Dodaj do ulubionych

Ceny ubezpieczenia

20.12.22, 19:03
Ja mam akurat tak, że z końcem roku kończy mi się polisa. No i pani od ubezpieczeń mi zadzwoniła, że przeliczy i wybierze najkorzystniejsze, potem zadzwoniła znowu z radosną wieścią, że mimo tego, iż wartość mojego auta wzrosła (w sumie fajnie, każdy z nas tak pewnie ma), to kwota ubezpieczenia będzie taka jak rok temu. Pytanie, czy jest powód do radości z tego, że nasze auta są więcej warte? No bo ok, sprzedamy z korzyścią, ale jeśli chcemy kupić kolejne, to zapłacimy z korzyścią ujemną. Chyba że ktoś rezygnuje z auta "na amen", to zyska na sprzedaży.
Jak tam u Was w temacie OC/AC?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Ceny ubezpieczenia 20.12.22, 19:43
      AC nie używam. Nie opłaca mi się.
      OC zawsze najtańsze. Trudno mi zaobserwować wzrosty spadki bo na różnych często zmienianych trudno.

Aaa AC mam na motocykl. Z na drugi rok wyszło tyle samo co na pierwszy. Nówka wyceniona na 40. Pp roku na 39. Bo nowy 45. Pakiet ok 1700 na I i tyle na drugi
      • nousecomplaining Re: Ceny ubezpieczenia 20.12.22, 20:04
        > Pakiet ok 1700 na I i tyle na drugi
        Ooo, sporo. Nigdy nie miałem motocykla. Ale przy wycenie na 40k 1700 zeta to dość dużo mi się wydaje.
        • trypel Re: Ceny ubezpieczenia 20.12.22, 20:12
          Wręcz okazyjnie :)
          Tu chyba jest dość duża wypadkowość a każda pierdola trafia tylko do autoryzowanego serwisu
          Już chyba pisałem ze kolega zaliczył glebę na swoim podwórku (predkosc ok 15 na godz i wywalenie się na plotek) nowym bmw GS 1250 i wyszla szkoda całkowita.
          W takim przypadku składka 5 tys za motocykl za 100 przestaje dziwić
          • nousecomplaining Re: Ceny ubezpieczenia 20.12.22, 20:14
            > W takim przypadku składka 5 tys za motocykl za 100 przestaje dziwić
            Aha, no tak, mam jasność teraz.
    • skitenis Re: Ceny ubezpieczenia 20.12.22, 23:15
      nousecomplaining napisał(a):

wartość mojego auta wzrosła (w sumie
      > fajnie, każdy z nas tak pewnie ma),

Wartość Twojego auta nie wzrosła, to raczej wartość Twych pieniędzy spadła.
      • trypel Re: Ceny ubezpieczenia 21.12.22, 06:55
        Raczej i to i to.
        Skoro kupiłem auto za 31 tys a sprzedałem po 2 latach za 48 to jednak inflacji aż takiej nie było
        • nousecomplaining Re: Ceny ubezpieczenia 21.12.22, 09:18
          > to jednak inflacji aż takiej nie było
          No raczej. Wystarczy też popatrzeć na ceny nowych aut (spalinowych), które wystrzeliły w kosmos w porównaniu z tymi sprzed 2-3 lat.
    • wislok1 Re: Ceny ubezpieczenia 21.12.22, 17:21
      No, jest jak napisales,
      pozorny zysk, czyli rzekomy wzrost wartosci auta, to tylko skutek galopujacej inflacji....

Zrezygnowac z auta na amen, to moze ktos kto mieszka w duzym miescie, zaraz kolo metra czy przystanku autobusowego lub tramwajowego i zaraz obok ma hipermarket, ewentualnie cale centrum handlowe...

Sa takie przypadki, np. moja siostra tak mieszkala w Wiedniu i auta nie potrzebowala

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka