Dodaj do ulubionych

OT Małe tesknoty

10.04.23, 22:43
Pożegnałam się dziś z młodszą córka jestem u starszej. Poplakalysmy się przy pożegnaniu. Córy mnie namawiają na przeprowadzkę do Wrocławia. Moje serce jest rozdarte Zostało mi 4 lata do emerytury. Słyszę za oknem odgłosy aut i tramwajów. Jak zamienić zadupie na Wrocław , czy jest to możliwe? Uważam, że jest to bardzo trudne. Pozdrawiam z centrum Wrocławia.
Obserwuj wątek
    • hukers Re: OT Małe tesknoty 10.04.23, 22:50
      Skoro słyszysz za oknem odgłosy aut, to OT niepotrzebne.
      • bento67 Re: OT Małe tesknoty 10.04.23, 22:50
        Masz rację:-)
        • bento67 Re: OT Małe tesknoty 10.04.23, 22:51
          Mąż wymusił pierwszeństwo przed tramwajem. Następnym razem przyjeżdżam pociągiem. Dobranoc
          • hukers Re: OT Małe tesknoty 10.04.23, 23:57
            bento67 napisała:

> Mąż wymusił pierwszeństwo przed tramwajem.

Czy wymuszenie miało miejsce na ul. Hallera?

Następnym razem przyjeżdżam pociągiem

I dobrze, odpadnie problem z parkowaniem.
          • waga173 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 00:37
            bento67 napisała:

> Mąż wymusił pierwszeństwo przed tramwajem. Następnym razem przyjeżdżam pociągie
            > m. Dobranoc

Powiedz maszyniscie zeby uwazal bo moze spotkac takiego co jedzie do Wroclawia samochodem, a ma tendencje do wymuszania pierwszenstwa przed szynowymi.
    • bolo2002 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 07:50
      Nie popełniaj tego błędu. Bo ja -jak miałem stac w korkach w stolicy i tracic pieniadze przez niedouczenie budujacych drogi- to z e stolicy wyprowadziłem sie 30 lat przed emeryturą! I był to najlepszy ruch w życiu . Nikt mnie nie namówi do powrotu do smrodu, zgiełku i drozyzny! mam swieże powietrze, swietną wode i ciszę-ogromną ciszę. Do lasu 300 m, do rzeki 700, na plażę 600m! I za darmo. Na grzyby, i na ryby. I tu na country prowadziłem najwiekszy mój buissnes-. Nie popełniajcie tego błedu- jak już odchowacie dzieci i wykształcicie- uciekajcie na country- to ma sens.
      • waga173 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 08:06
        "uciekajcie na country-"
        Do ktorego country? Gdzie plaza jest sto metrow od rzeki? Monika jedzie na Madagaskar?
      • bento67 Re: OT Małe tesknoty 12.04.23, 22:29
        Ja mam las za ogrodzeniem i za nim smaczne rydze:-)
        • bolo2002 Re: OT Małe tesknoty 15.04.23, 08:32
          To u mnie rydze rosną na działce i prawdziwki i podgrzybki, a kanie smażone latem na kolację rabie z rodziną. Bo czasem zbieram i 100 kani!
          • bento67 Re: OT Małe tesknoty 15.04.23, 11:05
            Ja też tak robię, dobre są też suszone i zmielone na sos grzybowy. Marynuje też. U mnie sąsiedzi nie zbierają kań, boja się jeść te grzyby. Małe można pomylić z muchomorem. Pozdrawiam
            • bento67 Re: OT Małe tesknoty 15.04.23, 11:06
              Jak ktoś się nie zna na grzybach, ja marynuje małe kapelusze kań.
    • kreinto Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 08:26
      > . Jak zamienić zadupie na Wrocław , czy jest to możliwe? Uważam, że jest to bar
      > dzo trudne.
      Nic bardziej mylnego. W ub. roku spakowałem manatki i się przeniosłem z Białegostoku. W jeden dzień. 😉
      • bento67 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 09:03
        Wyjeżdżaliśmy z Prudnickiej na Hubska. Córa powiedziała mężowi,by uważał na tramwaj. Tramwaj stał na przystanku. Zza niego wyjechał drugi tramwaj. Było bardzo niebezpiecznie bo padał deszcz a tramwaj się tak szybko nie zatrzyma. Wracamy pozdrawiam z A4. Mieszkamy na zadupiu a do Wrocka jeździmy rzadko, raz lub dwa razy w roku.
        • waga173 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 18:58
          bento67 napisała:

> Wyjeżdżaliśmy z Prudnickiej na Hubska. Córa powiedziała mężowi,by uważał na tra
          > mwaj. Tramwaj stał na przystanku. Zza niego wyjechał drugi tramwaj.

Tam nie ma zadnych przystankow.

www.google.com/maps/@51.0896237,17.0452863,3a,75y,261.19h,90t/data=!3m7!1e1!3m5!1sCv5WQc4OfDJjjKkWKw-bpQ!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DCv5WQc4OfDJjjKkWKw-bpQ%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D256.14105%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192
          • bento67 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 19:31
            Skręcaliśmy w lewo, tuż z prawej na Hubskiej jest przystanek tramwajowy. Stał na nim tramwaj a tuż zza niego wyjechał drugi w naszą stronę. Nie było widać tego tramwaju. Spójrz na jezdnię, tam są dwa torowiska tramwajowe. Dzięki za zdjęcie. Pozdrawiam
            • waga173 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 19:47
              To tylko oznacza ze przystanki postawili za blisko skrzyzowania jezeli stojacy tramwaj zaslania wjazd na skrzyzowanie. Zmylily mnie wiaty dalej od skrzyzowania bo myslalem ze to sa przystanki.
              • waga173 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 19:52
                No tak, tramwaj zaslania wjazd na skrzyzowanie.

www.google.com/maps/@51.0897405,17.0448412,3a,75y,98.17h,79.04t/data=!3m6!1e1!3m4!1s3K-b-W3CqPDG6YGzMRNi3g!2e0!7i16384!8i8192
                • bento67 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 20:11
                  Tam naprawdę jest trudno się włączyć bezpiecznie do ruchu.
                  • waga173 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 20:35
                    Widocznie przystanki sa w tych samych miejscach gdzie byly "za Niemca" jak tramwaj byl krotki jednoczlonowy. Ja jezdzilem kiedys przez takie skrzyzowanie ze jak lewa byla wolna to prawa zajeta a potem odwrotnie i tak dookola Wojtek, az zaczalem skrecac w prawo i gdzies dalej zawracac, albo w ogole wprawo, w prawo i innymi ulicami do celu.
                    • bento67 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 20:58
                      Tam jest wyjazd z drugiej strony Prudnickiej, może da się objechać, dzięki za sugestie.
                      • trypel Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 21:07
                        I wpadnij do whoo thaia obok. Warto
                        • bento67 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 21:17
                          Przechodziłam tamtędy następnym razem wpadnę. Teraz sama pichcilam i sporo jedzenia przywiozłam z domu.
        • trypel Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 19:05
          Akurat jak przyjeżdżacie to się takie rzeczy dzieja
          twitter.com/pikus_pol/status/1645753504554786817?s=20
          Przypadek? Nie sądzę
          • waga173 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 19:14
            Wroclawska probka elektoratu pis? Dwoboj nowoczesny (sprint i plywanie)?
      • bento67 Re: OT Małe tesknoty 11.04.23, 21:58
        Do Wrocławia? Białystok to nie zadupie. Ja mieszkam w małej wiosce.
        • kreinto Re: OT Małe tesknoty 12.04.23, 21:35
          bento67 napisała:

> Do Wrocławia? Białystok to nie zadupie. Ja mieszkam w małej wiosce.
          Co Ty tam wiesz? Kiedy przyjechałem czułem się jakbym przejechał ze wsi. 😜
          • taniarada Re: OT Małe tesknoty 12.04.23, 21:56
            kreinto napisał:

> bento67 napisała:
            >
            > > Do Wrocławia? Białystok to nie zadupie. Ja mieszkam w małej wiosce.
            > Co Ty tam wiesz? Kiedy przyjechałem czułem się jakbym przejechał ze wsi. 😜
            Szukam jakieś fajnej wiochy do zmieszkania .Ludzi życzliwych i spokojnego miejsca .Amen .
          • bento67 Re: OT Małe tesknoty 12.04.23, 22:47
            Nie znam tego miasta, może masz trochę racji.
    • bento67 Re: OT Małe tesknoty 12.04.23, 22:42
      Ano mam rozkminy, tęsknię za dziećmi. Rozważam sprzedaż domu i kupienie za niego... kawalerki.
      • taniarada Re: OT Małe tesknoty 12.04.23, 23:03
        Acha to już nie poradzę na rozterki sercowe i zawód .Sam nie byłem lepszy ,ale.moja samotność to głównie moja wina .Takie życie .
        • friend_of_women Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 06:14
          taniarada napisał:

> Acha to już nie poradzę na rozterki sercowe i zawód .Sam nie byłem lepszy ,ale.
          > moja samotność to głównie moja wina .Takie życie .

Cóż, Bednarski na kłopoty z ciebie nie jest i MacGyverem też mi nie pachniesz ;),
    • waga173 Re: OT Małe tesknoty 12.04.23, 22:47
      Pamietam jak dokonywalem pierwszych wpisow tutaj to jakis automat moje slowo dupa zamieniial na du.a. No to w slowach na pier... odwracalem dwie litery zeby oszukac automat. Ale powoli chyba znalazlem nasladowcow co sie nie pierdola ze slownictwem, bo coraz to innemu uchodzilo coraz wiecej na sucho.
      Az przypaletal sie tu Wincenty Pstrowski z samego ORMO, stworzyl sto nickow i program ze w ciagu paru sekund "zglos" pochodzilo od stu roznych uczestnikow i co rusz to mnie banowali za wulgaryzmy.
      A teraz chuj sam pisze "miej to w dupie". Jak mozna tak napisac do kobiety? Miej to w swojej slicznej dupence, przeze mnie nie widzianej ale wymarzonej, to by bylo bardziej w jego stylu.
      • bento67 Re: OT Małe tesknoty 12.04.23, 22:50
        Mieszkam na wsi, znam takie słowa, ale nie lubię, gdy ktoś tak do mnie mówi: " miej to w dupie".
    • friend_of_women Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 06:10
      taniarada napisał:

> Ale masz rozkminy .Twoja hacjenta jest ,piękna ,wielki dom ,blisko las .Hormony
      > grasją 😉 Spoko Dana .Wrocław to najgorsza opcja bez żartów. Miej to w dupie .
      >

Teodorze, pisząc w twoim języku, w dupie byłeś, gówno widziałeś ;) Skacząc po rusztowaniach, z wysokości powinieneś więcej dostrzec i poszerzać horyzonty. Wrocław to jest Wrocław, a nie jakaś hacjenta, rozumiem... gdyby to była choć hacjenda, to co innego!
      • bento67 Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 06:24
        Masz rację, to nie jest hacjenda. Zresztą byłeś, widziałeś.
        • friend_of_women Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 15:37
          ???...gdzie byłem i co widziałem!
          • bento67 Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 19:17
            Nie widziałeś mojego domu?
            • friend_of_women Re: OT Małe tesknoty 14.04.23, 06:42
              NIE! Nigdy bym cię nie podejrzewał o taką śmiałość. Zawsze skromna i pełna zasad wpojonych przez rodziców, a tu masz...Zaskoczyłaś *anusiu na maksa, teraz Teodor dopiero cię przewalcuje.
              • taniarada Re: OT Małe tesknoty 14.04.23, 18:15
                Przecież e-zybii widziałeś ,nie musisz się kryć .Chyba żeś w lesie podglądał .
                • friend_of_women Re: OT Małe tesknoty 14.04.23, 20:07
                  Nie zapominaj o lekach, to cienka granica, której przekroczenie przyniesie zmiany nieodwracalne.
      • bento67 Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 06:27
        Nie zależy mi na Wrocławiu, tylko na tym, by być bliżej dzieci. Rozważyłabym przeprowadzkę do każdego miasta, w którym mieszkałyby.
        • waga173 Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 06:46
          bento67 napisała:

> Nie zależy mi na Wrocławiu, tylko na tym, by być bliżej dzieci. Rozważyłabym pr
          > zeprowadzkę do każdego miasta, w którym mieszkałyby.

Bedac po 90-ce bedziesz sie dalej pytala: Moje male coreczki, czy odebralyscie swoje emeryturki? A zsiadlego mleczka wam zrobic?
          • taniarada Re: OT Małe tesknoty 14.04.23, 18:16
            waga173 napisał:

> bento67 napisała:
            >
            > > Nie zależy mi na Wrocławiu, tylko na tym, by być bliżej dzieci. Rozważyła
            > bym pr
            > > zeprowadzkę do każdego miasta, w którym mieszkałyby.
            >
            > Bedac po 90-ce bedziesz sie dalej pytala: Moje male coreczki, czy odebralyscie
            > swoje emeryturki? A zsiadlego mleczka wam zrobic?
            Tobie już dużo nie brakuje 🤣
        • maszkaroni Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 06:48
          Dorosłe dzieci powinny żyć własnym życiem. Skoro wyjechały daleko od mamusi i tatusia to znaczy że miały powód. I pozwól im żyć tak jak chcą. Nie zwalaj im się na głowę.
          • waga173 Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 07:17
            Pojedzie do Wroclawia, zobaczy nowe mieszkanie i zapyta: To ktory pokoj bedzie moj?
          • taniarada Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 10:25
            maszkaroni napisał:

> Dorosłe dzieci powinny żyć własnym życiem. Skoro wyjechały daleko od mamusi i t
            > atusia to znaczy że miały powód. I pozwól im żyć tak jak chcą. Nie zwalaj im si
            > ę na głowę.
            A pan Maszkara to wszystkie rozumy zjadł ,czy ma patent na dobre rady 😃😆
            • friend_of_women Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 10:32
              Nie przesadzaj i nie umniejszaj sobie...;)
            • maszkaroni Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 12:05
              Ty jesteś tania rada a ja jestem cenna rada.
          • bento67 Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 14:48
            Chodzi o to, że córy chcą byśmy tam się przeprowadzili. Namawiają nas do tego. Rozważam też zakup małego domu na wsi pod Wrocławiem.
        • ta Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 10:11
          bento67 napisała:

> Nie zależy mi na Wrocławiu, tylko na tym, by być bliżej dzieci. Rozważyłabym pr

Bierzesz pod uwagę co one by chciały, co chciałby twój mąż?

Czy zdajesz sobie sprawę z różnic między obecnym życiem w malutkiej, zamkniętej społeczności, gdzie twój wykonywany zawód nauczycielki daje ci w niej status, z którego czerpiesz satysfakcję ( co wychodzi w twoich postach), a życiem w dużym mieście, gdzie będziesz anonimowa, a takich nauczycielek, jak ty są setki i nikt z tego żadnego halo nie robi? Nie będzie ci nikt czapkował, kwiatuszków przynosił, laurek robił i generalnie miał w nosie kim jesteś i czym się zajmujesz? I nie będzie trzymał buzi na kłódkę przed „ panią nauczycielką” tylko wywali ci prawdę między oczy, jak mu coś nie spasuje?

Żyj u siebie tak, jak lubisz, ciesz się uznaniem społeczności, w której żyjesz w spokoju i przyjaźni, w środowisku, w którym wyrosłaś i do którego pasujesz :) poczekaj cierpliwie na wnuczęta i spraw, by miały piękne wakacje u dziadków w pięknych i zdrowych okolicznościach przyrody. To będzie wartościowszy wkład w życie rodziny, niż wiszenie na córkach.

Życzę rozważnych wyborów, pozdrawiam :)
          • bywalec_hoteli Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 15:22
            Mądrze ujęte.
        • friend_of_women Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 15:49
          bento67 napisała:

Nie słyszałem o takich przypadkach by rodzice podążali za dziećmi. Tym bardziej zmiana środowiska, tam gdzie mieszkasz obecnie zapewne masz rodzinę, myślenie na przyszłość wiąże się z wieloma niewiadomymi. Dzieci założą własne rodziny i będą żyły swoim życiem. Jeżeli wybrały takie odległe miasto to może miały w tym jakiś cel, nie pomyślałaś o tym? Bycie niańką dla wnuczków to mało ciekawe zajęcie ;)
          • taniarada Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 15:59
            Mało.wiesz chłopczyku .Tu jest forum auto Moto ,a nie lizanie tyłka od rana do wieczora .Nałogi pisania i uzależnienia od niego .Ile można siedzieć.na forum człowieku .
            • friend_of_women Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 17:20
              Jeżeli masz problemy ze zdrowiem to udaj się do lekarza, na hemoroidy ci coś przepisze, jak nie możesz spokojnie usiedzieć na du*ie, a nie truj innym.
          • bento67 Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 19:08
            Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Może powrócę do tematu za kilka lat. Na razie muszę tu doczekać do emerytury. Mieszkałam 5 lat w dużym mieście w okresie studiów, ale ciągnęło mnie na wieś, często przyjeżdżałam do domu. Nie rozumiem Twoich insynuacji, pozdrawiam.
            • teodor-ks Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 20:29
              Jak skończę pracować to zmieniam miejsce na wieś .Mam na oku takie miejsce ,nigdy nie byłem przywiązany do stałego siedzenia. ..Miejscowość nie mała ale spokojna ..
              • waga173 Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 20:37
                teodor-ks napisał(a):

> Miejscowość nie mała ale spokojna ..

Tworki?
                • qqbek Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 20:46
                  waga173 napisał:

> Tworki?

Oni tam, w średniowieczu, tfu podkarpackim, nie mają psychiatryka (co zresztą widać), a jak już, to ich wożą do Kobierzyc (Kraków), albo do Abramowic (Lublin).
                  • hukers Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 23:17
                    qqbek napisał:

> waga173 napisał:
                    >
                    > > Tworki?
                    >
                    > Oni tam, w średniowieczu, tfu podkarpackim, nie mają psychiatryka (co zresztą w
                    > idać), a jak już, to ich wożą do Kobierzyc (Kraków)

Kobierzyna
                    • qqbek Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 23:18
                      hukers napisał:

> Kobierzyna

A być może, w szkole nie byłem prymasem ;-)
                      • waga173 Re: OT Małe tesknoty 14.04.23, 00:36
                        Nie pamieta sie nazw miejsc w ktorych sie nie bylo.
    • taniarada Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 10:23
      Zakładasz wątek Dana i wpada tu pełno dziwnych nicków .Znudzeni emeryci ,znudzone emerytki .Ludzie to nie mają własnych problemów .A ten Friden to już na czacie od samego rana .Oj.dana ,dana i to
      na wszystkich forach .To jest przyjaciel domu ,czy coś ?
      • friend_of_women Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 10:30
        Najgorsi to są bezrobotni, zazdroszczą wszystkim dobrobytu i dziwnie się zachowują. Udzielają "tanichrad" ni z gruszki, ni z pietruszki, a do tego z wykrzywioną psychiką.
      • bento67 Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 14:50
        Zapytaj o to Frienda, czy jest przyjacielem domu. Nie będę o nim rozmawiać, skoro jest tuż obok Ciebie na forum.
        • taniarada [...] 13.04.23, 20:41
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • friend_of_women Re: OT Małe tesknoty 14.04.23, 06:47
            Nie każdy jest tak "inteligentny inaczej" jak ty, lata pracy na rusztowaniu zrobiły z ciebie małpę, która za banana potrafi z siebie zrobić głupka przy byle jakiej okazji.
      • bento67 Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 15:01
        Może po prostu ludziom brakuje rozmowy?
    • hukers Re: OT Małe tesknoty 13.04.23, 23:25
      Powiem szczerze, że jak pierwszy raz zobaczyłem wątek założony przez Danutę a zatytułowany "Małe tęsknoty", to byłem święcie przekonany, że wątek będzie dotyczył mojej skromnej osoby i będzie to swoisty coming out Danuty, że tęskni za mną, ale nie tak bardzo na maxa, ale delikatnie, tak w sam raz.
      Dlatego też treścią wątku jestem rozczarowany, ale myślę, ze dopóty dzban wodę nosi dopóki mu się ucho nie urwie, czyli przyjdzie kryska na matyska.
      • friend_of_women Re: OT Małe tesknoty 14.04.23, 06:51
        Wykaż się cierpliwością, kobiety już takie są, udają, że nie są zainteresowane, a...przecież wiesz co chcę napisać ;)
      • taniarada Re: OT Małe tesknoty 14.04.23, 18:51
        hukers napisał:

> Powiem szczerze, że jak pierwszy raz zobaczyłem wątek założony przez Danutę a z
        > atytułowany "Małe tęsknoty", to byłem święcie przekonany, że wątek będzie dotyc
        > zył mojej skromnej osoby i będzie to swoisty coming out Danuty, że tęskni za mn
        > ą, ale nie tak bardzo na maxa, ale delikatnie, tak w sam raz.
        > Dlatego też treścią wątku jestem rozczarowany, ale myślę, ze dopóty dzban wodę
        > nosi dopóki mu się ucho nie urwie, czyli przyjdzie kryska na matyska.
        Na emamie nie wzbudzasz rewelki .Niezdrowe podniety w twoim wieku są szkodliwe 🤣🤣
        • bento67 Re: OT Małe tesknoty 14.04.23, 18:52
          :-)
          • bento67 Re: OT Małe tesknoty 14.04.23, 18:53
            Życzę spokojnego wieczoru.
        • friend_of_women Re: OT Małe tesknoty 14.04.23, 20:12
          >Na emamie nie wzbudzasz rewelki .Niezdrowe podniety w twoim wieku są szkodliwe 🤣🤣

Myślisz, że w twoim nie szkodzą ;)
          • taniarada Re: OT Małe tesknoty 14.04.23, 21:24
            W moim to się jeszcze pracuje ,a nie lata się za kimś po forach chory człowieku .Czuj czuwaj .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka