Dodaj do ulubionych

Zmniejszyłem swój ślad weglowy

26.03.23, 21:15
850 km, średnia 5.0, dojechałem do domu po 750 km od zatankowania z zasięgiem 440 km
Masakra jakaś
850 km w trybie awaryjnym. Każda gorka na autostradzie to 70 jak nie 50.
Z górki 110.
Cała trasa 11,5 h zamiast 8.5
Jakiś idiotyczny czujnik ciśnienia doładowania. Resetowałem błąd na początku co pare km ale po 100 stwierdziłem że nie ma sensu.. A w niedziele i tak nikt nie naprawi.
Duża lekcja pokory i cierpliwosci. Zwłaszcza na podjazdach poza autostrada
Nigdy tyle w trybie awaryjnym nie przejechałem i mam nadzieje nie przejade
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 26.03.23, 21:28
      Szczere wyrazy wspolczucia, na takie awarie najgorsze sa weekendy...
      Nikt tego nie naprawi w niedziele...

Nawet jak wyrsztat jest otwarty w sobote,to w DE zapraszaja na poniedzialek, bo w sobote i tak maja na to wyje.ane..., maja otwarte do 12-13
      • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 26.03.23, 21:37
        Dobrze ze tirow w weekend mało bo jakbym jeszcze je spowalniał pod górkę to miałyby duży problem.
        Przy okazji w Austrii tankowanie za mniej niż u nas chyba
        1.55 euro czyli jakieś 7.2 pln
        • wislok1 Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 26.03.23, 21:51

U mnie
          tankbillig.info/index.php?lat=47.2627&long=11.3945&treibstoff=super95
          • wislok1 Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 26.03.23, 21:56
            Jest roznica, w DE cena inna

tankbillig.info/index.php?lat=47.9904&long=11.3463&treibstoff=e5
            • wislok1 Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 26.03.23, 22:00
              W Italii chyba ustanowili ceny panstwowe na kazdej stacji, bo WSZEDZIE bylo napisane
              1,92 za litr benzyny, obojetnie autostrada czy inna stacja benzynowa, zawsze 1,92....

W ciagu miesiaca bylem tam 4 razy i zawsze 1,92.....
              Na kazdej stacji....

• marekggg Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 01:02
                w belgii od lat tez jest ustawiona granica gorna. to tylko w piSSlandii panstwo kradnie jak moze.
                • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 07:11
                  Kolo mnie w tolmezzo na autostradzie diesel powyżej 2 euro za to na stacji w mieście 1.82
                  Ale to i tak prawie 30 centów więcej niż w Austrii 80 km dalej więc nie korzystam :)
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 26.03.23, 21:43
      To dupa. Jedyne co można, to sobie obd2 podłączyć. 90% szans że pokaże co jest nie tak, 25% że da się to skasować samemu. Warto sobie kupić, grosze
      • qqbek Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 26.03.23, 21:49
        Przecież pisze, że resetował, więc pewnie ma jakieś OBD2 na ELM na przykład.
        Jak odkąd mam Zafirę to się na nowo z moim modułem pogodziłem (w X5 miałem).
        • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 26.03.23, 21:57
          Dokladnie
          Car scannerem resetowałem pare razy
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 07:21
            Zdania nie doczytałem.
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 07:24
              To miałeś auto z silnikiem wolnossącym :) Ciekawe ile KM.
              • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 07:36
                Na oko z 50.
                A może mniej.
                To jest wtedy zupełnie inne auto, do 2000 sie rozpędza jak wolnyssak
                Do 2500 da rady na niższych biegach ale powyżej nie ma nic
                Czyli podjazd pod górę to 2500 obrotów na 3 albo 4 i właśnie 50-75
                Natomiast zaskoczyło mnie zużycie paliwa , poza autostrada spadało poniżej 4. Na autostradzie 5.
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 07:54
                  To diesel 2.0? SDI mało pali :)
                  • qqbek Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 07:58
                    duze_a_male_d_duze_m napisał:

> To diesel 2.0? SDI mało pali :)
                    >

Ja w TDI (tyle, że 1,6, a nie 2,0) potrafiłem poniżej 4 na trasie zejść (katalogowe było 3,2 albo 3,4, ale do tak niskich wartości nigdy nie zlazłem), to co dopiero SDI?

A co do czujnika ciśnienia doładowania, to nie chcę siać paniki, ale tak w Zafirze sygnalizowało... walniętą turbinę.
                    • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 08:14
                      Jak po resecie daje pełne ciśnienie to turbina raczej ok. Pierdoła jakaś.
                      • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 09:17
                        Dokladnie tak też i pomyślałem. Ze jakiś czujnik albo drucik przegryziony.
                        Kwestia czy te 850 km w tym trybie nie wywołało kolejnej awarii
                        Ale sprawa zgłoszona i zaraz zabierają do serwisu
                        • qqbek Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 09:40
                          Aż mi trypel przypomniałeś, jak 150 kilometrów po ekspresówce bez jednego gara przejechałem... ale to było w X5, padła cewka zapłonowa... dało się 120-130 bez problemu nawet pod górę jechać (ale piątki nie wrzucał - jechał na "3" i "4" cały czas).
                          • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 12:30
                            Jak się ma osiem to bez jednego dalej da radę:)
                            Ale jakbyś miał 3 to już mógłby być problem.
                            Auto zabrali. Dadzą znać potem czy zrobią od razu czy wezmę zastępczy
                            W sumie i tak za chwilę zmiana
                            • gzesiolek Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 18:59
                              Kiedyś wróciłem firmową Dacią Sandero 2gen z 3garami palącymi z 4... 1.2 16v 70 czy 72KM w standardzie...
                              Kuna zezarla jeden z kabli i przestał stykać...
                              Dojechałem, ale jazda jak maluchem i to dociążonym maluchem... ;)
                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 07:59
                    2.0
                    Sdi miało dużo więcej pary niż 2.0 tdi 190 km bez turbo
      • engine8t Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 00:57
        Myslisz ze skasowaanie bledu go zreperuje? LOL I co ci da ze bedziesz wiedzial co jest uszkodzone skoro i tak sam tego nie naprawisz?
        OBd czytniki sa fajne ale zupelnie nieprzydatne bo problem pokazuja jedynie ogolny ktory moze miec cos wspolnego z rzeczywistym a zwykle nie ma. A warsztat i tak swoje robi
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 07:21
          Oczywiście, że nie naprawi problemu który jest permanentny. Są jednak błędy które potrafią pojawiać się np raz na dwa tygodnie. Poza tym mając ogólny kod błędu da się zasięgnąć wiedzy w necie co przy danym modelu z reguły jest przyczyną.
        • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 07:23
          Endzin nikt normalny tak nie myśli ale błędy nieraz są durne i drobne. W dodżu regularnie co 2-3 msc wyskakiwał błąd, dlatego kupiłem czytnik, był to błąd abs, tylny lewy czujnik, kasowałem, błąd wracał , kasowałem itd bo z czujnikiem bylo wszystko ok.
          W foresterze wyskakiwał błąd odpowietrzenia baku. Typowe dla forka 1. Kasowałem i był spokój.
          W vw nie wyskakiwały zadne przez 3 lata od pogryzienia przez kuny, dlatego one są tu głównym podjerzanym. Nie popsiukalem szprejem od dawna a parkuje w nowym miejscu więc lokalne mogą przyjść i wkurzone pogryźć. Czytnik daje mi informacje czy to duperela czy nie. Poza tym na krótko przywraca pełna funkcjonalność, nieraz to krótko pozwala dojechać do domu, nieraz nie. Ale uważam że lepiej czytnik mieć
          • qqbek Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 08:02
            Trzeba dodać, że czytnik kosztuje mniej niż dwa dobre piwa, więc choć wybór jest w sposób oczywisty trudny, to można te naście złotych odżałować.
    • kreinto Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 26.03.23, 21:54
      trypel napisał:

