
            I w pełni ekologiczny.

• qqbek Re: Fura marzeń 30.07.22, 21:02
              Ciekawe nawiązanie do Sinclaira C5.
              Jechałem oryginałem - tyle, że bez akumulatora (tylko nóżki).
              • al.1 Re: Fura marzeń 01.08.22, 14:55
                qqbek napisał:

> Ciekawe nawiązanie do Sinclaira C5.
                > Jechałem oryginałem - tyle, że bez akumulatora (tylko nóżki).

Z ciekawości zapytam - czy było to w Polsce?

--
                Polski kierowca ciężarówki

• qqbek Re: Fura marzeń 01.08.22, 15:30
                  al.1 napisał:

> Z ciekawości zapytam - czy było to w Polsce?

Tak.
                  W Lublinie.
    • bywalec.hoteli Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 11:02
      no niestety dopiero jak kilka osób zamarznie zimą w rozładowanym samochodzie to te durnie z Brukseli wprowadza nowy przepis: ze każdy samochod elektryczny bedzie musiał mieć zapasowy zbiornik i silnik benzynowy.
      • wislok1 Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 17:51
        Jezdze w zimie elektrykiem i nic zlego sie nie dziieje, nigdy pod wplywem mrozow sie nie wyladowuje,
        wszystko dziala OK,
        jest MINIMALNIE wieksze zuzycie baterii
    • bwv1080 Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 11:34
      Czekam, aż podasz przykład babci klozetowej > 180 kg jako ogólny przykład sekapilu kobiet.
      • trypel Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 11:49
        Jeśli babcia klozetową będzie przykładem wchodzącego na rynek auta klasy budżetowej to bez problemu.
        Jakbyś kojarzył bardziej to jestem raczej zwolennikiem Dacii jako best value for money (taka skoda sprzed lat) I szczerze mówiąc to co sami podają na swojej stronie to taki strzał w stopę. 230 km vs 60 po S ce
        • bigimax4 Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 11:53
          top gear udowdnil ze prius pali wiecej niz 3 litrowe bmw jak sie tym zapierdala , no ale nikt priusem nie zapierdala wiec udowodnic mozna wszytko byle to mialo jakis zwiazek ze swiatem realnym
          ta dacka raczej nikt na wycieczke przez cala europe sie nie bedzie wybieral , po skach tez raczej nie bedzie ganial
          • trypel Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 12:07
            W Bukareszcie tego jeździ sporo na taxi. I to tanio. Ale wtedy muszą chyba 2 x dziennie na ładowanie
            Ja lubię dacie. Jakbym musiał kupić nowe auto na długo to dacia byłaby pierwszym wyborem.
            • bigimax4 Re: Zasieg elektryka 16.06.22, 11:28
              W Bukareszcie tego jeździ sporo na taxi. I to tanio. Ale wtedy muszą chyba 2 x dziennie na ładowanie
              Ja lubię dacie. Jakbym musiał kupić nowe auto na długo to dacia byłaby pierwszym wyborem.

zagadka rozwiazana

balkangreenenergynews.com/romanians-can-buy-electric-dacia-spring-for-only-eur-7700/
              Romanians can buy electric Dacia Spring for only EUR 7,700

jak by to w Polsce bylo w granicach 35k , to bylby hit nad hity

• trypel Re: Zasieg elektryka 16.06.22, 14:28
                Fakt.
                Sam bym kupił. Jako trzeci
                • engine8 Re: Zasieg elektryka 16.06.22, 21:17
                  Tzn to dobre jako forma dywersyfikacji i wygody na jazde po miescie przy zalozeniu ze sie ma dom i miejsce do ladowania. W przeciwnym wypadku to jest zupelnie pozbawione sensu.
          • bwv1080 Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 12:14
            bigimax4 napisał:

> top gear udowdnil ze prius pali wiecej niz 3 litrowe bmw jak sie tym zapierdala

Użycie frazy "top gear udowdnil" świadczy o ekstremalnym braku tzw. kompetencji medialnych u używającego.
            • trypel Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 12:27
              A uważasz że się pomylił?
              Nie wiem.
              Ale jak dojeżdżałem autostrada z wroclawia do Katowic (2 lata) to hybrydowa toyota Corolla paliła zdecydowanie wiecej niż bmw 320xd.
              Różnica ponad 2 l na 100 przy szybkiej jeździe.
              Więc wnioski z TG są słuszne
            • bigimax4 Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 12:48
              kompetencji medialnych u używającego.

rozwin to koles bardziej
              zalali tyle samo benzyny i ganiali po torze , bmw dojechalo dalej , co ci sie qurwa nie zgadza ,
        • bwv1080 Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 12:13
          trypel napisał:
          > Jeśli babcia klozetową będzie przykładem wchodzącego na rynek auta klasy budżet
          > owej to bez problemu.

Zasięgi osobowych samochodów elektrycznych maja rozrzut w obrębie potęgi dziesiętnej. Wybrałeś przykład z dolnego brzegu i stawiasz go dumnie ogólnie jako "samochód elektryczny". Następnym razem zrobisz watek pod tytułem "Bagażnik samochodu spalinowego", a w tekście skrytykujesz bagażnik 126p.

> Jakbyś kojarzył bardziej to jestem raczej zwolennikiem Dacii jako best value fo
          > r money (taka skoda sprzed lat) I szczerze mówiąc to co sami podają na swojej s
          > tronie to taki strzał w stopę. 230 km vs 60 po S ce

To jest samojezdny koszyk do jazd na zakupy i wrotki do wożenia pielęgniarki po mieście od seniora do seniora, a nie pierwszy samochód w rodzinie i pogromca autostrad.

Works as designed.
          • trypel Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 12:21
            Ten samojezdny koszyk na zakupy w kraju produkcji jest normalnym autem rodzinnym i popularna taksówką
            Nikt nie kupuje wrotek za 20 tys euro.
            Pokazałem zasieg elektryka w zimie za 20 tys euro. Kupa kasy. Masz lepszy przykład?
    • engine8 Re: Zasieg elektryka 11.06.22, 23:58
      www.caranddriver.com/news/a38043667/study-electric-cars-higher-cost-questions/

Wszytkie oceny pisza tylka jak to taniej kosztuje prad od benzyny ale nikt nie publikuje ile naprawde kosztuje przejechanie km jednym i drugim biorac pod uwage to ze za Ev placimy z gory duzo wiecej i potem traci szybciej na wartosci rynkowej. Zabiera duzo czasu naladowanie, baterie kosztuja... A imkt Eco? Ciagle przad trzeb wyprodukowac a na baterie zuzyc mase rzadkich materilaow a potem je zutylizowac ...
      Wszystko to z tego samego powodu co nie wolni pisac nic negatywnego na Covids - bo to nie popularne i ni epol lini zielonym i media nie opublikuja i ocenzoruja.... EV ma byc dobre i tanie ..
      • bywalec.hoteli Re: Zasieg elektryka 12.06.22, 00:03
        brytyjczycy obliczyli ze EV jest gorsze pod względem ekologicznym bo jako cięższe suto generuje więcej szkodliwych substancji ze ścierania klocków hamulcowych i opon niż zysk z powodu braku spalin u elektryka.
        • qqbek Re: Zasieg elektryka 12.06.22, 00:09
          bywalec.hoteli napisał:

> brytyjczycy obliczyli ze EV jest gorsze pod względem ekologicznym bo jako ciężs
          > ze suto generuje więcej szkodliwych substancji ze ścierania klocków hamulcowych
          > i opon niż zysk z powodu braku spalin u elektryka.

Link poproszę.
          • bywalec.hoteli Re: Zasieg elektryka 12.06.22, 00:17
            wygooglaj sobie, niedawno to było
        • engine8 Re: Zasieg elektryka 12.06.22, 01:44
          W elektryku nie musisz uzywac hamulca praktycznie wogole - mozesz jezdzic uzuwajac jedynie pedalu gazu.
          Jesli chodzi o zanieczyszczenia srodowiska to elektryki niekoniecznie zanieczyszczaja mniej ale robia to gdzie indziej - tzn zaniczyszczenia pozostaj poza duzymi aglomeracjami.
          • kreinto Re: Zasieg elektryka 12.06.22, 08:09
            engine8 napisał(a):

> Jesli chodzi o zanieczyszczenia srodowiska to elektryki niekoniecznie zanieczys
            > zczaja mniej ale robia to gdzie indziej - tzn zaniczyszczenia pozostaj poza duz
            > ymi aglomeracjami.
            To daje sporo do myślenia w tej materii:
            gab.com/LindyWithAWhy/posts/108455441483835708
          • bywalec.hoteli Re: Zasieg elektryka 15.06.22, 22:54
            engine8 napisał(a):

> W elektryku nie musisz uzywac hamulca praktycznie wogole - mozesz jezdzic uzuwa
            > jac jedynie pedalu gazu.

A jak hamujesz? Przecież nawet jak nie ma dopływu prądu to auto jest rozpędzone.
            Trzeba pamiętać, że bateria może ważyć nawet pół tony.
            • engine8 Re: Zasieg elektryka 16.06.22, 03:34
              Oh system odwracania kierunku pradu i ladowanie baterii czyli jazda "jedym pedalem" w wielu autach dosknonale hamuje - tak samo jak normalne hamulce w "normalnych" warunkach. Trzeb sie do tego tylko troszke przyzwyczaic - najczesciej lopatki przy kierownicy syza to regulacji sily tego "hamowania" jaki ze na pelnych mozliwosciach moze hamowac nawet za ostro ale ludzie to uzywaja i bardzo sie im to podoba.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Zasieg elektryka 12.06.22, 08:18
      Prawie 2900km, 17 wizyt na stacjach ładowania. Średnie "spalanie" 17,3 kWk/h (to chyba b.mało).

francuskie.pl/ile-pradu-zuzywa-samochod-elektryczny-w-trasie-elektryczna-eskapada-podsumowanie-wyprawy-renault-megane-e-tech/

Spalinowym tankowali byśmy 5 razy.
      • bolo2002 Re: Zasieg elektryka 20.06.22, 08:29
        To nie prawda . żeby przejechac 2900 km - tankuję mojego diesla tylko 2 razy!!!!
        • qqbek Re: Zasieg elektryka 20.06.22, 08:41
          bolo2002 napisał:

> To nie prawda . żeby przejechac 2900 km - tankuję mojego diesla tylko 2 razy!!!
          > !

Nieprawda
    • marekggg Re: Zasieg elektryka 16.06.22, 12:22
      W belgii przecietny dobowy dojazd elektrykiem to 42km
    • dr.hayd Re: Zasieg elektryka 16.06.22, 12:29
      120 km/h , powiadasz?
      To już wiemy dlaczego są zakusy na obniżenie maksymalnej dopuszczalnej prędkości.
    • al.1 Zasięg elektrycznej Syreny 17.06.22, 00:28
      trypel napisał:

> Na stronie Dacii pojawił się symulator zasięgu w zależności od wpisanych parame
      > trów. Temperatura zewnętrzna i predkosc.
      > Spring ma wg danych fabrycznych zasieg 230 km (wg normy)

A zasięg elektrycznej Syreny to 70 km - jak jest ciepło :)

• bolo2002 Re: Zasieg elektryka 17.06.22, 09:10
      Chcesz miec kłopoty? Kup sobie "elektryka"! A jak sobie kupisz Dacie-Nieudaczie- to katastrofa murowana i kasa wywalona! Wszystkie opisywane zasiegi tych pseudo-samochodów to taki sam przekręt jak diesel- gate. Czyli piszą 400 km a jest faktycznie 250 km a zima 150 z 400! A jak tak -10 czy nawet -15 st. C - to oglądasz to swoje g... o tylko w garażu bo ze strachu nie wyjedziesz! bez sensu zupełnie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka