simon921 17.10.23, 14:05 Jechać przez Warszawę (przejazd ok 16 jutro), czy kombinować przez jakieś Radomie? Jak to wygląda w godzinach szczytu, może ktoś pomoże. Dołem odpada, bo Kraków zbyt nieprzewidywalny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kreinto Re: Wrocław -Lublin 17.10.23, 16:37 simon921 napisał: > Jechać przez Warszawę (przejazd ok 16 jutro), czy kombinować przez jakieś Radom > ie? Jak to wygląda w godzinach szczytu, może ktoś pomoże. Dołem odpada, bo Krak > ów zbyt nieprzewidywalny. Dołem 4,5h do Niska jeśli nie wleczesz się jak żółw. Do Lublina powinno wyjść maks. 5h. Górą około 6-7h. jeśli kombinujesz jakimiś krajówkami. Jeśli już to normalnie Wrocław - Warszawa przepisowo 3h. i dalej to już nie wiem. Jeśli z Wa-wy wyrobisz się w 2h to chyba warto ryzykować? Wybór należy do Ciebie. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wrocław -Lublin 17.10.23, 20:54 kreinto napisał: > Jeśli z Wa-wy wyrobis > z się w 2h to chyba warto ryzykować? Jak za Wa-wę uznamy węzeł Lubelska na S2, to do Lublina jest stamtąd niecałe 1,5 godziny przepisowo (jak jest pusto to idzie na tempomacie w 1:20 dojechać do węzła Sławinek) i godzina z drobnym hakiem niewariacko nieprzepisowo (czyli w tzw. "tempie lewego pasa"). Problemem może być dotarcie do węzła Lubelska, bo w godzinach szczytu nawet POW potrafi się przytkać (choć nie strasznie, ale zawsze wkurwiająco). Gdyby to nie była 16, to bez wahania przez Warszawę. Ale 16-ej w Warszawie się boję, bo zdarzyć się może wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Wrocław -Lublin 17.10.23, 23:45 kreinto napisał: > Dołem 4,5h do Niska jeśli nie wleczesz się jak żółw. Do Lublina powinno wyjść m > aks. 5h. Dołem przez Kraków, Rzeszów, jest ponad 600 km. Niby cały czas dwa paski, ale raczej ciężko będzie wykręcić średnią 120 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wrocław -Lublin 17.10.23, 23:53 hukers napisał: > Dołem przez Kraków, Rzeszów, jest ponad 600 km. > Niby cały czas dwa paski, ale raczej ciężko będzie wykręcić średnią 120 km/h. Chyba w okolicach 600 km. Jeździłem do Wrocławia zanim nam "S-kę" zrobili (i A4 przedłużyli za Kraków) przez Kraśnik, Sandomierz, Niepołomice i inne wiochy i osiągnięcie Krakowa (w kierunku na Wrocław) to było 60% czasu przejazdu wtedy. Są odcinki A4 z ograniczeniami od Wrocławia po Opole, potem niesławny Stalexport na odcinku Katowice-Kraków, ale jak miniesz Kraków, to teraz aż do Lublina fruniesz. Może z racji wielokrotnych przejazdów "tamtędy" mam sentyment do "trasy południowej", ale wcale nie jest tam tak źle, jak inni to malują. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Wrocław -Lublin 18.10.23, 00:06 qqbek napisał: > Są odcinki A4 z ograniczeniami od Wrocławia po Opole, potem niesławny Stalexpor > t na odcinku Katowice-Kraków, ale jak miniesz Kraków, to teraz aż do Lublina fr > uniesz. To minięcie Krakowa, to może być największy problem, bo obwodnica zazwyczaj mocno zatłoczona, jeżeli nie zakorkowana, zwłaszcza w godzinach południowych. Później do Brzeska, też się nie nagoni, bo jest spory ruch. Dopiero Brzesko-Rzeszów, można trochę średnią podciągnąć, ale zrobić średnią 120 km/h na trasie 600 km,. to trzeba naprawdę nieźle zapierdalać. No chyba, że jazda w nocy, to w wtedy dużo łatwiej. Abstrahując od średniej, też bym raczej jechał trasą południową. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wrocław -Lublin 17.10.23, 20:43 Można kombinować przez Piotrków i Radom, ale tam brakuje dobre 150km ekspresówki jeszcze, dla mnie droga przez mękę i nie warta oszczędzonej benzyny. Przejazd przez Warszawę w godzinach popołudniowych może być kłopotliwy, jak wyjedziesz o tej samej porze na A4, to o 16-ej będziesz się przebijał nie przez Kraków, a pod Rzeszowem. Ja bym jechał "dołem" (A4/S19), jeżeli DC wychodzi przed 18-ą, po 18-ej jechałbym normalnie, czyli teraz przez DC. Odpowiedz Link Zgłoś
simon921 Re: Wrocław -Lublin 17.10.23, 22:06 Dzięki, pojadę dołem. Szczególnie, że bardzo nie lubię odcinka Łódź - Warszawa, bo jestem dziwny i 140 jeżdżę autostradą. A tam, to albo 90 na prawym, albo 180 na lewym. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wrocław -Lublin 17.10.23, 22:34 simon921 napisał: > Dzięki, pojadę dołem. Szczególnie, że bardzo nie lubię odcinka Łódź - Warszawa, > bo jestem dziwny i 140 jeżdżę autostradą. A tam, to albo 90 na prawym, albo 18 > 0 na lewym. > A to to racja, ale to ile? Niecałe 100 kilometrów? W pół godziny zrobisz ;-) Co do wskazówek dojazdu w Lublinie też mogę pomóc, bo miejscowy jestem (tzn. od 2,5 roku już nie "lubelski", a "podlubelski"). Ale w Lublinie będziesz circa about 18-a, więc bez problemu przejedziesz też na nawigacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Wrocław -Lublin 18.10.23, 14:26 Mnie do Sandomierza się jakoś lepiej gora jechało, akurat przez Piotrków. Z Wrocławia. A już np. z Psiego Pola to tym bardziej trasa północna lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
simon921 Re: Wrocław -Lublin 18.10.23, 18:58 Chciałem tylko dopisać, że trasa Tarnów - Lublin, to jakiś kosmos dla kogoś jeżdżącego na co dzień A4 , koło Wrocławia. Przecież tu nic nie jeździ. Godzina 16, a momentami po horyzont zero samochodów. Chciałem jutro dla odmiany wracać przez Warszawę, ale jeszcze się zastanowię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Wrocław -Lublin 18.10.23, 19:35 O tak... Jako, że z Krakowa do rodzinki pod Rzeszów jeżdżę całkiem często to potwierdzam. W sumie już od Brzesko robi się luźniej, ale za Tarnowem pustki... Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Wrocław -Lublin 18.10.23, 19:42 Opłaca się na weekend pojechać ze Szczecina do Rzeszowa. W tym pierwszym prawie zima ma być (z 5 stopni w dzień) a w drugim prawie lato (20 st.). Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Wrocław -Lublin 18.10.23, 19:43 W Lublinie też ciepło ma być :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wrocław -Lublin 18.10.23, 21:04 simon921 napisał: > Chciałem tylko dopisać, że trasa Tarnów - Lublin, to jakiś kosmos dla kogoś jeż > dżącego na co dzień A4 , koło Wrocławia. Przecież tu nic nie jeździ. Godzina 16 > , a momentami po horyzont zero samochodów. Chciałem jutro dla odmiany wracać pr > zez Warszawę, ale jeszcze się zastanowię ;) > Bo ta cała S19 (Via Baltica) ma się tak do potoków ruchu, jak pięść do nosa. To od początku projekt "prestiżowy", wymierzony w ugłaskanie sutenera żyjącego na podkarpaciu. A4 na wschód od Tarnowa też taka "niezbyt uczęszczana". Jak chcesz wracać przez Warszawę, to na S17 będziesz miał gęstszy ruch (przynajmniej do rozjechania się S12 i S17 w Puławach i od Kołbieli po Warszawę - bo "pośrodku" też czasem bywa pustawo). Jedna uwaga gdybyś jechał gdzieś z Lublina obwodnicą na Warszawę - trzeba skręcić w prawo (dość solidny zakręt) na rozjeździe jak się jedzie od Świdnika i w lewo (ale też z prawego - "koniczynką") jak się jedzie od Kraśnika, w aleję Solidarności - jak pojedziesz prosto, to pojedziesz na Rzeszów (gdybyś ze wschodu jechał na zachód), albo do Świdnika/Piask obwodnicą (gdybyś jechał z południa na północ). Sporo osób daje po heblach w ostatniej chwili :) Jak jedziesz gdzieś ze Śródmieścia/Wieniawy/bliskiego Czechowa/LSM to i tak pewnie będziesz jechać Solidarności (albo Mazowieckiego w Solidarności jak z LSM) i wtedy na Warszawę jedzie się "cały czas prosto". Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Wrocław -Lublin 18.10.23, 22:34 Ja bym skorzystał z mapy Google i trasy jaką zaproponuje. Można nawet telefon komórkowy wykorzystać w roli nawigacji z mapą Google. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wrocław -Lublin 18.10.23, 22:59 tbernard napisał: > Ja bym skorzystał z mapy Google i trasy jaką zaproponuje. Można nawet telefon k > omórkowy wykorzystać w roli nawigacji z mapą Google. Mapa Google proponuje przez Warszawę, nawet o 16-ej, bo jest o kilkadziesiąt kilometrów krócej. Ale zapytaj Simona o wrażenia z jazdy, jak już A4 wyjechał za Niepołomice... czasami czas przejazdu to nie wszystko. S19 ma jedną, wielką zaletę - nasze lubelskie lotnisko jest mocno prowincjonalne - jak chcesz polecieć do Lądka czy Dublina - to spoko, do Lądka są dwa loty dziennie... ale jak chcesz gdzie indziej, to zostaje tobie Rzeszów i Warszawa... do Warszawy da się dolecieć LOT-em (ale strasznie po covidzie okroili loty - były 2x dziennie, a teraz są 3 w tygodniu), ale najwygodniej po prostu pojechać do Jasionki (bo tam lata sporo tanich przewoźników, bo z Okęcia bywa problem, a Modlin "deczko dalej" jest jak się od Lublina jedzie). Odpowiedz Link Zgłoś
simon921 Re: Wrocław -Lublin 19.10.23, 07:58 Jakbym skorzystał z Googla, to zamiast piękna i pusta trasą, jechałbym A2 Warszawa - Łódź, gdzie standardem jest jazda na zderzaku przy 140, co jest średnio przyjemne i bezpieczne. A tak, pomimo około 5,5h jazdy przyjechałem sobie wypoczęty. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Wrocław -Lublin 19.10.23, 16:46 simon921 napisał: > Jakbym skorzystał z Googla, to zamiast piękna i pusta trasą, jechałbym A2 Warsz > awa - Łódź, gdzie standardem jest jazda na zderzaku przy 140, co jest średnio p > rzyjemne i bezpieczne. A tak, pomimo około 5,5h jazdy przyjechałem sobie wypocz > ęty. > Forum uczy, forum radzi, forum nigdy cię nie zdradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wrocław -Lublin 19.10.23, 16:05 Na moją logikę przez Warszawę a ciekawe co odpowiedzą koledzy. Żeby dobrze jechać przez Radom to musiałoby byc ekspresowe polaczenie Łódź - Puławy, które chyba jest dopiero w drodze? Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Wrocław -Lublin 19.10.23, 19:53 Tak czy siak krócej z Wrocławia do Lubina :) Odpowiedz Link Zgłoś