Co to za gówno, że tak się psuje? 🤔
      • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 26.03.23, 22:00
        Tez tak na początku powiedziałem ale przyjaciel powiedział że biorąc pod uwagę że to pierwsza awaria na 150 tys km. I to nie unieruchamiajaca to chyba aż tak źle nie jest. A może znow jakas cholerna kuna coś przegryzła bo zapomniałem po zimie popsiukac
        Jutro się zobaczy
      • waga170 [...] 26.03.23, 22:04
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 06:21
        kreinto napisał:

> trypel napisał:
        >
        > Co to za gówno, że tak się psuje? 🤔

Zapewne das Srauto.
        • kreinto Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 07:25
          agios_pneumatos napisał:

> Zapewne das Srauto.
          Możnaby tak podejrzewać, te zabawkowe zegary. 🤔
          • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 07:33
            Z tiguana raczej tajemnicy nie robię:)
            • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 09:04
              trypel napisał:

> Z tiguana raczej tajemnicy nie robię:)
              >
              >

Się przedmowca dziwi kto robi tak trwale i niezawodne ssmochody.

To daj znać czy kuna czy jednak german engineering.
              • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 09:19
                Jak sobie porównam te 150 tys bez problemów w tiguanie z 20 tys od nowości w talismanie i ilością problemów tam uniemożliwiających kontynuowanie jazdy to i tak wciąż się cieszę. Pierwszy raz taki przypadek od talismana w 2018.
              • hukers Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 09:22
                agios_pneumatos napisał:

> Się przedmowca dziwi kto robi tak trwale i niezawodne ssmochody.
                >
                > To daj znać czy kuna czy jednak german engineering.

Nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale to Ty narzekasz na VW i Audi a jeździsz Dacią?
                Daj znać.
                • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 09:37
                  hukers napisał:

> agios_pneumatos napisał:
                  >
                  > > Się przedmowca dziwi kto robi tak trwale i niezawodne ssmochody.
                  > >
                  > > To daj znać czy kuna czy jednak german engineering.
                  >
                  > Nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale to Ty narzekasz na VW i Audi a jeździsz Dacią
                  > ?
                  > Daj znać.

1. Nie narzekam, bo nie posiadam. Pętla logiczna.
                  2. Dacio jezdzi szefowa. Ale nie narzeka.
                  3. Ja mam daily forda. A holidayly GT oraz STi. A businessly to jeszcze inne.
                  4. I jeszcze kilka innych ale nie bede pisal bo Greta czyta.

A teraz probuje ulozyc obrazek jak posiadane przeze mnie samochody, ktore bezawaryjnie jezdzo set tysiecy km, majo sie do twego pytania...
                  • hukers Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 09:50
                    agios_pneumatos napisał:

>
                    > 1. Nie narzekam, bo nie posiadam. Pętla logiczna.

Jeśli nie posiadasz i nie narzekasz to ok.
                    Reszta jest milczeniem.
                    • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 10:43
                      hukers napisał:

>
                      > >
                      > > 1. Nie narzekam, bo nie posiadam. Pętla logiczna.
                      >
                      > Jeśli nie posiadasz i nie narzekasz to ok.
                      > Reszta jest milczeniem.

Narzekać na dany samochod nie mogę nie posiadając go. Mogę wtedy albo narzekać, że kierujący danym (markiem) samochodem ze swoim etosem życiowym i umiejętnościami oraz kulturą drogową współdziela ze mna drogę publiczną, albo robić podsmiechujki z wyznawcow teutonizmu, że oni tak a ja w serwisach czy u mechanika nie.
                      • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 12:48
                        Znów kuna
                        Przegryzione przewody od turbo.
                        Z diagnoza, przewodami i wymiana 450 pln w serwisie.
                        Transport w ramach assistance.
                        Wiara w germanską jakość nienaruszona
                        • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 13:33
                          Haha. Ok.
                          • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 15:23
                            Tu nie ma co haha
                            Bazując na 23 latach doświadczeń służbowych i prywatnycg z różnymi markami stwierdzam że niemieckie są najbardziej niezawodne i najlepiej się nadają na biuro na kołach. Również pod kątem ergonomii i przyjazności dla użytkownika.
                            Ok, lexusem jak pewnie wieloma niszowymi nie jezdzilem
                            • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 15:43
                              trypel napisał:

> Tu nie ma co haha
                              > Bazując na 23 latach doświadczeń służbowych i prywatnycg z różnymi markami stwi
                              > erdzam że niemieckie są najbardziej niezawodne i najlepiej się nadają na biuro
                              > na kołach. Również pod kątem ergonomii i przyjazności dla użytkownika.
                              > Ok, lexusem jak pewnie wieloma niszowymi nie jezdzilem
                              >

Rozumiem, że możesz mieć taką percepcję. Ale ja mam trochę inny świat. Nie lubię kłamać, nie jeżdżę ponad 100 km/h gdy nie widzę drogi, nie jestem dumny z tego, że jeżdżę oszukanym samochodem trującym środowisko i nie zwisaloby mi to.

W moim świecie nie ma miejsca na bycie krolikiem i serwisy. Tu trzeba zapjerdalac.

Jakoś też tak wychodzi, że jak klyjent przyjeżdża tymi pospolitymi wynalazkami premium (cóż za dychotomia, prawda?) to akurat nie mam terminów. Ale za to ile mam mniej stresu.
                              W moim środowisku kiedy jest potrzeba pojechania gdzieś czymś lepszym to nigdy nie jest to samochód pospolity...pardon...premium. To jest niepojęte jak można zawrzeć umowę z bankiem na 500 000 pln na jakiś dresowoz.

• trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 16:19
                                Co do kłamania to może nie zaczynaj tematu bo wciąż nie wyjaśniłeś gdzie pisałem ze Grecy w troi mówili po turecku.
                                Co do jazdy - mam nadzieję że każdy kolejny samochód będzie bardziej autonomiczny i na autostradzie będzie jechal sam. Bo kamera i komputer są w takich warunkach sprawniejsze od człowieka co uparcie odrzucasz.
                                W moim świecie tez nie ma czasu na serwisy, dlatego jeżdżę vw. Jak widać 150 tys bez żadnej awarii z winy producenta ( chyba że kuna dla ciebie to spisek vw)
                                I ja nie wartościuje klientów pod kątem samochodów jakie mają. Klient to klient bo on placi mi pensje
                                Może jeździć i wozem drabiniastym i mi to rybka
                                • nousecomplaining Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 18:15
                                  > Może jeździć i wozem drabiniastym i mi to rybka
                                  Nie, no to masz ch..we podejście. Nie cenisz się. Przyjedzie taki drabiniastym, i chce podpisać super umowę, to trza go gonić precz i czekać na takiego, co to majbachem zajedzie (chociaż chociaż, może to też zbyt badziewne? Nie wiem, nie mam takich dylematów). Nie znasz się Trypel na robocie, oj nie. Do Agiosa na szkolenie musisz iść. Wtedy dopiero osiągniesz sukces "w pracy zawodowej i życiu osobistym", jak się kiedyś mówiło.
                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 18:32
                                    nousecomplaining napisał(a):

> > Może jeździć i wozem drabiniastym i mi to rybka
                                    > Nie, no to masz ch..we podejście. Nie cenisz się. Przyjedzie taki drabiniastym,
                                    > i chce podpisać super umowę, to trza go gonić precz i czekać na takiego, co to
                                    > majbachem zajedzie (chociaż chociaż, może to też zbyt badziewne? Nie wiem, nie
                                    > mam takich dylematów). Nie znasz się Trypel na robocie, oj nie. Do Agiosa na s
                                    > zkolenie musisz iść. Wtedy dopiero osiągniesz sukces "w pracy zawodowej i życiu
                                    > osobistym", jak się kiedyś mówiło.

You no understand.
                                    Taki od wozu drabiniastego jest 1000 razy lepszym klientem od nuworysza w deresowozie. Może jak nie masz takich dylematów, a tym samym wiedzy na dany temat to...no...wiesz...
                                    • nousecomplaining Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 18:40
                                      > Taki od wozu drabiniastego jest 1000 razy lepszym klientem od nuworysza w deresowozie. Może jak nie masz takich dylematów, a tym samym wiedzy na dany temat to...no...wiesz...
                                      No wiem, chyba za durny jestem, bo najwyraźniej zupełnie opacznie zrozumiałem twój wpis. My bad... Sorry, biznesowy Guru. Więcej nie będę. To byłem ja, Jarząbek Wacław. Pokajałem się odpowiednio.
                                      • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 19:03

> No wiem, chyba za durny jestem, bo najwyraźniej zupełnie opacznie zrozumiałem t
                                        > wój wpis. My bad... Sorry, biznesowy Guru. Więcej nie będę. To byłem ja, Jarząb
                                        > ek Wacław. Pokajałem się odpowiednio.

To jest nas dwóch i dzielimy się po połowie. Ba ja mam 50% udziałów w procesie komunikacji. Zaraz zrobię inwestygejszan treści nadanej.

Faktem jest (z empirii), ze ilekroć podjeżdża(lo) jakies audi, bmw czy woldzwagen ja, ja, to w 99,9% przypadkow byly jaja.

Także masz juz pelen obraz. To nie tylko sytuacje na drodze (dziś 'pan w audi' chcial mnie zmieść na czołówke, bo nie mógł poczekać 3,28 sekundy aż zwolni się pas podczas robót naprawy asfaltu. Za mną pusto. Ale ja tam uprzedzony jestem do audi przecież), ale i relacje ogolnoludzkie. Tyle chodzę po świecie, że zauważam już pewne wzory i prawidłowości. Przypomnialo mi się 'Pi' Aronofsky'ego.

m.youtube.com/watch?v=f47w9sZDxIM
                                        To moze ja mam wypaczony obraz. Tylko czemu wtedy za kazdym razem scenariusz jest taki sam. 🤔
                                        • nousecomplaining Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 19:21
                                          > Przypomnialo mi się 'Pi' Aronofsky'ego.
                                          No dobra, tu mnie masz. Dobre skojarzenie, świetny IMHO film.
                                          • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 20:04

> > Przypomnialo mi się 'Pi' Aronofsky'ego.
                                            > No dobra, tu mnie masz. Dobre skojarzenie, świetny IMHO film.

Chodziłem sobie po subway'u z muzyką na uszach z tego filmu. Niewiele później po premierze. Na discmanie. Niezła jazda. 🙂
                                    • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 20:23
                                      Mam jednego klienta co ma kompletnie buracka brykę ale nie niemiecka. Co wtedy? Pracować razem czy nie?
                                      Jakie masz doświadczenia z takimi gośćmi?
                                      • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 20:28
                                        trypel napisał:

> Mam jednego klienta co ma kompletnie buracka brykę ale nie niemiecka. Co wtedy?
                                        > Pracować razem czy nie?
                                        > Jakie masz doświadczenia z takimi gośćmi?
                                        >

Pokafote.

Poza tym mamy tu błąd logiczny.
                                        • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 20:34
                                          W sensie ze nie niemiecki nie może być buracki?
                                          Złoty bentley jest najbardziej burackim autem jakie znam. A jego właściciel jest super gościem wyluzowanym jak mało kto
                                          • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 20:50
                                            Jaka jest zatem definicja burackiego samochodu?

Bo mi ten koles raczej pasuje do tego samochodu. Taki co to nie musi udowadniac, ma wyjebane na wszystko a kolor samochodu to właśnie konwencja...dla tych wszystkich idiotow w 'premium' (koniecznie koloru czarnego 😁).

Już go lubię.
                                            • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 21:33
                                              Fajnie ze go lubisz bo ma również Mercedesa SLa, i McLarena i parę innych. Ale fakt ze najczęściej widuje go w złotym Bentleyu
                                              Dla mnie buracki jest samochód po wieś tuningu.
                                              Od ledow pod progami aż po wieśniackie naklejki i worki od śmieci na szybach
                                              Ale to nie ma związku z marka
                                              • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 22:57
                                                trypel napisał:

> Fajnie ze go lubisz bo ma również Mercedesa SLa, i McLarena i parę innych. Ale
                                                > fakt ze najczęściej widuje go w złotym Bentleyu
                                                > Dla mnie buracki jest samochód po wieś tuningu.
                                                > Od ledow pod progami aż po wieśniackie naklejki i worki od śmieci na szybach
                                                > Ale to nie ma związku z marka
                                                >
                                                >

Czyli ten bentley ma naklejki sparco, hks, castorama i tesco?
                                                • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 06:56
                                                  Polerowane błyszczące felgi w rozmiarze okrągłego stołu dopasowane kolorem do auta.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 07:09
                                                    Jakichkolwiek kół nie ma to i tak jest o lata świetlne wyżej niż audi w kolorze czarnym.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 07:40
                                                    Może nie o lata ale co najmniej 3x wyżej. Bo 1 500 000 w umowie z bankiem to 3 x wiecej niż wspomniane przez ciebie niepojęte 500 tys
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 07:48
                                                    1 500 000 na bentleya jest pojete.
                                                    500 000 na dresowoz marki, ktotej samochodow na ulicach jest wiecej niz maluchow kiedys jest niepojete.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 08:21
                                                    Niepojęte jest jak wielkie emocje odczuwasz w stosunku do marek których aut nie miałeś.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 08:38
                                                    Ze wszech miar negatywne. Tu chodzi o życie moje i moich dzieci. Zarówno w kwestii trucia środowiska, jak i chamstwa i niklych umiejetnosci kierujacych tymiz.
                                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 09:32
                                                    Robisz coś z tymi lękami, czy tylko forum?
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 10:04

> Robisz coś z tymi lękami, czy tylko forum?
                                                    >

Robię. Zachowuję szczególną ostrożność i zasadę braku zaufania.
                                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 10:15
                                                    A w kwestii trucia środowiska?
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 10:22

> A w kwestii trucia środowiska?
                                                    >

Nie jeżdżę samochodami koncernu, który dopuścił się najbardziej perfidnego oszustwa w historii motoryzacji.

• trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 11:00
                                                    A przywoływana potem afera gdzie to samo zrobiło reno? To już się nie liczy?
                                                    Czy też nie jeździsz autami koncernu?
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 11:32
                                                    trypel napisał:

> A przywoływana potem afera gdzie to samo zrobiło reno? To już się nie liczy?
                                                    > Czy też nie jeździsz autami koncernu?
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    >

1. Renault zostało oskarżone. To nie to samo co wyrok.
                                                    2. Zebrany materiał nie mówił o urządzeniach, jak w przypadku 'clean diesel' (kolejny przyczynek do perfidii Niemców).
                                                    3. Śledztwo rozpoczęło się 6 lat temu. I jakoś cisza. Woldzwagen jednak byl bardziej spektakularny, prawda?
                                                    4. Nie dostałem żadnego listu od Renault/Dacii.
                                                    Czyli nie mam czego olać. Coś ci to przypomina?

Poszedł szum prasowy...i po tym cisza. Pewnie prokuratura słaba. No bo przecież w gazetach pisali, że reno oszukuje.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 11:58
                                                    To jest właśnie dużo ciekawsze bo zadnych informacji o zakończeniu śledztwa też nie ma i jest wielka tajemnica wokol tematu .
                                                    Ale oczywiście jak by był wyrok skazujący to do reno i Dacii w życiu nie wsiądziesz prawda?
                                                  • hukers Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:05
                                                    trypel napisał:

> To jest właśnie dużo ciekawsze bo zadnych informacji o zakończeniu śledztwa też
                                                    > nie ma i jest wielka tajemnica wokol tematu .
                                                    > Ale oczywiście jak by był wyrok skazujący to do reno i Dacii w życiu nie wsiądz
                                                    > iesz prawda?
                                                    >
                                                    Myślę, że wsiądzie, bo tylko jadąc dacią kierowcy audi patrzą na niego z zazdrością, i tylko w momencie tankowania dacii gazem za 100 pln do pełna, kierowcy audi patrzą na niego tak jakby im kogoś z rodziny zabił.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:14
                                                    Ciekawe czy na forach kuchennych tez sie trafiają tacy co piszą- thermomix to burakobot kuchenny! Nigdy tego syfu nie postawie w kuchni! Niepojete jak mozna dac tyle kasy za garnek skoro Lidlomix jest dużo lepszy bo tańszy
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:29
                                                    trypel napisał:

> Ciekawe czy na forach kuchennych tez sie trafiają tacy co piszą- thermomix to b
                                                    > urakobot kuchenny! Nigdy tego syfu nie postawie w kuchni! Niepojete jak mozna d
                                                    > ac tyle kasy za garnek skoro Lidlomix jest dużo lepszy bo tańszy
                                                    >

Z dupy porównanie.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:31
                                                    Masz prawo do swojej opinii
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:25
                                                    hukers napisał:

> trypel napisał:
                                                    >
                                                    > > To jest właśnie dużo ciekawsze bo zadnych informacji o zakończeniu śledzt
                                                    > wa też
                                                    > > nie ma i jest wielka tajemnica wokol tematu .
                                                    > > Ale oczywiście jak by był wyrok skazujący to do reno i Dacii w życiu nie
                                                    > wsiądz
                                                    > > iesz prawda?
                                                    > >
                                                    > Myślę, że wsiądzie, bo tylko jadąc dacią kierowcy audi patrzą na niego z zazdro
                                                    > ścią, i tylko w momencie tankowania dacii gazem za 100 pln do pełna, kierowcy a
                                                    > udi patrzą na niego tak jakby im kogoś z rodziny zabił.

Halo. Dresowozy to nie tylko audi. Nie schlebiaj sobie.
                                                  • hukers Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:48
                                                    agios_pneumatos napisał:

> > Myślę, że wsiądzie, bo tylko jadąc dacią kierowcy audi patrzą na niego z
                                                    > zazdro
                                                    > > ścią, i tylko w momencie tankowania dacii gazem za 100 pln do pełna, kier
                                                    > owcy a
                                                    > > udi patrzą na niego tak jakby im kogoś z rodziny zabił.
                                                    >
                                                    > Halo. Dresowozy to nie tylko audi. Nie schlebiaj sobie.

Ok, to żebym miał pełny obraz, kierowcy, których marek patrzą jeszcze na Ciebie z zazdrością kiedy jedziesz dacią albo mają minę jakby chcieli Cię zabić, kiedy tankujesz dacię gazem do pełna za 100 zł?
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:55
                                                    hukers napisał:

> Ok, to żebym miał pełny obraz, kierowcy, których marek patrzą jeszcze na Ciebie
                                                    > z zazdrością kiedy jedziesz dacią albo mają minę jakby chcieli Cię zabić, kied
                                                    > y tankujesz dacię gazem do pełna za 100 zł?

No, no, no... Trochę przeinaczasz na poczeby. Tam aby było o zazdrości, że gdy się jedzie? Powiedzmy, że jest jeszcze szansa na sprostowanie.

Co do drugiej części: nie zanotowałem. Tankowal obok mnie pasażer.
                                                  • hukers Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 13:37
                                                    agios_pneumatos napisał:

> No, no, no... Trochę przeinaczasz na poczeby. Tam aby było o zazdrości, że gdy
                                                    > się jedzie? Powiedzmy, że jest jeszcze szansa na sprostowanie.
                                                    >

Myślałem, że patrzą z zazdrością kiedy jedziesz dacią. Czyżby było tak, że patrzą z zazdrością również wtedy kiedy stoisz dacią?
                                                    Pozazdrościć.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 14:34
                                                    hukers napisał:

>
                                                    > > No, no, no... Trochę przeinaczasz na poczeby. Tam aby było o zazdrości, ż
                                                    > e gdy
                                                    > > się jedzie? Powiedzmy, że jest jeszcze szansa na sprostowanie.
                                                    > >
                                                    >
                                                    > Myślałem, że patrzą z zazdrością kiedy jedziesz dacią. Czyżby było tak, że patr
                                                    > zą z zazdrością również wtedy kiedy stoisz dacią?
                                                    > Pozazdrościć.

Też swego czasu zaczytywalem Schopenhauera.
                                                    Jednakowoż erystyka ma te słabość, że zawsze mozna sięgnąć do źródła materialnego. I tam jest jedna niepodważalna i fundamentalna sprawa: η αλήθεια.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:23
                                                    trypel napisał:

> To jest właśnie dużo ciekawsze bo zadnych informacji o zakończeniu śledztwa też
                                                    > nie ma i jest wielka tajemnica wokol tematu .
                                                    > Ale oczywiście jak by był wyrok skazujący to do reno i Dacii w życiu nie wsiądz
                                                    > iesz prawda?
                                                    >

Żebyś wiedział.

Dodatkowo gdyby to dotyczyło mojego samochodu to bym go oddał pajacom po cenie zakupu. Tym się różnie od ciebie. Ty z pełną premedytacją smrodzisz czy tam smrodziles.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:27
                                                    Jeśli nie wybierałem auta kierując się wymyślonym przez władze parametrem to jest mi najzupełniej obojętne póki auto przechodzi przegląd, czy ten parametr auto spełnia.
                                                    Normy nie mają nic wspólnego z realnym życiem co jasno pokazują testy spalania.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:34
                                                    trypel napisał:

> Jeśli nie wybierałem auta kierując się wymyślonym przez władze parametrem

Nie mogłeś się kierować żadnym parametrem, bo one się nie różniły. Każdy nowy samochód winien spełniać określone normy na tym samym poziomie. To nie jest twój wybór.

to je
                                                    > st mi najzupełniej obojętne póki auto przechodzi przegląd, czy ten parametr aut
                                                    > o spełnia.

Cofnięto homologacje.

> Normy nie mają nic wspólnego z realnym życiem co jasno pokazują testy spalania.
                                                    >
                                                    >
                                                    >

No...woldzwagen to udowodnił dobitnie.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:49
                                                    No akurat nie tylko vw to udowodnił
                                                    Jedyne auto w życiu jakim jeżdżąc byłem w stanie utrzymać parametry podawane przez producenta to było legacy GT
                                                    W dodgu udało mi się to dopiero po zmianie softu, plus 35 KM I plus 80 Nm i już spalanie spadło.
                                                    Wiara w to ze producent chce dobrze dla konsumenta jest jeszcze bardziej naiwna niż wiara w pustynnego bożka sprzed paru tys lat
                                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 11:10
                                                    I to wszystko? A, jeszcze wyrażanie głębokiego sprzeciwu na forum.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 11:22

> I to wszystko? A, jeszcze wyrażanie głębokiego sprzeciwu na forum.
                                                    >

To zróbmy inaczej. Poproszę o quiz z zamkniętym zestawem odpowiedzi. Tak będzie łatwiej.
                                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 11:35
                                                    Nie, bo będziesz oszukiwał jak VW.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:17
                                                    W takim razie nie mogę nic więcej dla środowiska zrobić.
                                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:24
                                                    Nie martw się, trollowanie to też jakaś forma protestu. Moją uwagę zwróciłeś na problem.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:38

> Nie martw się, trollowanie to też jakaś forma protestu. Moją uwagę zwróciłeś na
                                                    > problem.
                                                    >

Czyli pisanie o dieselgate jest antyspoleczne i zawiera nieprawdziwe tresci...

Nie muszę zwracać twojej uwagi na problem. Poradziły sobie z nim sądy.
                                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:40
                                                    Przecież głównie piszesz o kierowcach.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 12:48
                                                    Bo uprzedzony jestem. To się też modnie nazywa stereotyp. Pal licho warstwę semantyczna tego ostatniego. Tak jakoś kiedyś wypadło akurat na te marki kiedy z kolegami rzuciliśmy kostką
                                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 13:56
                                                    Ok, to wyczerpuje temat.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 20:24

> Ok, to wyczerpuje temat.
                                                    >

Znowu mi kostka upadła...
                                                    moto.pl/MotoPL/7,88389,29606345,teraz-bedzie-zatrzymanie-obywatelskie-czyli-sprawa-na-parkingu.html#do_w=253&do_v=815&fallback=true&do_st=RS&do_sid=934&do_a=934&s=BoxMotImg4&do_upid=815_ti&do_utid=29606345&do_uvid=1680006339619
                                                    Nobliwy pan w aucie premium.

Pomnoż to razy 1,2,3,4 (...) każdego jednego dnia. Piszę o sytuacjach na żywo, nie z mediów. Wtedy mniej więcej będziesz wiedział dlaczego są oni przeze mnie tak niesprawiedliwie szkalowani.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 20:42
                                                    Ten mniej nobliwy jest
                                                    info.wielun.pl/2023/03/17/pijany-kierowca-dacii-przemierzal-ulice-wielunia-ujal-go-przypadkowy-swiadek/
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 20:54
                                                    trypel napisał:

> Ten mniej nobliwy jest
                                                    > info.wielun.pl/2023/03/17/pijany-kierowca-dacii-przemierzal-ulice-wielunia-ujal-go-przypadkowy-swiadek/

A teraz, żeby próba była bardziej reprezentatywna, wchodzimy na youtube i wpisujemy:
                                                    1. Idiots in audi (fajny termin wyskoczył swoją drogą: audiots)
                                                    2. Idiots in dacia.

Z liczbami też bedziesz dyskutowal? Widać, że nie jest to domena polska.

Ale zeby nie było wpisz też tresc po polsku. Nie wiem jak wyjda ci wyniki, ale po wpisaniu 'idiota w dacii' u mnie na VIII miejscu nobliwy pan z audi (w dresie) rozklada rączki.

Probuj dalej, może się uda.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 21:07
                                                    Żeby badanie było miarodajne trzeba chyba porównać również ilość audi do ilości Dacii.
                                                    Na drogach.
                                                    Ale może się mylę.

Chociaż oczywiście szczyl co zrobił właśnie PJ o chce wyrywać na dyskotekach mając odłożone 5tys raczej nie spojrzy w stronę Dacii tylko będzie szukał 3 marek
                                                    W tej grupie wiekowej kierowców masz 100% racji
                                                    Sam się takich boję, tylko w innych przedziałach wiekowych (aut i kierowcow) to się już zmienia
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 21:29
                                                    trypel napisał:

> Żeby badanie było miarodajne trzeba chyba porównać również ilość audi do ilości
                                                    > Dacii.
                                                    > Na drogach.
                                                    > Ale może się mylę.

Można posiłkować się danymi podaży z otomoto. Ale to tylko poszlaka.

>
                                                    > Chociaż oczywiście szczyl co zrobił właśnie PJ o chce wyrywać na dyskotekach ma
                                                    > jąc odłożone 5tys raczej nie spojrzy w stronę Dacii tylko będzie szukał 3 marek
                                                    >
                                                    > W tej grupie wiekowej kierowców masz 100% racji
                                                    > Sam się takich boję, tylko w innych przedziałach wiekowych (aut i kierowcow) to
                                                    > się już zmienia
                                                    >

Nie zgodzę się. Tzn moze i zmienia, ale nie zostaje wyrugowane w znacznym stopniu. Ci od nowszych modeli to często jeszcze gorsze chamy, bo już wszak nobliwi. Nawet dres zamieniają na garnitur, ale pustka w głowie dalej ta sama.

I to jest to co mnie rozwala. Niepojetym jest dla mnie zeby kupowac/uzytkowac samochod za 500 000pln tej samej marki i percepcji co wlasnie miliony wiesniakow jak na tym filmiku i nazywac to premium.

Te wszystkie premiumy to robią wrażenie na szeregowych pracownikach produkcji albo na nuworyszach jezdzacych tymiz.

Koles od zlotego bentleya patrzy na to... W sumie bezemocjonalnie. Jak myślisz. Kto komu imponuje w tym układzie? Ten od bentleya czarnemu audi czy odwrotnie. Nie piszę o stercie blachy i materialow wybuchowych (tzw plastikow), lecz o podejściu do życia i ogólnie zarządzaniu nim.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 21:52
                                                    Myślisz że ktoś kupuje kanapę Rolfa Benza żeby robić wrażenie? Albo żeby zaimponować?
                                                    Pewnie ktoś tak. Ale ten co ma kasę kupuje bo jest zajebiscie wygodna.
                                                    Ty masz jakieś spaczone podejście ze kupuje się auto żeby zrobić wrażenie albo zaimponować komuś
                                                    I tak też bywa
                                                    Ale ludzie kupuja też auto za 500 bo je mają i chcą wygodne auto. Albo nie mają i biora w lizing bo chcą jeździć wygodnie
                                                    Probuje sobie wyobrazić komu mogłem zaimponować kupując 12 letnie bmw i cholera nikomu na ulicy ani na dzielni nie zaimponuje
                                                    Ale jest to jedyne auto za taką kasę jakie spelnia moje oczekiwania. I tyle.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 22:14
                                                    trypel napisał:

> Myślisz że ktoś kupuje kanapę Rolfa Benza żeby robić wrażenie? Albo żeby zaimpo
                                                    > nować?
                                                    > Pewnie ktoś tak. Ale ten co ma kasę kupuje bo jest zajebiscie wygodna.

Kanapy nie widać.

> Ty masz jakieś spaczone podejście ze kupuje się auto żeby zrobić wrażenie albo
                                                    > zaimponować komuś

Eee. I dlatego szefowej kupiłem dacie. Z ktorej hukerski robi podsmiechujki. Czym samym jednakowoz doskonale wpisuje się w mentalność posiadacza audi.

Ja nie. Ja do klientów jeżdżę samochodem z wbitym VAT2. W bluzie engelberta straussa. Dlatego tak polubilem kolesia od bentleya.

Zaimponować to probuja wlasnie posiadacze ekskluzywnych marek premium, ktora to ekskluzywność liczona jest w milionach egzemplarzy.

> I tak też bywa
                                                    > Ale ludzie kupuja też auto za 500 bo je mają i chcą wygodne auto. Albo nie mają
                                                    > i biora w lizing bo chcą jeździć wygodnie
                                                    > Probuje sobie wyobrazić komu mogłem zaimponować kupując 12 letnie bmw i cholera
                                                    > nikomu na ulicy ani na dzielni nie zaimponuje
                                                    > Ale jest to jedyne auto za taką kasę jakie spelnia moje oczekiwania. I tyle.
                                                    >

No i git. Jestem przekonany jednak, ze 'pan z audi', który parę dni temu próbował mnie zderzyc, ma trochę inną percepcję swego wielce ekskluzywnego pojazdu.

Jak se jeżdżę imprezka to też pewnie dresy w audi myślą, że szpanuje. Albo inni pukaja się w głowę, że mozna czerpac przyjemność z jazdy twardym głośnym czymś.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 22:28
                                                    Co ty o tej ekskluzywności?
                                                    Czy dla ciebie coś co jest lepiej wykonane, cichsze, szybsze i droższe musi być od razu ekskluzywne?
                                                    Już wiele razy pisałem ze jakbym musiał kupić nowe auto to trzymając się zasady ze nie dam A auto za dużo to kupiłbym dacie jako best value for money ale ponieważ nie musze/ nie chce kupować nowych to wolę wygodnieszy, lepiej się prowadzący, szybszy, dynamiczniejszy pojazd i tak się składa że raz jest to saab, raz subaru a raz bmw. I dokladnie tak samo myśli większość moich znajomych. Ale widać jesteśmy niewłaściwą próbka na tym świecie

A gosc od Bentleya miał od małego marzenie- mieć kolekcje supersamochodow
                                                    I już ma kolo 15. I żadnego nigdy nie sprzeda. I życzę mu żeby mu się udało bo jest fajnym facetem
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 22:33
                                                    Dlatego piszę o ekskluzywności, bo tym biedakom w audi wydaje się, że mają rojs rojsa.

Też nie myle tzw premium z luxury.

Z resztą się zgodzę. Bo też jestem z innego świata.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 29.03.23, 07:02
                                                    Nie znam takich ludzi ale widać obracamy się w innym towarzystwie.
                                                    Nie podważam że istnieją. Gdzieś. W jakimś %
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 29.03.23, 08:04
                                                    trypel napisał:

> Nie znam takich ludzi ale widać obracamy się w innym towarzystwie.
                                                    > Nie podważam że istnieją. Gdzieś. W jakimś %
                                                    >
                                                    >
                                                    >

To nie jest moje towarzystwo.
                                                    To obserwacje zza szyby.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 29.03.23, 08:43
                                                    pl.m.wikipedia.org/wiki/Efekt_potwierdzenia
                                                    Bierzesz to pod uwagę zapewne
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 29.03.23, 11:35
                                                    trypel napisał:

> pl.m.wikipedia.org/wiki/Efekt_potwierdzenia
                                                    > Bierzesz to pod uwagę zapewne
                                                    >

Oczywiście. Wpisuje się w nurt uprzedzeń i stereotypów.
                                                    Opozycją jest empiria.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 29.03.23, 11:37
                                                    Twoja empiria to poszukiwanie potwierdzenie twoich przekonań. Po prostu innych nie zauważasz bo tak dziala mozg chcący potwierdzić założenia
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 29.03.23, 12:04
                                                    trypel napisał:

> Twoja empiria to poszukiwanie potwierdzenie twoich przekonań. Po prostu innych
                                                    > nie zauważasz bo tak dziala mozg chcący potwierdzić założenia
                                                    >

Piszesz o stereotypie. Ludzie używają tego terminu jako pejoratywnego, ale on oznacza coś innego. Wiążemy to slowo z jego etymologia. Obydwa wyrazy są greckie. Jeszcze dochodzi trzecie slowo greckie: semantyka.

Jezeli ktoś okreslony probuje mnie zabic na drodze to nie ma miejsca na deliberacje o innych przekonaniach, uwierz mi.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 29.03.23, 12:34
                                                    Jednak bardziej wierze w efekt potwierdzenia który często sam u siebie obserwuje. Wtedy człowiek nie widzi niczego innego.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 30.03.23, 09:00
                                                    Chyba muszę Agiosa przeprosić.
                                                    Postanowiłem zawalczyć ze swoim efektem potwierdzenia i dzisiaj na całym kawałku Łódź warszawa zapisywałem wariatów.
                                                    Może nie tyle co chcących zabić co jadących agresywnie i wymuszających hamowanie albo inne niefajne zachowania na innych.
                                                    To dobry poligon bo takiego natężenia wariatów na drodze nie ma nigdzie.
                                                    100 km a więcej akcji niż przez miesiąc na innych drogach
                                                    Dla nie wiedzących- przez 100 km rano na prawej mamy ciąg tirow z niewielkimi przerwami a na lewej ciag osobówek jadaych 140-150 z niewielkimi przerwami

- 2 yarisy, jeden hybryda, goście usiłowali wyprzedzić obojętnie jak i gdzie, wykorzystując każde 50 M po prawej i wciskając się w odstępy o długości yarisa po lewej. Za każdym razem hamowanie całej grupy, nie patrzyli, nie dawali migacza tylko się wciskali
                                                    - 1 accord kombi, gosc bez zwalniania wyprzedzał poboczem jadac ok 180
                                                    - Pug boxer, z pasa rozbiegowego bez migacza od razu na lewy. Pod rząd jadący te 150 byle tylko nie utknąć za tirem. Pewnie paru miało pelne majtki
                                                    - Ducato- to co wyżej bez migacza ale już ma terenie Warszawy więc różnica prędkości max 30-40
                                                    - kurwa 3 x audi, 2 A6 i jedno Q5, Q5 to od dawna pierwsze auto które uparcie jechało za mną i mrugalo, przestało dopiero po drugim konkretnym naciśnięciu hamulców. Debil widział ze przede mną jest rzad aut, a po prawej tiry ale uważał ze wszyscy powinni zjechać bo on jedzie, a6 robiła to co Yaris czyli wyprzedzała po prawej i pakowała się przed auta na grubość żyletki, kolejna a6 zamiast na pas rozbiegowy wyjechała od razu na prawy, akurat w tym momencie jak ja na nim byłem, różnica prędkości ok 60 km, zamiast hamowac wyprzedziłem rozbiegowym bo był pusty (a lewy pelny)

To jest 100 km na których człowiek się nie nudzi :)
                                                    No i faktycznie, nowe audi były grupa najliczniejsza.
                                                    Co ciekawe - ze zrozumiałych względów wypatrywałem bmw, i kurła nic, nawet jak jechali szybko to czekali grzecznie aż inni zjada.
                                                    Świat się zmienia :)
                                                    Jutro wracam to powtórzę
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 31.03.23, 07:04
                                                    Ja jednak mam z hukerskim dzentelmenska umowe, zeby nie bylo ze jestem rasista.

Mija trzeci dzień i nie bylo zadnej powazniejszej sytuacji z kierowcami audi.

Eee... Trzeci dzien prawie nie ruszam się z osrodka zyciowego. 😁

P.S. Te dostawczaki zapewne 'byly w robocie'. Nie uwierzysz jakimi samochodami ci pracownicy jeżdżą po godzinach. Stąd pewnie taki styl.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 31.03.23, 08:01
                                                    Nie muszę wierzyć. Mam 2 gości jeżdżących dostawczakami na ulicy, prywatnie jeden megabe a drugi Aveo.
                                                  • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 31.03.23, 19:12
                                                    Cała droga spokojna dzisiaj.
                                                    Ani audi ani innych aut robiących za agresorów drogowych
                                                    Nudy aż do domu
                                                  • hukers Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 29.03.23, 10:43
                                                    agios_pneumatos napisał:

> Eee. I dlatego szefowej kupiłem dacie. Z ktorej hukerski robi podsmiechujki. Cz
                                                    > ym samym jednakowoz doskonale wpisuje się w mentalność posiadacza audi.
                                                    >

Przecież Ty Agios o sraudi , dresowozach i wspaniałej dacii piszesz tu przy każdej nadarzającej się okazji od paru lat i naprawdę mi to koło wacka lata i nie komentuje, ale wystarczy jedna pytanie o dacię, na którą to podobno "kierowcy audi patrzą z zazdrością" i już się pieklisz.
                                                    Jesteś jak ratlerek, który setki razy obszczekał wilczura i było ok, a kiedy ten raz na niego warknie, to płaczesz jaki ten wilczur agresywny.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 29.03.23, 11:34
                                                    hukers napisał:

>
                                                    >
                                                    > > Eee. I dlatego szefowej kupiłem dacie. Z ktorej hukerski robi podsmiechuj
                                                    > ki. Cz
                                                    > > ym samym jednakowoz doskonale wpisuje się w mentalność posiadacza audi.
                                                    > >
                                                    >
                                                    > Przecież Ty Agios o sraudi , dresowozach i wspaniałej dacii piszesz tu przy każ
                                                    > dej nadarzającej się okazji od paru lat i naprawdę mi to koło wacka lata i nie
                                                    > komentuje, ale wystarczy jedna pytanie o dacię, na którą to podobno "kierowcy a
                                                    > udi patrzą z zazdrością" i już się pieklisz.
                                                    > Jesteś jak ratlerek, który setki razy obszczekał wilczura i było ok, a kiedy te
                                                    > n raz na niego warknie, to płaczesz jaki ten wilczur agresywny.

Trochę za dużo dopowiadasz i przeinaczasz.
                                                    W tym momencie mówię: sprawdzam. Czyli poproszę o dokładne, nie interpretowane, cytaty o tej tam wspaniałości, zazdrości, czy tam miłości.

Przyznam, że powinienem używać trochę bardziej stonowanego języka i delikatniejszych figur retorycznych oraz nomenklatury.

Ale zeby szczekać na/z powodu sterte/y blachy i materiałów wybuchowych.... Nigga, please....
                                                    Bo bandyta/gupek tym kierujacy to osobna katagoria.
                                                  • hukers Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 29.03.23, 12:26
                                                    agios_pneumatos napisał:

> Trochę za dużo dopowiadasz i przeinaczasz.
                                                    > W tym momencie mówię: sprawdzam. Czyli poproszę o dokładne, nie interpretowane,
                                                    > cytaty o tej tam wspaniałości, zazdrości, czy tam miłości.
                                                    >
                                                    Nic Ci tu nie będę wyszukiwał, bo nie jestem archeologiem, cierpiącym jeszcze w dodatku na nadmiar czasu. Jak masz potrzebę, to sobie sam bez trudności znajdziesz.
                                                    Umówmy się tak, że Ty tu oczywiście możesz nadal pisać, że Audi to dresowóz dla buraków, nie ma problemu, ale gdyby mi się zdarzyło, nie podejrzewam, bo ja nie z tych, ale gdyby jednak zdarzyło mi się napisać, że dacia to samochód dla biedaków, to też nie rozdzieraj szat zanadto.
                                                  • agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 29.03.23, 12:57
                                                    hukers napisał:

>
                                                    >
                                                    > > Trochę za dużo dopowiadasz i przeinaczasz.
                                                    > > W tym momencie mówię: sprawdzam. Czyli poproszę o dokładne, nie interpret
                                                    > owane,
                                                    > > cytaty o tej tam wspaniałości, zazdrości, czy tam miłości.
                                                    > >
                                                    > Nic Ci tu nie będę wyszukiwał, bo nie jestem archeologiem, cierpiącym jeszcze w
                                                    > dodatku na nadmiar czasu. Jak masz potrzebę, to sobie sam bez trudności znajdz
                                                    > iesz.

Nie. Ciężar dowodu spoczywa na proroku.
                                                    Nie znajdę z prostej przyczyny: nie można znaleźć czegoś nie istniejącego. Zatem też apeluję o zaprzestanie imputacji, bo prawda obnazona wygląda nago.

> Umówmy się tak, że Ty tu oczywiście możesz nadal pisać, że Audi to dresowóz dla
                                                    > buraków, nie ma problemu, ale gdyby mi się zdarzyło, nie podejrzewam, bo ja ni
                                                    > e z tych, ale gdyby jednak zdarzyło mi się napisać, że dacia to samochód dla b
                                                    > iedaków, to też nie rozdzieraj szat zanadto.

Mam inną propozycję. Gruba kreska i miłość do otaczajacego świata. Wiosna idzie. Tylko pytanie kiedy znowu jakiś 'pan w audi' bedzie próbował mnie zabić.

Fuck me. Biedaki nie kupują nowych samochodów. A o mnie się nie martw - bardziej łącz mnie z fordem i subaru niż dacio.
                                                  • hukers Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 09:34
                                                    agios_pneumatos napisał:

> Ze wszech miar negatywne. Tu chodzi o życie moje i moich dzieci. Zarówno w kwes
                                                    > tii trucia środowiska, jak i chamstwa i niklych umiejetnosci kierujacych tymiz.

Znaczy się kierowcy audi i vw to niebezpiecznie jeżdzące chamy trujące środowisko?

• agios_pneumatos Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 10:06
                                                    hukers napisał:

>
                                                    > > Ze wszech miar negatywne. Tu chodzi o życie moje i moich dzieci. Zarówno
                                                    > w kwes
                                                    > > tii trucia środowiska, jak i chamstwa i niklych umiejetnosci kierujacych
                                                    > tymiz.
                                                    >
                                                    > Znaczy się kierowcy audi i vw to niebezpiecznie jeżdzące chamy trujące środowi
                                                    > sko?
                                                    >
                                                    >

Węsze prowokację, zatem odpowiem: poniekąd, nie wszyscy.

Dieselgate nie dasz rady podważyć.
                                          • bigimax4 Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 21:03
                                            zloty/braz/bez to kolor starych dziadow , jak patrze po ogloszeniach to przyciaga bardzo moja uwage bo to zazwyczaj zadbane fury ,
                                            • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 21:39
                                              On jeszcze 40 nie ma
                                              • bigimax44 Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 22:02
                                                Ciapaty?
                                                • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 22:10
                                                  Nie. Stereotypy nie zawsze się sprawdzają.
                                                  W dodatku całego majątku dorobił się sam.
                        • qqbek Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 14:17
                          trypel napisał:

> Znów kuna
                          > Przegryzione przewody od turbo.
                          > Z diagnoza, przewodami i wymiana 450 pln w serwisie.
                          > Transport w ramach assistance.
                          > Wiara w germanską jakość nienaruszona
                          >
                          >

Psa nie możesz sobie kupić? U nas w okolicy problem z kunami mają ci, którzy psów nie mają.
                          • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 15:03
                            Pies to odpowiedzialność.
                            Wyjeżdżamy dużo.
                            Koty może karmić sasiadka. Pies będzie tęsknił.
                            Odpada mimo ze zona by chciała bardzo
                            • qqbek Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 17:41
                              trypel napisał:

> Odpada mimo ze zona by chciała bardzo

A żona miała kiedyś psa?
                              • trypel Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 20:20
                                Miala. Przez 15 lat
                                • qqbek Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 20:25
                                  trypel napisał:

> Miala. Przez 15 lat
                                  >

A no to wie co to "mieć psa".
                                  U mnie żona chciała psa, ale potem jej się odechciało - czasami jeszcze z nim pójdzie, ale karmienie, czesanie, weterynarz... wszystko to (i 2/3 spacerów - córka czasami też pójdzie) załatwiam ja.
                                  Inna sprawa, że ja przyzwyczajony jestem i jakoś sobie życia bez tego nie wyobrażam.
                                  Od 1987 roku psa nie miałem tylko przez dwa lata - jak w Anglii siedziałem, bo się wynajmujący nie zgadzali.
                                  Żona to się nawet ze mnie nabija, że tak mi to weszło w krew, że nawet jak gdzieś w knajpie zabaluję i mocno wstawiony wrócę, to wpierw łazienka, potem smycz i gonię na ostatni spacer z psem.
                          • nousecomplaining Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 15:58
                            > Znów kuna
                            > Przegryzione przewody od turbo.
                            Skurwiele te kuny. Kiedyś o tym pisałem, bo mi też pohryzly rurę od turbo. I wtedy też pisałem, że pono (wg gościa z serwisu) lubią zapach, bo zgodnie z wymogami UE musi być w tych gumach ileś tam procent "składników naturalnych" (or whatever); no to jak im ładnie pachnie, to żrą. Mnie wtedy antykunę dźwiękową założyli pod maską i od tego czasu (3 lata) spokój.
                            A co do psów, to może być różnie. Chyba że są specjalne tresury na kuny : )
                            Kumpel, co ma wielkie kunowe problemy (regularnie mu się gnieżdżą pod dachem), ma psa, do którego byś nie podszedł, ale przed kuną spierdala w najdalszy kąt.
                            • duze_a_male_d_duze_m Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 17:24
                              Pies ma się kręcić wokół domu i być upierdliwy dla kuny. Nie wymagajmy żeby ją złapał.. ma iść do sąsiada gdzie ma spokój.
                              • nousecomplaining Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 17:59
                                > ma iść do sąsiada gdzie ma spokój
                                Kuna czy pies?
                                • qqbek Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 19:27

> Kuna czy pies?

Byle nie żona ;)
                                  • gzesiolek Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 11:26
                                    Też żadnemu sąsiadowi, aż tak źle nie życzę... ;)
                                    • nousecomplaining Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 16:27
                                      > Też żadnemu sąsiadowi, aż tak źle nie życzę...
                                      Ale że chodzi o żonę? Oby Twoja tego nie przeczytała.
                                  • nousecomplaining Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 16:28
                                    > Byle nie żona
                                    No właśnie, zawsze jest "ta trzecia" : )))
    • engine8t Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 00:52
      Moje slady to raczej wygladaja na wegiel brunatny....
      • waga170 Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 01:02
        engine8t napisał:

> Moje slady to raczej wygladaja na wegiel brunatny....

Skid marks? Senior moments? Welcome to the club:))))
    • worldcolor Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 27.03.23, 23:56
      Jaki, gównem jechałeś, bo po zegarach nie ogarniam?
    • bolo2002 Re: Zmniejszyłem swój ślad weglowy 28.03.23, 09:15
      Tylko współczuć. Jakoś nigdy mnie to nie spotkało- ale to pewnie dlatego, ze nie mam tyle elektroniki, co dzisiejsze samochody. No i wczoraj to swój ślad węglowy zwiekszyłem, bo była wspaniała i niepowtarzalna- francuska zupa cebulowa z grzanką i dobrym serem- odlot na księżyc bez rakiety . No i nie było trybu awaryjnego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka