nousecomplaining
21.03.23, 18:57
Czy kogoś z Was albo kogoś znajomego/rodziny dotyka w jakiś sposób ten sztandarowy miś Horały, czyli projekt CPK w połączeniu z kolejami dużych prędkości? Bo u mnie na Ślunsku jest gorąco w tym temacie ("szprycha" kolejowa Katowice - Ostrawa)
Dziwię się opozycji, że na tym nie jedzie ostro, bo niektóre propozycje pana ministra H. i spółki to często sen wariata, np. jeśli chodzi o prowadzenie szybkich kolei przez totalnie zurbanizowane tereny. Wyburzenia, wywłaszczenia, rozpierdolona infrastruktura niedawno wybudowana (wiem, za pieniądze z UE, czyli to się nie liczy), itd. itp.
W Stanach był kiedyś taki projekt, potem go zarzucili (mądrze), bo okazało się, że rozwój mniejszych portów lotniczych ma 10x większy sens.
Wiem, że kolej u nas to ważna sprawa, ale trzeba to robić z głową. A okazuje się, że jest projekt Koleje plus (a jakże), który ma większy sens niż ładowanie kasy w hiperszybkie pociągi. Tyle że jak Horała powie, że KDP ma być i już, to tak ma qrwa być. I ch. ile to będzie kosztować. Na Górnym Śląsku wszystko jest podkopane przez kopalnie. Jak te polskie pierdolino zacznie wpadać w chodniki kopalniane, to będzie (nie)wesoło.