Dodaj do ulubionych

O/T Lublin za komuny

17.07.23, 17:32
Wszystkie wydarzenia jakie były w Polsce odbijały się echem w Lublinie -56 ,68 i 80 rok .Ojciec miał brata ,przyjedżałem tu na wakacje .Wujek nie żyje ,ciotka też. Kuzynki wyjechały do Włoch .W zeszłym roku przyjechała młodsza ,mieliśmy się spotkać .Sprzedała mieszkanie i tyle ją widziałem .Uprasza się hejterów i moją ulubienicę jak nie mają nic do powiedzenia to niech to omijają .Ciekawa historia miasta : www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://teatrnn.pl/instrukcja/lublin-w-dobie-prl/&ved=2ahUKEwig7pj5gpaAAxXSUXcKHaxcDqwQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw26xS4juLBsYfpssGGpnODz
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: O/T Lublin za komuny 17.07.23, 17:58
      Nas interesuje Lublin pod zaborem rosyjskim.
    • qqbek Re: O/T Lublin za komuny 17.07.23, 18:12
      Sporo nieścisłości, co jak na Teatr NN dziwi (no, ale ich interesuje przede wszystkim historia lubelskich Żydów i robią doskonałą robotę ją dokumentując).

Miasto-ogród Dziesiąta włączono w granice Lublina w 1931 roku - wiem, bo to moja była dzielnica.
      Tak samo część Kośminka (od kościoła pw. Św. Michała Archanioła po ulicę Krańcową) była w granicach miasta już od czasów carskich.
      Na Zamku było więzienie kryminalne i katownia UB.
      Aresztowanych w sierpniu i wrześniu żołnierzy AK trzymano... w dawnym KL Majdanek, potem wywieziono do ZSRR.
      • taniarada Re: O/T Lublin za komuny 17.07.23, 18:36
        Dzisiaj nowa nazwa Dworca .Sporo się działo w Lublinie przed wojną i po wojnie .Nawet krótko był stolicą Polski .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.eska.pl/lublin/dworzec-glowny-pkp-ma-nowego-patrona-zostal-nim-lubelski-lipiec-1980-zdjecia-aa-sXV8-o5nG-6P8r.html&ved=2ahUKEwiws5KBlZaAAxWyHRAIHUC_DpEQFnoECBYQAQ&usg=AOvVaw22BLvfMciCXTfTMtp3InOS
        • qqbek Re: O/T Lublin za komuny 17.07.23, 19:57
          Lublin stolicą Polski był dwa razy: w 1918 roku przez kilka dni (rząd Daszyńskiego, któremu później Piłsudski wygarnął, że "im kury szczać prowadzać, a nie politykę robić") i pół roku na przełomie 1944 i 1945 (od wyzwolenia Lublina do przeniesienia stolicy do Warszawy w lutym 1945 roku).
          • taniarada Re: O/T Lublin za komuny 17.07.23, 20:29
            A tego nie wiedziałem .Dzięki .
    • polamek100 Re: O/T Lublin za komuny 17.07.23, 18:31
      Ostatnio glosno o Lublinie - szczeglnie o nowym kierunku medycznym na KUL gdzie jest 25 kandydatow na jedno miejsce. Widac jest parcie na "tradycyjna" medycyne ?
      • qqbek Re: O/T Lublin za komuny 17.07.23, 20:03
        Pewnie złożyli papiery wszyscy ci, którzy na normalne studia się nie dostaliby.
        Pamiętam, że jak jeszcze studiowałem prawo na UMCS to kilkukrotnie kandydatów było więcej na prawo na KUL, niż na UMCS... a sensacją było, jak egzaminy aplikanckie w ORA czy OIRP zdał jakiś "magizder pa KULu". Kto sobie nie radził na UMCS, a upierał się przy prawie, ten przechodził na KUL. Na UMCS co semestr była jakaś "kosa", która "wycinała" dobre 10-20% roku - zapieprz był nieziemski, a egzaminy u "krwawej Wandy", u Hanusza, z procedury karnej u Pieniążka i wiele innych spędzały studentom sen z powiek.
    • borsuczyca.klusek Re: O/T Lublin za komuny 17.07.23, 18:32
      Ktoś jest tą niby twoją ulubienicą? 🙄
      • taniarada Re: O/T Lublin za komuny 17.07.23, 18:37
        A zgadnij .Ktoś taki co mnie pilnuje bym żył celibacie 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka