13.08.23, 11:49
Ostatnio rzuciła mi się w oczy reklama PKO Moto - czyli ubezpieczeń samochodowych w PKO. Korzystał ktoś?
Wiem ze są inne ubezpieczenia w PKO - np nieruchomości - ale z tego co czytałem to jest outsourcing do PZU i jeszcze jakieś drugiej firmy nie pamietam jakiej i ze ludzie niezbyt byli zadowoleni z obsługi szkody bo niby zgłaszasz się do PKo a przerzucają Cie gdzies indziej.

Ciekawe jak jest w Moto?

PS. Polskim firmom bardzo kibicuję - np PZU czy PKO. Uważam ze co do zasady powinnismy z usług bankowych i finansowych korzystać właśnie w polskich firmach a nie zagranicznych.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: PKO Moto 13.08.23, 12:05
      Kibicuj, kibicuj.
      Tysiące pociotków z PiS same się nie wyżywią.
      • bywalec.hoteli Re: PKO Moto 13.08.23, 12:38
        A w temacie głównym? Znasz PKO Moto?

Wiesz, znam osoby które pracują w PKO, Pekao i są to normalne, ogarnięte osoby - i z tego co mówią to normalna praca w korpo. Na Orlen nie tankuje dlatego ze prezes jest pisiorkiem tylko dlatego, ze ma dla mnie najlepsza ofertę: rabaty na KDR na paliwo, gastronomię, myjnię, rabaty na wakacje na paliwo, ładne, czyste i dostępne przy trasach stacje paliw, darmowa i przyzwoita kawę z punktów a ludzie tam pracujący spełniają moje standardy estetyczne: czytaj brak ohydnych tatuaży w ilości nieestetycznej - jak maja sprzedawczynie w Żabce, ładny strój, kultura obsługi. Maja tez mojego ulubionego Pszeniczniaka po 6 zł.

Ktos nad tym wszystkim pomyślał i zapewne nie był to Jarek z Matim.

Allianz w którym ubezpieczałem mieszkanie i auta od wielu lat coraz bardziej leciał w kulki - zmieniłem na PZU. Dali dobra ofertę i różne fajne dodatki (np pomoc fachowca)

Czym się rozni korpo Allianz czy Commerzbank z którego ciągną np. pociotkowie założycieli, landy w których maja główna siedzibę oraz przyklejają się najróżniejsi politycy od tych naszych firm?

Przypominam tez ze Największa firma moto w Europie jest wciąż częściowo państwową firmą.
        • qqbek Re: PKO Moto 13.08.23, 13:13
          Tym się różni, że taka Sadurska bez wykształcenia kierunkowego, bez doświadczenia w zarządzie siedziałaby w PZU góra na stanowisku specjalisty, a nie wiceprezesa zarządu z pensją ponad 2 baniek rocznie.
          To samo PKO - o byłym już wiceprezesie, Maksie Kraczkowskim słyszał?
          Też 2 bańki rocznie.
          Doświadczenie? Magister prawa, nigdy nie pracował w żadnej spółce kapitałowej.
          Rada nadzorcza PKO BP?
          Proszę bardzo - Maciej Łopiński, polonista; Wojciech Jasiński - "zawodowy poseł"
          Mamy jeszcze Sylwię Sobolewską (żonę posła Sobolewskiego) - urzędniczka po wydziale przyrodniczym...od 4 lat w RN PKO TFI.
          • bywalec.hoteli Re: PKO Moto 13.08.23, 13:18
            Przypominam ci ze całym państwem kierują ludzie po historii.
          • qqbek Re: PKO Moto 13.08.23, 13:21
            Tak przy okazji - masz świadomość, że ten prezent na KDR to masz nie od gangusa Obajtka, a od wszystkich tankujący w Polsce, bo to oni (głównie firmy transportowe) składają się na twoją zniżkę i to niezależnie od tego, na jakiej stacji tankują (bo Orlen jest faktycznym monopolistą na hurtowym rynku paliw w Polsce)?
            • bywalec.hoteli Re: PKO Moto 13.08.23, 13:37
              Qqbek, naprawdę uważasz ze ty płacisz te nędzne 8 groszy zniżki na KDR?
              Orlen ma ociupinkę mniejszy zysk.
              • qqbek Re: PKO Moto 13.08.23, 13:42
                bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek, naprawdę uważasz ze ty płacisz te nędzne 8 groszy zniżki na KDR?

A kto?
                Każdy tankujący paliwo w Polsce płaci.
                Niekoniecznie ja, ja jeżdżę niewiele, ale już firmy transportowe tak.

> Orlen ma ociupinkę mniejszy zysk.

Orlen ma rekordowe zyski, bo ciśnie z nas wszystkich.
                Obajtek na życzenie Kaczyńskiego wycisnąłby wodę z kamienia, niezależnie od tego, jaki to miałoby wpływ na wszystkie pozostałe gałęzie gospodarki.
                • bywalec.hoteli Re: PKO Moto 13.08.23, 13:51
                  No to skoro Orlen tak rekordowo ciśnie nas wszystkich to dlaczego uważasz ze ty płacisz te moje 8 gr na litrze 4 zł ba tankowaniu?

Po prostu na tobie zarabia na litrze (przykładowo) złotówkę a na mnie 92 grosze.

To wciąż nie znaczy ze za mnie placusz
                • taniarada Re: PKO Moto 13.08.23, 14:01
                  qqbek napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                  >
                  > > Qqbek, naprawdę uważasz ze ty płacisz te nędzne 8 groszy zniżki na KDR?
                  >
                  > A kto?
                  > Każdy tankujący paliwo w Polsce płaci.
                  > Niekoniecznie ja, ja jeżdżę niewiele, ale już firmy transportowe tak.
                  >
                  > > Orlen ma ociupinkę mniejszy zysk.
                  >
                  > Orlen ma rekordowe zyski, bo ciśnie z nas wszystkich.
                  > Obajtek na życzenie Kaczyńskiego wycisnąłby wodę z kamienia, niezależnie od teg
                  > o, jaki to miałoby wpływ na wszystkie pozostałe gałęzie gospodarki.
                  >
                  > Ale pitolisz .Wszystkie stacje cisną i dają promocję na paliwo .Objatek akurat dużo zrobił z tą stacją .Można porządnie i smacznie zjeść .Co na innych stacjach to tylko kiełbaska z bułką nadziewana .
                  • qqbek Re: PKO Moto 13.08.23, 21:08
                    taniarada napisał:

> > Ale pitolisz .Wszystkie stacje cisną i dają promocję na paliwo .Objatek a
                    > kurat dużo zrobił z tą stacją .Można porządnie i smacznie zjeść .Co na innych s
                    > tacjach to tylko kiełbaska z bułką nadziewana .

Jadasz na stacjach benzynowych?
                    Współczuję.
                    Szczerze mi cię żal, jeżeli piszesz prawdę (w co jednak wątpię).
                    • bywalec.hoteli Re: PKO Moto 13.08.23, 21:45
                      Wqbek, właśnie dziś na 4 zł znowu Cie obrobilem, parfon na 5!
                      • qqbek Re: PKO Moto 13.08.23, 22:06
                        bywalec.hoteli napisał:

> Wqbek, właśnie dziś na 4 zł znowu Cie obrobilem, parfon na 5!

Brrr. Straszne!
                        Pewnie z kilkanaście groszy dopłacę do tankowania twojego (i innych z KDR) przez cały sierpień - w Micrze pół baku, bo nie jeździła trochę (jakoś tak wyszło, że prawie cały lipiec stała), w Oplu zaraz rezerwa, więc wyjdą pewnie 3-4 tankowania łącznie.
                        Pomyśl może lepiej o przedsiębiorcach z branży transportowej, którzy dopłacają po kilkaset złotych za każdy ciągnik siodłowy, niż o mnie.
                        • bywalec.hoteli Re: PKO Moto 13.08.23, 23:44
                          Qqbek według twojej logiki ja dopłacam do twojego rachunku za prąd :) przypomne - 150 zł za pół roku
                          • taniarada Re: PKO Moto 13.08.23, 23:50
                            bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek według twojej logiki ja dopłacam do twojego rachunku za prąd :) przypomne
                            > - 150 zł za pół roku
                            Nie to PiS mu dopłaca do wszystkiego .Bierze na dzieci 500 + inne na wakacje .
                          • qqbek Re: PKO Moto 14.08.23, 11:35
                            bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek według twojej logiki ja dopłacam do twojego rachunku za prąd :) przypomne
                            > - 150 zł za pół roku

A produkujesz benzynę?
          • tbernard Re: PKO Moto 14.08.23, 11:12
            qqbek napisał:

> Tym się różni, że taka Sadurska bez wykształcenia kierunkowego, bez doświadczen
            > ia w zarządzie siedziałaby w PZU góra na stanowisku specjalisty, a nie wiceprez
            > esa zarządu z pensją ponad 2 baniek rocznie.
            > To samo PKO - o byłym już wiceprezesie, Maksie Kraczkowskim słyszał?
            > Też 2 bańki rocznie.
            > Doświadczenie? Magister prawa, nigdy nie pracował w żadnej spółce kapitałowej.
            > Rada nadzorcza PKO BP?
            > Proszę bardzo - Maciej Łopiński, polonista; Wojciech Jasiński - "zawodowy poseł
            > "
            > Mamy jeszcze Sylwię Sobolewską (żonę posła Sobolewskiego) - urzędniczka po wydz
            > iale przyrodniczym...od 4 lat w RN PKO TFI.

To o czym piszesz to są synekury i nepotyzm.
            Gdyby w naszym państwie rządziło prawo i sprawiedliwość to na te stanowiska zrobiono by egzamin z matematyki i największe zarobki dostali by ci co rozwiązali najtrudniejsze zadania.
            • qqbek Re: PKO Moto 14.08.23, 12:13
              tbernard napisał:

> To o czym piszesz to są synekury i nepotyzm.
              > Gdyby w naszym państwie rządziło prawo i sprawiedliwość to na te stanowiska zro
              > biono by egzamin z matematyki i największe zarobki dostali by ci co rozwiązali
              > najtrudniejsze zadania.

Nie chodzi o to, żeby mieli doktoraty.
              Henry Ford miał 8 klas podstawówki.
              Bill Gates odszedł z uczelni (inna sprawa, że z Harvardu, a nie z Wyższej Szkoły Melanżu i Opierdalania, czy jak ta obajtkowa alma mater nazywa).

Ale żeby mieli chociaż jakąś wprawę w zarządzaniu przedsiębiorstwami.
              • grzek Re: PKO Moto 14.08.23, 19:04
                qqbek napisał:

> Ale żeby mieli chociaż jakąś wprawę w zarządzaniu przedsiębiorstwami.
                >
                Tylko z tym też ma PiS problem, ponieważ ktoś kto ma pojęcie, to nie chce z nimi współpracować.
                bezprawnik.pl/mierni-ale-wierni/
                • only_the_godfather Re: PKO Moto 14.08.23, 20:20
                  Każda partia rządząca obsadza stołki swoimi. Tylko poprzednicy nawet jak wsadzali swoich to byli to ludzie z kompetencjami. Warto też pamiętać, że było wiele przedsiębiorstw państwowych gdzie prezesi i rada nadzorcza byli faktycznie z konkursu. PiS ich wszystkich wymienił na swoich. Dlaczego PiS woli takich Obajtków i ludzi bez kompetencji?bo można nimi łatwo sterować.
                  • pekaes886 Re: PKO Moto 14.08.23, 20:53
                    Nie, nie byli. Nie bronię obecnych gnoi, ale gdy przypomnę sobie jakich imbecyli PSL wsadzał na lokalne urzędy i agencje, to włos się jeżył na głowie.
                    • only_the_godfather Re: PKO Moto 14.08.23, 21:30
                      Mam nieco inne doświadczenia i spostrzeżenia.
        • gzesiolek Re: PKO Moto 13.08.23, 22:48
          Serio oceniasz jakość obsługi po tatuażach sprzedawcy?
          To zburze Ci obraz świata na Orlenie przy Wielickiej w Krakowie (tzn. zjeżdżasz z Wielickiej na światłach i od razu jest zjazd na stację) b. często pracuje bardzo sympatyczna i sprawnie obsługująca młoda dziewczyna która ma multum tatuaży... Jak nic uciekła z żabki...
          I psuje Obajtkowi PR... ;)
          Bywalec czasem potrafisz mnie zaskoczyć...
          • bywalec.hoteli Re: PKO Moto 13.08.23, 23:45
            Gzesiolek: Jeśli tatuaże są estetyczne to okej. Ale tutaj obowiązuje zasada „Less is more.
            PS jak tam sprawy?
            • gzesiolek Re: PKO Moto 14.08.23, 14:37
              Tatuaż ma mieć jakąś wartość artystyczną i estetyczną... A czy będzie malutki, czy większy to już ma drugorzędne znaczenie.
              Dobrze.
        • allegropajew Re: PKO Moto 16.08.23, 15:29
          Obecnie tankowanie na Orlenie — tylko świnie siedzą w kinie.

Koniec tematu.

Gościula
          • taniarada Re: PKO Moto 16.08.23, 18:16
            allegropajew napisał:

> Obecnie tankowanie na Orlenie — tylko świnie siedzą w kinie.
            >
            > Koniec tematu.
            >
            > Gościula
            Czy ja wiem ,ja tankuje jak w Polsce .Nie mam jakiś uprzedzeń .
    • taniarada Re: PKO Moto 13.08.23, 13:56
      Nie ma opinii bo to jest nowa oferta ,zresztą ciekawa . Assistance w pakiecie PKO Moto będzie dostępne w czterech wariantach: Komfort, Super, Premium i Pro. W ramach ubezpieczenia klient może liczyć na pomoc w razie kolizji, kradzieży pojazdu, uszkodzenia opon, innych zdarzeń drogowych, a także w razie awarii (z wyjątkiem pakietu Komfort). W zależności od wybranego wariantu klient może skorzystać z różnego zakresu świadczeń, obejmujących m.in. holowanie do 1000 km na terenie Europy (w Polsce bez limitu), wynajem auta zastępczego do 14 dni, organizację i pokrycie kosztów powrotu do miejsca zamieszkania lub kontynuacji podróży, zakwaterowanie w hotelu na czas naprawy, a także pomoc medyczną po nieszczęśliwym wypadku. Dodatkowym benefitem w najwyższych wariantach jest Szkoła Bezpiecznej Jazdy – w przypadku kolizji ubezpieczyciel zorganizuje i pokryje koszty jednodniowych zajęć lub 6 h kursu jazdy doszkalającej dla osoby, która kierowała autem w momencie zdarzenia .Mnie interesuje zielona karta zagranicą i jej świadczenia . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.cashless.pl/13482-PKO-Moto-Europ-Assistance&ved=2ahUKEwiV9Ijlx9mAAxXkAxAIHahoDf8QFnoECFYQAQ&usg=AOvVaw3UObyZmBZ9Yz53owbGxSrH
      • kanna13 Re: PKO Moto 13.08.23, 22:42
        taniarada napisał:

> Nie ma opinii bo to jest nowa oferta ,zresztą ciekawa .

Oferta może i ciekawa ale nie wiadomo komu zlecą likwidację szkód OC/AC bo w przypadku assistance to zlecają Europ Assistance tak jak to robi wiele innych FU na rynku Polskim.
        W ubezpieczeniach to nie składka ale organizacja procesu i warunki likwidacji szkód są najbardziej istotne.

Co do zakresu ochrony assistance oferowanej przez PKO to niespecjalnie się on różni od wariantów oferownych przez inne polskie FU. Być może ceny w PKO będą/są atrakcyjniejsze przy porównywalnych warunkach.
        • qqbek Re: PKO Moto 13.08.23, 22:50
          Przecież on to przekleił z artykułu, a ty biedny silisz się na odpowiedź.
          Komu odpowiadasz?
          Plagiatorowi?
          Jak nie, to komentuj pod artykułem, a nie tu.
        • taniarada Re: PKO Moto 14.08.23, 00:08
          kanna13 napisał:

> taniarada napisał:
          >
          > > Nie ma opinii bo to jest nowa oferta ,zresztą ciekawa .
          >
          > Oferta może i ciekawa ale nie wiadomo komu zlecą likwidację szkód OC/AC bo w pr
          > zypadku assistance to zlecają Europ Assistance tak jak to robi wiele innych FU
          > na rynku Polskim.
          > W ubezpieczeniach to nie składka ale organizacja procesu i warunki likwidacji s
          > zkód są najbardziej istotne.
          >
          > Co do zakresu ochrony assistance oferowanej przez PKO to niespecjalnie się on r
          > óżni od wariantów oferownych przez inne polskie FU. Być może ceny w PKO będą/s
          > ą atrakcyjniejsze przy porównywalnych warunkach.
          Przy zgłoszeniu szkody w serwisie iPKO klient podaje informacje w prostym formularzu. W kolejnym kroku otrzymuje komunikat z potwierdzeniem zarejestrowania szkody wraz z jej numerem oraz informacją o możliwości śledzenia statusu szkody. Jednocześnie, dla wybranych szkód, klient będzie mógł samodzielnie wykonać oględziny. W takiej sytuacji aplikacja „poprowadzi” klienta przez cały proces i w efekcie klient otrzyma propozycję wysokości odszkodowania.

Moduł śledzenia szkody stanowi duże udogodnienie – umożliwia nie tylko weryfikację statusu likwidacji szkody, ale także podłączenie dokumentów, komunikację z opiekunem szkody w formie czatu (bez konieczności korzystania z SMS czy e-mail). Profesjonalną naprawę pojazdu zapewni sieć partnerskich warsztatów na terenie całego kraju
          • qqbek Re: PKO Moto 14.08.23, 07:15
            Szukać, skąd to ukradłeś, czy zacytujesz normalnie?
            Nawet żeś spacji przed kropkami nie wstawił, więc na 100% kradzione.
            • noitak Re: PKO Moto 14.08.23, 08:36
              Bęłkotek cały tekst zerżnął ze strony:

media.pkobp.pl/234967-pko-moto-nowa-oferta-ubezpieczen-komunikacyjnych-w-pko-banku-polskim

Autorami tekstu są:
              Katarzyna Fiszbach-Piwowar
              Grzegorz Culepa

Bęłkotek kradnie cudze teksty
              by nabić sobie ajkiu :)))

• bolo2002 Re: PKO Moto 14.08.23, 09:14
      Człowieku-ocknij się, bo nie wiesz -co piszesz. PKO to -zródło dochodów PIS-dzielców. Dostają miliony by trwać- urządzać sobie pikniki/ 800/ za Twoje pieniadze, kraśc i wysyłać Ojcu Dyrektorowi-bo biedny. To samo dotyczy PZu i setek innych spółek-które obsadzone zostały "swoimi " ludzmi-po to by Obywatela doić, zwiekszac zyski i dawać datki na jedynie słuszną partie-PIS! człowieku-ocknij sie.
      • taniarada Re: PKO Moto 14.08.23, 18:07
        bolo2002 napisał:

> Człowieku-ocknij się, bo nie wiesz -co piszesz. PKO to -zródło dochodów PIS-dzi
        > elców. Dostają miliony by trwać- urządzać sobie pikniki/ 800/ za Twoje pieniadz
        > e, kraśc i wysyłać Ojcu Dyrektorowi-bo biedny. To samo dotyczy PZu i setek inny
        > ch spółek-które obsadzone zostały "swoimi " ludzmi-po to by Obywatela doić, zwi
        > ekszac zyski i dawać datki na jedynie słuszną partie-PIS! człowieku-ocknij sie.
        A wiesz Bolo że mi zwisa czy to jest pisowska ,peowska ,czy lewicowa .Nie mam zdartego łba idologią polityczną czy religijną .Interesuje mnie tylko holowanie zagranicą ,dostępność warsztatów i dobra obsługa wyceny szkody .Jestem teraz w Wiener .Siema .
        • bolo2002 Re: PKO Moto 15.08.23, 09:29
          Jak Ci zwisa to niedobrze, ale tylko powiem, ze sa lepsze firmy ubezpieczeniowe. Mam akurat ubezpieczenie w Vienna Assurance-jak jestes w Wiedniu .Napij sie piwa Zipfer albo Gaesser. Lepszego nie ma.
          • bywalec.hoteli Re: PKO Moto 15.08.23, 23:23
            bolo2002 napisał:

> Napij sie piwa Zipfer albo Gaesser. Lepszego nie ma.

Sprawdziłeś wszystkie?
          • taniarada Re: PKO Moto 16.08.23, 05:32
            bolo2002 napisał:

> Jak Ci zwisa to niedobrze, ale tylko powiem, ze sa lepsze firmy ubezpieczeniowe
            > . Mam akurat ubezpieczenie w Vienna Assurance-jak jestes w Wiedniu .Napij sie p
            > iwa Zipfer albo Gaesser. Lepszego nie ma.
            Bolo Wiener to ta sama grupa .W Polsce to mi smakuje Namysłów i Perła Export .
            • only_the_godfather Re: PKO Moto 16.08.23, 08:26
              Jedno i drugie tzn i Namysłów i Perla to już koncernowe sikacze choć fakt, trzymają wyższy poziom niż inne koncerniaki.
              • qqbek Re: PKO Moto 16.08.23, 09:12
                Perła Export to sikacz do kwadratu.
                Kwaśno-gorzkie szczyny.
                Jako-taki poziom trzyma Perła Chmielowa.

Jak już chcecie dobrego piwa z lubelszczyzny, to polecam Zwierzyniec Pils (wyraźnie patrzeć na to co kupujecie, bo Perła ma w ofercie jeszcze "Zwierzynieckie").

Jak poznać "prawdziwego Zwierzyńca" i odróżnić go od szczyn z byłego Browaru Parowego Jeleń (serio się tak przed wojną nazywał) przy ul. Kunickiego w Lublinie, zwanych "Zwierzynieckie"?
                Zwierzynieckie ma 5% alkoholu i występuje w puszkach i butelkach 0,5l.
                Zwierzyniec rozlewany jest wyłącznie do butelek 0,33 i KEG-ów.
                Zwierzynieckie to siki o barwie jasnosłomkowej, Zwierzyniec ma wyraźny smak i barwę jasnobursztynową.

Zwierzyniec warzony jest w browarze w Zwierzyńcu, metodami tradycyjnymi.
                Zwierzynieckie (to dla jeleni) warzone jest w browarze przy Kunickiego, metodą HGB (czyli wpierw warzona jest i fermentowana bardziej stężona brzeczka, a następnie całość rozwadniana). Mam znajomego piwowara z Perły, to wiem :)
                • only_the_godfather Re: PKO Moto 16.08.23, 10:29
                  Zwierzyniec piłem raz, udało mi się kupić w sklepie z piwami regionalnymi u siebie w Łodzi.
                  • qqbek Re: PKO Moto 16.08.23, 10:47
                    only_the_godfather napisał:

> Zwierzyniec piłem raz, udało mi się kupić w sklepie z piwami regionalnymi u sie
                    > bie w Łodzi.

Zwierzyniec to konerniak :)
                    Jak chcesz regionalne z lubelskiego, to polecam browar Jagiełło z Chełma. Może nie wszystkie piwa mają udane, ale większość przyzwoitą. Pils jest cienki, ale pilsner zacny. Jest jeszcze nasza polska "desiczka", czyli "Chmielak" - taki lekki pilzner na taki dzień jak dzisiaj, Vienna lager (takie fajne, "babskie", lekko słodkawe), kilka odmian IPA i (bardzo lubię) lager doprawiany chmielami typowymi dla IPA (Mosaic i Citra).
                • bywalec.hoteli Re: PKO Moto 16.08.23, 11:31
                  Jest tez Zwierzyniec Witbier - pycha :)
                  W Poznaniu jest knajpa gdzie podają Zwierzyńca Pils i Witbier z kija :)
                  Ktos zainteresowany lokalizacja?
                  • allegropajew Re: PKO Moto 16.08.23, 15:35
                    A bezalkoholowe mają aby?

Gościula
                    • qqbek Re: PKO Moto 16.08.23, 15:47
                      allegropajew napisał:

> A bezalkoholowe mają aby?
                      >
                      > Gościula

Jest Perła Bezalkoholowe, ale jest dokładnie tak samo nijakie jak większość koncernowych "nealko".
    • only_the_godfather Re: PKO Moto 14.08.23, 12:03
      bywalec.hoteli napisał:

> PS. Polskim firmom bardzo kibicuję - np PZU czy PKO. Uważam ze co do zasady pow
      > innismy z usług bankowych i finansowych korzystać właśnie w polskich firmach a
      > nie zagranicznych.
      Korzystam w tych firmach które dają korzystniejsze warunki. Jak PKO czy PZU będą dawać korzystne warunki to skorzystam, jak konkurencja da korzystniejsze to korzystam z usług konkurencji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka